Je SolarEdge omvormer slim uitzetten via modbus of een app

19 juli 2023

Met een SolarEdge omvormer ben je goed gepositioneerd om slim de teruglevering van je zonne-energie de stoppen bij negatieve dynamische energieprijzen. In tegenstelling tot andere fabrikanten biedt SolarEdge tal van manieren om je met je inverter te communiceren: van app, tot ethernet, wifi en modbus.

Geschikt voor

SolarEdge omvormers met SetApp
SolarEdge omvormers met display
SolarEdge StorEdge devices (batterij-opslag)

Succesvol getest met

SolarEdge SE17K
SolarEdge SE5000
SolarEdge SE9K
SolarEdge SE3500H

Met dank aan

Remy de Ruysscher
Harold Halewijn
Henri Matthijssen
Edwin Biemond
Edwin

Universele methoden om je omvormer uit te schakelen

In dit artikel focussen we ons op de manieren om specifiek een SolarEdge omvormer te laten stoppen met het produceren van zonne-energie. Er zijn ook nog een aantal universele methoden die je kunt toepassen om je omvormer uit te schakelen. Zo kun je de groep in de meterkast uit te zetten of de lastscheider omzetten om in een klap je omvormer uit te schakelen. Door een slimme stroomonderbreker te koppelen met je domoticasoftware kun je hem ook met automatiseringen uitschakelen. Meer over deze universele methoden lees je in het dossier zonnepanelen uitzetten.

De zonnepanelen uitzetten met de SolarEdge SetApp

Om de SetApp goed te kunnen gebruiken moet je een SolarEdge account hebben met installateursrechten. Je kunt hiervoor eenvoudig een account aanmaken op het platform van SolarEdge.

Met de SetApp (voor iOS en Android) kun je eenvoudig verbinding maken met jouw omvormer door de QR-code te scannen. Vervolgens kun je in de app de mogelijkheid aanzetten om de teruglevering van zonne-energie te beperken. Dit doe je bij Power Control > Energy Manager > Limit Control > Control Mode. Hier zet je de Export Control functie aan. Als je 1 niveau omhoog gaat kun je onder Site Limit het wattage instellen 0 watt om de teruglevering te stoppen. Hieronder worden dezelfde stappen op video uitgelegd.

De omvormer slim uitschakelen via modbus

Modbus is een protocol waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het is een open protocol en is dus niet aan merk gebonden. Modbus is in eerste instantie gemaakt om via een seriële datalijn te communiceren maar later is hier ook TCP/IP (ethernet) bijgekomen, wat het protocol nieuw leven heeft ingeblazen.

Bij de meeste omvormers moet je met een RS485 seriële aansluiting werken. SolarEdge heeft het beduidend beter voor elkaar. SolarEdge omvormers bieden out-of-the-box ondersteuning voor modbus-communicatie. Dat is heel fijn, want dan hoeven we niet zelf kabels te knutselen.

Ook voordat je met modbus aan de slag gaat moet je eerst de Export Limit functie aanzetten. Het makkelijkste is om dit met de SetApp te doen, zoals hierboven is beschreven.

Om via modbus te communiceren, dien je eerst Modbus TCP aan te zetten. Dit doe je als volgt:

 1. Hiervoor maak je eerst via WiFi Direct verbinding met de omvormer. Hier voor zet je eerst de rode AAN/UIT/P in de “P”-stand en laat je deze direct weer los.
 2. Nu kun je verbinding maken met de omvormer. Wanneer je verbinding maakt dien je een wachtwoord in te vullen. Dit wachtwoord staat aan de rechterzijde van je omvormer.
 3. Open een browser en ga naar http://172.16.0.1, en navigeer naar Site Communication. Daar kan je Modbus TCP aanzetten.

Ethernet of WiFi

SolarEdge heeft het in vergelijking met andere fabrikanten goed voor elkaar. We hoeven geen kabel te knutselen. We kunnen out-of-the-box via een ethernetkabel modbuscommando’s uitvoeren. SolarEdge omvormers met firmware-versies vanaf medio 2022 ondersteunen zelfs modbuscommunicatie via WiFi. Dankzij Harold Halewijn weten we dat SolarEdge modellen vanaf circa 2015 (met display) ook modbus via WiFi ondersteunen, maar daarvoor moet je eerst via de firmware updaten via USB. Remy de Ruysscher weet ons bovendien te vertellen dat je ook je oude inverter met display kunt laten upgraden door SolarEdge door een ticket bij ze in te schieten.

Modbus aanroepen met je domoticasoftware

Nadat je modbus tcp hebt ingeschakeld en je de keuze hebt gemaakt voor het type verbinding, kun je via modbus de Active Power Limit functie aanroepen.

Ben je heel technisch, dan kun je dat zelf doen met je software naar keuze. Je kunt de registers van de SolarEdge inverters vinden in de Solaredge Sunspec Technical Note en Power Control Protocol for Solaredge Inverters Technical Note.

Er zijn daarnaast ook integraties beschikbaar voor Home Assistant, Homey en Domoticz.

SolarEdge omvormer uitzetten met Home Assistant

Om in Home Assistant te communiceren met je SolarEdge omvormer kun je gebruik maken van de SolarEdge Modbus integratie. Je kunt deze vinden in de Home Assistant Community Store (HACS). Hiervoor dien je in Home Assistant eerst HACS te installeren. Je dient vervolgens Home Assistant te herstarten en daarna kan je de integratie instellen.

De Active Power Limit kan je nu instellen vanuit Home Assistant. Hiervoor stel je de entiteit number.solaredge_active_power_limit in. De Active Power Limit is een percentage van het maximale vermogen van de omvormer. Bijvoorbeeld: wanneer je een SE5000 omvormer hebt, dan kan deze maximaal 5000W terugleveren. Wanneer je number.solaredge_active_power_limit instelt op 20, dan zal hij maximaal 20% van die 5000W kunnen terugleveren, oftewel 1000W.

Je kunt een kaart toevoegen aan je dashboard met de ‘power limit’ van de SolarEdge omvormer, zodat je direct vanuit je dashboard de teruglevering kunt terugschroeven.

SolarEdge omvormer uitzetten met Homey

Om in Homey te communiceren met je SolarEdge omvormer kun je gebruik maken van de SolarEdge + Growatt TCP modbus app. Download de app en installeer deze. Vervolgens krijg je de beschikking over de bijbehorende Flow cards. Om de teruglevering te beperken kun je gebruik maken van de ‘Active Power Limit’ flow card.

Je kunt de limiet handmatig instellen, je of je kunt hem gebruiken in een flow. Zoals bij de kaart al te zien is, vul je hier een percentage in. De Active Power Limit is een percentage van het maximale vermogen van de omvormer. Bijvoorbeeld: wanneer je een SE5000 omvormer hebt, dan kan deze maximaal 5000W terugleveren. Wanneer je de waarde instelt op 20, dan zal hij maximaal 25% van die 5000W kunnen terugleveren, oftewel 1250W. Met de Export Limit kaart kun het het exacte aantal watt instellen waarop je de teruglevering wilt limiteren. In onderstaand voorbeeld zie je een eenvoudige flow met daarin de Export Limit kaart.

Interessanter wordt het als je het in een flow combineert met de dynamische energietarieven die je kunt ophalen met de Power by the Hour app. Daarmee kun je eenvoudig instellen dat je in het geval van negatieve energieprijzen de teruglevering beperkt/uitschakelt.

SolarEdge omvormer uitzetten met Domoticz (werkt nog niet)

Update: na inspectie blijkt de plugin alleen de read-only registers toe te voegen aan Domoticz. Hoewel er uitbreiding beloofd is door de auteur, is het helaas nog niet mogelijk om de terugleverbeperking in te stellen.

Om in Domoticz te communiceren met je SolarEdge omvormer kun je gebruik maken van de SolarEdge ModbusTCP Plugin. Download de plugin en pak de inhoud uit in de plugins map van je Domoticz installatie.

#enter domoticz plugins directory
cd domoticz/plugins

#if git command is not installed, install it with apt install git
git clone https://github.com/addiejanssen/domoticz-solaredge-modbustcp-plugin.git

Installeer vervolgens de noodzakelijke afhankelijkheden en herstart Domoticz.

cd domoticz-solaredge-modbustcp-plugin
sudo pip3 install -r requirements.txt

#restart domoticz
sudo service domoticz.sh restart

Vervolgens ga je met je webbrowser naar Domoticz en gaan we de plugin toevoegen. Ga hiervoor naar Instellingen > Hardware en vul een naam in voor de omvormer. Bij ’type’ kies je uit de lijst ‘SolarEdge ModbusTCP’. Vul bij IP-adres het lokale IP toe van de omvormer. Bij Port vul je de standaardpoort in: 502. Bij Modbus Device Address geef je het ‘slave address’ op, normaal gesproken is dit 1. Het interval staat standaard op 5 seconden. Dat wil zeggen dat Domoticz elke 5 seconden data ophaalt van de omvormer. Als je klaar bent klik je op ‘Toevoegen’.

Als je nu naar je Instellingen > Apparaten gaat in Domoticz zul je zien dat er diverse entiteiten zijn toegevoegd. Deze kun je ook in je ‘Overige’ tab vinden in Domoticz:

Zoek de entiteit Active Power Limit op en stel deze in op de waarde naar voorkeur. De Active Power Limit is een percentage van het maximale vermogen van de omvormer. Bijvoorbeeld: wanneer je een SE5000 omvormer hebt, dan kan deze maximaal 5000W terugleveren. Wanneer je de waarde instelt op 20, dan zal hij maximaal 20% van die 5000W kunnen terugleveren, oftewel 1000W.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

22 reacties op “Je SolarEdge omvormer slim uitzetten via modbus of een app

 1. Ik heb zojuist in mijn HA (waar ik reeds de SolarEdge Modbus actief had) even een losse kaart aangemaakt met number.solaredge_active_power_limit en je ziet meteen een mooie “slider” (0 –> 100%)
  Super cool.

 2. Jaap Koppejan jul 25, 2023

  Dit is precies waar ik naar op zoek ben. Ik gebruik de SolarEdge modbus integratie voor Domoticz al een tijdje voor het monitoren van mijn twee omvormers, maar zie in de lijst geen sensor voor de Active Power Limit opduiken. Als ik de code voor de plugin doorneem, zie ik deze er ook niet bij staan. Ik heb geprobeerd deze volgens jouw instructies opnieuw te installeren, maar zonder succes. Wat doe ik fout?

 3. Super gemaakt! Ik probeer nu via NodeRed (welke is gekoppeld aan Home Assistant) een stukje automatisering te maken: op het moment van een negatieve energieprijs de active limiter op 0% te zetten. Helaas is me dit nog niet gelukt, iemand wellicht een voorbeeld? Dank!

 4. Edwin aug 28, 2023

  Top artikel over SolarEdge omvormer slim uitschakelen. Ik kan bevestigen dat het ook werkt op de SE3500H. Met Home Assistant

 5. Jaap Koppejan aug 29, 2023

  Ik heb het nu toch nog voor elkaar via Domoticz, alleen niet via modbus. Bij negatieve prijzen (opgehaald van ENTSOE-E) schakelt op de raspberry PI met Domoticz een potentiaalvrij relais om welke op de RRCR input van de solaredge omvormer is aangesloten, zie https://knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/power-reduction-control-application-note.pdf. Deze bus met schroefcontacten is daar speciaal voor!

  • Ha Jaap, wat gaaf! Die methode kende ik nog niet. Kun je die potentiaalvrij relais kopen? Of heb je dat zelf gebouwd? En kun je daar out-of-the-box met Domoticz / Home Assistant mee communiceren? Ben erg benieuwd!

   • Jaap Koppejan sep 4, 2023

    Je moet een potentiaalvrij relais plaatsen om pin 1 (5 V DC) met pin 6 (L1) door te verbinden. Dit relais kan je op verschillende manieren door Domoticz of Home Assistant laten aansturen (bijv Z wave, wifi of GPIO). Zelf heb ik twee omvormers, de ene schakelt via een GPIO-relais welke bovenop de pi is gemonteerd en de andere draadloos via een Z wave relais.
    Vervolgens wel even de omvormer zo instellen dat hij daar ook zo op reageert, zie de bovenstaande link voor de handleiding.

 6. Knoek van Soest sep 8, 2023

  Zeer interessant artikel, precies waar ik naar op zoek was! Maar helaas tegen een probleempje/een paar probleempjes aangelopen toen ik dit wilde toepassen in mijn solaredge SE9K omvormer.
  1. Inloggen in de solaredge setapp was mogelijk maar vervolgens kreeg ik meteen een melding “User not allowed to use Setapp”, een probleem met toegangsrechten dus. Gelukkig was mijn installateur wel geinteresseerd en daarom regelde hij (tijdelijk) admin toegang (waardoor ik even toegang had tot al hun installaties ….).
  2. Na inloggen met admin rechten volgde ik jullie instructies “(Power Control > Energy Manager > Limit Control > Control Mode. Hier zet je de Export Control functie aan)”. Echter bij het aanzetten van Export Control kreeg ik de foutmelding “This action requires a configured Meter.”

  Vragen:
  mbt 1: is er een manier om zelf de benodigde toegangsrechten tot setapp te regelen?
  mbt 2: enig idee wat de oorzaak is van de genoemde foutmelding?
  mbt 2: mijn installateur denkt dat de omvormer zelf niet intellligent genoeg om het geleverd vermogen te regelen, en denkt dat deze hele aanpak alleen gaat werken als er een solaredge energiemeter (extra hardware dus) is geplaatst die in de meterkast eea meet …. is dat zo?

  Graag bereid om verdere bespreking van dit issue evt via PM te vervolgen!