Naar Denemarken met een elektrische auto

14 juni 2018

Laatste update: 23 augustus 2021.

Ik verwijs je ook graag naar het actuele blog op deze site: link. Dit artikel uit 2019 is qua prijzen en laadmogelijkheden verouderd.

Vanochtend erg vroeg zijn we thuisgekomen van onze reis naar Denemarken. Met onze Nissan LEAF was dit de eerste vakantie richting het noorden van Europa. Vorig jaar juli zijn we al naar Barcelona gereden (in drie dagen). Dankzij een prima voorbereiding werd de heenweg een plezierige rit, met slechts 4 laadstops. De eerste stop was het ontbijt, de tweede een korte koffiepauze, de derde een lunch en tot slot de vierde een ijsje. De gehele rit kostte slechts € 7,50 aan laadkosten, extra ijs dus deze vakantie:

laadbeurt 1: 36 min. // 21,55kWh // € 1,80
laadbeurt 2: 33 min. // 21,99kWh // € 1,65
laadbeurt 3: 32 min. // 19,00kWh // €1,60
laadbeurt 4: 39 min. // 16,31kWh // €1,95 (hete accu)

Elektrisch rijden naar Denemarken

Met de ervaringen naar Barcelona vorig jaar had ik de route vooraf helemaal vastgelegd. Dat is dankzij de Duitse GoingElectric website een peuleschil geworden! De Autoroute-planner (tip: klik eerst op Optionen om je auto-details en wensen toe te voegen) werkt perfect.

Het laadnetwerk in Duitsland is echter zo goed, dat de werkelijkheid de planning inhaalde. Al direct besloten we de eerste laadmogelijkheid over te slaan en kort door te rijden. Dit doen we met de Chargemap App. Door even te kijken hoever de volgende laadmogelijkheid is win je soms een aantal kilometers. Dat kan aan het einde flink schelen, omdat de accu van een elektrische auto erg warm wordt. En hoe warmer de accu, hoe langzamer het laden gaat.

Er zijn verschillende laadpaalaanbieders in Duitsland: direct aan de snelweg (zoals Tank & Rast), maar ook iets van de snelweg af (een Autohof). Sommige snelladers zijn gratis en anderen kosten geld. De tip is om je niet té druk te maken over de kosten: met de MainGau EinfachStromLaden laadpas kost een volle accu rond de € 1,75 tot € 2,- (afhankelijk van je accu-capaciteit natuurlijk). Check vooraf altijd laadpastop10.nl voor de actuele rangen en standen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis geen enkele update!
 

LET OP: (Snel)laden in Denemarken is erg duur geworden, omdat de ‘stuntaanbidders’ andere tarieven hanteren! Pas je laadtactiek dus aan en lees het ACTUELE BLOG OVER LADEN IN DENEMARKEN HIER.

Je elektrische auto opladen in Denemarken

In Denemarken heb je wat minder keuze uit snelladers. Wij kozen voor laden bij de supermarktketen Føtex, omdat daar de laadzuilen van Clever staan.

LET OP: HET ZWEEDSE CLEVER HEET VANAF FEBRUARI 2019 BEE CHARGING EN WERKT NIET MEER (SAMEN) MET HET DEENSE CLEVER. ONDERSTAANDE PAS WERKT DUS NIET IN DENEMARKEN! LEES HET ACTUELE BLOG OVER LADEN IN DENEMARKEN HIER.

Door het aanvragen van een Clever Fri laadpas kun je daar laden op factuur. Vraag de laadpas minimaal 14 dagen voor je vakantie aan. Je kunt bij Clever ook een prepaid-kaart aanschaffen. Maar het mooie is: de Duitse Mainau-pas werkt ook op het Clever netwerk: spotgoedkoop opladen dus.

Naast snelladen hebben we ook geladen bij onze accomodaties zelf (met de zogeheten Granny Charger, die bij elke elektrische auto geleverd wordt). Hiervoor had ik voor de zekerheid een verkoopstekker met randaarde gekocht, alhoewel het niet nodig was voor ons.

4 tips en trucs voor elektrisch rijden (naar Denemarken)

Ga je met je elektrische auto naar Denemarken, denk dan aan de volgende tips:

  1. Zorg voor de juiste laadpas(sen). De MainGau-laadpas werkte perfect, als back-up kun je de Clever-laadpas bestellen (gratis) of de Clever Prepaid pas kopen. Als extra back-up kun je ook laden vanuit Apps, zoals eCharge en Charge&Pay.
  2. Bereid voor, maar pin je niet teveel vast: met de ChargeMap App kun je tijdens je laadstop de volgende plannen, maar ook een eerdere of latere pakken tijdens het rijden.
  3. Je accu wordt heet! Niet alleen in Frankrijk in de zomer, ook gewoon naar Denemarken in juni. Bij ons bleek dit de vierde stop te zijn, plan dus extra laadpauze in.
  4. Strek je benen en gebruik de laadpauze bij een Autohof: meer speelplezier voor kinderen, gratis wc én goedkopere koffie.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *