Thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn in de kern een systeem die huiseigenaren de mogelijkheid om energie op te slaan om die op een later moment te gebruiken. Deze batterijen zijn in opkomst nu steeds meer huishoudens met zonnepanelen zonne-energie opwekken. Met een thuisaccu kun je je zelf opgewekte stroom opslaan, maar je kunt de batterij ook opladen aan het stroomnet. Je kunt de stroom uit je accu later zelf gebruiken, of deze later terugleveren aan het stroomnet.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een batterij die aangesloten is op je huis. Je kunt de batterij opladen. Dat kan met stroom die jezelf opwekt met je zonnepanelen, maar ook gewoon met stroom van het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij kan ook ontladen. Zo kan je wasmachine draaien op de stroom uit je thuisbatterij. Maar je kunt de stroom ook terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Kijk of luister de podcast ‘Wat is een thuisbatterij?’

Waarom kiezen voor een thuisbatterij

De 5P’s voor een thuisbatterij.

Planet

Gebruik meer groene stroom en minder stroom uit fossiele brandstoffen. Thuisbatterijen kunnen helpen overschotten te benutten en onbalans te verminderen.

Poen

Verdien geld door goedkoop met duurzame stroom op te laden en tijdens dure uren te ontladen. Of krijg betaald om het stroomnet in balans te brengen.

Plezier

Het is leuk om vanuit je eigen huis met een batterij duurzaam bezig te zijn, zelf je thuisbatterij aan te sturen of zelf je batterij te bouwen.

Preppen

Met thuisbatterij leef je meer onafhankelijk van het stroomnet en ben je meer zelfvoorzienend. Met een noodstroomvoorziening heb je bovendien geen last meer van stroomuitval.

Piekschaven

Met een thuisbatterij kun je de pieken in je verbruik afvlakken, en daarmee voorkomen dat je een zwaardere (en duurdere) aansluiting nodig hebt.

Wat kost een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kost gemiddeld € 800 per kWh. Een basis thuisbatterij van 5 kWh kost daarmee gemiddeld € 4.000. Hoe meer capaciteit de batterij heeft, hoe lager de prijzen per kWh. Zo ligt de prijs voor thuisaccu’s van meer dan 10 kWh een stuk lager: € 550 per kWh.

Capaciteit van de batterijGemiddelde prijs per kWh
(excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 1 – 5 kWh€ 800
Thuisbatterij van 6 – 10 kWh€ 690
Thuisbatterij van 11 – 30 kWh€ 550

De prijs wordt door allerlei factoren van beïnvloed. Het merk, de functies, levensduur, efficiëntie en manieren om de batterij aan te sturen zijn daar voorbeelden van. Uitleg over alle verschillende criteria vind je hier.

Thuisbatterij met of zonder btw? Goed opletten

Omdat het terugvragen van de btw nog relatief nieuw is, communiceren leveranciers verschillend over de prijzen van thuisbatterijen. Daar waar de een prijzen met btw communiceert, toont de ander de aanschafprijs zonder btw. Let dus op wanneer je je oriënteert!

Zelfbouw thuisbatterij?

In dit dossier richten we ons vooral op kant-en-klare thuisbatterijen. Het is ook mogelijk om zelf je thuisbatterij te bouwen. Kies je voor zelfbouw, dan kunnen de kosten tot de helft minder zijn. De keuze hangt niet alleen af van het geld. Je moet zelfbouw ook leuk vinden. En belangrijker nog, je moet verstand hebben van elektrotechniek. Doe dit dus alleen als je het leuk vindt en niet vanwege het geld. 

Op-maat bouw thuisbatterij?

Het is ook mogelijk om een batterij te laten bouwen door gespecialiseerde thuisbatterij-installateurs. Dat brengt uiteraard een groter kostenplaatje met zich mee, maar dan kun je hem wel optimaal laten afstemmen en inrichten op jouw wensen. Zo is het mogelijk om verschillende functies, die we hierna gaan noemen, te stapelen.

Subsidies & btw-teruggave bij aanschaf van een thuisbatterij

Er zijn verschillende voordelen beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij. Er is geen subsidie voor consumenten. Wel is het sinds kort mogelijk om de 21% btw terug te vragen na de aanschaf van een thuisbatterij. Bij de aanschaf van een batterij van 6.000 euro (zonder btw), scheelt dat je dus 1.260 euro aan btw! Hier lees je hoe je de btw van thuisbatterij terugvraagt.

Als ondernemer geniet je van nog veel meer financieel voordeel bij de aanschaf van een batterij. Zo is een batterij aftrekbaar, en is de kleine investeringsaftrek (KIA) en milieu-investeringsaftrek (MIA) van toepassing. Hier lees je meer over subsidies voor zzp’ers en ondernemers voor de aanschaf van een batterij. Het totale voordeel wat je geniet kan oplopen tot meer dan de helft van de aanschafprijs, afhankelijk van je situatie (belastingtarief waar je in zit, of je btw-plichtig bent, etc).

Manieren om een thuisbatterij in te zetten

Meer zonne-energie zelf gebruiken

De meeste stroom die je opwekt met zonnepanelen, gebruik je niet zelf. Gemiddeld gebruiken huishoudens 20 a 30 procent van hun opgewekte stroom. De rest wordt teruggeleverd aan het net. Met een thuisbatterij kun je de zonne-energie die je overdag opwekt maar niet direct gebruikt, bewaren voor later. Als het ’s avonds donker is, gebruikt je huis de opgeslagen zonne-energie uit je batterij. Als je opwekcapaciteit, gebruik en batterijcapaciteit in balans zijn dan zou je zo’n 7 maanden kunnen leven op co2-vrije stroom. Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee jaarlijks zo’n 600 kilogram co2.

Inspelen op dynamische energieprijzen

Met een thuisbatterij kun je inspelen op dynamische energieprijzen. Dynamische energieprijzen zijn energieprijzen per uur. Deze prijs is het resultaat van vraag en aanbod. Is er veel hernieuwbare energie dan zijn de prijzen laag. Door op dat uur meer stroom te gebruiken, gebruik je dus relatief meer stroom uit zon en wind. En omgekeerd, door tijdens dure uren terug te leveren zorg je dat er minder fossiele energie nodig is. Laad goedkoop, ontlaadt duur. Het prijsverschil is wat je verdient. De werkelijkheid is wel iets complexer.

Inspelen op de onbalansmarkt

Daar waar dynamische energieprijzen het net een dag van tevoren in balans brengen, doet de onbalansmarkt dat op de dag zelf. Voor als er toch onverwacht een wolkje voor de zon staat en er dus een stroomtekort is. Je kunt alleen op de onbalansmarkt actief zijn via een derde partij, je moet namelijk minstens 1 MW capaciteit hebben. Vandaar dat Virtual Power Plants batterij-eigenaren bundelen. Op de onbalansmarkt worden beloningen beschikbaar gesteld voor marktpartijen om stroom af te nemen of terug te leveren. Die vergoedingen zijn (flink) hoger dan wat je met dynamische energieprijzen kunt verdienen. Hoe meer hernieuwbare energie we als samenleving gebruiken, hoe meer onbalanscapaciteit er nodig is. Onbalanscapaciteit is dus een belangrijk onderdeel van een duurzaam stroomnet.

Als noodstroomvoorziening

Thuisbatterijen met noodstroomvoorziening zorgen dat de lichten blijven branden als de stroom uitvalt. Het is van belang om onderscheid te maken tussen korte en langdurige stroomuitval. Reëel gezien kun je het met een thuisbatterij enkele uren tot maximaal enkele dagen volhouden. Hoe lang je het vol kunt houden hangt uiteraard af van hoe zuinig je huis is en wat de capaciteit van je thuisbatterij is. Voor kortstondige stroomuitval is een thuisbatterij als backup dus zeker geschikt, maar als de zombies het stroomnet platleggen hou je het geen weken vol.

Peak shaving

Peak shaving betekent aftoppen van de pieken van je stroomgebruik en teruglevering. Dat kan zowel goed zijn voor de portemonnee als voor duurzaamheid. Heb je een erg groot huis of heb je zakelijk veel stroom nodig, dan kan een netverzwaring nodig zijn. Een zwaardere aansluiting kost zo’n 1.200 tot 2.500 euro extra per jaar. Door pieken in je stroomgebruik te verminderen, kan je voorkomen dat je je aansluiting moet verzwaren, wat dus aanzienlijk in de kosten scheelt. Peak shaving is bovendien duurzaam. Je doet minder beroep op het net, en dat is goed voor de netcongestie.

Zelfvoorzienend te zijn

Met een thuisbatterij kun je meer van je eigen stroom gebruiken, en zo ben je minder afhankelijk van het stroomnet, energieprijzen en overheidsbeleid. Dit is wel behoorlijk kostbaar, en vraagt om een combinatie van een zuinige woning, voldoende opwek en een erg grote thuisbatterij. Volledig off-grid leven is daarom niet echt reëel. In de praktijk helpt een thuisbatterij je vooral om minder afhankelijk zijn de energieprijzen. Dit gevoel van autonomie of zelfbeschikking kan een groot goed voor je zijn. Een hoge mate van autonomie is bovendien goed voor de ontlasting van het stroomnet.

Wat levert een thuisbatterij op?

Met een thuisbatterij kun je geld besparen en verdienen. Hoeveel, dat hangt er vanaf hoe je de thuisbatterij inzet. Door de zelfconsumptie van je zelf opgewekte zonne-energie te vergroten hoef je minder stroom af te nemen en ben je goedkoper uit. Waar het niet dat we nog kunnen salderen. Gebruik je een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract, dan verdien je door tijdens goedkope uren op te laden, en tijdens dure uren te ontladen. Een thuisbatterij die op de onbalansmarkt kan handelen, kan profiteren van de zeer gunstige vergoedingen voor het balanceren van het stroomnet.

Maar het rendement van een thuisbatterij is meer dan euro’s. Je draagt met een thuisbatterij ook bij aan de energietransitie. Met een thuisbatterij als noodstroomvoorziening overleef je stroomuitval. Als je opwek, gebruik en een batterij goed op elkaar afstemt kun je bovendien een deel van het jaar zelfvoorzienend leven.

Kijk of luister de podcast over wat een thuisbatterij kost en oplevert

Thuisbatterijen vergelijking

De thuisbatterijen die op de Nederlandse markt zijn met elkaar vergeleken op de meest belangrijke criteria. Uitleg over wat alle kolommen betekenen vind je hier. Door horizontaal te scrollen, zie je alle informatie over de thuisbatterijen in de vergelijkingstabel.

wdt_ID Merk Capaciteit Montage €/kWh NOM Dyn. Onb. Vermogen Vermogen ontladen €/maand Fase Batterijtype RTE Inzicht via Montage Max. geluidsniveau Connectiviteit Integratie Home Assistant Garantie Gegarandeerde cycli Backup Verwacht rendement Verwachte terugverdientijd Vrij van energieleverancier Omvormer? DC of AC IP-waarde Loadbalancing
1 Bliq 5 3.990 798 ✅ (per mei '24) 3,68 3,68 7,00 1 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
2 Bliq 10 5.290 529 ✅ (per mei '24) 3,68 3,68 7,00 1 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
3 Bliq 10 5.990 599 ✅ (per mei '24) 5,00 5,00 7,00 1 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
4 Bliq 10 6.990 699 ✅ (per mei '24) 5,00 5,00 7,00 3 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
5 Bliq 15 7.290 486 ✅ (per mei '24) 5,00 5,00 7,00 1 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
6 Bliq 15 8.290 553 ✅ (per mei '24) 5,00 5,00 7,00 3 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
7 Bliq 20 9.390 470 ✅ (per mei '24) 8,00 8,00 12,00 3 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
8 Bliq 25 10.690 428 ✅ (per mei '24) 8,00 8,00 12,00 3 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Vloer 30 SIM-kaart, WiFi 0 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
9 Enphase IQ 3 2.000 571 1,28 1,28 1 Lithium (LFP) 96.0% iOS app
Android app
Web
API
Muur 0 WiFi Ja, via lokale API
Alleen met Envoy omvormers
Zowel uitlezen als aansturen
Beperkte functionaliteit
10 jaar 3.600 Geïntegreerd AC IP55
10 Enphase IQ 10 5.500 524 3,84 3,84 1 Lithium (LFP) 96.0% iOS app
Android app
Web
API
Muur 0 WiFi Ja, via lokale API
Alleen met Envoy omvormers
Zowel uitlezen als aansturen
Beperkte functionaliteit
10 jaar 3.600 Geïntegreerd AC IP55
11 Hegg 10 7.645 764 5,00 5,00 7,00 1 Lithium (LFP) 95.0% iOS app
Android app
Muur 40 WiFi, Ethernet 10 jaar 10.000 Geïntegreerd
12 Huawei 5 3.200 640 2,50 2,50 1 Lithium (LFP) 96.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 29 WiFi, Ethernet Ja, via modbus
Zowel uitlezen als aansturen
10 jaar 6.000 Met uitbreiding Werkt met enkel- en driefasige Huawei omvormers DC met Huawei
omvormer
IP66
13 Huawei 10 5.100 510 5,00 5,00 1 Lithium (LFP) 96.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 29 WiFi, Ethernet Ja, via modbus
Zowel uitlezen als aansturen
10 jaar 6.000 Met uitbreiding Werkt met enkel- en driefasige Huawei omvormers DC met Huawei
omvormer
IP66
14 Huawei 15 7.000 467 5,00 5,00 1 Lithium (LFP) 96.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 29 WiFi, Ethernet Ja, via modbus
Zowel uitlezen als aansturen
10 jaar 6.000 Met uitbreiding Werkt met enkel- en driefasige Huawei omvormers DC met Huawei
omvormer
IP66
15 Kiwatt 10 7.247 725 10,00 10,00 3 Lithium (LFP) iOS app
Android app
Muur 30 10 jaar 6.000 Geïntegreerd DC Kan op droge plek
buiten worden geplaatst
17 Next Energy 10 6.999 700 5,00 5,00 1 of 3 Lithium (LFP) 96.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 46 Ethernet 10 jaar fabrieksgarantie 6.000 Pilotfase
Nog onbekend
Geïntegreerd AC of DC
DC met Huawei
omvormer
Kan op droge plekbuiten worden geplaatst
19 Next Energy 15 8.999 600 5,00 5,00 3 Lithium (LFP) 96.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 46 Ethernet 10 jaar fabrieksgarantie 6.000 Pilotfase
Nog onbekend
Geïntegreerd AC of DC
DC met Huawei
omvormer
Kan op droge plekbuiten worden geplaatst
20 Next Energy 20 11.499 575 8,00 8,00 3 Lithium (LFP) 96.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 46 Ethernet 10 jaar fabrieksgarantie 6.000 Pilotfase
Nog onbekend
Geïntegreerd AC of DC
DC met Huawei
omvormer
Kan op droge plekbuiten worden geplaatst
22 Sessy 5 2.934 587 ✅ (per mei '24) 2,20 1,70 1 of 3 Lithium (LFP) 94.5% Webinterface
Lokale API
Muur 40 WiFi, Ethernet Ja, via lokale API
Zowel uitlezen als aansturen.
5 jaar op de omvormer
10 jaar op de batterij
6.000 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC Alleen binnen plaatsen
23 SolarEdge 48V 4 3.000 652 5,00 5,00 3 Lithium (LFP) 94.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 25 WiFi, Ethernet Ja, via modbus
Zowel uitlezen als aansturen
10 jaar 0 Met uitbreiding Werkt met hybride omvormer van SolarEdge DC met SolarEdge
omvormer
IP65
24 SolarEdge 400V 9 6.700 691 5,00 5,00 1 Lithium (NMC) 94.5% iOS app
Android app
Vloer of muur 25 WiFi, Ethernet Ja, via modbus
Zowel uitlezen als aansturen
10 jaar 0 Met uitbreiding Werkt met hybride omvormer van SolarEdge DC met SolarEdge
omvormer
IP65
25 Soly 3 4.463 1.275 0,00 0,00 Lithium (LFP) 96.0% Muur 0 WiFi 15 jaar 6.000 Geïntegreerd AC
26 Soly 7 6.364 909 0,00 0,00 Lithium (LFP) 96.0% Muur 0 WiFi 15 jaar 6.000 Geïntegreerd AC
27 Soly 10 7.727 736 0,00 0,00 Lithium (LFP) 96.0% Muur 0 WiFi 15 jaar 6.000 Geïntegreerd AC
28 Tesla Powerwall 2 13 8.000 593 5,00 5,00 1 Lithium (NMC) 90.0% iOS app
Android app
Lokale API
Vloer of muur 40 WiFi, Ethernet Ja, via lokale API
Je kunt de batterij uitlezen
10 jaar 3.200 Werkt met SolarEdge AC IP67
29 Zonneplan Nexus 10 5.990 599 10,00 10,00 3 Lithium (LFP) 95.0% iOS app
Android app
Vloer 35 SIM-kaart Batterij: 7 jaar of 6000 cycli
Omvormer: 7 jaar
6.000 950 p/j
Terugverdientijd: 6 jr
6 Geïntegreerd DC IP20
30 Zonneplan Nexus 15 6.990 466 10,00 10,00 3 Lithium (LFP) 95.0% iOS app
Android app
Vloer 35 SIM-kaart Batterij: 7 jaar of 6000 cycli
Omvormer: 7 jaar
6.000 1350 p/j
Terugverdientijd: 5 jr
5 Geïntegreerd DC IP20
31 Zonneplan Nexus 20 7.990 400 10,00 10,00 3 Lithium (LFP) 95.0% iOS app
Android app
Vloer 35 SIM-kaart Batterij: 7 jaar of 6000 cycli
Omvormer: 7 jaar
6.000 1600 p/j
Terugverdientijd: 5 jr
5 Geïntegreerd DC IP20
32 AlphaESS 8 6.695 816 ✅ (per mei '24) 10,00 3 Lithium (LFP) 96.0% iOS app
Android app
Vloer 25 WiFi, Ethernet Ja, via Cloud, API en Modbus 10 jaar 10.000 5-7 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
DC met AlphaESS
omvormer
IP65
33 AlphaESS 16 9.695 591 ✅ (per mei '24) 10,00 3 Lithium (LFP) 96.0% iOS app
Android app
Vloer 25 WiFi, Ethernet Ja, via Cloud, API en Modbus 10 jaar 10.000 5-7 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
DC met AlphaESS
omvormer
IP65
34 AlphaESS 24 12.695 516 ✅ (per mei '24) 10,00 3 Lithium (LFP) 96.0% iOS app
Android app
Vloer 25 WiFi, Ethernet Ja, via Cloud, API en Modbus 10 jaar 10.000 5-7 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
DC met AlphaESS
omvormer
IP65
35 AlphaESS 10 5.495 544 ✅ (per mei '24) 5,00 1 Lithium (LFP) 96.0% iOS app
Android app
Vloer 25 WiFi, Ethernet Ja, via Cloud, API en Modbus 10 jaar 10.000 5-7 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
DC met AlphaESS
omvormer
IP65
36 AlphaESS 20 8.395 415 ✅ (per mei '24) 5,00 1 Lithium (LFP) 96.0% iOS app
Android app
Vloer 25 WiFi, Ethernet Ja, via Cloud, API en Modbus 10 jaar 10.000 5-7 Onbalans via Frank Energie Geïntegreerd AC of DC
DC met AlphaESS
omvormer
IP65
37 GivEnergy Accuselect 5 4.043 778 ✅ (per mei '24) 3,00 5,00 1 Lithium (LFP) 97,10% iOS app
Android app
Web
API
Vloer of muur 30 SIM-kaart, WiFi 12 jaar 10.000 Onbalans via Frank Energie AC IP65
38 GivEnergy Accuselect 10 5.412 570 ✅ (per mei '24) 3,00 5,00 1 Lithium (LFP) 97,10% iOS app
Android app
Web
API
Vloer of muur 30 SIM-kaart, WiFi 12 jaar 10.000 Onbalans via Frank Energie AC IP65
39 GivEnergy Accuselect 10 8.125 797 ✅ (per mei '24) 6,00 5,00 3 Lithium (LFP) 97,60% iOS app
Android app
Web
API
Vloer of muur 30 SIM-kaart, WiFi 12 jaar 10.000 Onbalans via Frank Energie AC of DC
DC met GivEnergy omvormer
IP65
40 GivEnergy Accuselect 14 9.423 693 ✅ (per mei '24) 8,00 5,00 3 Lithium (LFP) 97,60% iOS app
Android app
Web
API
Vloer of muur 30 SIM-kaart, WiFi 12 jaar 10.000 Onbalans via Frank Energie AC of DC
DC met GivEnergy omvormer
IP65
41 GivEnergy Accuselect 17 10.711 630 ✅ (per mei '24) 8,00 5,00 3 Lithium (LFP) 97,60% iOS app
Android app
Web
API
Vloer of muur 30 SIM-kaart, WiFi 12 jaar 10.000 Onbalans via Frank Energie AC of DC
DC met GivEnergy omvormer
IP65
42 GivEnergy Accuselect 20 12.017 589 ✅ (per mei '24) 10,00 5,00 3 Lithium (LFP) 97,60% iOS app
Android app
Web
API
Vloer of muur 30 SIM-kaart, WiFi 12 jaar 10.000 Onbalans via Frank Energie AC of DC
DC met GivEnergy omvormer
IP65
Merk Capaciteit Montage €/kWh NOM Dyn. Onb. Vermogen Vermogen ontladen €/maand Fase Batterijtype RTE Inzicht via Montage Max. geluidsniveau Connectiviteit Integratie Home Assistant Garantie Gegarandeerde cycli Backup Verwacht rendement Verwachte terugverdientijd Vrij van energieleverancier Omvormer? DC of AC IP-waarde Loadbalancing

Hoe duurzaam is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij draag je bij aan de energietransitie. Door meer van je zelf opgewekte zonnestroom te gebruiken en door in te spelen op dynamische energieprijzen gebruik je meer groene- en minder fossiele stroom. Door de batterij in te zetten voor onbalans help je het stroomnet stabiel te houden. Door meer zelfvoorzienend te zijn en door het piekverbruik af te vlakken draag je bovendien bij aan de vermindering van netcongestie. Maar door in te spelen op dynamische energieprijzen of onbalans kun je lokaal ook de netcongestie verergeren.

Kijk of luister de podcast over hoe een thuisbatterij bijdraagt aan de energietransitie

Artikelen over thuisbatterijen

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Bekijk of luister onze podcasts over thuisbatterijen