Wat kost een thuisbatterij en wat levert hij op?

8 februari 2024

Hoeveel geld verdien je met een thuisbatterij? Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij? Hoe maak je winst met een thuisaccu? Kortom: is een thuisbatterij een goede investering? Dit zijn toch wel de meest gestelde vragen de afgelopen tijd. En die ga ik in dit artikel zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Serie over thuisbatterijen
Dit artikel is onderdeel van een vierluik over thuisbatterijen. Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door de Zonneplan Nexus thuisbatterij. De Zonneplan Nexus laadt en ontlaadt volledig automatisch op verschillende energiemarkten en is daarmee superieur in zowel verdiensten als in zijn bijdrage aan de energietransitie.

Andere artikelen in deze serie
1. Wat is een thuisbatterij is en hoe werkt hij?
2. Hoe maakt een thuisbatterij je duurzaam, én verdien je er geld mee?
3. Wat kost een thuisbatterij en wat levert hij op?
4. De grote thuisbatterij buyers guide: welke thuisbatterij moet je kopen?

Liever kijken of luisteren?

Kijk of luister dan aflevering 21 van de Groene Nerds op YouTube of via je favoriete podcastspeler, zoals Apple Podcasts en Spotify.


Belangrijke context

Het rendement van een thuisbatterij is iets waar iedereen die zich op een thuisaccu oriënteert bij stil staat. In dit artikelen zet ik de kosten en verdiensten op een rijtje. Ook subsidies komen aan bod.

Dit kan je verwachten

Om goed antwoord te kunnen geven op de vraag of een thuisbatterij voor jou een interessante investering is, ga ik je alvast verklappen: dit artikel is 1 grote ‘het hangt er vanaf’. Op internet zijn diverse video’s en rekenmodellen te vinden hoe je de terugverdientijd kan bepalen. Het probleem van al deze calculators is dat ze uit gaan van 1 functie, de huidige marktsituatie, uitgaan van data uit het verleden en uitgaan van het huidige beleid.

Daar kun je tegen in brengen dat je functies kunt stapelen. Maar daarmee negeer je dat er veel onzeker is. We weten niet wat markten in de toekomst gaan doen. We kunnen niet voorspellen wat toekomstig beleid gaan doen. Wat gebeurt er met salderen? Komt er een capaciteitstarief? Dergelijke maatregelen hebben potentieel veel invloed op de business case van de en thuisbatterij.

Maar belangrijker nog, als je op internet of YouTube iets opzoekt over een thuisbatterij, gaat het bijna altijd over geld.

Maar dat is niet het geval. Althans, niet alleen. Als een thuisbatterij je alleen om het geld gaat zou ik je adviseren om te beleggen of in bitcoin te investeren. Zoals ik in het eerste artikel al schetste zijn er andere redenen om een thuisaccu aan te schaffen. Zo gaat het ook om een positieve bijdrage aan de energietransitie of het feit dat je er plezier uit haalt. Zoals Aljo het in de podcast verwoordt: hobby’s mogen geld kosten.

De 5 P’s voor een thuisbatterij

Om de redenen om een thuisbatterij te nemen inzichtelijk te maken, heb ik de 5 thuisbatterij P’s opgesteld. Die zijn als volgt:

 1. Poen
  Met een thuisbatterij kun je geld verdienen.
 2. Plezier
  Het is leuk om je eigen batterij te bouwen of deze zelf te programmeren.
 3. Planeet
  Met een thuisbatterij ben je duurzaam doordat je meer duurzame energie gebruikt of bijdraagt aan netbalancering.
 4. Piek afvlakken
  Met een thuisbatterij kun je de pieken in je verbruik afvlakken, en daarmee netverzwaring voorkomen.
 5. Preppen
  Een thuisbatterij kun je inzetten als noodstroomvoorziening of onafhankelijk van het net te worden.

De functies van een thuisbatterij

Dat vertaalt zich in de volgende functies van een thuisbatterij.

 1. Thuisbatterij als noodstroomvoorziening
 2. Thuisbatterij om off-grid te gaan
 3. Thuisbatterij om zelfconsumptie te optimaliseren
 4. Thuisbatterij om in te spelen op dynamische energieprijzen
 5. Thuisbatterij om in te spelen op onbalans
 6. Thuisbatterij om in te zetten voor peak shaving 

Aan de hand hiervan gaan de de ‘ROI’ van een thuisbatterij bepalen. Die return kan dan dus geld zijn, maar we kijken dan ook naar het resultaat in duurzaamheid of een van de andere criteria.

Genoeg context. Let’s go.

Credits

Maar eerst nog even dit. Ik had dit artikel niet kunnen schrijven zonder de hulp van enkele experts. Ik ben Henry Lootens, Harold Halewijn, Dennis van der Meij, Jan-Willem Zwang en Pascal Bleij erg dankbaar voor al hun waardevolle input en feedback.

Wat kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisaccu hangen af van legio zaken, maar we slaan hem plat tot twee belangrijke dimensies. De eerste is de bouw, de tweede is de capaciteit in kWh. Is de thuisbatterij…

 1. Kant & klaar
 2. Zelfbouw
 3. Op-maat installatie

Tot een aantal jaar geleden ging men uit van 1.000 euro per kWh capaciteit. Een 5 kWh thuisbatterij kostte dan dus 5.000 euro. Maar de afgelopen 1 a 2 jaar zijn de prijzen van thuisbatterijen flink gedaald. De prijzen liggen nu veelal tussen de 600 en 800 euro per kWh. Hoe meer capaciteit je batterij heeft, hoe lager de prijzen per kWh.

Capaciteit van de batterijGemiddelde prijs per kWh
(excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 1 – 5 kWh€ 800
Thuisbatterij van 6 – 10 kWh€ 690
Thuisbatterij van 11 – 30 kWh€ 550

Kies je voor zelfbouw, dan kunnen de kosten tot de helft minder zijn. Door de daling in prijzen van kant en klare thuisbatterijen is dat verschil wel significant minder dan een paar jaar terug. Hoeveel het precies scheelt wisselt. In het thuisbatterij telegramkanaal rekende Jeroen van Diensen voor dat je voor een compleet Victron systeem rond de 6.000 euro inclusief btw kwijt bent voor een thuisbatterij van 15 kWh. Dat is dus 400 euro per kWh. Op Tweakers lees je ervaringen van andere zelfbouwers, die tussen de 250 en 500 kwijt waren per kWh. Vind je zelfbouw interessant? Yves Winkel betaalde 490 euro per kWh. Dan raad ik je de YouTube-kanalen van Yves Winkel en Harold Halewijn aan. Yves kun je ook vragen stellen in het thuisbatterij telegramkanaal.

De keuze hangt niet alleen af van het geld. Je moet zelfbouw ook leuk vinden. En belangrijker nog, je moet verstand hebben van elektrotechniek. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Jeroen Bakker dat verzekeringen niet uitkeren als je zelf een fout gemaakt hebt bij je thuisbatterij.  Doe dit dus alleen als je het leuk vindt en niet vanwege het geld. 

Het is ook mogelijk om een batterij te laten bouwen door iemand die er verstand van heeft. Dit is bijvoorbeeld wat Harold Halewijn voor zijn klanten doet. Dat brengt uiteraard een groter kostenplaatje met zich mee, maar dan kun je hem wel optimaal laten afstemmen en inrichten op jouw wensen. Zo is het mogelijk om verschillende functies, die we hierna gaan noemen, te stapelen.

Met of zonder btw? Goed opletten

Omdat het terugvragen van de btw nog relatief nieuw is, communiceren leveranciers verschillend over de prijzen van thuisbatterijen. Daar waar de een prijzen met btw communiceert, toont de ander de aanschafprijs zonder btw. Let dus op wanneer je je oriënteert!

Subsidies

Er is geen subsidie voor consumenten. Wel is het sinds kort mogelijk om de btw terug te vragen na de aanschaf van een thuisbatterij. Dat is een fikse korting, van 21%. Bij de aanschaf van een batterij van 6.000 euro (zonder btw), scheelt dat je dus 1.260 euro aan btw! Hier lees je hoe je de btw van thuisbatterij terugvraagt. Als ondernemer geniet je van nog veel meer financieel voordeel bij de aanschaf van een batterij. Zo is een batterij aftrekbaar, en is de kleine investeringsaftrek (KIA) en milieu-investeringsaftrek (MIA) van toepassing. Hier lees je meer over subsidies voor zzp’ers en ondernemers voor de aanschaf van een batterij. Het totale voordeel wat je geniet kan oplopen tot meer dan de helft van de aanschafprijs, afhankelijk van je situatie (belastingtarief waar je in zit, of je btw-plichtig bent, etc).

Wat levert een thuisbatterij op?

We gaan de verdiensten dus uitsplitsen naar de 6 redenen voor de aanschaf van een thuisbatterij. Dat doen we in willekeurige volgorde:

Thuisbatterij voor peak shaving

Peak shaving betekent aftoppen van de pieken van je stroomgebruik en teruglevering. Dat kan zowel goed zijn voor de portemonnee als voor duurzaamheid.

Je hebt vast wel eens gehoord over een 1-fase of 3-fase aansluiting. Met een 3-fase aansluiting vergroot je de capaciteit van je meterkast om stroom te gebruiken of terug te leveren. Dit wordt netverzwaring genoemd. Van 1-fase naar 3-fase gaan kost je installatiekosten maar je vaste kosten gaan niet omhoog.

Wil je nog meer capaciteit, bijvoorbeeld omdat je meerdere auto’s hebt, een krachtige warmtepomp, elektrisch kookt, etc, dan kun je je standaard 3x25A aansluiting upgraden naar bv. 3x35A of 3x50A of zelfs 3x80A. Wil je upgraden van een 3x25A, dan ga je wel extra betalen. De kosten voor netverzwaring zijn:

 • Van 1 fase naar 3 fase (3x25A): geen extra vaste kosten
 • Van 3x25A naar 3x35A: 1.380 extra per jaar (Enexis) of 1.300 extra per jaar (Liander) 
 • Van 3x25A naar 3x50A: 2.220 extra per jaar (Enexis) of 2.100 extra per jaar (Liander)

Daar boven bovendien nog eenmalige installatiekosten van een paar honderd euro bij. Door pieken in je stroomgebruik te verminderen, kan je voorkomen dat je je aansluiting moet verzwaren, wat dus aanzienlijk in de kosten scheelt. Als je kunt voorkomen dat je moet upgraden naar 3x35A, dan bespaar je zo 13.000 euro in 10 jaar! Dan heb je een 15 kWh batterij er zeker binnen 5 jaar uit, en mogelijk nog sneller.

Voor de meeste mensen zal dit niet snel spelen. Als je toch al veel stroom gebruikt, kun je pieken voorkomen door je gebruik aan te passen. In de praktijk speelt dit vooral bij écht grote huizen zoals villa’s en boerderijen. Of bedrijven. Los van de extra kosten zijn er momenteel ook enorme wachttijden voor netverzwaring. Een extra reden om netverzwaring te voorkomen.

Peak shaving is bovendien duurzaam. Je doet minder beroep op het net, en dat is goed voor de netcongestie.

Thuisbatterij voor meer soevereiniteit of off-grid te gaan

Met een thuisbatterij kun je meer van je zelf opgewekte stroom gebruiken, en zo ben je minder afhankelijk van het stroomnet, energieprijzen en overheidsbeleid. Dit is wel behoorlijk kostbaar, en vraagt om een combinatie van een zuinige woning, voldoende opwek en een erg grote thuisbatterij. Daarnaast dien je te beschikken over een goed afgestemd Home Energy Management System (HEMS) om dat allemaal goed op elkaar af te stemmen. Volledig off-grid leven is daarom niet echt reëel en in ieder geval erg kostbaar.

In de praktijk helpt een thuisbatterij je daarom vooral om minder afhankelijk zijn van het stroomnet en de energieprijzen. Dit gevoel van autonomie of zelfbeschikking kan een groot goed voor je zijn, als je dit belangrijk vindt. Een hoge mate van autonomie is bovendien goed voor de ontlasting van het stroomnet en netcongestie.

Bij deze use case past niet echt een duidelijke kostenbesparing, dus een berekening voor terugverdientijd laat ik hier achterwege.

Thuisbatterij als noodstroomvoorziening

Sommige thuisbatterijen kunnen ook functioneren als backup of noodstroomvoorziening. Wel vergt dit meer dan alleen de aanschaf van een thuisbatterij: er zullen ook aanpassingen gedaan moet worden in de meterkast. Meestal zijn dit geen kant & klare batterijen maar is dit meer iets voor zelfbouw of op-maat batterijen. De extra kosten om een batterij als noodstroomvoorziening dan mogelijk te maken zijn maar een paar honderd euro, die nodig zijn voor extra kabels en aanpassingen in de meterkast.

Het is goed om onderscheid te maken tussen korte en langdurige stroomuitval. Reëel gezien kun je het met een thuisbatterij enkele uren tot maximaal enkele dagen volhouden. Hoe lang je het vol kunt houden hangt uiteraard af van hoe zuinig je huis is en wat de capaciteit van je thuisbatterij is. Voor kortstondige stroomuitval is een thuisbatterij als noodstroomvoorziening dus zeker geschikt, maar als de zombies het stroomnet platleggen hou je het geen weken vol.

Het voorkomen van stroomuitval heeft voor particulieren doorgaans geen duidelijke ‘business case’. Tenzij je bijvoorbeeld een aquarium hebt die niet te lang zonder stroom mag zitten. Of voor bedrijven, om omzetverlies te voorkomen. Ook doet deze toepassing niks voor duurzaamheid.

Thuisbatterij om zelfconsumptie te optimaliseren

Veel huishoudens wekken inmiddels zelf stroom op met zonnepanelen op het dak. De meeste opbrengst vindt echter plaats op momenten waar zelf niet de meeste behoefte hebben aan stroom. De piek van ons verbruik ligt in de ochtend, en in de avond. Zonne-energie is er echter vooral overdag. Daardoor gebruiken we niet alle zonne-energie die we opwekken.

Als je online gaat zoeken, zul je zien dat er wordt geroepen dat je gemiddeld 30 procent van je zelf opgewekte zonnestroom gebruikt. Een bron is echter nergens te vinden. Ik heb hier onderzoek naar gedaan, en mijn inschatting is dat dit aan de hoge kant is. Ik heb zelf een zuinig huis en mijn panelen liggen pal op het zuiden. Mijn zelfconsumptie zit rond de 20 procent. Voor een meer representatief cijfer hebben we data van Zonneplan opgevraagd. Uit hun data blijkt dat huishoudens gemiddeld 26 procent van hun zonnestroom zelf gebruiken. Uit onderzoek van Jan-Willem van der Groep van Stroomversnelling blijkt dat gemiddeld 30 procent van de zonnestroom zelf gebruikt wordt. Maar, dit geldt voor nul-op-de-meter woningen. Dat zijn bepaald geen gemiddelde huizen. Bij deze woningen wordt er net zoveel energie verbruikt (of minder) als er lokaal duurzaam wordt opgewekt. Op basis van al deze data acht ik een zelfconsumptiepercentage van 20 procent het meest realistisch.

Het internet zegt, eveneens zonder bronvermelding, dat met een thuisbatterij dit percentage naar 60 procent kan. Ook dat lijkt mij vrij fanatiek. Ik heb dit gecheckt bij Harold Halewijn, die batterij-oplossingen op-maat inricht voor zijn klanten. Hij geeft aan dat hij bij zijn klanten gemiddeld de zelfconsumptie naar 58 procent brengt. En dit betreft dus een op-maat inrichting door een expert. Ik sprak Henry Lootens ook over dit onderwerp. Hij bevestigt dat 60 procent haalbaar is, maar wel onder de voorwaarde dat het verbruik, de opwekcapaciteit en de batterijcapaciteit in balans moeten zijn. Hij noemt daarbij de vuistregel dat je voor 5.000 kWh opwek een 5 kWh batterij moet hebben.

Een lage zelfconsumptie van de zonnestroom die je zelf opwekt is op dit moment voor weinig Nederlanders een probleem. Dat komt door salderen. Salderen draait om de stroom die je niet direct zelf verbruikt. Voor de stroom die je teruglevert krijg je in feite dezelfde vergoeding als je betaalt voor gebruik. Hier is dus geen business case voor een thuisbatterij. Wanneer salderen wordt afgebouwd, komt er wel een financiële prikkel om zelf meer van je zonne-energie te gebruiken.

Verder hangt deze use case af van je situatie. Gebruik je relatief veel stroom die je opwekt zelf? Bijvoorbeeld omdat je je woning verwarmt met een full electric warmtepomp. Of omdat je thuis werkt en dus de hele dag door stroom verbruikt. Hoe hoger jouw zelfverbruik is, hoe minder interessant een batterij is. Immers gebruik je al veel stroom zelf, en heb je de thuisaccu daar niet voor nodig. Lever je netto terug? Dat wil zeggen: lever je op jaarbasis meer stroom aan het net dan je gebruikt? Alles wat je netto teruglevert, mag je niet salderen. Daarvoor geldt een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Die vergoeding is echter veel lager dan wat je betaalt voor gebruik. Stel je gaat nu kijken bij Budget Energie, dan betaal je 13 cent per kWh, terugleveren kost 5 cent. Bij een overschot van zonne-energie wordt een thuisbatterij dus interessanter.

Zolang we nog salderen hebben, is verhogen van de zelfconsumptie niet iets waarmee je serieus geld terugverdient. Nu is er alleen financieel voordeel als je op jaarbasis netto teruglevert aan het net (dat je meer stroom teruglevert dan je gebruikt). Tenzij je enorm veel extra teruglevert is de financiële winst hier verwaarloosbaar.

Een zinvolle zienswijze vond ik die van Pascal Bleij. Als je opwekcapaciteit, gebruik en batterijcapaciteit in balans zijn, d.w.z. dat je je opwek van overdag kunt gebruiken in de avond en nacht en eventueel een aantal dagen kunt overbruggen, dan zou je zo’n 7 maanden kunnen leven op co2-vrije stroom. Je kunt dan de zonnestroom die je overdag opwekt, al die tijd of direct gebruiken of opslaan voor gebruik ’s nachts, ’s avonds en bij afwezigheid van zon overdag.

Opbrengst zonnepanelen per maand. Bron: Milieu Centraal, Zonneplan en Siderea.

Onder aan de streep: door je zelfconsumptie te verhogen met een thuisbatterij draag je bij aan de energietransitie, omdat je meer hernieuwbare energie gebruikt. Uitgaande van 7 maanden, een gemiddeld huishouden (4 personen, een energieverbruik van 4.800 kWh en verwarming met een cv-ketel) en data van ElectricityMaps bespaar je hiermee jaarlijks zo’n 600 kilogram co2 per jaar. Daarnaast verminder je ook netcongestie, omdat je minder een beroep doet op het net.

Thuisbatterij om in te spelen op dynamische energieprijzen

Geld wilt verdienen met dynamische energieprijzen is in de basis een eenvoudig fenomeen. Laad goedkoop, ontlaadt duur. Het prijsverschil is wat je verdient.

De werkelijkheid is iets complexer. Net als een autobatterij of telefoonbatterij heeft een thuisbatterij een beperkt aantal cycli. Je wilt dus niet bij een prijsverschil van 1 cent gaan handelen, want dat is zonde, omdat je tijdens meer gunstige uren meer kunt verdienen. Dat prijsverschil wordt trouwens de spread genoemd. Daarnaast treedt er bij opladen en ontladen verlies op. Dit wordt ook wel aangeduid met RTE (Round Trip Efficiency). Als de RTE 90 procent is, dan is er op een volledige cyclus 10 procent verlies. De RTE en afschrijving samen maken dat je met een thuisbatterij vaak wilt gaan handelen wanneer het prijsverschil groter is dan 10 cent. Overigens is je thuisbatterij niet ‘op’ na het gegarandeerde aantal cycli. De fabrikant garandeert dan dat je op het eind van je maximale aantal cycli nog 70 procent capaciteit over hebt.

Hoe groter de prijsverschillen op een dag of tussen dagen zijn, hoe interessanter laden en ontladen op basis van dynamische energieprijzen is. Negatieve energieprijzen zijn dan bijzonder interessant, omdat je thuisaccu dan een klapper kan maken.

Hoeveel geld verdien je met een thuisbatterij met dynamische energieprijzen, en hoe zit het met de terugverdientijd? Dat hangt er nogal vanaf wat de markt gaat doen, in het bijzonder de prijs van gas. 2022 was vanwege de onrust op de energiemarkt een enorm gunstig jaar, de verdiensten waren in 2023 een stuk minder. Ondanks dat het prijspeil in 2023 weer terug is op het niveau van 2021, is het duidelijk zichtbaar dat de elektriciteitsprijs in de middag wel significant hoger lag dan in 2021. Dat komt door het snel gegroeide aanbod van zonnestroom in de middaguren. Zo waren er bijna vier keer zo veel uren met negatieve prijzen in 2023 als het voorgaande jaar. Meer dan de helft van die negatieve uren vond plaats tussen 11 en 16 uur.

Bron: Solar Trendrapport 2024

Data van Zonneplan wijst uit dat je met een dergelijke batterij van 15 kWh 670 euro verdiend zou hebben in 2023. Als ik uitga van data van Jan-Willem Zwang, en rekening hou met de RTE van 85% a 95%, zou je met een 15 kWh batterij grofweg zo’n 600 tot 700 verdiend kunnen hebben.

Rekening houdend met de btw-teruggave, is mijn inschatting dat de terugverdientijd voor een batterij die draait op dynamische energieprijzen tussen de 11 en 14 jaar gaat zijn.

Je zorgt er met een batterij die inspeelt op dynamische energieprijzen direct voor dat er meer hernieuwbare energie gebruikt wordt. De prijsverschillen van 10 cent of meer komen nu voornamelijk voor wanneer de prijs 0 cent is en vrijwel alle stroom op het net van hernieuwbare energiebronnen komt. Simpel gezegd, je laadt hernieuwbare stroom, en ontlaadt wanneer die niet beschikbaar. Zo zorgt je dat er minder beroep op fossiele brandstoffen hoeft te worden gedaan. Dit is enigszins gesimplificeerd, een prijsverschil van >10 cent is niet altijd een garantie dat een duurzame daad doet. Zie hiervoor ‘Hoe duurzaam zijn dynamische energieprijzen?‘. Op basis van data van 2023 kom ik op 175 keer laden en ontladen, en daarmee een besparing van bijna 1.000 kilogram co2 per jaar. Er is ook een mogelijk negatief qua duurzaamheid. Door in te spelen op dynamische energietarieven kan het zijn dat je tijdens bepaalde momenten de netcongestie verergert.

Thuisbatterij om in te spelen op onbalans

Bij dynamische energieprijzen is het voorstellen al moeilijk, maar als particulier een inschatting maken van wat je gaat verdienen op de onbalansmarkt is eigenlijk niet te doen. Het hangt dan ook helemaal af van hoe de aanbieder van een onbalansbatterij, als onderdeel van een Virtual Power Plant, handelt. Hoewel de data gepubliceerd wordt, is het minder transparant. Bij dynamische prijzen weet je een dag van tevoren wat de prijzen de dag erop per uur gaan zijn. Bij de onbalansmarkt hoor je aan het begin van een kwartier wat de prijzen voor laden en ontladen voor dat kwartier zijn.

Wat we wel kunnen zien in de data, is dat de prijsspreads op de onbalansmarkt de afgelopen jaren flink zijn toegenomen. Door vermogen flexibel in te zetten en onbalans op het net te corrigeren is het mogelijk om steeds meer geld te verdienen. De stijging van de prijsspread komt door het steeds meer decentrale karakter van het elektriciteitsaanbod en de groeiende afhankelijkheid van het weer (voor zon en wind). Dit maakt het voorspellen van vraag en aanbod lastiger, waardoor onbalans waarschijnlijker is. Je kunt dus de conclusie trekken dat als we naar een stroomnet gaan waarin hernieuwbare energie een steeds groter deel van de taart is, de onbalansmarkt steeds vaker ingezet gaat worden.

Bron: Solar Trendrapport 2024

In bovenstaande grafiek zie je dat de spread tussen de prijs die je krijg voor leveren en terugleveren flink is toegenomen de afgelopen paar jaar. Als we iets uitzoomen is duidelijk te zien dat er, met de toename van hernieuwbare energie op ons stroomnet, er flink meer geld gaat naar het zorgen voor balans op het net. De kosten namen toe van 160 miljoen euro in 2025 naar 1,7 miljard in 2022.

Bron: TenneT, Enphase

Om toch iets meer gevoel te geven van hoe zo’n dag op de onbalansmarkt er uit kan zien, hier een voorbeeld van 24 januari 2024. Zoals je ziet wordt er meerdere keren wordt er 7 momenten op de dag tussen de 2.000 en 2.500 euro per MWh geboden voor het afnemen van stroom. Dat is dus tot 2,50 euro per kWh. Tegelijkertijd wordt er deze dag ook een keer of 4 zo’n 300 euro per MWh (30 cent per kWh) betaald om stroom terug te leveren.

Bron: Hubert Penn

Zoals je ziet is dit patroon heel anders dan bij dynamische prijzen. Is er onverwacht veel zonnestroom, dan kunnen batterijen dat opslurpen. Valt de opbrengst van zon juist tegen, dan kunnen de batterijen energie leveren.

Zonneplan verwacht dat je met de 10 kWh Nexus thuisbatterij 950 euro per jaar verdient, en met de 15 kWh 1350 euro. Dat zou een terugverdientijd van respectievelijk 7 en 6 jaar zijn. Jan-Willem Zwang bevestigt dat dit goed mogelijk is. Sterker nog, hij rekent voor dat de potentiële inkomsten veel hoger zijn. Rekening houdend met de RTE kun je dan wel 2.500 a 3.000 euro verdienen met een 15 kWh batterij. Dat je dat met de Nexus thuisbatterij nu niet haalt is niet heel gek. De thuisbatterij is net nieuw en Powerplay (de AI die het handelen doet) moet zichzelf nog in ‘het eggie’ bewijzen. Daarnaast pakt Zonneplan zelf een percentage van de inkomsten. Bovendien wil je ook niet te hoog inzetten, en dat het in de praktijk voor klanten gaat tegenvallen. Beter ‘underpromise, overdeliver’.

Een besparing in co2 is niet goed te maken. Wel stelden we al eerder vast dat een stroomnet dat steeds meer draait op hernieuwbare energie, de onbalansmarkt steeds belangrijker wordt om balans te houden op het net. De onbalans is dus een essentieel onderdeel van de energietransitie. Door daar te participeren help je dus mee om ons stroomnet in balans te houden, en help je de energietransitie.

Om goed te kunnen ziet wat zo’n onbalansbatterij oplevert, kunnen we het beste naar de praktijk kijken. Daarom is het interessant dat Zonneplan de interface van een demobatterij gaat openstellen, zodat je daar mee kunt kijken hoe de batterij presteert. Dat gaan we volgen!

Nabeschouwing

Is een thuisbatterij een goede investering? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt allemaal af van jouw situatie, wensen en technische kunde. Exacte rekenmodellen lijken houvast te geven, maar de werkelijkheid is onzeker. We weten niet wat de markt in de toekomst gaat doen, en wat er qua beleid verandert. Bijvoorbeeld: stopt salderen? komt er subsidie? gaan energiemaatschappijen massaal een terugleverheffing vragen?.

Desalniettemin denk ik, door veel verschillende bronnen en experts te hebben geraadpleegd, een behoorlijk aardige inschatting te hebben gemaakt wat de inkomsten, terugverdientijd en co2-besparingen per use case van een thuisbatterij zijn.

Ik wil nogmaals duidelijk maken dat een thuisbatterij niet alleen om geld verdienen draait. Je kunt met een thuisbatterij ook bijdragen aan de energietransitie, door de druk op het stroomnet te verminderen, bij te dragen aan de onbalans markt of door meer hernieuwbare energie te gebruiken en daarmee de vraag naar fossiele brandstoffen te verminderen.

Vergeet bovendien niet de P van Plezier. Onder thuisbatterijbezitters die doen aan zelfbouw, of zelf hun thuisbatterij aansturen op zelfconsumptie of dynamische energieprijzen merk ik dat zij hier veel plezier aan beleven. Zoals Aljo al zei: een hobby mag ook geld kosten.

En onthoud:

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Wat kost een thuisbatterij en wat levert hij op?