Salderingsregeling afgebouwd vanaf 2025

9 januari 2024

De salderingsregeling in Nederland, waarbij overtollige zonnestroom tegen een gunstige prijs aan het net kan worden geleverd, wordt vanaf 2025 afgebouwd. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen jaarlijks minder kunnen salderen, tot de regeling in 2031 stopt. Ondanks deze afbouw blijven zonnepanelen aantrekkelijk. In dit artikel lees je er meer over en geven we je tips over hoe je zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf kunt gebruiken.

Historie salderingsregeling

De salderingsregeling, ingevoerd in 2004, maakte zonnepanelen aantrekkelijker in Nederland. Het succes is zichtbaar: 1 op de 4 huizen heeft nu zonnepanelen. Echter, deze regeling brengt hoge kosten voor energiemaatschappijen met zich mee, doordat zonnestroom altijd tegen volle prijs wordt teruggenomen, ook als de marktwaarde lager ligt. Iemand die dus géén zonnepanelen heeft, betaalt mee aan de gemiddeld lagere prijs voor iemand die mag salderen. Het is dus zeker niet zo dat energiemaatschappijen door deze afbouw meer winst maken. Met een hogere stroomprijs in de winter, moet deze inkoopprijs verrekend worden. Klanten zonder zonnepanelen betalen door deze regeling elk jaar een hogere energieprijs.

Salderen = stroom van je zonnepanelen direct verbruiken

Het optimaliseren van het eigen gebruik van zonnestroom is financieel voordelig, vooral met de afbouw van de salderingsregeling. Elke kilowattuur (kWh) die je direct verbruikt, en dus niet eerst via de meter het stroomnet in gaat, is gewoon van jezelf! Door dus apparaten aan te zetten als de zon schijnt (dat kan ook op een mooie koude winterdag met veel zon), verbruik je die stroom dus direct. Er hoeft dus niks gesaldeerd te worden. Denk dan aan de volgende apparaten:

  • Wasmachine (tip: stel een timer in)
  • Afwasmachine (tip: stel een timer in)
  • Elektrische auto (met timer via de auto of schaf een slimme laadpaal aan)
  • Warmtepomp en boiler (kijk of deze te sturen zijn op dynamische energietarieven)
  • Andere apparaten in huis die je niet direct nodig hebt, maar in kunt stellen

Ook het plaatsen van zonnepanelen in een oost-west opstelling helpt om de energieopwekking beter over de dag te spreiden. Je hebt dan een minder grote piek midden op de dag, waarbij je die grote hoeveelheid stroom vaak niet direct kunt verbruiken. Apparaten zijn namelijk vaak erg zuinig, gelukkig maar!

Salderingsregeling nu

De salderingsregeling in Nederland maakt het financieel aantrekkelijk om zonnestroom terug te leveren aan het net, omdat je de teruggeleverde stroom kunt salderen tegen dezelfde prijs als de afgenomen stroom. Er is echter een limiet aan deze regeling: als je meer stroom teruglevert dan je afneemt, krijg je voor het overschot een lagere vergoeding. Bijvoorbeeld, bij een jaarlijkse afname van 2.500 kWh en een teruglevering van 3.250 kWh, betaalt het energiebedrijf de volle prijs voor 2.500 kWh en een lagere prijs voor de resterende 750 kWh.

Salderingsregeling vanaf 2025

De Nederlandse regering stelt voor om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen, waarbij in 2025 nog 64% van de geleverde stroom gesaldeerd mag worden. Dit houdt in dat 36% van de teruggeleverd stroom niet 1 op 1 wordt verrekend, je krijgt wel een terugleververgoeding voor deze stroom.

Dit percentage salderingsregeling vermindert stapsgewijs tot 0% in 2031. Dit betekent dat je vanaf 2031 een vergoeding krijgt voor alle ongesaldeerde stroom die je levert, met een geschatte waarde van 10 cent per kWh. Deze regeling geldt voor iedereen, ongeacht of je al zonnepanelen hebt of van plan bent ze aan te schaffen.

JaarPercentage dat je mag salderen
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
2031 en later0%
Voorgestelde salderingsregeling

Hoe de salderingsregeling wordt afgebouwd is mooi inzichtelijk gemaakt door Milieu Centraal:

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Salderingsregeling afgebouwd vanaf 2025