Duurzaam beleggen – vergelijken en voordelen

15 januari 2023

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in duurzame beleggingen. Want wat zijn de beste duurzame beleggingsfondsen? Duurzaam beleggen kan bij duurzame fondsen via twee duurzame banken : Triodos Bank en de ASN Bank. Maar je kunt ook zelf aan de slag met zogeheten ETF’s (Exchange Traded Fund) bij bijvoorbeeld DeGiro of duurzame fondsen van Brand New Day. De populairste ETF’s zijn vaak niet heel duurzaam, maar er zijn wel degelijk goede opties. Je kunt wel goed kijken welke ETF’s de grootste ‘duurzaamheidsfactor’ hebben. Ook kun je investeren via bijvoorbeeld Oneplanetcrowd. Daarnaast kun je nog investeren in duurzame projecten en bedrijven. Wil je iets met cryptovaluta en beleggen? Bekijk dan hoe je dat zo duurzaam mogelijk kunt doen.

Beste duurzame beleggingsfondsen: met welke fondsen beleg je écht duurzaam

Bij de twee duurzame baken, ASN Bank en Triodos Bank en Brand New Day, kun je kiezen voor echt duurzame fondsen. Ik heb een overzicht gemaakt van de beste duurzame beleggingsfondsen. Ik kom nu uit op twee banken en een aanbieder Brand New Day waar je kan focussen op duurzame ETF’s en duurzame beleggingsfondsen.

Duurzame fondsen van de ASN Bank

Hieronder vind je een overzicht van de duurzame fondsen van de ASN Bank. Naast verschillende duurzame fondsen heeft ASN Bank ook nog 5 duurzame mixfondsen die oplopen in risico.

Nieuw bij de ASN bank is het ASN Biodiversiteitsfonds. 

Het fonds heeft als uitgangspunt dat bosbouw, landbouw, visserij en zelfs toerisme een positieve bijdrage kunnen leveren aan de natuur. Zo zorgt het ASN Biodiversiteitsfonds dat het herstel en behoud van natuur hand in hand gaat met een goed financieel rendement én werkgelegenheid. Daarbij streeft het fonds naar een netto rendement van 3% per jaar. Niet slechts, als je het met je spaarrente vergelijkt! het complete overzicht van de ASN Fondsen:

ASN Duurzaam Aandelenfonds
ASN Duurzaam Obligatiefonds
ASN Milieu & Waterfonds
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
ASN Groenprojectenfonds
ASN Microkredietfonds
ASN Biodiversiteitsfonds

Duurzame fondsen van de Triodos Bank

Triodos Bank heeft 2 soorten fondsen: Duurzame Impactfondsen en Duurzame Themafondsen. In dit overzichtelijke blog van de Triodos bank over hun fondsen en beleggen bij de Triodos Bank vind je veel meer informatie. Een overzicht van fondsen:

Triodos Impact Mixed Fund – Defensive
Triodos Euro Bond Impact Fund
Triodos Impact Mixed Fund – Neutral
Triodos Impact Mixed Fund – Offensive
Triodos Global Equities Impact Fund
Triodos Pioneer Impact Fund
Triodos Duurzame Impactfondsen

Triodos Fair Share Fund
Triodos Groenfonds
Triodos Energy Transition Europe Fund
Triodos Multi Impact Fund
Triodos Duurzame Themafondsen

Bij elk fonds kun je kijken hoeveel risico je loopt. Beleggen doe je wel met geld dat je niet direct nodig hebt. En er zitten jaren bij dat de koersen dalen. Je kunt kiezen voor een mix, zoals een portie defensieve fonds(en) en eentje met meer risico.

Duurzaam beleggen bij Brand New Day

Sinds juni 2023 heeft Brand New Day nieuwe duurzame beleggingsmogelijkheden: de groene modelportefeuilles. Daarmee beleg je met name in het BND Duurzaam Wereld Indexfonds Totaal. Afhankelijk van je risico beleg je in dit fonds in combinatie met BND Green Bond Indexfonds, wat obligaties zijn.

Zelf ben ik helemaal overgestapt op deze groene portefeuille, met flink wat risico in ‘Groen – zeer offensief’. Elke maand leg ik automatisch een bedrag in en elk kwartaal kijk ik hoe ik ervoor sta. Makkelijker kun je je hetzelfde niet maken.

Levert duurzaam beleggen bij Brand New Day mee risico op? Ik denk van niet, en al is het zo: duurzaamheid mag me ook best ‘iets’ kosten (lees: minder opleveren). Zelf heeft Brand New Day een mooi overzicht van de risico’s gemaakt. Een quote:

Misschien denkt u dat duurzaam beleggen ten koste gaat van uw rendement. Als we het recente verleden bekijken, hoeft dat niet zo te zijn: fondsen die minder duurzame bedrijven uitsluiten, presteerden de afgelopen 10 jaar namelijk niet slechter dan fondsen die diezelfde bedrijven niet uitsloten. Wel lijkt duurzaam beleggen een iets hoger risico met zich mee te brengen.

Brand New Day over duurzaam beleggen

Het nieuwe BND Duurzaam Wereld Indexfonds Totaal is een aandelenfonds met strenge criteria rondom duurzaamheid. Dit fonds:

– sluit bedrijven uit met fossiele brandstofreserves;
– sluit bedrijven uit met een hoge CO2-uitstoot;
– belegt voor een groter deel in bedrijven die werk maken van een fossielvrije economie.

En met hun nieuwe obligatiefonds, het BND Green Bond Indexfonds, beleg je in duurzame leningen. Dat zijn leningen die bijvoorbeeld gebruikt worden om windmolen- of zonnepanelenparken aan te leggen.

Duurzaam investeren via oneplanetcrowd

Via Oneplanetcrowd beleg je in duurzame projecten. Oneplanetcrowd, dat in 2018 ruim 25.000 actieve investeerders heeft, focust zich hoofzakelijk op innovaties waarmee de transitie naar een duurzame economie kan worden versneld. Alle ondernemingen op Oneplanetcrowd leveren een bijdrage aan één of meerdere Sustainable Development Goal(s). Via Oneplanetcrowd kunnen zowel startups als gevestigde ondernemingen terecht. Al deze ondernemingen moeten werken aan één van de volgende thema’s: energietransitie, duurzame voeding en landbouw, circulaire economie, zorginnovatie, inclusieve maatschappij, natuur- en milieubehoud, eerlijke economie of deeleconomie. Daarnaast moet de investering maatschappelijk én financieel rendement geven.

Groen beleggen met fiscale voordelen

Heb je erg veel (spaar)geld, dan kun je ook kiezen voor groen beleggen met fiscale voordelen. De actuele lijst van deze beleggingen vind je op de website van de belastingdienst. Zeker als je meer dan het toegestane bedrag op je bankrekening hebt staan, kan het slim zijn deze groene fondsen in bezit te hebben.

Op de website van het RVO vind je een compleet en actueel overzicht van banken met een groenfonds.

Duurzaam beleggen in fondsen en ETF’s bij DeGiro

Wil je beleggen in fondsen en ETF’s via andere partijen en dit zo duurzaam mogelijk doen? Kijk dan eens bij DeGiro. Bij DeGiro kun je bijvoorbeeld ook beleggen in het Triodos Groenfonds. Daarnaast heb je ook wereldwijde ETF’s. Hierdoor spreid je je geld over nog meer fondsen.

Een voorbeeld hiervan is de VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF. Deze ETF belegt in 250 bedrijven die zijn geselecteerd door een extern onderzoeksbureau. Bij DeGiro kun je ook beleggen in het Kempen Global Sustainable Equity Fund. Dit fonds belegt volgens ESG-criteria. ESG (E = Environment), maatschappij (S = Social) en bestuur (G = Governance) is een beleggingsstrategie die bij het nemen van beleggingsbeslissingen naast financiële factoren, ook de mate waarin een bedrijf rekening houdt met milieu-, sociale- en bestuursfactoren in overweging neemt.

Lijst met duurzame ETF beleggingen

iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF (IE00BHZPJ569)
iShares MSCI World SRI UCITS ETF (IE00BYX2JD69)
iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF (IE00BKVL7778)
iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IE00B1XNHC34)
Amundi Index MSCI World SRI – UCITS ETF (LU1861134382)
HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETF (IE00BKY59G90)
VANECK SUST WORLD ETF (NL0010408704)
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF (FR0010524777)
Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF (LU1691909508)
Overzicht vrij duurzame ETF’s op basis van diverse scores

Investeren in duurzame bedrijven en initiatieven via Oneplanetcrowd

Via Oneplanetcrowd kun je op verschillende manieren investeren in duurzame bedrijven, start-ups en initiatieven. Alle ondernemingen op Oneplanetcrowd leveren een bijdrage aan één of meerdere Sustainable Development Goal(s). Oneplanetcrowd is B Corp gecertificeerd. B Corps zijn bedrijven die voldoen aan eisen op het gebied van sociale- en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid. Vanuit een langetermijnvisie wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de waardeketen, het optimaliseren van impact en het creëren van goede werkvoorzieningen. B Corps streven naar een inclusieve en duurzame toekomst met een goede balans tussen maatschappelijke impact en het maken van winst.

Waarin kun je investeren bij Oneplanetcrowd?

Op oneplanetcrowd vind je diverse manieren om te investeren, zoals een ‘gewone‘ lening of bijvoorbeeld een ‘converteerbare lening‘. Of kies voor een obligatie of donatie. Lees voor je investeert alle documentatie van deze soort leningen én de bedrijfsinformatie die je ontvang goed door.

 • Financiering energieprojecten
 • Financiering agrarische projecten
 • Financiering MKB
 • Financiering zorgprojecten

Investeren in zonneparken

Via ZonnepanelenDelen kun je beleggen in zonneparken. Je investeert via ZonnepanelenDelen in zonne-energieprojecten. Je krijgt hierbij jaarlijks rendement uitgekeerd. Bij de PRO-projecten is dit een vaste rente. Voor ZonneDelen is de rente op basis van de productie van het zonne-energieproject – hetzelfde principe als dat je zelf de zonnepanelen op jouw dak hebt. Daarnaast wordt de eigen investering weer volledig afgelost, net zoals bij een obligatie.


Disclaimer

in dit blog genoemde opties zijn géén beleggingsadviezen. Sommige linkjes zijn zogeheten affiliates. We verdienen dan vaak beiden een tegoed.

Foto: Alena Koval via Pexels

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Duurzaam beleggen – vergelijken en voordelen

 1. Karin Krabbendam jun 8, 2022

  Beste Aljo,

  Wat goed dat je deze site gemaakt heb, ik ga m bestuderen.
  Want hoewel ik zeker voor de energietransitie ben, ben ik tegen wind op land. Te schadelijk voor mens en natuur is mijn mening.

  Bijna alle door de belasting erkende groenfondsen investeren…..in wind op land. Of in dure ecohuizen, niet goed voor de toch al oplopende tweedeling.

  Dus nu verder speuren naar fondsen die biodiversiteit verbeteren, in schoon vervoer investeren, in plantgebaseerde voeding, kleding, bouwmaterialen, in biologische bedrijven, in opslag in algemene materialen (basalt, zand, metaalslakken) etc etc.

  Hopelijk ga ik die hier vinden:-)