Hier koop je duurzame kleding online

28 september 2021

Fast fashion is uit. Duurzame, eerlijke kleding is in. Helaas zijn veel kledingwinkels nog niet zo ver, maar koop je je kleding online, dan heb je superveel keus. Wat is duurzame kleding, waar kun je duurzame kleding kopen en welke duurzame kledingmerken zijn er? Lees het allemaal hier.

Door duurzame aankopen te doen, draag je bij aan een duurzame economie. Zelf koop ik nog maar heel weinig kleding, sinds ik geïnspireerd ben geraakt door duurzaam minimalisme. Minder kleding, maar áls ik het koop, koop ik het duurzaam. Kleding zoek ik ook graag tweedehands via Vinted, ook behoorlijk duurzaam, deze kleding hoeft ten slotte niet nieuw gemaakt te worden.

Wat is duurzame kleding?

Als ik naar duurzame kleding zoek, vind ik het ten eerste ontzettend belangrijk dat de impact op de aarde zoveel mogelijk wordt beperkt: weinig of geen uitstoot van broeikasgassen en alleen duurzame energie gebruiken. Ook een goede omgang met grondstoffen en water vind ik belangrijk. Daarnaast beschouw ik kleding duurzaam als het bedrijf mensen eerlijk behandelt en betaalt. Zeker geen sweat shops of kinderarbeid.

Echt duurzame kledingwinkels zijn er nog heel weinig, maar online is er meer. Zo is er sinds kort een tof platform waar je allerlei verschillende duurzame kledingmerken kunt kopen: PLATFRM.eu.

Duurzame kleding online via PLATFRM

Het doel van dit platform is:

Een werkelijk duurzame mode industrie waar iedereen eerlijk wordt behandeld en er goed wordt omgegaan met onze planeet en zijn grondstoffen.

Het leuke van deze webshop vind ik dat zij samenwerkingen aangaan met de wat kleinere kledingmerken zodat zij ook meer aandacht krijgen. Het is eind 2020 opgericht door een paar idealistische jongvolwassenen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een respectabele webshop met veel keuze uit leuke kleding en accessoires.

8 duurzame principes

PLATFRM verkoopt enkel kleding van duurzame merken die voldoen aan 4 van hun 8 duurzame principes: transparantie, duurzame materialen, duurzame verzending, lokale productie, maatschappelijke betrokkenheid, goede werkomstandigheden, een duurzame boodschap en tot slot selecteren ze enkel kleinere, opkomende merken.

Is het voldoende dat 4 van de 8 principes de drempel is voor merken om bij PLATFRM verkocht te worden? Het klinkt misschien minder streng, maar als ik er over nadenk… Ik vind een merk ook duurzaam als er niet per se lokaal geproduceerd wordt maar wel duurzaam verzonden. Of als het merk geen extra maatschappelijke betrokkenheid toont, maar wel transparant is en duurzame materialen gebruikt. Dus ja, ik vind dit eigenlijk prima criteria.

Welke kleding verkoopt PLATFRM?

De PLATFRM webshop is van alle markten thuis: herenkleding, dameskleding, accessoires, schoenen, ondergoed…Ze verkopen zelf sieraden en sokken. Het assortiment is heel erg breed, op dit moment alleen nog niet heel uitgebreid. Zeker, er is genoeg keus, maar zoek je iets specifieks of wil je urenlang scrollen, dan moet je misschien nog even wachten tot er meer merken zijn aangesloten. Dat duurt hopelijk niet lang meer!

Duurzame kledingmerken

Meer dan 30 duurzame kledingmerken zijn al aangesloten bij PLATFRM. Het leuke is dat je bij elk merk kunt zien waarom dit fair fashion is en wat ze dus precies duurzaam doen. Eerlijk gezegd kende ik bijna geen één van deze merken, dus heel gaaf om te ontdekken dat er zoveel meer duurzame merken bestaan. Denk aan Atelier Jungles, Bhoomi, ZWAAN, Arber Studio, New Offsprings, NUOO, elliot, Dom Amsterdam en nog veel meer.

Ik pik er een paar interessante merken uit.

Moja

Moja maakt duurzaam ondergoed en is vastberaden om meer mensen toegang te geven tot betere hygiëne. Voor elk verkocht stuk ondergoed, doneren ze ondergoed of maandverband aan mensen in Tanzania. Er worden geen chemicaliën gebruikt voor de materialen en de uitstoot van het transport vanuit de fabriek in Portugal wordt zoveel mogelijk beperkt.

Hot&Tot

Hot&Tot is een hip, Nederlands horlogemerk: duurzaam hout, hip design, gerecyclede verpakking. En voor elk horloge dat je bestelt, planten ze een boom!

OuiOui

OuiOui klinkt Frans maar is een Hollands kledingmerk voor unisex kleding. De materialen zijn enkel biologisch katoen en soms wat gerecycled polyester. De verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar. In Portugal wordt de kleding gemaakt onder ‘Fair Wear’ eerlijke omstandigheden.

Irina Gusakova

Een heel tof merk (zowel duurzame dameskleding als herenkleding) dat geen seizoensgebonden kleding maakt, maar kleding voor het hele jaar. I love it, want zo kan ik zo min mogelijk items in m’n kast hebben. Ze zijn helemaal transparant en de productie gebeurt onder eerlijke omstandigheden. Uiteraard ook hier duurzame materialen, waaronder gerecyclede PET-flessen!

SÅR Aparel

Een Amsterdams bedrijf dat de unisex kleding gewoon in Groningen maakt. Het transport is CO2-neutraal door de uitstoot te compenseren. Het biologische katoen wordt in Turkije gemaakt en gecontroleerd op arbeidsomstandigheden. In Nederland maken mensen met een vluchteling-achtergrond de kleding. Lekker bezig!

Wil je dus online shoppen, dan kan je echt bijzondere, eerlijke kleding vinden bij PLATFRM. Ik ben fan!

Retourvoorwaarden en verzending

De verzending is meestal vlot omdat de leveranciers in Nederland zitten. Vanuit het buitenland (Groot Brittannië, Duitsland, België, Frankrijk) kan het een paar dagen duren. De verzendkosten zijn voor eigen rekening maar je betaalt maar één keer verzendkosten, ook als je bij meerdere merken bestelt. Dat regelen ze dus wel goed.

Om iets te retouren stuur je PLATFRM een mailtje en ontvang je vervolgens het juiste adres om naartoe te sturen.

Zoals bij de meeste kleinere bedrijven zijn de retourkosten voor eigen rekening. Begrijpelijk, want het transport kost hen geld en het heeft natuurlijk ook impact op het klimaat dus ik vind het goed dat de drempel om dingen terug te sturen iets hoger ligt.

Deze blog betreft een samenwerking.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “Hier koop je duurzame kleding online

  1. Hai, oh wat geweldig die header! Met die blaadjes, fantastisch 😀
    groetjes Lori

  2. Thirza feb 23, 2022

    De site van PLATFRM opent niet. Ik krijg een melding dat de link niet meer actief is en als ik het zelf opzoek krijg ik een server error