SolarEdge eerste merk omvormers die terugleveren stopt bij negatieve prijzen

1 januari 2024

SolarEdge introduceert als eerste merk omvormers de mogelijkheid om het terugleveren van zonne-energie automatisch te stoppen bij negatieve prijzen. ‘Negative Rate Optimization’ noemt SolarEdge het. Wij zijn hier enthousiast over. Het is voor het eerst dat het voor een grote groep gebruikers makkelijk wordt om te voorkomen dat je geld moet betalen aan je energieleverancier voor het terugleveren van stroom. En niet onbelangrijk: het is goed voor de energietransitie dat er bij overcapaciteit van zonnestroom wat teruglevering automatisch kan worden gestopt!

Wat is het probleem van negatieve energieprijzen?

Er zijn in Nederland steeds meer zonnepanelen. Wanneer de zon schijnt en er veel zonnestroom wordt geproduceerd, en tegelijkertijd de vraag naar stroom relatief laag is, kan het zijn dat de overcapaciteit zo groot is dat je betaalt wordt om stroom te gebruiken. De stroom moet immers ergens heen. De andere kant van de medaille is dat je moet betalen wanneer je stroom wilt terugleveren. Er is immers overcapaciteit. Dit wordt aangeduid als negatieve energietarieven.

Betalen om stroom terug te leveren, dat wil je voorkomen. Maar zoals we in aflevering 7 van de Groene Nerds al concludeerden, maken omvormers het zelf niet mogelijk om automatisch uit te schakelen bij negatieve energieprijzen. En dat is stom. Tot nu dan, want SolarEdge introduceert als eerste een functie om dit wél mogelijk te maken.

Hoe werkt het?

Negative Rate Optimization is een nieuwe functie die beschikbaar is in de nieuwste versie van de software voor SolarEdge omvormers. De functie werkt als volgt. Wanneer de functie is geactiveerd en de prijs van elektriciteit daalt tot onder nul, treedt de functie automatisch in werking en stopt het terugleveren van zonnepanelen aan het net.

Wel is het van belang om de juiste prijsopbouw in te stellen voor de functie. Onze energiebelasting, de btw en de opslag van de energieleverancier bepalen immers wat jouw uiteindelijke prijs is, en dus wanneer de prijs voor jou negatief is. Dit doe je in onderstaand stappenplan bij stap 4.

Je hoeft geen app of firmware te updaten om toegang te krijgen tot deze nieuwe functie, hij is automatisch beschikbaar in de mySolarEdge app.

Kanttekeningen

 • De functie is beschikbaar voor alle 1-fase en 3-fase Home Wave en Home Hub omvormers, evenals voor alle zakelijke 3-fase omvormers en Synergy omvormers.
 • De functie werkt onafhankelijk van of je nu een Inline Meter hebt voor je omvormer
 • Mocht je een thuisaccu aan je omvormer hebben gekoppeld, dan kan je die wel blijven opladen.

Hoe activeer je de optimalisatie voor negatieve energieprijzen voor je SolarEdge omvormer?

Volg deze 5 stappen om ervoor te zorgen dat bij negatieve energietarieven je SolarEdge omvormer stopt met terugleveren. Je kunt ook onderstaande video volgen.

Stap 1
Open mySolarEdge, tik op de menuknop en klik op Instellingen.

Stap 2
Tik op utility rates en kies Wholesale Market Rates (ENTSO-E) in de Utility Provider.

Stap 3
Stel de utility provider voor het exporttariefplan in op Wholesale. De instellingen voor Dynamische tarieven worden geactiveerd.

Stap 4
Schakel de functie Negative Rate Optimization in en voeg de opslagkosten (energiebelasting, btw, opslag van je energieleverancier) toe aan de kale inkoopprijs.

Stap 5
Klik op Opslaan.
Je omvormer is nu ingesteld voor negatieve tariefoptimalisatie.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

18 reacties op “SolarEdge eerste merk omvormers die terugleveren stopt bij negatieve prijzen

 1. arjan jan 4, 2024

  Interessant! Ik zit bij mij in de settings alleen even af te vragen wat hier bijvoorbeeld voor Tibber zou moeten staan bij de aanvullende kosten. Is dat de 0.018 opslag?

  • Ja dat is de opslag voor Tibber. Maar je hebt ook nog energiebelasting, en btw. Zie voor de prijsopbouw van TIbber: https://doe-duurzaam.nl/dossier/dynamische-energietarieven/energieleverancier-tibber/.

   • Arjan jan 4, 2024

    Ik zal eens e.e.a. invullen. Heb het nu via HA en modbus maar dit is handiger denk ik.

   • Tonnie jan 8, 2024

    Over het deel boven mijn eigen verbruik (teruglevering) betaal ik toch geen energiebelasting, over het deel eigen verbruik wel. Dan moet je toch eigenlijk twee momenten van (deels) afschakelen hebben i.v.m. andere kosten?

    • Ik denk waar jij op doelt is de ‘vermindering energiebelasting’. Voor een deel van de energie die je gebruikt betaal je géén energiebelasting. Op het totaalbedrag aan energiebelasting krijg je korting. Dit heet de ‘vermindering energiebelasting’. Die korting is in 2024 €631,39 per elektriciteitsaansluiting.

     Als je alleen stroom gebruikt, dan is dat goed voor zo’n 5.800 kWh. En dat is alleen netto verbruik, dus na aftrek van je teruglevering.

 2. Werner Mostert jan 7, 2024

  Enphase kan dit tegenwoordig ook. Je moet dan wel een Installer Login (of eigenaar zijn) van je zonnepanelen. Vervolgens kan je met de HACS integratie van Vincent Wolsink https://github.com/vincentwolsink/home_assistant_enphase_envoy_installer met behulp van Home Assistant via je eigen automatisering je Zonnepanelen uit en aan zetten via b.v. het uitlezen van de Dynamische Tarieven add-on in Home Assistant.

  • Hi Werner, interessant dat er nu een integratie is! Daarvan was ik nog niet op de hoogte, daar ga ik eens naar kijken.

   Ik heb hier wel op andere manieren al naar gekeken. Het vervelende is dat je dus zo’n account voor installateurs moet hebben. Dan moet je als consument ook je installateur loslaten uit je account. Dat willen de meeste mensen uit, en dat begrijp ik ook.

   • Werner Mostert jan 19, 2024

    Hi Danny,

    Je kan Enphase Nederland Support bellen, die zetten zo jou eigenaars account gratis om naar een Installer Login account.

    Nadeel is dat je alleen je leverancier er niet meer bij kan, maar ja, in welk geval zouden ze er bij moeten? Als er iets aan je installatie moeten ze toch langs komen, en anders deel je toch je login gegevens?

 3. Na deze berichtgeving heb ik bericht ontvangen van SolarEdge.

  Er komt een update aan, waarbij je ook de btw apart kunt invoeren. Dat is wel zo handig, omdat btw geen vast bedrag is maar een percentage (21%). Daarom kun je nooit het exacte bedrag benaderen met de mogelijkheden van nu. Maar dat kan straks dus wel.

 4. Kees Schipper jan 26, 2024

  Begrijp ik het goed: als ik nog steeds mag salderen met de energiebelasting en btw, dus ik per jaar meer verbruik dan teruglever, dan “verdien” ik nog steeds een beetje als de prijzen bijv. 5ct negatief zijn want ik saldeer dan nog de energie belasting en btw? Wat vul ik dan in als kosten in deze app van Solaredge: 13,4ct minus de terugleverkosten van mijn Frank Energie dynamisch contract 3,5ct dus per saldo iets minder dan 10ct?
  Ik kan geen negatief getal invullen.

  • Ha Kees, dat klopt. Pas als het geheel van (energieprijs+opslag v/j energieleverancier+energiebelasting)*21%btw < 0 is, dan pas ga je echt betalen. Bij 'additional fees' geef je de kosten aan die jij moet betalen, exclusief de energieprijs. Dus 10,88 (energiebelasting) + 2,10 (opslag Frank Energie) = 15,70 cent. Deze methode is niet helemaal waterdicht, omdat je nu niet de btw over de energieprijs meetelt. Maar SolarEdge kan nu nog geen percentages aan, iets wat de btw natuurlijk wel is. Dus beste wat je nu kunt doen is 15,70 cent instellen.

 5. Pedro feb 2, 2024

  Toert de omvormer het vermogen dan ook terug, zodat je wel PV stroom levert aan je eigen gebruikers?

 6. Maar kan je, als er niet meer wordt teruggeleverd, zelf nog wel de energie van de panelen gebruiken? Ik heb geen dynamisch contract maar wil zodra Eneco ook met tarieven zoals van de bron gaat komen een maximum stellen om niet in een hoge groep terecht te komen. Had al info gevonden om dit in de omvormer in te stellen.
  Technische vraag nog, als je zelf nog wel gebruik kan maken van de panelen, waar laat de omvormer de overproductie dan wel?

  • Korte antwoord: nee.

   Iets meer uitleg: als je deze instelling aan zet, dan leveren de zonnepanelen geen stroom meer. Als jij dan dus je vaatwasser aanzet, dan haalt hij stroom van het net ipv van je zonnepanelen.

   Wb je tweede vraag: als je zonnepanelen wél stroom leveren, dan gaat het eerst naar jouw apparaten, en daarna naar het stroomnet. Stroom moet immers altijd ergens heen.

 7. Bassie feb 13, 2024

  Als je deze functie activeert, de stroom prijzen zijn negatief en je hebt GEEN thuisaccu. Kan je dan nog gebruikmaken van de stroom die je op dat moment opwekt met je zonnepanelen?