7 fouten in de moestuin die ik nooit meer ga maken

25 juni 2019

Mijn moeder is afgelopen week 60 geworden. Dat betekent dat ik al 60 jaar (okay, 23 jaar daarvan als eitje) in meerdere of mindere mate omringd wordt door moestuin-gerelateerde zaken. Ik zou dus beter moeten weten. Toch maakte ik de afgelopen jaren een heleboel fouten in de moestuin. Fouten die ik niet meer ga maken (vast wel andere, maar dat is voor een blog over een paar jaar). Heb je een moestuin of ga je een moestuin beginnen? Maak dan niet dezelfde fouten als ik.

1. Te saai zaaien

Dit had ik echt gewoon moeten weten, want hier heeft mijn moeder zelfs een keer een artikel over geschreven: “Is zo’n moestuin nou wel nuttig? Wat te doen aan groentestress?” Wekenlang in je moestuin zitten ploeteren en dan opgescheept zitten met een lading courgettes die voor minder dan een prikkie ook in de supermarkt gekocht had kunnen worden. Kweek niet dezelfde gewassen als die je in de supermarkt kunt kopen. Ga voor iets spannends. Zaai lampionbessen. Of roze bonen. Want waarom niet? Saaie groente koop je maar gewoon in de winkel.

2. Te spannend zaaien

Je kunt echter ook doorslaan. Zo hadden we een jaar praktisch alleen maar zaad van gekke planten. Gele pepers, een vreemd ras tijm, paarse basilicum, draken-rucola… Vet tof allemaal. Het spul kwam echter maar mondjesmaat op en smaakte bovendien stuk voor stuk minder smakelijk dan de gangbare groente en fruit. Niet voor niets spenderen allerlei mensen hun hele werkende leven aan het veredelen van zaad en het ontwikkelen van nieuwe cultivars. Vergeet dus niet om tussen je spannende plantjes in de moestuin ook wat zaadjes met dingen als ‘zeer productief’ of ‘zeer sterk ras’ op het pakje te zaaien.

3. Dingen zaaien die je niet wilt eten

Dit klinkt als een open deur. Toch trap je er snel in. Met nog een soort schooltuintrauma in je achterhoofd zaai je een van je schaarse meters vol met radijs. Want radijs, dat hoort er toch bij! Om vervolgens tot de conclusie te komen dat je dat zelf niet zo graag eet en je dochter het ronduit vies vindt. Zonde van de ruimte, zonde van de moeite. Niet doen, het leven is te kort voor gevoelsmatige moetjes in de moestuin. Zaai alleen wat je graag eet of waarvan je denkt dat je het gaat lusten (als je een ietwat onbekende groente gaat zaaien).

Bietjes krap tegen elkaar aan in een rijtje.

4. Alles in rijtjes zaaien

Maar dat moet toch? Ten minste, dat staat op de verpakking. “Zaai in rijen van 20 centimeter.” Of zoiets. Maar je hoeft maar één blik te werpen op onze rij met bietjes én de ruimte aan de zijkant ervan. En dan weet je genoeg. Echte moestuinierders zaaien in verstek zigzag (als op de Duitse Autobahn ‘versetzt’). Zo heb je veel meer oogst op hetzelfde stukje grond. Ik weet ook eigenlijk echt niet waar dat zaaien in rijtjes vandaan komt. Van schoffelen tussen de rijen door misschien? Maar wie doet dat nu nog? In zigzag zaaien dus, niet in rijtjes.

Wortels zo dicht op elkaar dat het nooit meer echt grote wortels zullen worden. Maar ze eruit trekken is zo zielig!

5. Te veel zaaien

Nog zo’n bekende fout in de moestuin. De kans is groot dat ik hem volgend jaar gewoon weer maak, maar ik zet hem toch in dit rijtje. Als reminder dat ik mezelf heb beloofd hem niet nogmaals te maken. Want ik wil toch lekker veel van die meiraapjes en stel je voor dat de helft niet opkomt!!! En als het wel allemaal opkomt, kan ik alsnog de helft eruit trekken, toch? Behalve dat ik dat laatste dus nooit doe. En dus had ik dit jaar miniscule meiraapjes, alsof het radijsjes waren (maar dan lekker). Geef je groente lekker de ruimte! Scheelt nog zaad ook. Bijzaaien kan vaak altijd nog.

6. Alles tegelijk zaaien

En dat ‘bijzaaien kan altijd nog’ brengt mij op de volgende tip. Blij dat je eindelijk mag zaaien in je moestuin, strooi je het hele zakje leeg. Niet te veel en netjes in zigzag. Maar wel meteen 15 slaplanten. Want dat is de plek die je hebt gereserveerd voor de sla. En zie daar, een maand ofzo later heb je ineens 15 heerlijke kroppen sla. Maar was het niet veel handiger geweest om eerst 5 te zaaien, twee week later weer 5 en tenslotte na weer twee weken de laatste 5? Zo kun je veel langer genieten van je moestuin en spreid je ook het risico van ineens slecht weer of ineens een week griep en totaal geen trek in sla.

7. Te vroeg zaaien

Oh, wat zijn we dit jaar nat gegaan met die late vorst! Eind april was zo lekker warm. Ik vond dat ik best al basilicum kon zaaien. En Oost-Indische kers. Wat kon er misgaan nu de lente al volop bezig was? Nou, fikse vorst dus. Een groot deel van onze warmteminnende vaste planten heeft zijn bladeren afgeworpen en is weer helemaal opnieuw begonnen (gelukkig leven ze nog). En de basilicum? Ik heb maar schoorvoetend een nieuw zakje zaad gekocht… IJsheiligen bestaat niet voor niets. Als het ook maar enigszins kan, wacht dan met zaaien tot na de week van 11 tot en met 15 mei. Na 15 mei is er statistisch echt nog amper kans op nachtvorst. Scheelt een hoop verlepte blaadjes en beteuterde gezichten.

Rucola in bloei

Bonusfout: Te laat beginnen met eten

Nog eentje dan. De rucola doet het goed bij ons dit jaar. Hij blijft maar groeien en groeien. En in plaats van dat ik dan vast wat blaadjes oogst… laat ik hem lekker doorgroeien, want hij doet het immers zo goed. Fout! En nu staat de helft in bloei, terwijl de volgende lading (immers gespreid zaaien) ook al op begint te komen. Eet, eet, eet.

Welke fout in de moestuin maak jij nooit meer?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

10 reacties op “7 fouten in de moestuin die ik nooit meer ga maken

  1. dePenno jun 25, 2019

    8. zaaitips geven vóór het zaaien

  2. Bedankt voor de tips! Goed dat ik dit heb gelezen, want komend jaar ga ik ook beginnen met het zaaien. Ik ben echt benieuwd.

  3. Charlie apr 13, 2020

    Hi! Wat bedoel je met verstek zaaien? Ik zie het niet voor mij.

    • Goede vraag, want ik weet ineens niet helemaal zeker of ‘in verstek’ wel de juiste omschrijving is. Ik bedoel hiermee hetzelfde als het advies bij wegwerkzaamheden enzo in Duitsland: ‘Versetzt Fahren’. Dus zeg maar in een soort gedrongen zigzag. Zo past er meer naast en bij elkaar dan in een strak rijtje.

  4. Dit klopt niet en is niet leuk als je foute tips geeft aan mensen

  5. Rudolf sep 25, 2020

    Cecile, er is niets mis met jouw tips hoor 🙂

    Ik denk dat de meeste mensen met een moestuin zich er wel in herkennen.
    Mijn bieten staan ook nog steeds te dicht op elkaar en ik zaai in rijen.
    Op lange rechte moestuinbedden of akkers kan ik me dat ook voorstellen vanwege
    het gemechaniseerd zaaien en oogsten maar thuis in een kleine moestuinbak
    Is het eigenlijk helemaal niet nodig. Dus volgend jaar ga ik het eens anders doen zoals
    je beschrijft onder punt 4. (om en om) 😆

    Tip: je kan heel gemakkelijk je eigen tomatenplantjes en paprikaplantjes kweken.
    Zoek een leuke / bijzondere tomaat / paprika in de winkel en haal t zaad er uit.
    De rest eet je lekker op.
    Paprika-zaad gewoon een weekje laten drogen op een stukje keukenrol papier.
    Het gedroogde zaad kan je goed bewaren in een koffiefilterzakje.

    Tomatenzaad moet je even twee weken in een glaasje water laten staan zodat
    Het beschermende vliesje er van af gaat.
    Daarna in een zeefje schoonspoelen en laten drogen.

    Voor beide soorten geldt:
    Vanaf medio maart binnen in kleine potjes uitzaaien en vanaf 15 mei
    uitplanten in de tuin. (Met ruime tussenafstand, zodat de wind er goed
    doorheen kan blazen en je minder last hebt van schimmelziektes.
    Mensen met een kas kunnen natuurlijk als vroeger in de kas uitplanten.

    En….bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor tomaten en paprika’s.
    Van F1 hybriden kan vaak ook op dezelfde manier zaad worden gewonnen
    alleen heb je daarbij niet 100% van de originele eigenschappen….nou en ?

    Blijf lekker doorgaan met je tips……er zijn er nog vele 😊

  6. Je kunt je bonen nadat je ze gekookt hebt ook bewaren in oude jampotjes. Dan hoef je ook geen glazen bakjes te kopen….

    • Hoi! Volgens mij reageer je op het verkeerde artikel? Maar inderdaad, je kunt natuurlijk ook jampotjes en dergelijke gebruiken. Ik vind voor sommige zaken een breed bakje wel prettiger dan een hoog en smal potje. Dus ik heb een handvol gekochte bakjes en gebruik verder potten van de jam en notenpasta enzo.