De zomer van 2018 was een van de droogste en zonnigste zomers ooit gemeten in Nederland. Niet alleen viel er nauwelijks regen, het waaide ook regelmatig waardoor planten en de grond nog sneller uitdroogden. Veel planten hadden het moeilijk en moesten met gietertjes water en tuinsproeiers in leven worden gehouden. De verwachting is dat droge periodes door klimaatafbraak droger worden en buien korter en natter. Heb je een tuin, dan kun je nu al veel doen om je planten en de bodem klaar te stomen voor ons nieuwe klimaat. Gelukkig is dat niet moeilijk. Al kost het wel tijd. Maak van de bodem een grote spons die regenwater in periodes met veel regen snel opneemt, en het water in droge periodes weer langzaam loslaat. Dat scheelt straks een hoop slap hangende plantjes en gietertjes met water!

lees verder

Wil je hommels, solitaire bijen, vlinders en andere bestuivende insecten een handje helpen in je tuin? Er zijn veel planten die nectar en/of stuifmeel maken waarmee je dat kunt doen. In veel tuinen bloeit er veel tussen april en juli. Maar met name in het vroege voorjaar en de nazomer/herfst zijn bloeiende planten op veel plekken schaars. Terwijl bijen en vlinders juist dan vaak wel wat extra kunnen gebruiken. Onderstaande lijst tuinplanten voor bijen is speciaal gericht op het einde van de winter en het vroege voorjaar: bijenplanten voor in de tuin die bloeien in februari, maart en april.

lees verder

Ik hou van schrijven op papier. Wanneer ik iets met een pen schrijf, onthoud ik het beter dan wanneer ik het typ. Een to-do-list of boodschappenlijst op papier werkt bovendien zoveel fijner dan eentje verstopt in mijn smartphone. En zo zijn er nog wel meer voordelen. Maar ja, dat papier moet wel gemaakt worden. En ook weer worden bewaard in de papierbak tot het aan de straat kan. Kan het ook anders? Min of meer per ongeluk stuitte ik op ‘steenpapier’ van MOYU, papier waar je minstens 500 keer op kunt schrijven. Gewoon uitwissen en opnieuw beginnen. Zou dit steenpapier de oplossing zijn voor mijn huis vol lijstjes, notebooks en stapeltjes papier? Ik kocht een notebook van steenpapier voor een test en deel graag mijn ervaringen (en kleine klachten).

lees verder

Veel mensen willen bijen of andere insecten in hun omgeving helpen met een bijenhotel en gaan op zoek naar tips. Mede daarom is mijn artikel 'Zelf een bijenhotel maken dat écht goed werkt; stappenplan en veel uitleg’ op deze site een van de best gelezen artikelen. Maar ik krijg ook nog een hoop vragen over bijenhotels. In onderstaand blog zal ik een hoop vragen die ik in de loop der tijd heb gehad beantwoorden.

lees verder

We hikten er al een tijdje tegenaan: een brommer, een e-scooter, een tweede auto of misschien een e-bike? Want hier in de outskirts van Drenthe is het leven al snel ingewikkeld met maar één auto. Steeds vaker kwamen we in de knoop met afspraken waarvoor de auto nodig was. En toen ging onze dochter ineens naar een basisschool een dorp verderop. Nu moesten we wel iets kiezen. We kochten een e-bike, want dat leek ons de meest optimale, groene keuze in onze situatie. Maar hoe groen wordt je leven van een e-bike? In dit artikel onze ervaringen na ruim een half jaar fietsen op een e-bike.

lees verder