Een thuisbatterij plaats je toch gewoon op je dak?

12 december 2023

Is het heel gek om een thuisbatterij op je dak te plaatsen? Niet als we de klantenservice van Klaverblad Verzekeringen moeten geloven. Dat veel verzekeraars nog niet precies weten hoe ze met thuisbatterijen om moeten gaan is een van de uitkomsten van mijn onderzoek onder verzekeraars.

Thuisbatterijen een logische stap

Nadat ik in mei 2023 via de twitter account van Danny kennismaakte met dynamische energieprijzen van Tibber gingen al mijn alarmbelletjes af. Dit was vet. Ons huis hangt al vol met domotica en is in 2018 al voor een groot deel verduurzaamd. Dynamische energieprijzen was ‘de missing link’. Ik kreeg er een wow-gevoel van. Hetzelfde gevoel wat ik eerder ook kreeg met Bitcoin en de introductie van ChatGPT in december 2022.

Ik hou van innovatie, nieuwe dingen en gadgets. Thuisbatterijen waren voor mij een logische ‘next-step’. Om ervaring op te doen. Om data-inzichten te krijgen en vernieuwend te zijn. Ik was vervolgens benieuwd hoe mijn opstalverzekeraar dacht over onze nieuwe thuisbatterijen. Vanuit die vraag ben ik ook andere verzekeraars gaan onderzoeken. De basis voor dit onderzoek. 

Verzekeraars nog vaag over thuisbatterijen

Het onderzoek onder 12 verzekeraars wijst uit dat thuisbatterijen nog vaak niet specifiek in polisvoorwaarden worden vermeld. Alleen Promovendum, Interpolis en FBTO hebben het op dit moment goed voor elkaar. 

Bij Klaverblad was het niet direct duidelijk wat mijn vraag was. Uiteindelijk kregen we het volgende te horen: “Zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen zijn gedekt onder onze royale woonhuisverzekering, mits op het dak bevestigd.” Na doorvragen bleek plaatsing op zolder ook acceptabel.

Verzekeraars benadrukken het belang van installatie door een erkend installateur. Wanneer wordt doorgevraagd wat een erkend installateur precies is, kon geen concreet antwoord gegeven worden. Het beroep als ‘installateur’ is immers een vrij beroep. Eigen onderzoek naar de capaciteiten, kennis en betrouwbaarheid van een installateur blijft een eigen verantwoordelijkheid. 

Thuisbatterijen worden veelal geplaatst in de groep met omvormers en zonnepanelen. Het doorgeven dat je thuisbatterijen hebt is (nog) niet verplicht. Verzekeraars willen wel meer en meer weten wat er precies ‘achter de meter’ aanwezig is. Puur voor het maken van een risicoanalyse en eventuele toekomstige premie-aanpassingen. 

Veilige installatie blijft cruciaal

Een veilige installatie is cruciaal. Dat zegt ook Elias van Hees namens het Verbond van Verzekeraars. Elias: “Verplichte certificering van installateurs kan bijdragen aan het veiliger installeren van thuisbatterijen”

Verzekeraars benadrukken dus het belang van veiligheid en ondersteunen de energietransitie, mits dit veilig gebeurt. “Verzekeraars dragen bij aan de energietransitie, maar hameren er wel op dat dit veilig gebeurt“, aldus Van Hees. De branche werkt aan regelgeving en certificering om het risico op brand te minimaliseren. 

Hoe nu verder? 

Daar waar thuisbatterijen nu nog een ding zijn onder de early innovators, zal het, naar mate adoptie toeneemt, steeds belangrijker worden dat verzekeraars zich duidelijker gaan uitspreken over hun voorwaarden met betrekking tot thuisaccu’s. Dit onderzoek laat zien dat het nu nog verre van het geval is. De bal ligt nu bij de verzekeraars.

Het hele onderzoek is hier te bekijken.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Een thuisbatterij plaats je toch gewoon op je dak?