3 Simpele tips om duurzamer te leven – die iedereen kan

10 juni 2019

Er zijn zoveel dingen die je kan doen om duurzamer te leven. Maar waar begin je? En hoe begin je lekker simpel maar maak je wél veel impact? Dat je niet meteen zero-waste en veganistisch wil leven, begrijp ik! Dat doe ik zelf ook niet. In deze blog 3 simpele duurzame tips die echte iedereen kan en misschien wel zou moeten doen. En het zijn meteen dingen die de meeste impact maken.

1. Lever oude elektronica in

Eén van de grootste boosdoeners voor het milieu is elektronica. Er zijn veel (zeldzame) grondstoffen nodig die uit mijnen komen, gigantisch veel transport voor alle onderdeeltjes, een fabricageproces, superveel water etc. voor het bij jou thuis belandt. (De impact van de verpakking is overigens niet noemenswaardig op deze gigantische footprint.) Dus de duurzame tip is: lever je oude elektronica in zodat al deze zeldzame grondstoffen hergebruikt kunnen worden in nieuwe apparatuur!

2. Eet minder vlees

Nee, je hoeft niet meteen vegan te worden (mag wel). Als je dol op vlees bent, begin dan met één dag per week geen vlees eten, bijvoorbeeld een Meatless Monday. Die dag maak je een lekkere gado-gado, een vegaburger (die zijn tegenwoordig écht lekker!) of haal je falafel. Iets minder vlees is makkelijker dan je denkt en heeft zoveel meer impact dan -bijvoorbeeld- geen plastic tasje vragen bij je inkopen.

3. Vlieg een keertje minder

Ook hier zeg ik niet dat je alleen nog maar op reis kan naar de Veluwe op de fiets. Máár overweeg een keertje extra of je echt 3x per jaar moet vliegen of dat je een keer een reisje met de trein kan maken. Wanneer je hetzelfde aantal km’s met de auto of het vliegtuig aflegt, is de impact trouwens vergelijkbaar. Dus kies voor een bestemming dichterbij en/of reis met openbaar vervoer. Zelf vlieg ik nog steeds maar ik heb er wel voor gekozen alles binnen Europa met de trein te doen. Stap voor stap is mijn methode!

Veel succes en laat me weten of je deze tips inderdaad simpel vindt! (Of dat je ze al lang toepast…!)

Ook hier wil ik helemaal niet zeggen dat je alleen nog naar de Veluwe op de fiets kan gaan. Máár overweeg een keer extra of je echt 3x per jaar moet vliegen of dat je een keertje kan vervangen door een leuke treinreis naar iets dichterbij. Als je hetzelfde aantal km’s met de auto of het vliegtuig aflegt is dat overigens vergelijkbaar slecht voor het milieu. Dus kies voor een bestemming dichterbij of met openbaar vervoer. Ik vlieg zelf nog steeds maar heb er wel voor gekozen alles binnen Europa met de trein te bereizen. Stap voor stap is mijn manier!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *