Het valt niet mee om overal duurzame keuzes te maken. Maar als het om koffie gaat, kun je snel en simpel grote stappen zetten. Zeker als je beseft hoeveel koffie we in Nederland drinken. Gemiddeld 260 liter per jaar, dat is 8,5 kilo. Hoe je jouw volgende stap zet met koffie in gedachten? Wij hebben een aantal manieren voor je uiteen gezet over hoe je duurzaam koffie zet.
Tip 1: Denk na over hoe je je koffie zet
Drink je veel koffie? Denk dan eens na over een filterapparaat (wij zijn fan van de Moccamaster Select). Een ander voordeel: filterkoffie is ook nog eens veel gezonder, omdat in filterkoffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Drink je niet zo heel veel koffie? Dan kan een bonenmachine een uitkomst bieden. Daarmee zet je altijd de juiste hoeveelheid koffie.
Drink je echt weinig koffie of alleen voor bezoek? Dan is een capsule-machine ook een prima oplossing.
Tip 2: zet je koffie-apparaat eerder of direct uit
Zet na je versgezette bakkie koffie direct je apparaat uit. Dat scheelt een heleboel energie. Kan ook slim, bijvoorbeeld door een HomeWizard stekker toe te voegen aan je slimme huis.
Tip 3: Kijk goed hoeveel koffie je zet
Drink je alleen maar een kopje? Of misschien twee? Zet precies de hoeveelheid die je nodig hebt. Bespaart niet alleen stroom, maar ook veel koffie-afval. Zonde van dit kostbare en heerlijke product!
Tip 4: Drink je koffie zwart (of gebruik een alternatief voor melk)
Beperk je melkconsumptie (of liever nog: stop er helemaal mee). Er zijn heerlijke alternatieven voor koemelk. Zoals havermelk of sojamelk. Er bestaat havermelk die speciaal is samengesteld voor gebruik in koffie. Meestal staat die op de verpakking vermeld als het Barista-assortiment.
Tip 5: Koffie-to-go? Neem je eigen beker mee
Neem je eigen koffiemok mee als je ‘on the go’ koffie gaat drinken. Goed voor het milieu, de stapel afval in de prullenbakken op stations en op straat én goed voor je portemonnee, met de 25 cent die je betaalt voor het gebruik van wegwerpmateriaal.
Tip 6: Kies voor de juiste koffie
Heb jij al eens goed gekeken waar je koffie vandaan komt? Check goed of je dat terug kunt vinden. Weet jij wat er gebeurt er in de koffieketen in de landen van herkomst? Keurmerken zoals een biologisch keurmerk of uiteraard het Fairtrade-keurmerk. Een goede keuze is sowieso de koffie van Fairtrade Original. Dan weet je zeker dat het lekker voor jou én goed voor de koffie-boer is.
Tip 7: Koop bewust koffie voor op kantoor
Als bedrijf heb je écht een verantwoordelijkheid op je inkoopbeleid. Dat geldt zeker voor koffie. Natuurlijk is goede koffie essentieel op kantoor, check daarom eens de koffie van Fairtrade Original. Bovendien komt er wetgeving aan waarbij je moet laten zien dat je duurzaam inkoopt en dat je je verantwoordelijkheid binnen de keten als organisatie op je neemt. Via Fairtrade Nederland of MVO Nederland kun je allerlei tips vinden.
Aljo Hartgers is initiatiefnemer van Doe Duurzaam. Hij schrijft breed over duurzaam wonen, leven en werken. Is enthousiast over elektrisch rijden, slim energie en gas besparen én test graag duurzame producten.
Ik zelf ben erg enthousiast van Moyee koffie, die een groot aantal stappen verder gaan dan biologisch en fairtrade! Dit zou echt heel groot moeten worden.
https://www.moyeecoffee.com/