De verduurzaming van je woning financieren

16 februari 2024

Het verduurzamen van je woning zorgt voor flinke lagere maandlasten en is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst. Ik kan me voorstellen dat de investering die er bij komt kijken spannend kan zijn. Om de energietransitie te vergemakkelijken zijn er diverse subsidies en andere aantrekkelijke financiële regelingen die je investering een stuk kleiner maken. Ook als je niet te diep in de buidel kan tasten, kun jij de stap van grijs naar groen maken. Er verschillende manieren beschikbaar om het verduurzamen van je woning te financieren. Op deze pagina lees je wat er mogelijk is.

1. Subsidies voor verduurzamen van je woning

Je woning gasloos maken met past naadloos in de verduurzamingsdoelen van de Nederlandse overheid. Om woningeigenaren te helpen en de energietransitie te stimuleren zijn er diverse nationale en regionale duurzaamheidssubsidies. De subsidies maken dat je zelf minder hoeft te investeren.

De subsidie waarvoor je in aanmerking komt voor het verduurzamen van de woning is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). In 2023 heeft de overheid € 350 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor de investering in een warmtepomp, isolatie maatregelen, de elektrische kookvoorziening, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Ook is de subsidie nu voor meer mensen en maatregelen beschikbaar.

De subsidie voor een warmtepomp

De subsidie die je kan ontvangen voor het plaatsen van een warmtepomp bedraagt tussen de € 500,- en € 3.300, –. Voorwaarde voor de subsidie is dat de warmtepomp minimaal een vermogen heeft van 400 kWh. De hoogte van de subsidie verschilt per merk, type en geïnstalleerd vermogen. Op de website van het rvo vind je een lijst met een indicatief subsidiebedrag per merk, type en vermogen

De subsidie voor isolatiemaatregelen

Voor isolatiemaatregelen kan je tot 75 euro per m2 vergoed krijgen vanuit de overheid. De isolerende maatregelen waarvoor je subsidie kan krijgen zijn:

  • Gevel- of spouwmuurisolatie
  • Bodem- of vloerisolatie
  • Dakisolatie of zolderisolatie
  • Glasisolatie, kozijnen en deuren

Tot voorkort gold dat je alleen subsidie kreeg vanaf twee isolerende maatregelen. Dit is in 2023 verandert naar één maatregel. Een mooi extraatje: de nieuwe subsidieregeling is met terugwerkende kracht. Bekijk de website van het rvo voor alle details.

2. Btw-voordelen

Bij het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen profiteer je ook van enkele btw-voordelen.

Laag btw-tarief op isolatiewerk

Voor het isoleren van je dak, vloer en muren kom je in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9%. Dit verlaagde tarief is geldig op de arbeidskosten, niet op de materialen zelf. Een voorwaarde is dat de woning ouder moet zijn dan twee jaar.

Geen btw voor de aanschaf van zonnepanelen

Per 2023 is de btw op zonnepanelen nu afgeschaft. Dit betekent dat er geen btw meer in rekening wordt gebracht op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Voor 2023 moest je als woningeigenaar de btw (21%) terugvragen van de belastingdienst. Door deze btw afschaffing besparen veel woningeigenaren een hoop gedoe en worden zonnepanelen nu nog interessanter.

3. Salderingsregeling voor het opwekken van zonne-energie

Alle energie die je opwekt op jaarbasis, mag je aftrekken van alle energie die je verbruikt. Hierdoor betaal je over die opgewekte energie dus geen leveringstarief, energiebelasting, toeslag duurzame energie en btw. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling aangepast: jaarlijks kun je dan 9% minder salderen. Vanaf 2031 kan er dan niet meer gesaldeerd worden. Koop je in 2023 zonnepanelen, dan profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Hierdoor blijft investeren in zonnepanelen nog steeds duurzaam én financieel aantrekkelijk.

4. Je gemeente verstrekt in sommige gevallen ook subsidie

Verschillende gemeenten door het land doen bovenop de overheidssubsidie nog een aanvullende subsidie. Dit kan van toepassing zijn op verschillende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Hier zijn vaak bepaalde voorwaarden aan verbonden en de hoogte van het subsidie bedrag verschilt sterk per gemeente.

5. Verduurzaming financieren via je hypotheek

Ga je verhuizen en wil je jouw nieuwe woning verduurzamen? Dan kun je mogelijk via je hypotheek energiebesparende maatregelen meefinancieren. Als je een huis koopt kan je normaliter 100% van je woningwaarde lenen. Echter, wanneer je wilt investeren in energiebesparende maatregelen kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers tot 106% van de waarde van je woning lenen. Dit betekent dat als je een woning van €350.000 koopt, je een hypotheek kan afsluiten van €371.000. De extra €21.000 die je dan krijgt is alleen bedoeld om je huis energiezuiniger te maken met energiebesparende voorzieningen.

Onder energiebesparende voorzieningen vallen de volgende maatregelen:

  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • HR++ beglazing
  • Isolatie van het dak, de vloer en gevel

Ook is er de duurzame hypotheek, vaak voor bestaande klanten of kun je een energie-spaarbudget aan jouw hypotheek toevoegen. Wist je trouwens dat je met een duurzaam huis vaak ook rentekorting ontvangt en dat je kosten kunt besparen? Heb je een nieuwbouwhuis met aardgasaansluiting gekocht en wil je deze toch liever zonder gas laten opleveren? In veel situaties kun je rekenen op de Energie-bespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos.

6. Duurzaamheidslening

Wanneer je over onvoldoende middelen beschikt om de verduurzaming van je woning te financieren is het mogelijk om een persoonlijke lening of duurzaamheidslening af te sluiten. Een duurzaamheidslening is een lening met een gunstig rentetarief bedoeld om energiebesparende maatregelen te bekostigen. Een voorbeeld is de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Er zijn ook duurzaamheidsleningen die je aanvraagt bij je gemeente. Er zijn ruim 100 gemeenten die een verduurzamingslening verstrekken. Het minimumleenbedrag is €2.500, het maximumbedrag is meestal €25.000 en er zijn geen afsluitkosten.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “De verduurzaming van je woning financieren