Afgelopen week ging ik ’s avonds op bezoek bij bekenden in de buurt. Sinds ze in hun nieuwe, oude en vrijstaande, woning zijn gaan wonen schrokken ze énorm van het gasverbruik. Omdat ik een paar weken geleden in het lokale suffertje krantje stond over de verduurzaming van ons eigen huis, vroegen ze mij om advies. Leuk! Er komt binnenkort een Energieplan Op Maat (EOM), om de juiste maatregelen te treffen. Maar daarop wacht e is niet nodig om direct energie te besparen. Ik deel ze graag met je.
Energieverbruik en gasverbruik verlagen? Meten!
Allereerst is het verstandig om je digitale meter te koppelen aan een online tool als Enelogic of mindergas.nl. Hiermee zorg je ervoor dat elke dag of uur je energieverbruik wordt opgeslagen op een server en je inzicht krijgt in je verbruik. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel gas je ’s nachts verbruikt of hoeveel stroom je overdag nodig hebt. Enelogic doet beiden: het meet zowel je gas- als je stroomverbruik. En geeft dat weer in mooie grafieken. Mindergas is simpeler en meet alleen je gasverbruik per dag. Je kunt P1-meters ook uitlezen met domotica software als Home Assistant en Fibaro Home Center. Wil je een supermooi overzicht van je gas- en elektraverbruik? Bekijk dan eens deze P1-meter met app. Dan heb je alles in één overzicht.
Stroomverbruik meten van apparaten
Je kunt op meerdere manieren het stroomverbruik van je apparaten meten. De twee slimste manieren om je energieverbruik te meten zijn een energie pokermeter met klok. Deze kun je programmeren om op een bepaald moment in en uit te schakelen. Tevens meet je het stroomverbruik van het apparaat of de stekkerdoos.
Slimme stekkers kunnen je ook helpen met inzichtelijk maken van je energieverbruik. Zo kun je met een app je verbruik inzien, maar de slimme stekkers ook programmeren. Zet bijvoorbeeld je televisie en ontvanger met één keer automatiseren elke avond uit. Scheelt veel sluipverbruik.
Het is slim om je meter aan te melden voordat het winterseizoen echt begint. Je hebt dan een mooie basis om je verbruik richting de écht koude maanden te analyseren. Enelogic is overigens gratis te gebruiken, maar ik zou kiezen om minimaal 1 jaar een abonnement te nemen (slechts € 19), zodat je achteraf een volledig jaar kunt bekijken. Mindergas is ook gratis, maar dan moet je met de hand meterstanden invoeren. Ik zou kiezen voor een abonnement (€ 6,99 voor een jaar).
Abonneer je op de Podcast over duurzaamheid. Je bent dan altijd direct op de hoogte van nieuwe afleveringen. Je vindt de podcast in Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Je kan ook zoeken in elke andere podcast app.
Aan de slag met snel besparen
Nadat je je hebt aangemeld bij een van de tools kun je aan de slag met de eerste besparingsmaatregelen. Ik heb een aantal Quick Wins op een rijtje gezet.
Quick Win 1: tocht verminderen door kieren te dichten
Iedereen weet wel waar het nét iets kouder is in huis. Vaak heb je wel een deur of raam dat niet goed sluit. De eerste en simpele stap is het aanpakken van deze kieren. Koop wel goede materialen en overschilder de kierdichting niet. Op Milieucentraal.nl vind je een handig stappenplan en berekeningen.
Quick Win 2: pas de instellingen van je cv-ketel aan
Wat je ook meteen kunt doen is het water dat door je cv-installatie gaat flink onder handen nemen. Vaak worden cv-ketels opgehangen op de standaard (heetste) stand. Maar dat is helemaal niet nodig! Zeker niet als je je kieren hebt aangepakt kan de ketel gerust teruggezet naar 60 graden, dat scheelt enorm veel gas. Mocht je het toch niet comfortabel vinden, zet dan de instellingen langzaam omhoog met elke keer 5 graden. Omdat elke ketel anders werkt, zul je even de handleiding (online) moeten raadplegen.
Check vervolgens ook nog even of je ketel modulerend kan verwarmen. Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook andere signalen naar je cv-ketel sturen. Eén van deze functies is dat de modulerende thermostaat je cv-systeem niet opwarmt tot onnodig hoge temperaturen. Indien je woning 1 graad moet worden verwarmd, zorgt de thermostaat voor een gelijkmatige verwarming
Wat ook vaak érg hoog staat is de temperatuur van het tapwater. Soms staat deze op wel 70 graden, terwijl een lagere temperatuur vaak prima is. Let er wel op dat je – als je deze temperatuur naar beneden zet – ook even de legionella-stand aanzet. Ook hiervoor verschillen de mogelijkheden per installatie.
Dan is er vaak nog een comfort-stand voor het tapwater: de ketel zorg ervoor dat ‘ie supersnel warm water levert. Vaak helemaal niet nodig en scheelt toch weer wat onnodig gasverbruik.
Quick Win 3: Check de instellingen van je thermostaat
Ik heb een lange tijd gekozen voor een slimme thermostaat. Deze is eigenlijk iets té slim, daarom gebruik ik hem alleen om hele nauwkeurig de temperatuur per dagdeel goed te regelen. ’s Avonds een uur voor bedtijd gaat de verwarming vrijwel helemaal uit (16 graden) en ’s ochtend voordat we opstaan gaat ‘ie even aan. In de tussentijd zorg ik ervoor dat ik op afstand de temperatuur kan regelen. Loop dus eens nauwkeurig langs de instellingen, en zet de temperatuur sowieso eens een graadje lager. Vaak merk je het niet eens, behalve in je portemonnee.
Hoe bespaar jij op je stook- en elektrakosten? Ik ben benieuwd. Heb je meer tips of vragen? Laat het dan hieronder weten!
Aljo Hartgers is initiatiefnemer van Doe Duurzaam. Hij schrijft breed over duurzaam wonen, leven en werken. Is enthousiast over elektrisch rijden, slim energie en gas besparen én test graag duurzame producten.