Je SolarEdge omvormer slim uitzetten via modbus of een app

19 juli 2023

Met een SolarEdge omvormer ben je goed gepositioneerd om slim de teruglevering van je zonne-energie de stoppen bij negatieve dynamische energieprijzen. In tegenstelling tot andere fabrikanten biedt SolarEdge tal van manieren om je met je inverter te communiceren: van app, tot ethernet, wifi en modbus.

Geschikt voor

SolarEdge omvormers met SetApp
SolarEdge omvormers met display
SolarEdge StorEdge devices (batterij-opslag)

Succesvol getest met

SolarEdge SE17K
SolarEdge SE5000
SolarEdge SE9K
SolarEdge SE3500H

Met dank aan

Remy de Ruysscher
Harold Halewijn
Martijn Duim
Henri Matthijssen
Edwin Biemond
Edwin
Paul van Cotthem
Kelly Wiersema

Universele methoden om je omvormer uit te schakelen

In dit artikel focussen we ons op de manieren om specifiek een SolarEdge omvormer te laten stoppen met het produceren van zonne-energie. Er zijn ook nog een aantal universele methoden die je kunt toepassen om je omvormer uit te schakelen. Zo kun je de groep in de meterkast uit te zetten of de lastscheider omzetten om in een klap je omvormer uit te schakelen. Door een slimme stroomonderbreker te koppelen met je domoticasoftware kun je hem ook met automatiseringen uitschakelen. Meer over deze universele methoden lees je in het dossier zonnepanelen uitzetten.

De teruglevering automatisch beperken of uitzetten met de app

In onze podcast deden we de oproep aan omvormerfabrikanten om het aansturen van de omvormer op basis van dynamische prijzen zelf mogelijk te maken. En inmiddels kunnen we bekend maken dat de eerste overstag is! Na een update is het sinds eind december 2023 voor alle gebruikers mogelijk om de terug de teruglevering automatisch te stoppen bij negatieve energieprijzen. Je hoeft geen app of firmware te updaten om toegang te krijgen tot deze nieuwe functie, hij is automatisch beschikbaar in de mySolarEdge app.

De functie heet ‘Negative Rate Optimization’. De functie werkt als volgt. Wanneer de functie is geactiveerd en de prijs van elektriciteit daalt tot onder nul, treedt de functie automatisch in werking en stopt het terugleveren van zonnepanelen aan het net.

Wel is het van belang om de juiste prijsopbouw in te stellen voor de functie. Onze energiebelasting, de btw en de opslag van de energieleverancier bepalen immers wat jouw uiteindelijke prijs is, en dus wanneer de prijs voor jou negatief is. Dit doe je in onderstaand stappenplan bij stap 4.

Hoe activeer je de optimalisatie voor negatieve energieprijzen voor je SolarEdge omvormer?

Volg deze 5 stappen om ervoor te zorgen dat bij negatieve energietarieven je SolarEdge omvormer stopt met terugleveren. Je kunt ook onderstaande video volgen.

Stap 1
Open mySolarEdge, tik op de menuknop en klik op Instellingen.

Stap 2
Tik op utility rates en kies Wholesale Market Rates (ENTSO-E) in de Utility Provider.

Stap 3
Stel de utility provider voor het exporttariefplan in op Wholesale. De instellingen voor Dynamische tarieven worden geactiveerd.

Stap 4
Schakel de functie Negative Rate Optimization in en voeg de aanvullende kosten (energiebelasting, opslag van je energieleverancier) toe aan de kale inkoopprijs.


Sinds de update in mei 2024 kun je ook de btw apart ingeven. Bij aanvullende kosten vul je de optelsom van de energiebelasting en opslag van je energieleverancier in (zonder btw). De 21% vul je bij BTW in.

Stap 5
Klik op Opslaan.
Je omvormer is nu ingesteld voor negatieve tariefoptimalisatie.

De zonnepanelen handmatig uitzetten met de SolarEdge SetApp

Om de SetApp goed te kunnen gebruiken moet je een SolarEdge account hebben met installateursrechten. Je kunt hiervoor eenvoudig een account aanmaken op het platform van SolarEdge.

Met de SetApp (voor iOS en Android) kun je eenvoudig verbinding maken met jouw omvormer door de QR-code te scannen. Vervolgens kun je in de app de mogelijkheid aanzetten om de teruglevering van zonne-energie te beperken. Dit doe je bij Power Control > Energy Manager > Limit Control > Control Mode. Hier zet je de Export Control functie aan. Als je 1 niveau omhoog gaat kun je onder Site Limit het wattage instellen 0 watt om de teruglevering te stoppen. Hieronder worden dezelfde stappen op video uitgelegd.

De omvormer slim uitschakelen via modbus

Modbus is een protocol waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het is een open protocol en is dus niet aan merk gebonden. Modbus is in eerste instantie gemaakt om via een seriële datalijn te communiceren maar later is hier ook TCP/IP (ethernet) bijgekomen, wat het protocol nieuw leven heeft ingeblazen.

Bij de meeste omvormers moet je met een RS485 seriële aansluiting werken. SolarEdge heeft het beduidend beter voor elkaar. SolarEdge omvormers bieden out-of-the-box ondersteuning voor modbus-communicatie. Dat is heel fijn, want dan hoeven we niet zelf kabels te knutselen.

Ook voordat je met modbus aan de slag gaat moet je eerst de Export Limit functie aanzetten. Het makkelijkste is om dit met de SetApp te doen, zoals hierboven is beschreven.

Om via modbus te communiceren, dien je eerst Modbus TCP aan te zetten. Dit doe je als volgt:

  1. Hiervoor maak je eerst via WiFi Direct verbinding met de omvormer. Hier voor zet je eerst de rode AAN/UIT/P knop onderaan de omvormer in de “P”-stand en laat je deze direct weer los.
  2. Nu kun je verbinding maken met de omvormer. Wanneer je verbinding maakt dien je een wachtwoord in te vullen. Dit wachtwoord staat aan de rechterzijde van je omvormer.
  3. Open een browser en ga naar http://172.16.0.1, en navigeer naar Site Communication. Daar kan je Modbus TCP aanzetten.

Ethernet of WiFi

SolarEdge heeft het in vergelijking met andere fabrikanten goed voor elkaar. We hoeven geen kabel te knutselen. We kunnen out-of-the-box via een ethernetkabel modbuscommando’s uitvoeren. SolarEdge omvormers met firmware-versies vanaf medio 2022 ondersteunen zelfs modbuscommunicatie via WiFi. Dankzij Harold Halewijn weten we dat SolarEdge modellen vanaf circa 2015 (met display) ook modbus via WiFi ondersteunen, maar daarvoor moet je eerst via de firmware updaten via USB. Remy de Ruysscher weet ons bovendien te vertellen dat je ook je oude inverter met display kunt laten upgraden door SolarEdge door een ticket bij ze in te schieten.

https://twitter.com/BSDGURU/status/1680923574033432577

Modbus aanroepen met je domoticasoftware

Nadat je modbus tcp hebt ingeschakeld en je de keuze hebt gemaakt voor het type verbinding, kun je via modbus de Active Power Limit functie aanroepen.

Ben je heel technisch, dan kun je dat zelf doen met je software naar keuze. Je kunt de registers van de SolarEdge inverters vinden in de Solaredge Sunspec Technical Note en Power Control Protocol for Solaredge Inverters Technical Note.

Er zijn daarnaast ook integraties beschikbaar voor Home Assistant, Homey en Domoticz.

SolarEdge omvormer uitzetten met Home Assistant

Om in Home Assistant te communiceren met je SolarEdge omvormer kun je gebruik maken van de SolarEdge Modbus integratie. Je kunt deze vinden in de Home Assistant Community Store (HACS). Hiervoor dien je in Home Assistant eerst HACS te installeren. Je dient vervolgens Home Assistant te herstarten en daarna kan je de integratie instellen.

De Active Power Limit kan je nu instellen vanuit Home Assistant. Hiervoor stel je de entiteit number.solaredge_active_power_limit in. De Active Power Limit is een percentage van het maximale vermogen van de omvormer. Bijvoorbeeld: wanneer je een SE5000 omvormer hebt, dan kan deze maximaal 5000W terugleveren. Wanneer je number.solaredge_active_power_limit instelt op 20, dan zal hij maximaal 20% van die 5000W kunnen terugleveren, oftewel 1000W.

Je kunt een kaart toevoegen aan je dashboard met de ‘power limit’ van de SolarEdge omvormer, zodat je direct vanuit je dashboard de teruglevering kunt terugschroeven.

Alternatieve methode

Een alternatieve methode? De hierboven beschreven integratie bleek in de praktijk niet bij iedereen te werken. Waar het door komt is me nog niet duidelijk. Wellicht heeft te maken met de firmware-versie. Feit is dat o.a. Martijn en Johnny hier ook tegen aan liepen. Een nieuwe Home Assistant integratie, SolarEdge Modbus Multi, werkt voor hen wel.

Allereerst gaan we twee instellingen in de web-omgeving of de app van SolarEdge aanpassen:

  1. In het menu ga je naar Vermogensbeheer. Vervolgens zie je daar de optie ‘Interface voor vermogensreductie (RRCR)’. Deze dien je in te schakelen.
  2. We hebben het apparaat-ID van je SolarEdge omvormer nodig. Heb je gewoon 1 omvormer, ga dan in het hoofdmenu naar ‘Site Communicatie’ en klik op ‘RS485-1’. Noteer het apparaat-ID.

    Heb je meer dan 1 SolarEdge omvormer? Dan werkt het net even anders, check deze instructies.
  3. Ga terug naar ‘Site Communicatie’, activeer Modbus TCP en stel de Modbus TCP-poort in. Dit mag de standaardwaarde 1502 blijven, maar je kunt hem ook aanpassen.

Daarna gaan we de SolarEdge Modbus Multi integratie installeren, welke te vinden is in de Home Assistant Community Store (HACS). Hiervoor dien je in Home Assistant eerst HACS te installeren. Je dient vervolgens Home Assistant te herstarten en daarna kan je de integratie instellen.

Daarna kun je de SolarEdge Modbus Multi in HACS installeren. Na het installeren kun je je omvormer toevoegen. Hierbij worden de volgende instellingen gevraagd. Vul het IP-adres van de omvormer in, en vul bij de poort de modbus TCP poort in. Hier vul je ook het apparaat-ID in die we eerder in dit proces hebben genoteerd.

Hierna zou je verbinding met je omvormer moeten hebben vanuit Home Assistant. Nog even belangrijk: SolarEdge omvormers kunnen met modbus/TCP maar 1 verbinding tegelijkertijd hebben. Andere integraties die iets via modbus/TCP doen met jouw omvormer, moet je uitschakelen of verwijderen.

Er zijn nog wat andere configuraties voor de integratie. Standaard worden de data elke 5 minuten (300 seconden) ververst. Je kunt dit ook aanpassen naar 10, zodat deze vaker vernieuwd.

Na de installatie en configuratie heb je de beschikking over de volgende entiteiten. Met een slider kun je de ‘Active Power’ (de hoeveelheid stroom die je teruglevert) limiteren tot de waarde van jouw wens.

SolarEdge omvormer uitzetten met Homey

Om in Homey te communiceren met je SolarEdge omvormer kun je gebruik maken van de SolarEdge + Growatt TCP modbus app. Download de app en installeer deze. Vervolgens krijg je de beschikking over de bijbehorende Flow cards. Om de teruglevering te beperken kun je gebruik maken van de ‘Active Power Limit’ flow card.

Je kunt de limiet handmatig instellen, je of je kunt hem gebruiken in een flow. Zoals bij de kaart al te zien is, vul je hier een percentage in. De Active Power Limit is een percentage van het maximale vermogen van de omvormer. Bijvoorbeeld: wanneer je een SE5000 omvormer hebt, dan kan deze maximaal 5000W terugleveren. Wanneer je de waarde instelt op 20, dan zal hij maximaal 25% van die 5000W kunnen terugleveren, oftewel 1250W. Met de Export Limit kaart kun het het exacte aantal watt instellen waarop je de teruglevering wilt limiteren. In onderstaand voorbeeld zie je een eenvoudige flow met daarin de Export Limit kaart.

Interessanter wordt het als je het in een flow combineert met de dynamische energietarieven die je kunt ophalen met de Power by the Hour app. Daarmee kun je eenvoudig instellen dat je in het geval van negatieve energieprijzen de teruglevering beperkt/uitschakelt.

SolarEdge omvormer uitzetten met Domoticz (werkt nog niet)

Update: na inspectie blijkt de plugin alleen de read-only registers toe te voegen aan Domoticz. Hoewel er uitbreiding beloofd is door de auteur, is het helaas nog niet mogelijk om de terugleverbeperking in te stellen.

Om in Domoticz te communiceren met je SolarEdge omvormer kun je gebruik maken van de SolarEdge ModbusTCP Plugin. Download de plugin en pak de inhoud uit in de plugins map van je Domoticz installatie.

#enter domoticz plugins directory
cd domoticz/plugins

#if git command is not installed, install it with apt install git
git clone https://github.com/addiejanssen/domoticz-solaredge-modbustcp-plugin.git

Installeer vervolgens de noodzakelijke afhankelijkheden en herstart Domoticz.

cd domoticz-solaredge-modbustcp-plugin
sudo pip3 install -r requirements.txt

#restart domoticz
sudo service domoticz.sh restart

Vervolgens ga je met je webbrowser naar Domoticz en gaan we de plugin toevoegen. Ga hiervoor naar Instellingen > Hardware en vul een naam in voor de omvormer. Bij ’type’ kies je uit de lijst ‘SolarEdge ModbusTCP’. Vul bij IP-adres het lokale IP toe van de omvormer. Bij Port vul je de standaardpoort in: 502. Bij Modbus Device Address geef je het ‘slave address’ op, normaal gesproken is dit 1. Het interval staat standaard op 5 seconden. Dat wil zeggen dat Domoticz elke 5 seconden data ophaalt van de omvormer. Als je klaar bent klik je op ‘Toevoegen’.

Als je nu naar je Instellingen > Apparaten gaat in Domoticz zul je zien dat er diverse entiteiten zijn toegevoegd. Deze kun je ook in je ‘Overige’ tab vinden in Domoticz:

Zoek de entiteit Active Power Limit op en stel deze in op de waarde naar voorkeur. De Active Power Limit is een percentage van het maximale vermogen van de omvormer. Bijvoorbeeld: wanneer je een SE5000 omvormer hebt, dan kan deze maximaal 5000W terugleveren. Wanneer je de waarde instelt op 20, dan zal hij maximaal 20% van die 5000W kunnen terugleveren, oftewel 1000W.

[update 26 augustus 2023]

De SolarEdge omvormer uitzetten via modbus met Domoticz lijkt toch niet nog niet te werken.

[update 2 oktober 2023]

SolarEdge heeft in een beta-versie van de app een nieuwe functie geïntroduceerd waarbij je automatisch de omvormer kunt beperken of uitschakelen bij negatieve energieprijzen 🎉.

[update 10 mei 2024]

De SolarEdge app heeft een update gehad. Het is nu mogelijk om de btw in te stellen. Hierdoor kun je de exacte prijs die je betaalt instellen (wat voorheen niet mogelijk was).

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

92 reacties op “Je SolarEdge omvormer slim uitzetten via modbus of een app

  1. Ik heb zojuist in mijn HA (waar ik reeds de SolarEdge Modbus actief had) even een losse kaart aangemaakt met number.solaredge_active_power_limit en je ziet meteen een mooie “slider” (0 –> 100%)
    Super cool.

  2. Jaap Koppejan jul 25, 2023

    Dit is precies waar ik naar op zoek ben. Ik gebruik de SolarEdge modbus integratie voor Domoticz al een tijdje voor het monitoren van mijn twee omvormers, maar zie in de lijst geen sensor voor de Active Power Limit opduiken. Als ik de code voor de plugin doorneem, zie ik deze er ook niet bij staan. Ik heb geprobeerd deze volgens jouw instructies opnieuw te installeren, maar zonder succes. Wat doe ik fout?

  3. Super gemaakt! Ik probeer nu via NodeRed (welke is gekoppeld aan Home Assistant) een stukje automatisering te maken: op het moment van een negatieve energieprijs de active limiter op 0% te zetten. Helaas is me dit nog niet gelukt, iemand wellicht een voorbeeld? Dank!

  4. Edwin aug 28, 2023

    Top artikel over SolarEdge omvormer slim uitschakelen. Ik kan bevestigen dat het ook werkt op de SE3500H. Met Home Assistant

  5. Jaap Koppejan aug 29, 2023

    Ik heb het nu toch nog voor elkaar via Domoticz, alleen niet via modbus. Bij negatieve prijzen (opgehaald van ENTSOE-E) schakelt op de raspberry PI met Domoticz een potentiaalvrij relais om welke op de RRCR input van de solaredge omvormer is aangesloten, zie https://knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/power-reduction-control-application-note.pdf. Deze bus met schroefcontacten is daar speciaal voor!

    • Ha Jaap, wat gaaf! Die methode kende ik nog niet. Kun je die potentiaalvrij relais kopen? Of heb je dat zelf gebouwd? En kun je daar out-of-the-box met Domoticz / Home Assistant mee communiceren? Ben erg benieuwd!

      • Jaap Koppejan sep 4, 2023

        Je moet een potentiaalvrij relais plaatsen om pin 1 (5 V DC) met pin 6 (L1) door te verbinden. Dit relais kan je op verschillende manieren door Domoticz of Home Assistant laten aansturen (bijv Z wave, wifi of GPIO). Zelf heb ik twee omvormers, de ene schakelt via een GPIO-relais welke bovenop de pi is gemonteerd en de andere draadloos via een Z wave relais.
        Vervolgens wel even de omvormer zo instellen dat hij daar ook zo op reageert, zie de bovenstaande link voor de handleiding.

  6. Knoek van Soest sep 8, 2023

    Zeer interessant artikel, precies waar ik naar op zoek was! Maar helaas tegen een probleempje/een paar probleempjes aangelopen toen ik dit wilde toepassen in mijn solaredge SE9K omvormer.
    1. Inloggen in de solaredge setapp was mogelijk maar vervolgens kreeg ik meteen een melding “User not allowed to use Setapp”, een probleem met toegangsrechten dus. Gelukkig was mijn installateur wel geinteresseerd en daarom regelde hij (tijdelijk) admin toegang (waardoor ik even toegang had tot al hun installaties ….).
    2. Na inloggen met admin rechten volgde ik jullie instructies “(Power Control > Energy Manager > Limit Control > Control Mode. Hier zet je de Export Control functie aan)”. Echter bij het aanzetten van Export Control kreeg ik de foutmelding “This action requires a configured Meter.”

    Vragen:
    mbt 1: is er een manier om zelf de benodigde toegangsrechten tot setapp te regelen?
    mbt 2: enig idee wat de oorzaak is van de genoemde foutmelding?
    mbt 2: mijn installateur denkt dat de omvormer zelf niet intellligent genoeg om het geleverd vermogen te regelen, en denkt dat deze hele aanpak alleen gaat werken als er een solaredge energiemeter (extra hardware dus) is geplaatst die in de meterkast eea meet …. is dat zo?

    Graag bereid om verdere bespreking van dit issue evt via PM te vervolgen!

    • Petra sep 20, 2023

      Ik loop tegen eenzelfde soort probleem aan. Ik heb een SolarEdge SE3680H en ik mag alleen kijken via de SolarEdge SetApp
      Voor vandaag maar gekozen om handmatig uit te zetten en straks bij een tarief boven nul handmatig weer aan te gaan zetten.
      ik sluit mij dus aan bij de vraag hoe toegangsrechten te regelen voor SolarEdge SetApp

    • Hi Knoek,

      Wat betreft de SetApp.. het klopt inderdaad dat je daarvoor een account met installateursrechten moet hebben. Je kunt daarvoor een account aanmaken op https://monitoring.solaredge.com/mfe/registration/?locale=en_GB.

      • kick Severius okt 12, 2023

        ik weet niet of alle Solaredge omvormers dit hebben, maar mijn omvormer SE10K heeft een knopje aan de onderzijde en als dat naar links bewogen wordt, wordt een wifi router in de omvormer geactiveerd, waarop ingelogd kan worden met je mobiel middels het wachtwoord, dat op het plaatje aan de zijkant van de router zit. Als ik dan de functie “router beheren” in het wifi scherm van mijn Samsung mobieltje kies (of naar 172.16.0.1 browse) kom ik in een soort browser settapp. Daarin kan ik van alles instellen. Zelf heb ik hierin mijn accu geconfigureerd en modbus communicatie aangezet.

        • Goede tip, Kick. Ik heb het hier redelijk algemeen gehouden zodat het voor meerdere types toepasbaar is. Maar de omvormers kunnen behoorlijk verschillen in ontwerp en mogelijkheid tot bediening. Voor de mensen met een SE10K is dit goed om te weten.

      • arjan sep 22, 2024

        Hallo Danny,
        Een paar uur geleden pas heb ik deze informatie op je website gevonden.
        Maar een Install account aanmaken lukt mij niet als self-installer.
        Wat ik ook doe; van het serienummer krijg ik telkens de melding dat het ‘invalid’ is.
        Kan dat komen doordat de oorspronkelijke installateur het serie nummer heeft gealloceerd, en als dat dat het geval is, kan ik dat zelf doorbreken?

    • Het klopt dat je een meter nodig hebt. Met die meter krijg je inzicht in de real-time productie van je zonnepanelen. Dit leek mij zo’n basisbehoefte, dat ik had aangenomen dat een meter standaard onderdeel is van een installatie. Maar uit jouw opmerking begrijp ik dat dat – in ieder geval in jouw situatie – niet zo is.

      Dit kan met de Energiemeter met modbus integratie (https://www.solaredge.com/nl/producten/meters-sensoren/moodbus-energie-meter), of met een meter op de rail in je meterkast (de SolarEdge Home Inline Meter, https://www.solaredge.com/nl/producten/meters-sensoren/inline-meter). Van de eerste had ik verwacht dat die standaard aanwezig zou zijn.

      • Marius okt 24, 2023

        Hoi @Danny, mijn SolarEdge systeem SE5000H is ook geïnstalleerd zonder meter. In principe is de meter van SolarEdge alleen nodig om de functie van limiteren te kunnen activeren in de Inverter toch? Wat dat betreft kan ik hem direct achter de Inverter monteren als productie meter en hoef ik hem niet in de meterkast kwijt. Of zie ik dat verkeerd.

        • He Marius. Een van de functionaliteiten van de productiemeter is ook dat hij de productie- en gebruiksdata van de slimme meter kan doorgeven aan je omvormer. Die zou je in de toekomst kunnen gebruiken om ‘slim’ te limiteren. Bv. als de prijzen negatief zijn, maar je gebruikt nog wel 500w, om dan 500w te leveren maar niet meer. Als die functionaliteit niet belangrijk is voor je, dan is de verbinding met de slimme meter in de meterkast niet zo belangrijk.

          • Marius okt 25, 2023

            Ja dat is zeker de reden waarom ik de functionaliteit van de omvormer wil uitbreiden met de productie limiet functie. Echter ik heb ook al een PlugWise opgenomen in mijn Homey systeem dus dan kan ik op basis van deze informatie de Omvormer aansturen. Begrijp ik echter goed uit jouw verhaal dat de Omvormer dit geheel automatisch zou kunnen doen met alleen de slimme meter als toevoeging?

            • Nee, (nog) niet. Je moet dan wel een van de methoden in dit artikel gebruiken om je omvormer aan te sturen.

              Ik heb inmiddels wel gehoord dat SolarEdge een nieuwe functie in beta heeft waarbij hij wel automatisch kan limiteren op basis van dynamische energieprijzen. Maar da’s nog in ontwikkeling.

              • Marius okt 31, 2023

                Dank je, Inline meter van Solaredge toch maar voor de zekerheid als in-export geïnstalleerd. Ik ben op de toekomst voorbereid!

  7. kick Severius okt 12, 2023

    Heb vandaag de Doe duurzaam site ontdekt, heel leuk en informatief. Heb 2 maanden geleden panelen met een Solaredge omvormer en 9,2kWh accu gekocht en ben nu aan het stoeien met de combinatie Homey, Solaredge en de Zappi oplader van mijn auto. Het stoppen van de export naar het net bij negatieve uurprijzen werkt prima. Het laden van de auto zonder de accu te ontladen is nog een uitdaging en het is me nog niet gelukt om de accu op te laden uit het net. Geen van de functies die Solaredge in zijn battery profile programming beschrijft en die in de homey app beschikbaar zijn start het laden van de accu vanuit het net. Vreemd is dat soms een instellingswijziging onmiddellijk geactiveerd wordt en soms kan het minuten duren en soms gebeurt er gewoon niets. Ik ben nog midden in mijn leerproces maar als iemand advies heeft, ik houd me aanbevolen.

    • Klopt het dat de functie negatieve tariefoptimalisatie van solaredge. Het hele topic nu heeft ingehaald?

      Zo ja op welk tarief moet ik de functie zetten om niet te betalen om terug te leveren.

      Ik wek 1000 kw te veel op.

      Ik weet niet of dat nog verschil maakt voor een goede benadering (krijg deze 1000 kw toch niet gesaldeerd)

      Ik ben benieuwd

      • knoek van soest dec 13, 2023

        klopt, na de laatste update van de mysolaredge app (paar dagen geleden) kun je nu instellen dat teruglevering stopt bij negatieve prijs! En daar is geen extra hardware in de meterkast voor nodig. Pluim voor solaredge! nog wel even checken of het ook goed werkt …

      • Klopt inderdaad Mark! Ik ben nog op zoek naar release notes en een screenshot hiervan, maar ik hoor van diverse SolarEdge bezitters dat de update nu beschikbaar is.

        Het gaat om een functie die in de beta “negative rate optimization” heet. Zie hier een screenshot:
        SolarEdge negative rate optimization

        Zodra ik meer info heb neem ik het op deze pagina op.

  8. Jeroen van Rosmalen jan 12, 2024

    Ik kreeg bij het openen van de Solar Edge-app nu meteen een mededeling en instructie! “Vermijd negatieve exporttarieven en maximaliseer je besparingen!”
    https://marketing.solaredge.com/nl/tijdelijke-productiestop

  9. Hans Kodden feb 12, 2024

    Hallo,
    Ik woon op een park met vakantiehuizen. We willen zonnepanelen aanleggen, maar er mag niet terug geleverd worden via de centrale meter van het park. Elk huis heeft een meter voor verrekening van de gebruikte strroom.
    Ik zoek een oplossing waarbij de omvormers in de verschillende huizen uitgezet kunnen worden wanneer de centrale meter van het park dreigt terug te leveren én de meter van het huis terug levert. Dit zou moeten kunnen met modbus communicatie via internet. Een stroom meting per fase bij de centrale meter en een signaal genereren wanneer die onder 0 gaan Dit signaal naar de verschillende huizen met panelen zenden en daarmee de omvormers aansturen

  10. Peter Vermaas mrt 24, 2024

    Hallo,
    Ik heb zelf een SE en kan via ModbusTCP de data wel inlezen van de achtergelegen Tesla Powerwall. Ben echter niet in staat om de omvormer en accu te manipuleren (laden/ontladen). Is hier al enige voortgang in?

  11. Goedemorgen Danny, ik wil mijn Solar Edge via de app instellen zoals hierboven beschreven. Ik weet alleen niet wat ik met stap 4 moet: “voeg de opslagkosten (energiebelasting, btw, opslag van je energieleverancier) toe aan de kale inkoopprijs”. Ik ben klant bij ANWB en ben er inmiddels achter dat er € 0,18 aan energiebelasting en inkoopkosten per kWh bijkomen. Ik denk dat ik onder aanvullende kosten dan 0,18 moet invullen. Klopt dat?
    Dank en groet van Ben

    • Hi Ben, je kunt de tarieven per energieleverancier vinden in ons ‘dossier’ dynamische energieprijzen: https://doe-duurzaam.nl/dossier/dynamische-energietarieven/. Op het moment van schrijven is ANWB:

      0,10880 euro energiebelasting (excl. btw)
      0,0400 euro opslag van ANWB (excl. btw)
      + de energieprijs van dit moment
      * 1,21 (21% btw)

      Vast komt er dus 0,14880 (excl. btw) bij de inkoopprijs op, en daar moet je dan de btw bij optellen.

      Ik heb inmiddels begrepen dat er een update van SolarEdge uit is, hoe je hem helemaal goed kunt instellen. Namelijk dat er een veld bij is gekomen waar je de btw in kunt vullen. Ik ga deze nog zoeken.

      • Dank voor je zeer snelle reactie Danny! Ik hou in de gaten wat je nog als aanvulling vindt.

      • Michael mei 16, 2024

        Ik heb de instellingen van mijn solar edge via de app gewijzigd omdat ik een dynamisch contract heb(energie van ons) en soms moet betalen als ik stroom opwek via mijn panelen. Nu wil ik dat uitschakelen op de app. Moet ik dan bij de export de prijs van 0,016 invoeren en daaronder 21% btw? Of moet dat bij de import? Gr Michael.

  12. Johnny apr 9, 2024

    Ik probeer dit ook werkend te krijgen via home assistant met een solaredge se15k
    Ik heb modbus geactiveerd en de intergration geïnstalleerd, ik kan alles uitlezen maar active power limit blijft unknown

    Nu lees je op de github van de integration dat je power limit moet activeren:
    These to settings must be applied in the Power Control menu:

    Set Advanced Power Control to Enable
    Set Reactive Power mode to RRCR

    Alleen kan ik deze settings niet vinden, heb wel wat zaken aangepast maar active power limit blijft unknown.
    Heeft iemand de settings die geactiveerd moeten worden en in welke menu’s?

    • Martijn apr 13, 2024

      Hey Johnny,
      Ik loop tegen hetzelfde probleem aan. In Home Assistant heb ik bij ‘apparaten & diensten’ netjes de ‘SolarEdge Modbus’ kunnen installen en de instellen aangebracht. De verbinding is goed want ik zie veel getalen en waarden van de SolarEdge. Ook zie ik de slider maar deze blijft op 100% staan ook al schuif ik naar een andere waarde. Er moet duidelijk iets in de SolarEdge aangepast worden. De instelling ‘Set Advanced Power Control to Enable’ kan ik ook niet vinden. Als ik ‘Set Reactive Power mode to RRCR’ (komt van CosPhi af) selecteer valt onmiddelijk de omvormer af.
      Wie kan Johnny en mij verder helpen?

      Ik heb een SolarEdge HDwave SE3000H.

      Groeten, Martijn

      • Martijn apr 17, 2024

        Ik heb de oplossing gevonden!

        De SolarEdge Modbus add-in verwijderd. Daarna via HACS “SolarEdge Modbus Multi” geinstalleerd. In de SolarEdge omvormer de ”Advanced Power Control’ aangezet.
        Dat was het. Ik kan een NodeRed proces maken waarbij ik de geproduceerde energie kan beinvloeden. In mijn casus: Stroomprijs is negatief (dus betalen voor terugleveren) en de thuis accu is vol dan de productie van de SolarEdge terugschroeven. @redactie: als ik een paar screenshots moet maken laat me dat dan even per mail weten.

        Succes allemaal.

        • Hi Martijn, wat goed om te horen. Waarom je de instelling in SolarEdge nu wel terug kon vinden is me niet helemaal duidelijk, maar dat ga ik in diezelfde e-mail naar je vragen. Zou mooi zijn als we je oplossing met anderen kunnen delen. Gr, Danny

        • Johnny apr 20, 2024

          Modbus multi had ik ook al eens geprobeerd maar ook daar waren de benodigde entiteiten unknown.
          En volgens mij heb ik onder menu power control en dan advanced ook wat aangezet maar nog niet het juiste misschien. Neem aan dat je dat menu bedoeld met advanced power control?
          Zou jij de precieze instellingen nog kunnen posten?

          • Ik ben het artikel nu aan het updaten, met een uur staat het er zeker op, onder ‘Alternatieve methode’.

            • Robert mei 1, 2024

              Beide HA methodes werken bij mij niet.
              Wellicht zou je nog aan de handleiding kunnen toevoegen of het ip adres van het apparaat zelf ingevuld moet worden (wat je vindt via de app) of het IP adres dat hij in je netwerk heeft.

              Ik heb overigens beide geprobeerd en krijg een ip adres niet gevonden foutmelding

            • Om te beginnen, een prachtige site vol met informatie om je huis groener te maken.
              Ik ben Hans 70 jaar en veel bezig met home-automation en alles wat te maken heeft met energievoorziening.
              Ik heb 32 zonnepanelen, een eigen slimme laadpaal en een dynamisch contract.
              Via HomeAssistant probeer ik zoveel mogelijk mijn energie gebruik te optimaliseren en op basis van de dynamische energie prijzen het gebruik te sturen. Bij negatieve prijzen moeten mijn zonnepanelen uit.
              En daar gaat het mis.
              Ik heb 2 SolarEdge omvormers, Oost/West. 1 met 18 panelen en 1 met 14 panelen.
              Ik gebruik hiervoor modbus TCP en HA SolarEdge Modbus Multi.
              De eerste set van 18 panelen bestuur ik al langere tijd met goed resultaat. Via HA kan ik de Active Powerlimit perfect aansturen. De omvormer reageert direct naar de gewenste hoeveelheid (%) en via HA Solaredge AC-power lees ik dan direct het opgewekte vermogen uit.
              Afgelopen zomer heb ik panelen voor (West) laten installeren en de omvormer op gelijke wijze geconfigureerd. Ik kan nu alle informatie uitlezen en ook via de slider Active Power Controle bedienen. Deze gaat ook netjes naar het gewenste percentage, echter…. De opwek van de omvormer blijft gewoon maximaal.

              Dit is mijn configuratie.

              Omvormer 1.
              IP 192.168.0.109 Modbus 1502/TCP port, Omvormer modbus adres 1 (ID1)
              Modbus instellingen Houd modbus verbinding open:UIT, meters automatisch detecteren:UIT, batterijen automatisch detecteren:UIT, Automatische detectie van aanvullende entiteiten:AAN, Geavanceerde stroomregeling:AAN, na verzenden, Opslagbeheer inschakelen:UIT, Beheer van sitelimiet inschakelen:AAN.

              Omvormer 2.
              (Waarvan de Active Power Limit ogenschijnlijk werkt, maar het vermogen NIET wordt terug geregeld)
              IP 192.168.0.112 Modbus/TCP port1502, Omvormer modbus adres 2 (ID2).
              Modbus instellingen: Houd modbus verbinding open:UIT, meters automatisch detecteren:UIT, batterijen automatisch detecteren:UIT, Automatische detectie van aanvullende entiteiten:AAN, Geavanceerde stroomregeling:AAN, na verzenden, Opslagbeheer inschakelen:UIT, Beheer van sitelimiet inschakelen:AAN.

              De omvormers zijn NIET master/slave gekoppeld maar worden vanuit HA via eigen IP adres benaderd.

              Ik kom er maar niet achter waarom omvormer 2 niet terug schakelt.

              Misschien heeft iemand een tip of idee.

              Alvast mijn hartelijke dank.

              NB leuke podcast over het kastje van BAS. Ik ben zeker geinteresseerd, daar de afhankelijk van HA wel erg groot wordt.

  13. Jelleke mei 3, 2024

    kun je ook eenvoudig de aan- en uitschakelaar omzetten als je niet wilt dat er stroom teruggeleverd wordt? Zit onderaan de omvormer in de vorm van een rode puntschakelaar.

  14. Chris mei 12, 2024

    De active-power-limit laat zich bij mij niet meer bedienen.
    Ik kan de in de SolarEdge omvormer niet meer op Power Mode Export zetten. Ik krijg dan de melding: “Dit vereist een geconfigureerde meter”.
    Blijkbaar is er iets veranderd in de firmware of zo.
    Iemand nog meer ervaring hiermee?

    • Herman mei 29, 2024

      Hier ook dezelfde problematiek.

      In een flow waarbij ik de active power limiet op een andere waarde dan 100 zet, merk ik dat de uiteindelijke waarde op 100 blijft.

      Voor mensen die het wel gelukt is, heeft het te maken met je type account en/of een aangesloten Solaredge meter?

      • Herman jun 14, 2024

        Wat bij mij althans schijnt te helpen is om in de bestuurders interface van je Solaredge (zie alternatieve methode 172.16.0.1) een Load Defaults uit te voeren in het Power Control Menu).

        In de Homey App zag ik in de logging nu mijn aanpassingen daardwerkelijk voorbij komen via flowcards van 100% naar 0% en vice versa, of naar een andere waarde tussen 0-100%.

  15. stehof mei 20, 2024

    Goedemiddag,

    Zelf gebruik ik geen Home Assistant maar openHAB, hier heb ik het inmiddels ook werkend met de Modbus plugin een wat configuraties.
    Ook heb ik middels een python script een koppeling met mijn energie leverancier (easy energy) om de terug lever en stroom prijs uit te lezen.
    Hierdoor kan ik hem dus op het exacte moment uit en aan zetten.

    Mocht iemand hier ook interesse in hebben, dan hoor ik het graag, dan kan ik wat info delen.

  16. Sander Oome mei 25, 2024

    Zijn er ook mogelijkheden om de Solar Edge omvormer softwarematig uit te schakelen tussen bepaalde tijden?

    Ik slaap op zolder en wordt ’s ochtends vroeg wakker van de relais in de omvormer die best hard klikken als de panelen beginnen op te wekken. Als ik deze bijv. kan uitschakelen tot 8.30 uur ben ik al geholpen.

  17. Herman jun 11, 2024

    Betreft het alleen succesvolle aansturing van Active Power Limit bij Solaredge omvormers indien er een meter en/of sprake is van plaatsing batterij?

  18. Harold jun 17, 2024

    Leuk artikel, jammer dat het alleen werkt voor nieuwe SolarEdge omvormers, die met een H op het eind van het typenummer.
    De “oudere types” ( die van mij is van 2017, SE4000-16A) werken niet met de app…

    Die zouden ook met modbus moeten kunnen werken, kun je daar ook iets over schrijven?

  19. Benjamin jul 1, 2024

    Hoi Danny,

    Wat een topwebsite en gaaf dat dit zo kan en mooi is uitgelegd. Ik heb een vraag aangezien ik nu de Modbus functie in mijn SolarEdge HD3850 heb kunnen aanzetten en succesvol in Home Assistant heb geconfigureerd. Het gedeelte van Control > Energy Manager > Limit Control > Control Mode kan ik niet doen omdat deze dan om een geïnstalleerde meter vraagt. Wat moet ik nu doen om het voor elkaar te krijgen? een meter installeren? wat voor soort meter is dat dan? of is het zoals ik in andere reacties lees het instellen van de SolarEdge app met dynamische tarieven al voldoende om teruglevering productie uit te schakelen?

    • Dankjewel Benjamin voor ’t mooie compliment!

      Dat hangt er af van wat je wilt. De meest eenvoudige optie is het gebruiken van de app en dynamische tarieven in te stellen om de productie te stoppen.

      Ben je technisch en dan kun je ook modbus gebruiken om je omvormer uit te schakelen. Voordeel hiervan is: technische vrijheid, je kunt aan of uitschakelen via een extern systeem (bijvoorbeeld Home Assistant) en je kunt ook de teruglevering beperken in plaats van alleen aan of uit.

  20. Benny aug 6, 2024

    Beste is er ook een mogelijkheid om “zero export” te doen? Zodat je het percentage variabel wordt adhv je gebruik. Om maximaal je zonnepanelen te laten werken, nav verbruik. Maar niet meer aan het net terug te leveren.

    • Hi Benny,

      Met de app niet. Daarmee is het alleen mogelijk om de teruglevering aan of uit te zetten.

      Maar de SolarEdge omvormer uitzetten met Home Assistant, daarbij kan het wel. Omdat je daar de waarde van de teruglevering kunt opgeven.

      Maar dan moet je wel weten wat die waarde is. Dat kan door de P1 poort uit te lezen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden voor het inlezen van data van je slimme meter.

      Je doet dan het volgende:
      1. Je maakt een automatisering
      2. De automatisering leest je energieverbruik uit (bv. 750w)
      3. De automatisering stelt de maximale waarde voor teruglevering in (bv op 750w)

      • Ruud Maarse aug 26, 2024

        Is er iemand die al een automatisering heeft gemaakt? Ik kom er nog niet helemaal uit in Home Assistant

  21. Dank voor dit enorm interessante artikel. Heb inderdaad gezien dat SolarEdge nu ondersteuning biedt voor dynamische tarieven. Er zijn mij echter nog wel een paar dingen niet helemaal duidelijk. Wellicht wordt dit al ergens genoemd in de reacties, maar ik heb ze niet kunnen vinden.
    1. Beperkt het afschakelen bij negatieve prijs zich alleen tot het terugleveren? Maw, blijft de volledige capaciteit van de panelen wel beschikbaar voor eigen gebruik?
    2. Waarom moeten de extra kosten en btw ook opgevoerd worden. Voor terugleveren wordt toch alleen naar de kale stroomprijs gekeken? Dus zodra de kale stroomprijs negatief wordt ga je betalen voor geleverde stroom. Of zie ik dat verkeerd.
    3. Ik las in sommige reacties dat een aparte meter op de zonneinstallatie in de meterkast noodzakelijk is. Waarom? De slimme meter in combinatie met de gegevens vanuit de Modbus moet toch voldoende informatie bevatten?

    Zou heel graag wat meer duidelijkheid hebben over bovenstaand. Bij voorbaat dank!

  22. John Last sep 23, 2024

    Met interesse gelezen het bovenstaande artikel.
    Helaas is het voor mij net iets te moeilijk om het te doorgronden.
    In je eigen kader stond mij wel iets over het laden van apparatuur wanneer de zon schijnt. Is het dan ook toepasbaar op boilers of de wasmachine.
    Internet staat hier vol mee met apparatuur maar wat voor de één goed is, wordt door de ander afgekraakt (iets Nederlands? )

  23. Peter nov 24, 2024

    Weet iemand of de modbus optie ook via een solaredge se3000h werkt?

    Wil graag via homewizard of iets kunnen aansturen dat de omvormer maar 50% bijvoorbeeld terugleverd

  24. Arjan nov 26, 2024

    Geweldig, deze post! Zojuist heb ik de HomeAssistant SolarEdge modbus integratie werkend gekregen met onze SE4K drie-fase omvormer. Getest op een zonnig moment: het lukt prima om via HA de productie terug te schroeven naar bijvoorbeeld 50% of 10%. Zo kun je dus zonder de omvormer helemaal uit te hoeven zetten toch de negatieve prijzen bij teruglevering van een dynamisch contract omzeilen!