Zonnepanelen

Als onderdeel van energieneutraal wonen moet je naast duurzaam verwarmen ook duurzaam energie opwekken. Zonnepanelen zijn de nummer één oplossing hiervoor en worden elk jaar weer beter. Er zijn veel verschillen tussen zonnepanelen in termen van prijs, kwaliteit en esthetiek.

De voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en bespaar je op de maandelijkse energierekening.
Door zonne-energie te produceren draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst.
Verdien je investering binnen 5 tot 7 jaar terug.
Zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel. Dit kan de waarde van je woning verhogen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit in je woning te kunnen gebruiken zet de omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte stroom direct gebruiken.

Wek je meer elektriciteit op dan dat je op dat moment gebruikt, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen word je dus zelf een energieleverancier. Het verschil tussen de elektriciteit die je afneemt van het net en de hoeveelheid elektriciteit die je aan het net levert wordt jaarlijks verrekend met je energierekening. Dit heet salderen.

Wat leveren zonnepanelen op?

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden. Het rendement van zonnepanelen is ook afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen en de omvormer, en niet te vergeten het vermogen van de zonnepanelen. Eventuele schaduwvorming door omliggende gebouwen of bomen kan de opbrengst verminderen. Tenslotte ben je natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel en hoe intens de zon schijnt.

Luisteren: onze podcasts over zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Dit schreven wij over zonnepanelen