Wat betekent het prijsplafond voor dynamische energieprijzen?

26 november 2022

Door de huidige marktsituatie zijn de energieprijzen flink gestegen. Om huishoudens hierin tegemoet te komen, geldt er per 1 januari 2023 een prijsplafond. Dat is vooral bedoeld voor mensen met een vast of variabel contract. Maar wat betekent dit als je een dynamisch energietarief hebt?

Nog even in het kort: wat zijn dynamische energieprijzen?
Met dynamische energieprijzen betaal je per uur een ander tarief voor je stroom. De prijs is afhankelijk van vraag en aanbod. Zo is midden op de dag het tarief vaak lager dan tijdens het ‘spitsuur’ als iedereen thuiskomt en gaat koken, laden en de tv aanzet. Als er veel aanbod van duurzame energie is, bijvoorbeeld als het zonnig is of de wind waait, dan is energie veelal relatief goedkoop. Er is een handjevol energieleverancier die dynamische energiecontracten aanbieden, zoals Tibber, ANWB Energie, Easy Energy en Frank Energie.
Meer over dynamische energieprijzen

Wat is het prijsplafond voor energie?

Allereerst: wat is ook alweer het prijsplafond? Om de pijn van de hoge energieprijzen voor Nederlanders te verzachten wordt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond voor elektriciteit en gas ingevoerd. Dat betekent het volgende:

  • Het prijsplafond begrenst de prijs van stroom tot 40 cent per kWh.
  • Het prijsplafond voor stroom geldt tot een verbruik van 2.900 kWh. Daarna betaal je het ‘normale’ tarief van je energieleverancier.
  • Het prijsplafond begrenst de prijs van gas tot 1,45 euro per kuub.
  • Het prijsplafond voor gas geldt tot een verbruik van 1.200 kuub. Daarna betaal je het ‘normale’ tarief van je energieleverancier.

Het prijsplafond loopt tot en met 31 december 2023.

Wat betekent het prijsplafond voor een vast of variabel contract?

Voor een vast of variabel contract is het redelijk duidelijk hoe het prijsplafond werkt. Tot een verbruik van 2.900 kWh betaal je het prijsplafond, namelijk 40 cent per kWh. Daarboven betaal je het normale tarief van je energieleverancier.

Prijsplafond voor een vast of variabel contact. Gebaseerd op stroomprijs van Eneco op 26 november 2022. Bron.

Dynamische energietarieven bij Tibber!
Word ook lid van Tibber en krijg € 50 shoptegoed in de Tibber Store. Meld je aan.

Zo werkt het energieplafond niet

Minister Rob Jetten vindt dat dynamische-energieleveranciers de limiet aan de energieprijs niet elk uur mogen toepassen. Want in dat geval zouden klanten met een dynamisch contract spekkoper zijn, zie de grafiek hieronder. Voor elke prijspiek zou je gecompenseerd worden, terwijl je wel profiteert van de lage prijzen.

Prijsplafond voor dynamische stroomprijzen.. zo werkt het niet.

Dat is te gortig, oordeelde de minister. Volgens Jetten zou het een ‘een verstorend effect op de markt’ zijn. Daarom moeten leveranciers van dynamische energieprijzen het gemiddelde verbruik van klanten over een langere periode tegen het prijsplafond afwegen. Zo komen de kosten ‘het dichtst bij de aangekondigde maximale tarieven’ te liggen, aldus Jetten.

Wat betekent het prijsplafond wel voor dynamische energieprijzen?

Wat ‘langere periode’ voor dynamische energieprijzen betekende, was aanvankelijk onduidelijk. Maar eind december kwam er meer duidelijkheid. Wat in deze reacties onder dit stuk al werd gespeculeerd: het prijsplafond geldt voor dynamische energieprijzen op maandbasis.

Dat wil zeggen: komt je gemiddelde betaalde prijs per kWh uit boven het prijsplafond, dan betaal jij alleen tot het prijsplafond.

Het prijsplafond wordt bovendien verdeeld over het jaar. Het prijsplafond vervalt dus niet nadat je in het kalenderjaar boven de 2.900 kWh uitkomt, maar die 2.900 wordt verdeeld over de 12 maanden van het jaar op basis van een gemiddeld verbruiksprofiel. Het wordt niet simpelweg gedeeld door 12 maanden. Immers, in januari zal je waarschijnlijk meer stroom verbruiken dan in juli. Die verdeling heeft de overheid vastgesteld voor alle energieleveranciers, en is als volgt:

Prijsplafond per maand

Waarschijnlijk zal je als met dynamische energietarieven relatief weinig zal profiteren van het prijsplafond. Om dit te staven ben ik in de data gedoken en heb ik de energieprijzen van 2022 geanalyseerd van 1 januari t/m 25 november. De gemiddelde uurprijs bedraagt: 0,24 euro per kWh (excl. btw & belastingen).

MaandGemiddelde uurprijs*Wat ik heb betaald*
Januari18,91 cent per kWh
Februari16,84 cent per kWh
Maart26,12 cent per kWh
April19,52 cent per kWh
Mei18,14 cent per kWh
Juni21,06 cent per kWh
Juli30,66 cent per kWh
Augustus44,71 cent per kWh
September34,19 cent per kWh30,55 cent per kWh
Oktober15,54 cent per kWh11,92 cent per kWh
November (lopend)15,71 cent per kWh10,39 cent per kWh
Totaal23,93 cent per kWh
*De gemiddelde uurprijzen in Nederland in 2022, op basis van rekenkundig gemiddelde per maand. Prijs exclusief 9% btw, energiebelasting, Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) en Garantie van Oorsprong (GvO).

Als je dat in een grafiek zet, dan zit je 1 maanden boven het plafond van 40 cent per kWh. Mijn verwachting is dat ‘over een langere periode’ inhoudt dat er naar maandelijks gemiddelde prijs wordt gekeken. Belangrijk om te vermelden dat in deze prijs nog niet de btw en energiebelastingen zitten, die komen er daarna nog bij.

De gemiddelde uurprijzen in Nederland in 2022, op basis van rekenkundig gemiddelde per maand. Prijs exclusief 9% btw, energiebelasting, Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) en Garantie van Oorsprong (GvO).

Conclusie: met dynamische energieprijzen profiteer je nog steeds van lagere uurprijzen en ben je goedkoper uit

Als je slim energie gebruikt kun je nog steeds goed profiteren van lage uurtarieven en heb je bij aanhoudende hoge prijzen profijt dat je verzekerd bent van een maximale gemiddelde prijs. Bovendien draag je zo nog steeds bij aan het verminderen van de fossiele uitstoot.

In bovenstaande data was er gedurende 1 maand een gemiddelde uurprijs boven het prijsplafond, maar dat is zonder dat iemand zijn energieverbruik stuurt. Wanneer je dat wel doet het het zeer waarschijnlijk dat je feitelijke prijs per kWh lager uitvalt, zoals in mijn persoonlijke data te zien is.

De consument die met dynamische prijzen moeite doet om op vraag en aanbod op de energiemarkt in te spelen en daarmee fossiele uitstoot uitspaart, profiteert wel beduidend minder van het prijsplafond dan consumenten met een normaal contract.

Het is mooi dat er veel mensen geholpen worden met de hoge energielasten. Een negatief gevolg van het energieplafond is wel dat de prikkel minder groot is om dynamische energieprijzen te nemen en er zo minder fossiele uitstoot wordt bespaard. Desalniettemin ben je met dynamische energieprijzen goedkoper uit, helemaal wanneer je je energieverbruik slim stuurt.

Slim terugleveren blijft even interessant

Omdat de pieken op uurbasis blijven bestaan, blijft het slim terugleveren van energie even interessant. Dus als je zelf zonne-energie opwekt met zonnepanelen, dan kun je daar ook meer dan 40 cent per kWh voor terugkrijgen, als dat de geldende uurprijs is. Nou zal dat bij zonne-energie niet vaak voorkomen, immers is de energieprijs veelal laag als er veel zon is. Maar heb je een (thuis)batterij waarbij je kunt laden en ontladen op basis van dynamische prijzen, dan is het wel erg bepalend dat de dure uren blijven, zodat je op die momenten energie kunt terugleveren.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

41 reacties op “Wat betekent het prijsplafond voor dynamische energieprijzen?

  1. Thirza Bronner-Marsman ?? nov 28, 2022

    Ik snap ’t nog steeds niet hoor. Met de traditionele leveranciers is het knokken om de ‘overwinsten’ niet gesubsidieerd te krijgen (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2451504-jetten-overstag-energiebedrijven-voorlopig-twee-maanden-ruime-compensatie) en waar de overheid minder subsidie moet betalen (want prijs is lager) komt er een blokkade? Hoe zit dat

    • Danny Oosterveer nov 28, 2022

      Er geldt voor beiden een prijsplafond, alleen met een vast contract zit je daar vrijwel standaard boven, met een dynamisch contract veel minder. Niet omdat je benadeeld wordt, maar omdat je minder kosten maakt.

      Sterker nog, je heb een voordeel, omdat je een kans heb lager uit te komen. Daar staat een risico tegenover dat het veel hoger uitvalt, maar dat dekt de overheid (gratis!) voor jou.

      • Thirza Bronner-Marsman ?? nov 28, 2022

        Klopt. Maar dat risico dat ‘gratis’ wordt afgedekt wordt ook ‘gratis’ verminderd voor houders van variabele contracten. Dat je als consument én overheid gunstiger uit bent met de dynamische aanbieders lijkt mij juist positief ipv marktverstorend

        • Danny Oosterveer nov 28, 2022

          Waar ik het met je eens ben is dat door de maatregelen het verschil tussen vast en dynamisch kleiner wordt, en daarmee de relatieve prikkel wat afneemt. Dat is wel jammer, maar ik snap ook wel dat je het niet perfect kunt regelen.

        • Aart Wedemeijer nov 28, 2022

          Met zonnepanelen wordt dit een lastiger verhaal. Minder opbrengst en zelfs betalen in de piekmomenten midden in de zomer als de prijzen regelmatig negatief zijn.

          • Danny Oosterveer dec 1, 2022

            Als het je alleen maar om de euro’s gaat, klopt.

            Maar vanuit een maatschappelijk oogpunt is het ook wel onwenselijk dat jouw energie moet worden betaald terwijl er op dat moment teveel energie is.

            In het geval van negatieve energieprijzen zie ik het maar als een prikkel om dan maximaal te gaan verbruiken. Zowel je zelf opgewekte stroom als die van het net.

        • Jeannette dec 2, 2022

          Ik vind het erg jammer dat het prijsolafond niet per uur gerekend gaat worden. Ik denk ook dynamische contracten zijn een voordeel want de overheid hoeft minder bij te betalen. Markt verstorend… Overheid is bang dat iedereen overstapt naar de nieuwe kleine bedrijven. Ik denk dst de overheid er beter van wordt als men bij de grote leveranciers blijft! ? Nederland loopt altijd achter. In België zijn de grote energie leveranciers verplicht dynamisch aan te bieden. ☺ ? Die snappen het! ? Nederland wordt de nieuwe Belg in de moppen en terecht! Beetje dom??‍♀️?‍♂️

          • Ik ben met je eens dat het een goede ontwikkeling is dat in België aanbieders verplicht worden om dynamische energiecontracten aan te bieden.

            Tegelijkertijd kan ik wel snappen dat ze het prijsplafond niet per uur ook op 40 cent zetten, want dan zou echt iedereen en zijn moeder meteen overstappen, dat zou bestaande grote energieleveranciers in de problemen kunnen brengen (en we willen ook niet dat de overheid moet bijspringen omdat er een systeemrisico ontstaat).

            • Jeroen dec 9, 2022

              Juist, denk dat dat het verstorende effect is.

              De mensen met een variabel contract compenseren de verliezen die de maatschappijen nog lijden op de vaste contracten die mensen nog hebben. De Variabele prijs (70-80 cent) is immers meestal een stuk hoger dan de uurprijs. Als iedereen wegloopt naar een dynamisch contract is er dus niemand meer om deze verliezen te compenseren en dreigen de maarschappijen om te vallen.

              Zelf een goed gevoel over de overstap naar dynamische prijzen, omdat ik daardoor veel bewuster met energie om ga.

            • Ernst Burgers dec 12, 2022

              Dat is echt onzin, afgelopen jaar kon iedereen al overstappen naar Dynamisch en was het voordeel veel vroter dan nu bij toepassing van het plafond. Met het niet per uur toepassen van het prijsplafond worden juist de nieuwe leveranciers van dynamisch in problemen gebracht. Het maakt niets meer uit hoe goedkoop/duur je leverancier is. Straks die allemaal failiet…

          • Erwin dec 29, 2022

            Het markt verstorend is ingefluisterd door de huidige energie reuzen. Die zijn bang dat ze hun duur ingekocht gas niet meer kunnen verkopen met winst.

        • Martin de Boer dec 16, 2022

          Ik heb een dynamisch contract. Dit is naar mijn mening alleen interessant wanneer je veel stroom gebruikt. Dan zit je ver boven de 2900 kWh. Dus het prijsplafond is dan niet zo relevant.

  2. Nicoline Driessen nov 28, 2022

    Waar ik nog vraagtekens bij heb is het volgende:
    Stel dat Jetten zegt; we gaan van een gemiddelde uit, dan ga ik er met m’n net afgesloten dynamische contract niet op vooruit, maar achteruit. Want ’s nachts verbruik ik geen energie. En die uren tellen wel mee voor het gemiddelde.
    Hoe kijk je daar tegenaan?

    • Danny Oosterveer dec 2, 2022

      Er op achteruit ga je niet.

      Het zal dan zo werken: in de basis gaat het net als nu. Je verbruikt energie op goedkope uren en je gebruikt energie op dure uren. Het liefst natuurlijk zoveel mogelijk dat eerste. Dat wordt eind van de maand bij elkaar opgeteld en dat is je energierekening.

      Je kunt ook berekenen wat het gemiddelde uurtarief was wat je hebt betaald. Was dat gemiddelde 16ct/kWh? Top, dan ben je goedkoop uit. Was dat 32ct/kWh? Dan ben je nog steeds relatief goedkoop uit. Was dat 52ct/kWh? Dat is best hoog. En boven het energieplafond. Deze maand krijg je dan een korting dankzij het prijsplafond en betaal je maar maximaal 40ct/kWh.

  3. Lianne dec 1, 2022

    Dank! Wat een helder geschreven artikel. Ik stap binnenkort over naar dynamische tarieven en daarmee goed om te zien dat ik naar verwachting wel degelijk goedkoper uit zal zijn, ondanks/door het prijsplafond.

    Dat laden en ontladen met een thuisbatterij is ook echt mega interessant in combinatie met dynamische tarieven, maar zijn die al te krijgen voor ‘normale’ woonhuizen? Heb jij daar info of tips over waar ik die ontwikkelingen het beste kan volgen?

    • Hoi Lianna,

      Dank! We komen binnenkort met meer informatie hierover. De beste tip: blijf terugkomen en abonneer je op de podcast én nieuwsbrief.

    • Danny Oosterveer dec 2, 2022

      Die zijn er zeker! Jouw vraag is een mooie aanleiding om die een keer op een rijtje te zetten. Goede vraag, komen we op terug!

    • Robert dec 18, 2022

      Bij laden en ontladen ga je 10% energie verlies krijgen. Dat moet je dan mee rekenen in batterijcapaciteit.

  4. hettie dec 2, 2022

    Ik heb eigenlijk maar 1 vraag

    Is een contract met dynamische energietarieven nu goedkoper dan een normaal energiecontract (vast of variabel)?

    • Danny Oosterveer dec 2, 2022

      Ja.

      Iets langere antwoord: Op moment van schrijven kort een nieuw variabel contract zo’n 80 cent per kWh. Zoals je in de tabel kunt zien is de gemiddelde uurprijs nu zo’n – ruim genomen – 25 cent per kWh. En dan kun je dus nog slim verbruiken, zodat je prijs later uitvalt. Mocht de prijs nu gemiddeld toch hoog uitvallen, dan wordt je daar op maandelijks niveau nog voor gecompenseerd door het energieplafond.

      • Je moet wel de prijs nemen incl alle belastingen. Bij mij, ik gebruik frank energie is dan nu 58 cent en dag daalt naar 41ct om 0.00 uur.

        • Hey Vincent, dat klopt. Daarom zei ik ook 25 ct (de gemiddelde kale prijs was zo’n 15 ct).

          Deze maand (december) is een heel ander verhaal qua prijsniveaus. Ik heb m’n auto 3x in de bodemuren geladen, maar dan zit ik idd veelal op 40 ct per kWh (incl)…

  5. Jan Vorstenbosch dec 3, 2022

    Ik ben benieuw hoe het prijs plafond wordt afgerekend.
    Prijs plafond geldt van 1-1-2023 t/m 31-12-2023.
    De winter maanden zijn het duurst. Stel in jan/feb/mrt verbruik ik heel veel gas (1300m3) en electra 2500Kw.
    Wordt dit dan tegen het prijs plafond tarief verrekend of wordt het verspreid over het jaar???

    Stel ik wissel dit jaar enkele keren van energie leverancier. Hoe wordt het dan afgerekend

    • Hi Jan. Er is inmiddels duidelijkheid gegeven. De 2.900 kWh wordt verdeeld per maand. De exacte verdeling staat inmiddels in dit artikel. Wat betreft meenemen: stel je bent in januari en februari klant bij een normale energieleverancier en stapt over naar bv. Tibber in maart. Het tegoed van januari en februari is dan verlopen, ongeacht of je het ‘tegoed’ van die maanden volledig hebt verbruikt of niet. Dit komt omdat energieleveranciers onderling geen informatie mogen delen over je historische verbruik. Ditzelfde scenario geldt wanneer je overstapt van Tibber naar een andere leverancier.

  6. Thanks voor deze heldere uiteenzetting. Van mijn dynamische energiemaatschappij heb ik nog steeds geen duidelijkheid gekregen cq ze geven het ideale plaatje weer. Voor zonnepanelen eigenaren is Dynamische pricing minder tot niet interessant (financieel gezien) aangezien salderen niet van toepassing is. Dus alle in de zomer opgewekte energie kan je niet verrekenen met het te kort in de winter (voor je warmtepomp). Terwijl dit met vaste of variabele contracten wel het geval is. Nog afgezien dat je in de zomer je sauna, ijskast , airco of ander energievretend apparaat moet aanzetten om te voorkomen dat je moet betalen als je aan het net levert. Daarnaast lijkt Jetten wel een erg warme relatie met de gevestigde energiemaatschappijen te hebben, waarbij hij hun belangen opvallend vaak verdedigd (bv de 2 duurste maanden van het jaar gaat de staat bijna 2 euro per kuub aan de energiemaatschappij betalen (tegen welke prijzen kopen deze partijen dan in?) en prijsplafond gaat veel minder gelden voor dynamische aanbieders omdat deze anders te veel klanten krijgen).

    • Harold Van Der dec 7, 2022

      Het is nu toch verplicht om te salderen op jaarbasis.
      Ook in het dynamische contract.

    • Wat Harold zegt klopt. Er is wel degelijke sprake van salderen bij dynamische energiecontracten. Salderen werkt in combinatie met dynamische energieprijzen net even anders. Zie ook dit artikel Salderen & dynamische energieprijzen.

      • Als je kijkt naar de voorwaarden van ‘Franks energie’, dan wordt dan wordt gesaldeerd met verschillende prijzen en niet gesaldeerd met hoeveelheden. Bij Franks energie (en bij de meeste hebben er een variant op), wordt het gewogen gemiddelde maandprijs per maand berekend voor wat je gebruikt en wat je oplevert. Het gewogen gemiddelde maandprijs zal in december gauw 40 ct zijn, en in juli 5 ct (of nog lager.).
        Dus als voorbeeld, je levert 500 kw in juli dan krijg je daarvoor 25 euro.. en je gebruikt 500 kw in december dan kost je dat 200 euro.. Had je een variabel contract van zeg 50 ct (niet kijkend naar prijsplafond), dan betaal je gewoon niks en worden die 500 tegen elkaar weggestreept. Franks energie adviseert niet voor niets om warme zomers overdag de zonnepanelen maar uit te doen…
        Persoonlijk denk ik dat Dynamische prijsleverancier ook niet anders kunnen, aangezien ze er nauwelijks marge op maken.. in tegenstelling tot de variabele contracten die enorm marge pakken in de zomer..

  7. Ernst Burgers dec 12, 2022

    Wat een belachelijke redenatie van Rob Jetten, het is juist de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de energie gebruiken als het aanbod hoog is en de vraag laag. Dat mag best financieel beloond worden, dat wordt ook bij zonnepanelen gedaan. Het is goed voor de belastingspreiding van het stroomnetwerk. Daarnaast bespaart co2 en stikstof uitstoot omdat de afname pieken lager zijn. Nu maakt het voor niemand meer iets uit wanneer je je vaatwasser, wasmachine aanzet of elektrische auto gaat opladen. Ik denk dat daardoor een redelijke kans bestaat dat het electriteitsnetwerk overbelast gaat worden als de stoomprijs boven het plafond gaat uitkomen. Waarom zou je dan je stroomverbruik nog uitstellen? Het maakt financieel geen klap meer uit. Kunnen ze in Den Haag niet nadenken, dit snapt toch iedereen met een beetje verstand!

    • Ik denk dat de energiereuzen Rob Jetten aardig in de hoek hebben. Hij kan deze maatregelen alleen maar uitvoeren met behulp van de Energie reuzen, want via belastingen of zo was het allemaal niet te regelen. Je zou zeggen het is in het belang van de staat, het electriciteitsnet en de burger om een zo’n laag mogelijke energieprijs te hebben, zodat er geen miljarden naar Energie reuzen hoeven. Maar de energiereuzen moeten de maatregelen voor Jetten uitvoeren, en zij willen niet dat al hun klanten naar de goedkope concurrent gaan, dus hebben ze druk op Jetten uitgeoefend om de goedkope concurrent het leven moeilijk te maken cq minder interessant te maken, ten koste van veel belastinggeld. Een andere verklaring kan ik anders niet geven.

  8. Willem dec 15, 2022

    Jetten is weer eens penny-wise-pound-foolish.

    Laat dit juist voor mensen de zet zijn naar dynamische stroomtarieven; het scheelt een hoop ‘verzekeringspremie’ die de grote aanbieders rekenen met die variabele en vaste contracten.

    Momenteel is de prijs overdag boven de 40 cent, ’s nachts er net onder. De incentive om ’s nachts mijn 2 EV’s op te laden vervalt volledig in Januari/Februari omdat het praktisch geen verschil gaat maken. Kan ze net zo goed aansluiten om 18:00, als het stroomnet al naar zijn maximale capaciteit getrokken wordt en de stroomprijs piekt naar 70 cent en de overheid toch wel die 30 cent bijlapt.

    Er zit wel nog iets in de uitwerking las ik; het is allicht niet zo dat je die maximale aantal kWh in één maand kan gebruiken – bij overstappen wordt een een gemiddelde verdeling over het jaar gebruikt.

    Dat hele prijsplafond is een onzalig idee. Had net als een aantal andere landen een maximaal tarief voor opwekken energie gedaan. Ik geloof dat stroom opwekken 30 euro per mWh zou kosten, in Frankrijk is maximum verkoopsprijs op 36 euro gezet, waardoor de stroom niet meer weggezet kan worden voor 300 euro.

  9. Martin de Boer dec 16, 2022

    Ik heb een dynamisch contract. Dit is naar mijn mening alleen interessant wanneer je veel stroom gebruikt. Dan zit je ver boven de 2900 kWh. Dus het prijsplafond is dan niet zo relevant.

    • Dynamisch contract stroom en gas dan kun je op gas toch nog wel heel veel winnen. Daar betaal je boven plafond nu €3,20 m3. Dat scheelt heel fors met de dynamische gasprijzen momenteel

  10. We hebben een elektrische auto en 24 zonnepanelen.
    In de wintermaanden gebruik ik veel, in de zomer lever ik een overschot terug.
    Dan kom ik toch in de problemen in de wintermaanden als per maand een afrekening plaatst vindt?

    gr. Ruud

    • Hi Ruud. Wat bedoel je met ‘in de problemen komen’? Ik denk dat je bedoelt dat als het prijsplafond op jaarbasis zou gelden, je niet over het plafond zou komen, omdat je zomerproductie en winterverbruik tegen elkaar weg zouden vallen. Met een energieplafond per maand is dat anders, want dan kun je idd in de winter met een hoog verbruik boven het plafond van die maand uitkomen, en dan ga je die maand deels het ‘normale’ tarief betalen.

  11. Chantal dec 27, 2022

    Is het ook rendabel om alleen voor gas over te stappen naar dynamische tarieven? Gebruik 850 m3 per jaar
    Mijn energiecontract is in november begonnen, en krijg in februari zonnepanelen, dus stroom stap ik niet over

    • Hi Chantal. De dynamische gasprijs is as we speak bijna 2x zo laag als de prijs die je krijgt als je nu een nieuw vast of variabel contract afsluit (zie https://www.overstappen.nl/energie/gasprijzen/). Ook bij gas is er duidelijk sprake van een ‘verzekering’ die leveranciers aanhouden om zeker en winstgevend een vaste prijs te kunnen aanbieden.

      De gasprijs is wel anders dan de dynamische prijs in de zin dat hij minder volatiel is.

  12. Wij hebben een elektrische auto en een dynamisch contract. Op dit moment laden we de auto op op het moment dat de prijs laag is. Maar….over het hele jaar komen we dan wel boven het maximale verbruik binnen het prijsplafond uit.
    We vinden het lastig om de gevolgen hiervan te overzien. Heeft u enig idee hoe dit zal uitpakken? Blijft het raadzaam om toch op de goedkoopste uren te laden, of valt t dynamische voordeel weg?

    • Hi Irma,

      Ik zou vooral zeggen: niks om je zorgen over te maken. Je wordt nu beschermd aan de bovenkant wanneer je gemiddeld meer dan 40 c/kWh betaalt. Stel je gebruikt in een maand een keer zoveel stroom. Dan betaal je alleen voor het deel wat boven het aantal kWh uitkomt niet gemaximeerd op 40 c/kWh. Zoals het nu gaat moet je het wel heel slecht doen om met een dynamisch energietarief *gemiddeld* meer dan 40c/kWh te betalen.

  13. Roelof mei 10, 2023

    Goed en helder stuk.