In de nieuwste aflevering van de De Groene Nerds podcast hebben we het over uitzetten van zonnepanelen. Wat bij sterk negatieve energieprijzen (die steeds vaker voorkomen) will je graag je zonnepanelen kunnen uitschakelen, om te voorkomen dat ze energie terugleveren aan het net.

Doe mee in onze Telegram Community!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “#7 Hoe zet je je zonnepanelen uit bij negatieve energieprijzen

  1. Albert Ploeg feb 16, 2024

    Hallo, er is nog een andere mogelijkheid om je inverter slim uit te schakelen. In Australië is het verplicht om een ingang te hebben waarmee de netbeheerder op afstand kan uitschakelen. DRM of Demand Response Management, google maar. Mode DRM0 betekent dat de inverter uitschakelt bij netcongestie.
    Mijn Sofar Solar Solarman inverter blijkt zulke ingangen te hebben, en ik denk alle inverters die wereldwijd verkocht worden. Ik heb de volgende instellingen aangepast: country code 02 Australië (net is vergelijkbaar met NL), en DRM control ingeschakeld. Als ik nu pin RG/0 met CL/0 kortsluit activeer ik mode DRM0 en gaat de inverter op standby (hij gaat niet uit). Als ik RG/0 met CL/0 met een weerstand van 15k verbind gaat de inverter weer langzaam produceren.
    Het enige wat ik nu moet doen is met een HW-stekker oid een relais laten schakelen om bovenstaande te automatiseren zodra de stroomprijs negatief is. Misschien hebben jullie een hardware-tip hiervoor.
    Wat vinden jullie hiervan? Groeten, Albert

    • Ha Albert. Ik heb een paar gangbare omvormers opgezocht, en ik zie daar vaak een DRM0 poort genoemd worden. Ik denk dus inderdaad dat dit best een oplossing zou kunnen zijn. Ik zie dat er ook bepaalde limieten beschikbaar zijn, zoals 50% teruglevering. Ik ga het hier eens in de groep gooien, kijken of er suggesties zijn. Je zou het ook zelf op Telegram kunnen voorstellen (https://t.me/degroenenerds).

      • Albert Ploeg feb 18, 2024

        Hoi Danny, ik zit niet op Telegram. Vraag dan ook gelijk hoe ik dit het beste kan automatiseren (dus een schakelaar die sluit bij negatieve stroomprijs).