Subsidies voor het verduurzamen van je woning

16 december 2023

Je woning gasloos maken met past naadloos in de verduurzamingsdoelen van de Nederlandse overheid. Om woningeigenaren te helpen en de energietransitie te stimuleren zijn er diverse nationale en regionale duurzaamheidssubsidies. De subsidies maken dat je zelf minder hoeft te investeren.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De subsidie waarvoor je in aanmerking komt voor het verduurzamen van de woning is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). In 2023 heeft de overheid € 350 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor de investering in een warmtepomp, isolatie maatregelen, de elektrische kookvoorziening, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Vanaf 2023 zijn er een paar dingen verandert en is de subsidie nu voor meer mensen bereikbaar. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • De subsidie is nu ook beschikbaar voor één isolatiemaatregel
  • Meer tijd voor subsidieaanvragen
  • Groter vermogen warmtepompen komen nu ook in aanmerking

Voor een volledig overzicht kun je kijken op de website van het rvo.

De subsidie voor een warmtepomp

De subsidie die je kan ontvangen voor het plaatsen van een warmtepomp bedraagt tussen de € 500,- en € 3.300, –. Voorwaarde voor de subsidie is dat de warmtepomp minimaal een vermogen heeft van 400 kWh. De hoogte van de subsidie verschilt per merk, type en geïnstalleerd vermogen. Op de website van het rvo vind je een lijst met een indicatief subsidiebedrag per merk, type en vermogen.

De subsidie voor isolatiemaatregelen

Voor isolatiemaatregelen kan je tot 75 euro per m2 vergoed krijgen vanuit de overheid. De isolerende maatregelen waarvoor je subsidie kan krijgen zijn:

  • Gevel- of spouwmuurisolatie
  • Bodem- of vloerisolatie
  • Dakisolatie of zolderisolatie
  • Glasisolatie, kozijnen en deuren

Tot voorkort gold dat je alleen subsidie kreeg vanaf twee isolerende maatregelen. Dit is in 2023 verandert naar één maatregel. Dit betekent dat als je alleen je spouwmuur gaat isoleren je geen extra maatregel hoeft af te nemen om in aanmerking te komen voor subsidie. Een mooi extraatje: de nieuwe subsidieregeling is met terugwerkende kracht. Bekijk de website van het rvo voor alle details.

Salderingsregeling voor het opwekken van zonne-energie

Alle energie die je opwekt op jaarbasis, mag je aftrekken van alle energie die je verbruikt. Hierdoor betaal je over die opgewekte energie dus geen leveringstarief, energiebelasting, toeslag duurzame energie en btw. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling aangepast: jaarlijks kun je dan 9% minder salderen. Vanaf 2031 kan er dan niet meer gesaldeerd worden. Koop je in 2023 zonnepanelen, dan profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Hierdoor blijft investeren in zonnepanelen nog steeds duurzaam én financieel aantrekkelijk.

Sommige gemeentes verstrekken extra subsidie

Verschillende gemeenten verstrekken bovenop de overheidssubsidie nog een aanvullende subsidie. Dit kan van toepassing zijn op verschillende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Hier zijn vaak bepaalde voorwaarden aan verbonden en de hoogte van het subsidie bedrag verschilt sterk per gemeente.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Subsidies voor het verduurzamen van je woning