Investeren in zonnepanelen op het dak van de lokale boer of voetbalclub met ZonnepanelenDelen

25 april 2024

Wil jij graag je eigen groene stroom opwekken, maar heb je niet genoeg plek op je dak? Of ligt je dak al vol? Geen probleem. ZonnepanelenDelen maakt het mogelijk om direct te investeren in zonnepanelen op het dak van voetbalstadions, scholen of in braakliggend gebied dat wordt omgevormd tot zonneweide. 

Samen investeren in meer zonnepanelen

Een beetje groene nerd heeft inmiddels zijn dak al vol liggen met zonnepanelen, en heeft ervaren hoe gaaf het is om je eigen stroom op te wekken. Maar om je heen zijn er nog voldoende daken van supermarkten, boeren of andere bedrijven waarbij er geen zonnepanelen op het dak liggen. Zonde, zo dachten de oprichters van ZonnepanelenDelen. We willen er immers graag nog veel zonnestroom bij hebben. Daarom begonnen zij met het crowdfunden van zonnedaken. Als investeerder kun je zo direct investeren in meer zonne-energie.

Onlangs was Sven Pluut van ZonnepanelenDelen te gast in de podcast de Groene Nerds waar hij vertelde over het investeren in méér zonnepanelen. Gebaseerd op dat gesprek schreef ik dit artikel, om meer uitleg te geven over waarom zonne-energie zo’n mooie energiebron is, hoe ZonnepanelenDelen de uitbouw van zonnedaken versnelt, hoe crowdfundingplatform werkt en wat impactbeleggen is.

Zonne-energie is de beste energiebron

We willen meer zonne-energie, want zonne-energie is fantastisch! ☀️ De kosten van zonnepanelen zijn heel laag. Er is bijna geen onderhoud nodig. Af en toe eens inspecteren, en een wasdag. Dat maakt zonne-energie erg betrouwbaar, en ondanks dat het weer wisselt kunnen we goed inschatten hoeveel er waar wordt opgewekt. Wat zonnepanelen ook uniek maakt is dat de opwek decentraal is en je ze kunt plaatsen waar je energie nodig hebt.

Is zonne-energie nog wel interessant om in te investeren?

We zijn super goed bezig met zonne-energie in Nederland. Ondanks dat we bepaald niet het meest zonovergoten land zijn, is de opbrengst in zonne-energie per hoofd van de bevolking nergens zo hoog als hier. We staan zelfs boven Australië. Daar komt bij dat zonne-energie nog nooit zo goedkoop was als nu. De afgelopen 10 jaar daalde de prijs van zonnepanelen met 90%!

Maar ligt Nederland niet al vol met panelen? Het lijkt af en toe wel zo als je de krant leest. Niks is minder waar, aldus Sven. Sterker nog, de huidige 25 GWh aan opwekcapaciteit moet de komende tien jaar doorgroeien naar 50 GWh. Er zijn in Nederland 8 miljoen huishoudens, waarvan 3 miljoen gestapelde bouw (appartementen, onder/bovenwoningen of flats). Die laatste categorie hebben allemaal te maken met VvE’s, voor hen zijn zonnepanelen een moeilijk verhaal. Van de 5 miljoen woningen met een eigen dak heeft de helft inmiddels zonnepanelen op het dak liggen. De groei moet dus voor een groot deel gaan komen van de daken van mkb-bedrijven.

Naast alle voordelen van zonne-energie, is er ook een uitdaging. Zonnepanelen zijn duur in de aanschaf. En dit is waar ZonnepanelenDelen om de hoek komt kijken.

Hoe zorgt ZonnepanelenDelen voor meer zonne-energie?

De kapitaalkosten van zonnepanelen zijn hoog, en maken 90% op van de totale kosten. De operationele kosten daarentegen zijn heel laag. Dat maakt het financieren van zonnepanelen dan ook een hele logische stap. Als investeerder van ZonnepanelenDelen help je de voorinvestering weg te nemen en zo de grote drempel voor de aanschaf van zonnepanelen glad te strijken.

Waarom doen bedrijven dit niet zelf, vraag je je wellicht af. Niet elk bedrijf heeft genoeg geld om deze kosten in een keer op te hoesten. Bovendien is het niet iedereen hun ‘cup of tea’. Bedrijven houden zich liever bezig met hun primaire proces. Zodra de hoge investering uit de weg genomen wordt, zijn vrijwel alle bedrijven voor de aanleg van zonnepanelen. Hun stroom wordt goedkoper en zij worden meer zelfvoorzienend.

Het doel was duidelijk: de kapitaalkosten wegnemen. Er moest een investeringsmachine komen. Dat werd ZonnepanelenDelen.

Oprichters van ZonnepanelenDelen: Matthijs Olieman en Sven Pluut

ZonnepanelenDelen: de cijfers

Het eerste dak waarop zonnepanelen werden geplaatst was het Euroborg stadion van FC Groningen. Het ging om ruim 500 zonnepanelen, die gefinancierd werden door 218 ‘zonnedelers’.

Dat is inmiddels ruim 10 jaar geleden en anno 2024 zijn er 11.000 klanten. Investeerders. Samen hebben zij zo’n 100 miljoen euro geïnvesteerd, wat geresulteerd heeft in 1,7 miljoen zonnepanelen!

Waarom doen mensen mee met ZonnepanelenDelen?

In ons gesprek met Sven Pluut vroegen we hem waarom mensen klant worden bij ZonnepanelenDelen. Hij noemt de 3 meestvoorkomende motivaties:

  1. Mensen die zonne-energie willen opwekken, maar zelf geen dak hebben. Dit geldt bv. ook voor Sven zelf, die in een appartement woont.
  2. Mensen die hun dak al vol hebben liggen met zonnepanelen, maar nog meer zonnestroom willen opwekken.
  3. Mensen die iets goed willen doen met hun geld en duurzaam willen investeren.

Transparant

Het leuke van ZonnepanelenDelen vind ik dat het erg transparant is. Er zit geen fonds tussen waar je geld in terecht komt. Hierdoor weet je 1 op 1 waar je in belegt. Je weet op de daken van welke bedrijven jij zonnepanelen hebt helpen leggen. Zo heb ik zelf meegedaan met Zonlease 1. Zo zijn er dankzij mijn investering 450 zonnepanelen op het dak gelegd bij Ten Cate Wonen en Slapen, 2.000 bij Zeeland Trade en 150 bij Autocom.

Een greep uit de zonnedaken waarin ik heb belegd

Duurzaam investeren

Veel mensen die wat geld over hebben en dat beleggen, willen graag iets goed doen met hun geld. Duurzaam beleggen is dan ook een hot topic. Om beleggers te helpen om hun vermogen duurzaam te beleggen, is het ESG-framework ontwikkeld. Het idee is dat door te investeren in bedrijven die goed scoren volgens dit ESG-raamwerk, je niet alleen een financieel rendement kunt behalen, maar ook een positieve impact op de wereld kunt hebben. Inmiddels wordt met ESG-beleggen wereldwijd ruim 30 biljoen dollar belegd, zo becijferde de Global Sustainable Investment Alliance (GSIA).

Maar er is veel kritiek op ESG. Zo meet ESG niet of iets groen is, terwijl de meeste beleggers dat wel denken. De wapenhandel is er dan wel uit, maar door goed te scoren op zaken als bv. transparant bestuur, inclusie en veiligheid kan het zijn dat een oliebedrijf of tabaksfabrikant alsnog door de keuring komt. Zo gebeurde het in 2022 dat de S&P 500 ESG Index Tesla uit de top 500 duurzame bedrijven gooide, maar dat ExxonMobile er wél onderdeel van bleef.

Impactbeleggen: de overtreffende trap van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen kent verschillende gradaties:

  • Uitsluiting: Een beleggersraamwerk waarbij bedrijven met ‘controversiële’ activiteiten buiten boord worden gehouden. Denk aan gokbedrijven en tabaksfabrikanten.
  • ESG-beleggen: Hierbij worden bedrijven beoordeeld aan de hand van ESG-normen.
  • Best in class-beleggen: Ook wel de ‘best in class’-strategie genoemd. Hierbij worden binnen elke sector de bedrijven geselecteerd die het best scoren op de ESG-criteria. Dit leidt niet per definitie tot een duurzame beleggingsportefeuille, want vervuilende sectoren, zoals oliemaatschappijen, kunnen in sommige gevallen gewoon meedoen.
  • Impactbeleggen: De groenste vorm van duurzaam beleggen is impactbeleggen. Hierbij staat maatschappelijk rendement voorop. De belegger kijkt niet hoe een bedrijf presteert vergeleken met concurrenten, maar in hoeverre het aantoonbaar bijdraagt aan een betere wereld.

Het mooie van ZonnepanelenDelen is dat je écht goede dingen kunt realiseren met je geld. Met impactbeleggen investeer je in bedrijven die op een directe wijze een positieve bijdrage leveren aan een meer duurzame wereld. Door te investeren bij ZonnepanelenDelen doe je aan impactbeleggen en investeer je direct in het vergroten van de productie van hernieuwbare energie.

Kans ons stroomnet het wel aan?

Terugleverkosten, negatieve energieprijzen en steeds vaker stroomuitval. Kans ons stroomnet al die extra zonne-energie wel aan? Op de korte termijn is dat een flinke uitdaging, maar op de lange termijn blijft meer zon- en windenergie de beste manier om zelfvoorzienend te zijn.

De problemen gaan we uiteindelijk wel oplossen door slimmer om te gaan met de energie die we opwekken, aldus Sven. Zo adviseert ZonnepanelenDelen bedrijven daar waar mogelijk energieverbruik te verplaatsen naar momenten dat er wordt opgewekt. Daarnaast is energie-opslag met batterijen bij nieuwe projecten standaard onderdeel geworden.

Grootverbruikers maken een afspraak met de netbeheerder hoeveel zij mogen afnemen van het net, en hoeveel zij mogen terugleveren. Kom je daarboven dan moet je je afname of opwek gaan aftoppen. Curtailing wordt dat genoemd. In de praktijk komt dat neer op het uitzetten van zonnepanelen. Curtailing komt steeds meer voor. Voor de aanschaf van zonnepanelen vragen bedrijven een Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aan. Een belangrijke schakel van het succes van de adoptie van zonnepanelen in Nederland. Bij nieuwe aanvragen kunnen bedrijven vaak maar de helft van het vermogen terugleveren. En dat is goed, zegt ook Sven. Het is niet meer de bedoeling dat we ons net als een soort gratis batterij gebruiken.

Grootse plannen

ZonnepanelenDelen heeft grote plannen. De ambitie is een ’10x’ in geïnvesteerd kapitaal. Hoe het bedrijf wil gaan bereiken?

  1. De grens over. Andere landen zijn nog niet zover. Zo heeft het onlangs voor het eerst een project in Frankrijk gefinancierd, en gaat er binnenkort een investeringsronde voor een project in Litouwen live. Wat daarbij helpt is dat er straks belangrijke nieuwe wetgeving van kracht wordt in Europa, waarbij Europa op financieel vlak veel meer 1 markt wordt. Als je dan een licentie in Nederland hebt, kun je veel eenvoudiger in andere Europese landen opereren. ZonnepanelenDelen is inmiddels een erkend European Crowdfunding Serviceprovider en kan dus straks de Europese markt op.
  2. Energie-opslag met batterijen gaat standaard onderdeel worden van zonnedaken. Alleen dit al zal het benodigd kapitaal verdubbelen.
  3. Interesse van institutionele partijen. Deze bedrijven willen steeds meer duurzaam hun geld beleggen, maar dan moet dat geld ook direct bij duurzame initiatieven uit kunnen komen. Daarvoor is ZonnepanelenDelen een zeer geschikt vehikel, aldus Sven.

Wil jij investeren? Zo werkt ZonnepanelenDelen

Ben je enthousiast geworden en wil je net als ik ZonneDeler worden? Dit is hoe het werkt:

  1. Je meldt je als nieuwe klant aan op de website van ZonnepanelenDelen.
  2. Je kijkt op de website naar openstaande projecten. Klik op ‘Investeer nu’ bij een project om daar aan mee te doen.
  3. Je kunt zelf bepalen voor welk bedrag je wilt meedoen. Er geldt een minimuminleg van 25 euro.
  4. Elk project heeft een bepaalde investeringsduur. Dat is een periode waarin je investering vast staat. Nadat deze periode afgelopen is, wordt het volledige bedrag afgelost en op je rekening gestort.
  5. Je krijgt jaarlijks rendement uitgekeerd. Voor ZonneDelen is de rente op basis van de productie van het zonne-energieproject en de dan geldende stroomprijzen. Bij de PRO-projecten is dit een vaste rente. Bij bepaalde energieleveranciers worden je rente-inkomsten verrekend met stroomrekening, alsof het je eigen zonnepanelen zijn.

In onderstaande video wordt het ook duidelijk uitgelegd:

💰 Exclusief voor Groene Nerds: 25 euro gratis investeringstegoed voor nieuwe investeerders!

Jij ontvangt als De Groene Nerds luisteraar €25 euro investeringstegoed cadeau om te investeren via ZonnepanelenDelen. Voorwaarde is wel dat je nu nog geen klant bent bij ZonnepanelenDelen. Meld je via dit formulier aan, en je ontvangt van ZonnepanelenDelen een vouchercode in je e-mailinbox om de 25 euro investeringstegoed te verzilveren.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *