Een thuisbatterij aanschaffen met subsidie

31 augustus 2023

Zonnepanelen die uitvallen, negatieve energieprijzen en het naderende einde van salderen maken een thuisbatterij steeds interessanter. Grote barrière: batterijen zijn duur en er is geen subsidie zoals we die bij zonnepanelen kennen. Als zzp’er of ondernemer zijn er wél fiscale aftrekposten. Dankzij enkele fiscale voordelen kun je flink voordeliger een thuisbatterij aanschaffen.

Dit artikel in het kort:

 • Thuisbatterijen worden steeds aantrekkelijker, maar zijn duur in aanschaf
 • Ondernemers kunnen voordelig een batterij aanschaffen met investeringsaftrek en subsidie
 • Een stappenplan voor het aanvragen van energie-investeringsaftrek

Thuisbatterijen steeds aantrekkelijker

Overvolle stroomnetten, een heffing voor het terugleveren van zonne-energie en negatieve stroomprijzen. Door de ontwikkelingen op de energiemarkt worden thuisbatterijen steeds interessanter. Daar komt bij dat de prijsverschillen van dynamische energietarieven toenemen.

Het idee is simpel: je laadt de thuisbatterij op op het moment dat de energie het goedkoopst (en er een overshot aan zon- en windenergie is) is en de gebruikt stroom of ontlaadt de batterij als de stroom juist duur is (wanneer er fossiele brandstoffen worden gebruikt).

Dat het nog niet echt vordert met de adoptie van thuisbatterijen heeft vooral te maken met de hoge aanschafwaarde. Er bestaat voor consumenten op dit moment geen subsidie voor de aanschaf van een thuisbatterij. Of dit er gaat komen, is maar de vraag.

Als ondernemer zijn er wél fiscale voordelen die de aanschaf van een thuisbatterij een stuk interessanter kan maken. Door de combinatie van afschrijving, de KIA en de EIA kun je flink goedkoper uit zijn. Voorwaarde is wel dat je, uiteraard, een eigen onderneming hebt en dat je belastingplichting bent voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland. Het voordeel dat je geniet hangt bovendien af van de hoeveelheid winst die je maakt. Als je in de hoogste belastingschijf zit, zijn de voordelen het grootst.

In dit artikel vertel ik van welke voordelen en subsidies je gebruik kunt maken en hóe je dat vervolgens regelt.

Dit zijn de 3 regelingen waar je gebruik van kunt maken:

1) De investering aftrekken van de winst (afschrijving)

Als ondernemer mag je de kosten van investeringen aftrekken van de winst die je maakt. Dat is fijn, want daardoor hoef je minder belasting te betalen. De belastingdienst ziet niet alles als een investering. Als je printpapier koopt zijn dit gewoon kosten. De belastingdienst spreekt van investeringen als de aanschafwaarde minimaal 450 euro exclusief btw is (incl. bijkomende kosten, zoals kosten voor installatie).

Investeringen mag je dus niet in één keer van je winst aftrekken. In plaats daarvan moet je de kosten verspreid over meerdere jaren aftrekken. Dit wordt afschrijven genoemd. Het aantal jaar dat je moet afschrijven, hangt van van de verwachte levensduur van de investering. Daarbij geldt dat je maximaal 20% van de aanschafprijs per jaar mag afschrijven. Je kunt een investering daardoor niet sneller dan in 5 jaar afschrijven. Van dit voordeel profiteer je dus gespreid over de periode dat je het bedrijfsmiddel, in dit geval een thuisbatterij, in gebruik hebt.

2) Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. In 2023 kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsaftrek als je tussen de € 2.601 en € 353.973 investeert in bedrijfsmiddelen voor je eigen bedrijf. Elke investering moet daarnaast minimaal € 450 exclusief btw zijn om de aftrekpost te kunnen toepassen.

Het bedrag dat je uiteindelijk van je winst mag aftrekken, hangt af van het totaalbedrag dat je in een boekjaar in je bedrijf hebt geïnvesteerd. Doorgaans zal dat neerkomen op een voordeel van een extra 28% van de aanschafwaarde die je van je winst mag afhalen. Dit percentage geldt tot een investering van € 63.716, daarboven geldt een vast bedrag van € 17.841 wat je van de winst mag aftrekken.

De exacte regels zijn als volgt:

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringaftrek
€ 0 t/m € 2.600€ 0
€ 2.601 t/m € 63.71628% van het investeringsbedrag
€ 63.716 t/m € 117.991€ 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 110.998
Meer dan € 353.973€ 0
Bron: Belastingdienst – deze tabel is overgenomen op de situatie voor 2023.

3) Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA biedt ondernemers nog een extra voordeel. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling aangeboden door de Nederlandse overheid aan ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Wanneer je investeert in een thuisbatterij die voldoet aan de eisen van de Energielijst, kun je 45,5% van de aanschafwaarde van je winst aftrekken.

Voor de thuisbatterij zijn er twee codes waarvoor een batterij in aanmerking kan komen: code 251118 [W] en 260101 [W]. De energielijst omschrijft deze als volgt:

 • 251118 [W] (Let op: deze voorwaarden zijn medio 2023 gewijzigd)
  Accu voor opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit
  Bestemd voor: opslag van elektrische energie,
  en bestaande uit: accu met een vermogen van ten minste 5 kVA en een capaciteit van ten minste 15 kWh, (eventueel) stroom/spanningsomvormer, (eventueel) regelsysteem. Accu’s van (interne) transportmiddelen komen niet in aanmerking.


  De accu moet aangesloten zijn op een duurzame energieopwekinstallatie met een opgesteld vermogen van meer dan 15 kW, zowel de energieopwekinstallatie als de accu hebben dezelfde aansluiting op het elektriciteitsnet.

  De omschrijving tot medio 2023 was als volgt:
  Accu voor opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit
  Bestemd voor: opslag van elektrische energie,
  en bestaande uit: accu, (eventueel) stroom/spanningomvormer. Accu’s van (interne) transportmiddelen komen niet in aanmerking.

  De voorzieningen moeten ervoor zorgen dat de inzet van fossiele brandstoffen wordt beperkt door voor ten minste 70% van de energie-inhoud gebruik te maken van duurzame energie. Onder duurzame energie valt: zonne-energie, windenergie, waterkracht, het benutten of opslaan van omgevingswarmte en biomassa.

 • 260101 [W]
  Opslag van elektrische energie Bestemd voor: stationaire opslag van overtollige elektrische energie door het automatisch in- of uitschakelen afhankelijk van een elektrische deelmarkt, en bestaande uit:
  a. Lithium accu, inverter, regelelektronica, optimalisatiesoftware;
  b. NaS accu, inverter, regelelektronica, optimalisatiesoftware;
  c. Redox flow batterij, inverter, regelelektronica, optimalisatiesoftware;
  d. zoutwaterbatterij, inverter, regelelektronica, optimalisatiesoftware.

Met optimalisatiesoftware wordt bedoeld de benodigde software om overtollige duurzame energie te benutten op te slaan, waardoor er een lagere inzet van fossiele brandstoffen (primaire energie) nodig is.

Rekenvoorbeeld subsidie thuisbatterij

Stel, je wilt een investering doen van € 10.000 in een thuisbatterij.

 • De aanschafwaarde (€ 10.000) mag je middels afschrijving gedurende de levensduur, bv. 5 jaar, op de winst in mindering brengen.
 • Vanuit de EIA kun je 45,5% van de winst aftrekken, wat neerkomt op € 4.550.
 • Met de KIA kun je nog eens 27% van de winst aftrekken, wat neerkomt op € 2.700.

Dit betekent dat je in totaal € 17.250 van je winst kunt aftrekken, waarover je dus geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Met een jaarlijkse winst van € 100.000 valt dit voordeel in de belastingschijf waarover je 49,5% belasting betaalt. Dat betekent dat je over de € 17.250 winstaftrek een totaal fiscaal voordeel van € 8.539 geniet, verspreid over de investeringsduur. Met een jaarlijkse winst van € 50.000 betaal je 36,93% belasting. Dan komt je uit op een fiscaal voordeel van € 6.370.

Hoe regel je dit?

De afschrijving van een investering en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek regel je allebei direct bij de aangifte van de inkomstenbelasting. De energie-investeringaftrek dien je eerst aan te vragen.

Hoe kan ik EIA aanvragen?

Je moet dit binnen 3 maanden na het aanschaffen van de thuisbatterij doen. Om gebruik te kunnen maken van de EIA, doorloop je deze vier stappen:

1. Bepaal de categorie van jouw thuisbatterij

Je begint door te bepalen in welke categorie van de Energielijst de batterij die je op het oog hebt valt, en of deze voldoet aan de gestelde criteria. Indien dit het geval is, kun je de EIA aanvragen door gebruik te maken van de bijbehorende code op de Energielijst. Na de aanvraag, zal de RVO vragen om bewijsstukken sturen om aan te tonen dat de batterij aan de gestelde criteria voldoet.

2. Regel eHerkenning

Voor het aanvragen van de EIA is eHerkenning met minimaal niveau 2+ vereist, met de machtiging RVO-diensten op niveau eH2+.

Indien je nog geen eHerkenning hebt, dien je dit aan te vragen. Instructies over dit proces zijn te vinden op de website van eHerkenning. eHerkenning is een soort DigiD maar dan voor ondernemers. In tegenstelling tot DigiD wordt eHerkenning door meerdere externe leveranciers gefaciliteerd. Je dient je voor een van deze partijen aan te melden.

3. Meld je investering

Om je investering te melden, ga je naar het onderdeel ‘Direct regelen’ en selecteer je ‘EIA melden’.

Vervolgens log je in bij eHerkenning. Navigeer daarna naar ‘Nieuwe aanvraag’ en zoek het EIA-formulier. Dit is de eerste stap van het formele aanvraagproces.

4. Indienen van de aanvraag

Vervolgens is het belangrijk dat je het formulier volledig invult. Controleer zorgvuldig of alle gegevens correct zijn voordat je de aanvraag indient.

Na succesvolle indiening ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail. Bewaar deze bevestiging goed, omdat het als bewijs voor je aanvraag kan dienen.

5. Beoordeling van de aanvraag

Na indiening volgt de beoordelingsfase. Als extra informatie vereist is, ontvang je binnen 10 werkdagen een melding hierover. Althans, dat is wat er gecommuniceerd wordt. Door drukte is de ervaring dat de wachttijd flink kan oplopen. Het is desalniettemin aan te bevelen om informatie waarom gevraagd wordt zo snel mogelijk te verstrekken om vertraging in de beoordeling te voorkomen.

Na een positieve beoordeling ontvang je een beschikking die je kunt gebruiken bij je belastingaangifte.

[Update september 2023]

De energielijst heeft een update gehad. De verwijzingen in dit artikel zijn aangepast. De voorwaarden voor 251118, dus een energie-investering bedoeld om hernieuwbare op te slaan, zijn gewijzigd. Daarvoor geldt nu een minimumcapaciteit van 15 kWh. Bovendien dient het vermogen van de duurzame energieopwekinstallatie een vermogen hebben van 15 kW of meer. Zie:

251118 [W] [GEWIJZIGD]
Accu voor opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit
Bestemd voor: stationaire opslag van elektrische energie,
en bestaande uit: accu met een vermogen van ten minste 5 kVA en een capaciteit van ten minste 15 kWh, (eventueel) stroom/spanningsomvormer, (eventueel) regelsysteem. Accu’s van (interne) transportmiddelen komen niet in aanmerking.

De accu moet aangesloten zijn op een duurzame energieopwekinstallatie met een opgesteld vermogen van meer dan 15 kW, zowel de energieopwekinstallatie als de accu hebben dezelfde aansluiting op het elektriciteitsnet.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

25 reacties op “Een thuisbatterij aanschaffen met subsidie

 1. Goed verhaal Danny. Zit er nog een component in dat je de batterij ook zakelijk moet gebruiken? Ik zie even niet hoe ik dat zou moeten verantwoorden aan de fiscus.

  En moet je opbrengst van de thuisbatterij ook opgeven voor de fiscus, zoals je de opbrengst voor zonnepanelen ook moet doorgeven?

  • Hier ben ik ook benieuwd naar!

  • Jury’s still out. Ik heb de vraag bij wat specialisten neergelegd.

   Zakelijk gebruiken: dat geldt altijd. Vraag is alleen hoe je dat zakelijk gebruik ziet.

   Ik denk zelf dat je de thuisbatterij niet zou moeten zien als een machine waar je flink geld mee kunt verdienen maar vooral als vehikel om duurzame energie op te slaan c.q. meer duurzame energie te gebruiken. Dat is in feite ook de vereiste van de energie-investeringsaftrek 251118 [W]. Als je de batterij inzet volgens 260101 [W] help je het stroomnet te balanceren.

   • Chris sep 1, 2023

    Het zakelijk gebruik zou dan ook alleen te onderbouwen en van toepassing zijn bij een eigen kantoorruimte conform fiscus normen met eigen voordeur/wc en niet bij een thuiskantoor lijkt me. Benieuwd of er een fiscalist dit bij de Belastingadviseur kan toetsen. Zeker ook de opbrengstenvraag, omdat de fiscus hier bij de zonnepanelen standvastig het beleid heeft gemaakt. Met dynamische energieprijzen is het al helemaal een werkje om de BTW te berekenen met wisselende verkoopprijzen, ergerlijk dat we als zzp’ers niet gewoon forfaitaire bedragen mogen gebruiken.

    • Dat klopt, maar met software zou het uiteindelijk ook prima te doen moeten zijn om de ROI te berekenen. In principe heb je alleen de totalen per periode (kwartaal, jaar) nodig voor een correcte aangifte.

 2. Martijn jan 18, 2024

  Een vraag van een geïnteresseerde zzp’er: ben je niet verplicht om wanneer je dit zakelijk aanschaft, de winst die je maakt met je thuisaccu, bij de winst van je onderneming op te tellen?

  Daarbovenop inderdaad de vraag: wanneer voldoe je aan het feit dat je hem zakelijk gebruikt? Wellicht wanneer je je zakelijke elektrische auto hiermee kunt opladen met duurzaam opgewekte energie?

  • Het resultaat is inderdaad ondernemersresultaat.

   In eerste instantie zorgt het van een verlaging van de energiekosten van je onderneming. Als je echt netto positief aan verdient, dan is het inderdaad omzet.

   Voor zover ik weet is het criterium ‘zakelijk’ dat je zakelijk energie gebruikt en dat je dat op een bepaalde locatie (je vestiging). Op die ‘vestiging’ kan je dan een batterij plaatsen. Hoe hoog dat zakelijke energieverbruik is, is voor zover ik weet niet relevant. Net als dat je zakelijk zonnepanelen laat leggen: het is dan ook niet relevant hoeveel stroom je verbruikt. Als je netto veel meer teruglevert is dat ook prima.

   • Ernst-Jan mei 15, 2024

    Is het niet zo dat ook een particulier met een thuisbatterij die handelt op de energiemarkt zijn winst niet zou moeten opgeven bij de belastingdienst als inkomen?

    Wordt wel een heel ingewikkelde berekening als je thuisbatterij zakelijk is en je hem ook nog eens prive gebruikt als buffer voor je zonnepanelen.

    Misschien kom je weg met een schatting van 80% handel/zakelijk en 20% prive. En dan je rekening van je energiemaatschappij gebruiken om je winst te berekenen.

 3. Patrick Petersen apr 24, 2024

  Interessant artikel, dat maakt het een stuk makkelijker om subsidie aan te vragen.

  Ik bij het RVO heb nagevraagd hoe het zit met de norm: “De voorzieningen moeten ervoor zorgen dat de inzet van fossiele brandstoffen wordt beperkt door voor ten minste 70% van de energie-inhoud gebruik te maken van duurzame energie. Onder duurzame energie valt: zonne-energie, windenergie, waterkracht, het benutten of opslaan van omgevingswarmte en biomassa.”

  Ik wilde van RVO weten wat dit in de praktijk betekent. Gaan ze dit dan meten? Inmiddels zijn we een aantal mails verder, maar zover ik begrijp heeft de RVO geen idee hoe ze dit gaan toetsen.

  • Dat bevestigt wel een beetje mijn vermoeden. Ik heb toentertijd gebeld, en merkte dat sommige medewerkers nog best aan het zoeken waren naar hoe ze dit moesten beoordelen.

   Ik heb het zelf inmiddels al een tijd draaien, en er geen vragen over gehad.

   • Patrick Petersen apr 25, 2024

    Je hebt deze constructie zelf in gebruik dus? Heeft RVO documentatie opgevraagd hoe je voldoet aan de 70% norm?

    • Tijdens de aanvraag moet je 1 categorie aangeven waar je aanspraak op wilt doen. Ik heb voor voor 260101 [W] gekozen. Dat sluit namelijk ook het beste aan bij hoe ik het hier heb ingezet. Deze heeft niet die voorwaarde voor 70%. Bij 260101 is de voorwaarde dat er “Met optimalisatiesoftware wordt bedoeld de benodigde software om overtollige duurzame energie te benutten op te slaan, waardoor er een lagere inzet van fossiele brandstoffen (primaire energie) nodig is.”

 4. Saïd Bellari mei 2, 2024

  EIA, KIA en afschrijving zijn duidelijk. De BTW-aftrek minder. Waar heb je documentatie dat dit mag? BD website bevat geen info hierover. De sites die hier iets over te melden hebben incl. Zonneplan zelf hebben het over particulieren die zich als BTW-ondernemer moeten aanmelden conform eerder geregeld werd voor zonnepanelen.

 5. Ernst-Jan mei 15, 2024

  Je moet voor de EIA ook de accu hebben aangesloten op een duurzame energieopwekinstallatie van 15 kW op dezelfde netaansluiting. Dat zijn zo’n 50 panelen. Dat zullen niet veel zelfstandigen hebben.

  Quote:
  De accu moet aangesloten zijn op een duurzame energieopwekinstallatie met een opgesteld vermogen van
  meer dan 15 kW, zowel de energieopwekinstallatie als de accu hebben dezelfde aansluiting op
  het elektriciteitsnet.

  • Waar haal je dat uit? Dit geldt dan voor 251118 [W] denk ik? In de energiecodelijst waar dit artikel op gebaseerd was, was dit in ieder geval nog geen voorwaarde. Is dit aangepast?

   • Sander mei 22, 2024

    Ik kwam gisteren deze pagina tegen in zoektocht om als ZZPer een accu aan te schaffen, dit is inderdaad gewijzigd en staat in de huidige energielijst 2024.

    Quote:
    251118 [W] [GEWIJZIGD]
    Accu voor opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit
    Bestemd voor: stationaire opslag van elektrische energie,
    en bestaande uit: accu met een vermogen van ten minste 5 kVA en een capaciteit van ten minste 15 kWh,
    (eventueel) stroom/spanningsomvormer, (eventueel) regelsysteem. Accu’s van (interne) transportmiddelen2
    komen niet in aanmerking.

    De accu moet aangesloten zijn op een duurzame energieopwekinstallatie met een opgesteld vermogen van
    meer dan 15 kW, zowel de energieopwekinstallatie als de accu hebben dezelfde aansluiting op
    het elektriciteitsnet.

    Speculatie:
    Deze maatregel lijkt mij toegevoegd zodat bedrijven met een laag energieverbruik / opbrengst niet in aanmerking komen voor deze regeling.
    Bijvoorbeeld een ITer als ik die met energieopslag op de onbalansmarkt wat zou willen bijverdienen 🙂
    Wel jammer, ik had graag willen investeren in de energietransitie maar heb geen pand/de ruimte om 15kW aan opweg te realiseren.

    • Ik zie het. Dan wordt die code wat minder makkelijk toepasbaar. De andere energiecode zou je wel kunnen gebruiken, mits je een batterij aanschaft die werkt op basis van dynamische energieprijzen en/of onbalans.