Duurzaam reizen: simpel stappenplan om direct mee te starten

1 september 2021

Je bent dol op reizen, maar ook op de aarde en je wilt daarom duurzaam reizen. Herkenbaar! Steeds meer mensen zoeken naar een manier om duurzaam vakantie te vieren. Het lijkt zo ingewikkeld, want van alles mag je niet. Daar wordt een vakantie niet leuker door natuurlijk, je wil juist relaxen en niks aan je hoofd hebben. Deze blog vertelt je hoe je duurzaam kunt reizen aan de hand van 6 stappen.

Ik heb trouwens een aparte blog geschreven over duurzame wintersport, deze lees je hier.

Stap 1: kies je type reis en mogelijke bestemmingen

Vaak hebben we een aantal bestemmingen in ons hoofd waar we naartoe willen. Een avontuurlijke reis naar Peru of juist naar Nieuw-Zeeland om lekker te wandelen.

We hebben een bepaald land in ons hoofd en denken dat we per se dáár heen moeten voor mooie bergen, zee of steden. Het is leuk om het om te keren: focus eens op het soort vakantie dat je zoekt en daarna pas op de bestemming.

De eerste stap is dus om te bepalen welk type vakantie je zoekt, wat wil je doen. Daarna kijk je welke bestemmingen hierbij kunnen passen. Wees creatief en bekijk ook plekken die dichterbij zijn.

Het interessante is dat we vaak minder ver hoeven te reizen en tóch al onze wensen vervult kunnen worden. Een paar voorbeelden:

Voor een zonvakantie hoef je niet naar Gran Canaria, je kunt naar Spanje.
Voor bergwandelingen kun je naar Zwitserland in plaats van Nepal.
Voor glooiende berglandschappen zoals in Nieuw-Zeeland, kun je ook naar Schotland.
Check ook deze leuke duurzame bucketlist.

Stap 2: kies je duurzame bestemming

Nu heb je een lijstje met bijvoorbeeld allerlei mogelijke wandelvakanties. Schotland, Frankrijk, Nepal, Nieuw-Zeeland, misschien zelfs Nederland zelf.

Noteer de bestemmingen die je overweegt en schrijf daarachter de reisafstand. Een vliegtuig vliegt vrijwel rechtstreeks terwijl je met de auto natuurlijk op de wegen moet blijven (wel zo praktisch). Je kunt beide dingen in Google Maps berekenen. Voor de auto kies je gewoon de begin- en eindbestemming. Voor een vlucht klik je rechtermuisknop ‘afstand meten’ en vervolgens op je eindbestemming, zo krijg je een recht lijn en het aantal kilometers.

Alles opgeschreven? De bestemming het dichtst bij is bijna altijd de duurzaamste bestemming. Hoe dit precies zit, lees je in stap 3.

Dit advies hoef je natuurlijk niet klakkeloos over te nemen, zodat je elk jaar naar de Veluwe gaat… maar het geeft je wel inzicht in de duurzamere keus, dus neem dit mee in je overweging.

Stap 3: kies voor duurzamer transport

Afhankelijk van jouw situatie – reis je alleen, met kinderen, ben je avontuurlijk – zijn er verschillende transportmogelijkheden. Dit hangt natuurlijk ook samen met de bestemming. Naar Frankrijk kun je nog met de auto of trein, naar India is dat een stuk lastiger.

Noteer daarom welke manieren van transport er zijn, en denk eens buiten je gebruikelijke manier, want het kan vaak ook anders! Denk bijvoorbeeld aan: trein, bus, auto, vliegtuig, fiets of camper. NS raad ik zeker aan omdat zij op 100% duurzame energie reizen.


In de afbeelding hieronder zie je de CO2-uitstoot per transportmiddel. En voor de oplettende lezer: vliegen heeft inderdaad minder impact dan in je eentje in de auto. Máár dit is alleen bij hetzelfde aantal kilometers. Met vliegen ga je vaak veel verder dan met de auto, waardoor vliegen toch slechter uit de bus komt.

Stap 4: kies voor duurzame accommodatie

We staan er misschien niet zo bij stil, maar of je kiest voor een hotel of een tent heeft ook behoorlijke invloed op de duurzaamheid van je reis. Dit hangt af van het energieverbruik, gebruik van faciliteiten (luxe ontbijt, airco, sauna) en dingen als handdoeken en shampootjes.

Daarom heeft een hotel veel meer impact dan bijvoorbeeld de tent. Het is lastig hier een goede berekening op los te laten maar eco-reizen heeft een poging gedaan de CO2-uitstoot in kaart te brengen. De CO2-uistoot in kilogram per week is als volgt:

Kijk eens of je hier een duurzamere keuze in kunt maken, dan je anders zou doen. De algemene regel is (helaas…) hoe luxer de accommodatie, hoe meer negatieve impact op het milieu. Natuurlijk heb je hier zelf ook invloed op door bijvoorbeeld de verwarming of airconditioning weinig te gebruiken.

Maar er is ook beter nieuws! Er zijn een hoop hotels en andere accommodaties die duurzaam bezig zijn. Deze kun je vinden via bookdifferent.com. Een handige site die de hele database van booking.com gebruikt en er een groenscore aan hangt. Zo kun je hotels vergelijken en zien wie de duurzaamste zijn!

Stap 5: kies hoe je lokaal reist

Op plaats van bestemming wil je er vaak ook wel eens op uitgaan. Kijk eens hoe je dit duurzaam kan doen. Als beste kun je fietsen of wandelen, daarna volgt het openbaar vervoer en tot slot de auto en camper.

Bedenk van tevoren goed hoe je lokaal zou kunnen reizen. Zijn er genoeg busverbindingen bijvoorbeeld, kan ik mijn fiets in de auto meenemen of fietsen huren in de buurt?

Stap 6: kies bewust welke activiteiten je gaat doen

Er zijn een paar activiteiten die helaas behoorlijk slecht voor onze aarde zijn.

Activiteiten met een negatieve milieu-impact

Quads, jetski’s en crossmotoren: het is superleuk om deze sporten te beoefenen maar wees je ervan bewust dat het helaas slecht is voor het milieu. Dit komt door de meestal energieslurpende, verouderde tweetakt-motoren.

Golfen klonk voor mij helemaal niet milieu-belastend, maar bleek het wel te zijn toen ik hier eens indook. Golfbanen worden onderhouden met veel pesticiden en superveel water, tot wel 25.000 liter per bezoeker! Het is haast onmogelijk om milieuvriendelijk te golfen.

Let op bij het duiken of snorkelen: een motorboot heeft een behoorlijke uitstoot, waardoor er best wat uitstoot kan zijn. Pas op dat je het waardevolle koraal niet aanraakt of beschadigt, want dat is mega-belangrijk om CO2 op te nemen en kusten te beschermen tegen overstromingen.

Ook skiën heeft invloed op de omgeving en het klimaat: het draagt bij aan erosie, verkleint leefgebieden van diersoorten en er wordt veel energie verbruikt met de liften en het opspuiten van sneeuw. Ik schreef hier eerder al een blog over.

Activiteiten met (bijna) geen milieu-impact

Beter kun je dus kiezen voor activiteiten die het milieu niet belasten. Wandelen natuurlijk, of fietsen. Je kunt gaan zwemmen in rivier of zee, kanoën of zeilen.

Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei culturele uitstapjes mogelijk en is het vaak goed om de lokale bevolking te supporten door geld uit te geven aan cultuur of lokale diensten zoals een gids. Ik ben altijd terughoudend met lokale producten of souvenirs omdat alle spullen grote impact hebben. Maar dat hangt er heel erg vanaf wat je koopt en hoe het is gemaakt. Wat ik het liefst doe, is iets nuttigs kopen dat ik thuis nodig heb, wat hier met de hand wordt gemaakt en in Nederland in de fabriek. Zo heb ik een superleuke pollepel en pennenbakje van mijn reizen.

Tips om je te helpen kiezen

Duurzame reisorganisaties

Er wordt weinig onderzoek gedaan en informatie gegeven over duurzame reisorganisaties. Rank a Brand heeft hier tot een paar jaar geleden onderzoek naar gedaan, maar Rank a Brand bestaat helaas niet meer.

Lowcarbontravels

Lowcarbontravels is één van de duurzaamste reisorganisaties die ik heb gevonden, gestart in 2018. Zij compenseren niet alleen de uitstoot maar bieden zoveel mogelijk reizen aan zonder vlucht. Ze vliegen bovendien alleen met de meer verantwoorde maatschappijen en dat vind ik heel goed. De accommodaties die ze kiezen zijn plekken waar veel bouwmaterialen zijn hergebruikt, ze zijn bijna altijd zelfvoorzienend in energie en gebruiken lokale producten uit eigen landbouw. Kijk, hier word ik blij van!

Joker

De Belgische organisatie Joker is ook echt goed bezig. Op hun site staat heel concreet benoemd wat ze allemaal doen om een positieve impact te hebben op de wereld en zo min mogelijk schade aan te richten. Een greep uit de maatregelen: steeds meer reizen aanbieden zonder vlucht, bij kleinere accommodaties overnachten, in kleine groepen reizen, zo veel mogelijk met het openbaar vervoer en daarnaast bieden ze geen activiteiten aan waarbij slecht om wordt gegaan met dieren. Natuurlijk compenseren ze de uitstoot van de reis ook. Lekker bezig, Joker!

Better Places

Een wat grotere duurzamere reisorganisatie is Better Places. Zij zijn in 2018 door Rank a Brand uitgeroepen tot duurzaamste en ook de enige met een A-ranking, de rest heeft B of lager (bovenstaande organisaties zijn niet door Rank a Brand beoordeeld trouwens). De site van Better Places geeft me een positieve indruk. Het is een social enterprise, dit betekent dat zij positieve impact boven geld stellen, bovendien investeren zij 10% van de winst in goede projecten. Jouw reis (incl. vlucht) wordt 100% gecompenseerd.

Nog een honourable mention voor Avontuurlijk Dichtbij. Zij zijn hartstikke duurzaam bezig en bieden reizen aan in Nederland en de ons omringende landen.

Duurzame groepsreizen

Van bovenstaande duurzame organisaties biedt alleen Joker groepsreizen aan. Koning Aap en Shoestring worden ook vaak duurzaam genoemd. Zij zijn allebei onderdeel van Kuoni en hebben vrijwel dezelfde duurzaamheidsmaatregelen. Zo compenseren ze 125% van de door jou gemaakte footprint door te investeren in duurzame projecten. Ook proberen ze op plaats van bestemming zoveel mogelijk over land te reizen in bus of trein. Eerlijk gezegd vind ik deze ambities nog vrij mager. Het compenseren vind ik goed, maar verder kun je nog veel meer doen denk ik.

Kijk eens rond op de websites en je ziet dat vrijwel alle reisorganisaties íets met duurzaamheid doen. Ik vind het doorgaans vrij mager. Dat je iets duurzaams doet, betekent helaas niet dat de reis alsnog een grote impact op het klimaat heeft.

Duurzame accommodaties

Je kunt zoeken naar duurzame(re) accommodaties via de website bookdifferent.com. Hierin zijn alle hotels, vakantiehuisjes en appartementen opgenomen van booking.com. Deze site voert een stay-green-check uit en baseert daarop een duurzaamheidsscore en CO2-uitstoot per verblijf.

Tool Milieu Centraal

Milieu Centraal is echt een fijne organisatie. Ze bieden zoveel goede informatie! Ze hebben ook een tool om vrij simpel te berekenen hoeveel uitstoot jouw geplande vakantie ongeveer heeft. Ze kijken niet alleen naar de reis ernaartoe, maar ook de ritjes ter plaatse, de accommodatie en de activiteiten die je doet. Check de tool hier.

Let jij op duurzaamheid als je gaat reizen? Ik vind het leuk om je ervaringen te horen met een berichtje hieronder of via facebook.

Bronnen

https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/vliegen-of-ander-vakantievervoer/
https://betterplaces.nl/social-enterprise
https://www.sawadee.nl/
https://www.joker.be/nl/duurzaam-reizen-met-joker
https://www.eco-reizen.nl/achtergrond/duurzaam-op-bestemming/

Deze blog bevat een affiliate link. Lees hier wat dat betekent.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Duurzaam reizen: simpel stappenplan om direct mee te starten

  1. Wat een goede tips, ik wist niet dat een hotel zo veel meer vervuilend was dan een B&B, maar misschien wel logisch als je kijkt hoe een hotel word gerund.