Verduurzaming financieren via je hypotheek

16 september 2023

Ga je verhuizen en wil je jouw nieuwe woning verduurzamen? Om verduurzaming te financieren kun je dan mogelijk via je hypotheek energiebesparende maatregelen meefinancieren. Op deze pagina leggen we uit wat er mogelijk is en hoe het werkt.

Een duurzame hypotheek

Als je een huis koopt kan je normaliter 100% van je woningwaarde lenen. Echter, wanneer je wilt investeren in energiebesparende maatregelen kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers tot 106% van de waarde van je woning lenen. Dit betekent dat als je een woning van €350.000 koopt, je een hypotheek kan afsluiten van €371.000. De extra €21.000 die je dan krijgt is alleen bedoeld om je huis energiezuiniger te maken met energiebesparende voorzieningen.

Energiebesparende voorzieningen

Onder energiebesparende voorzieningen vallen de volgende maatregelen:

  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • HR++ beglazing
  • Isolatie van het dak, de vloer en gevel

Inkomensafhankelijke lening

De maximale hypotheek hangt niet alleen af van de woningwaarde, maar ook van je inkomen. Dit heeft nogal wat invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Het extra bedrag voor de maatregelen komt dan bovenop de maximale hypotheek, die gebaseerd is op jouw inkomen. Hieraan zit wel een eis verbonden van een minimaal inkomen van €33.000

Wie een energiezuinige woning koopt en een inkomen heeft van boven de €33.000 kan bovendien een extra bedrag lenen

  • €9.000 voor het verduurzamen van je woning.
  • €15.000 voor een energieneutrale woning.
  • €25.000 voor een nul-op-de-meter woning.

Grote verschillen tussen banken

Veel banken bieden duurzame hypotheken, maar er bestaan flinke verschillen tussen banken. Bij Aegon, Argenta, ING, Jungo en Tulp Hypotheken kan je niet terecht voor een hogere hypotheek om duurzame maatregelen te financieren. Er zijn banken die wel meewerken maar kiezen om de rente over de gehele hypotheek verhogen, zoals SNS Bank.

Daar staat tegenover dat er banken die juist rentekorting geven. Triodos Bank, ABN AMRO, Rabobank, Vista hypotheken, Obvion en Woonnu geven allemaal rentekorting voor verduurzamende maatregelen. Per bank verschilt de hoogte van die korting en de eisen die daaraan verbonden zijn. Bij de Triodos Bank geldt: hoe hoger het energielabel van de woning, hoe lager de hypotheekrente. Bij de ABN AMRO krijg je zelfs 0,15% korting op je hypotheekrente. Deze korting geldt alleen voor de eerste rentevaste periode.

Veel mogelijk om verduurzaming te financieren

Naast het meefinancieren met de hypotheek zijn er ook andere mogelijkheden om het verduurzamen van je woning te financieren. Zo is het voor bv. isolatie en een warmtepomp mogelijk om subsidie te krijgen en kun je een verduurzamingslening afsluiten tegen een gunstig rentetarief.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Verduurzaming financieren via je hypotheek