Netcongestie: het stroomnet is vol en zonnepanelen vallen daardoor vaker uit

9 november 2022

Het komt steeds vaker voor op de meest zonnige dagen: zonnepanelen die uitvallen. De oorzaak? Het energienetwerk kan het niet aan. Netcongestie wordt dit genoemd. Er wordt tegelijkertijd massaal zonne-energie het net opgestuurd met als gevolg dat er ‘overspanning’ ontstaat. Netbeheerders zien het somber in, de problemen worden steeds groter. Hoe weet je eigenlijk of jouw zonnepanelen uitvallen? En kun je er iets tegen doen?

Uitvallen zonnepanelen: teveel stroom en negatieve energieprijzen

Nederland is in korte tijd een zonnepanelenland geworden. Goed bezig dus. Op zonnige dagen is er daardoor soms zoveel zonne-energie beschikbaar, dat er ’teveel’ stroom is. Met als gevolg negatieve energieprijzen. Steeds vaker moeten energiebedrijven geld toeleggen om hun groene energie kwijt te kunnen. In 2021 was er tot drie keer toe sprake van meer aanbod dan vraag waardoor energiebedrijven kosten moeten maken om de elektriciteit te lozen. Door compensatieregelingen resulteert dit in negatieve energieprijzen en ongenoegen bij producenten van duurzame energie. Het weggooien van duurzame energie leidt vanwege leveringsafspraken ook bij de netbeheerder tot enorme kosten. Zo betaalt TenneT zo’n 4,1 miljard euro in een jaar aan eigenaren van windparken en zonnevelden waarmee het een vaste levering heeft afgesproken, als vergoeding voor niet-afgenomen duurzame stroom.

Overspanning: zonnepanelen vallen steeds vaker uit

Door deze overcapaciteit wordt het voor consumenten steeds minder vanzelfsprekend dat zij de energie van hun zonnepanelen kunnen terugleveren. Dat dit zo. Op sommige plekken in Nederland piept en kraakt het stroomnet – met name op de meest zonnige dagen. Het elektriciteitsnet kan al die stroom niet verwerken, en er ontstaat overspanning.

Het gevolg is dat bij consumenten met zonnepanelen de omvormer opeens uitschakelt en het terugleveren van stroom aan het net stopt. Een automatisch ingebouwde beveiliging, anders loopt apparatuur schade op. Maar daardoor kan je niet meer terugleveren en mis je inkomsten.

Reden genoeg voor Netbeheer Nederland om flink aan de bel te trekken namens de netbeheerders dat ook consumenten de komende jaren de gevolgen gaan merken van de drukte op het stroomnet. De waarschuwing geldt eveneens voor eigenaren van zonnepanelen. “Zo wordt het minder vanzelfsprekend dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren en kan het verzwaren van een huisaansluiting om deze geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrisch koken langer duren” stelt Netbeheer Nederland. “De netbeheerders zijn zich ervan bewust dat dit een vervelende boodschap is”.

“Nee” tegen nieuwe zon- en windparken

Volgens de netbeheerders loopt het elektriciteitsnet in Nederland de komende jaren op steeds meer plekken tegen zijn grenzen aan. Alle provincies in Nederland hebben op dit moment al in meer of mindere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet, zoals duidelijk te zien is op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland.

In grote delen van Nederland dreigt het stroomnet dicht te slibben

In de rode delen is er sprake van structurele netcongestie. Er is op deze geen plek meer voor ondernemers die zon- en windparken willen aanleggen. Zodoende trok Enexis vorig jaar aan de bel met de mededeling dat in de provincie Brabant vrijwel alle capaciteit voor het terugleveren van wind- en zonne-energie door grootverbruikers vergeven is. Dat is slecht nieuws voor de energietransitie die zo wordt afgeremd.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen uitvallen?

Hoe weet jij of je last hebt van uitvallende zonnepanelen? Wie ziet dat de zonnepanelen op een stralende dag geen stroom terugleveren, kan contact opnemen met de netbeheerder. Daar kom je niet altijd direct verder mee. Vaak wijst de klantenservice eerste naar je eigen installatie. Maar als je buren tegelijkertijd last hebben van hetzelfde probleem, dan is het heel aannemelijk dat het komt door een vol stroomnet.

Dit kun je doen om te voorkomen dat je zonnepanelen uitvallen

Wanneer je hebt vastgesteld dat je zonnepanelen door netcongestie uitvallen, wat dan? Wat kun je hier tegen doen? Er zijn een aantal mogelijkheden waarmee je het uitvallen van je omvormer kunt tegengaan. Zo zullen je zonnepanelen minder snel uitvallen wanneer je een 3-fase omvormer hebt. Die kan de stroom verdelen of 1 van de 3 fasen waardoor het risico op uitvallen kleiner wordt

De meest praktische manier om iets tegen de netcongestie te doen is door op momenten waar er sprake is van overcapaciteit (en dus ook lage uurprijzen), stroom af te nemen. Door bijvoorbeeld de elektrische auto of fiets te laden, of door de wasmachine of droger aan te slingeren. Het kan ook interessant zijn om een thuisbatterij op te laden.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Netcongestie: het stroomnet is vol en zonnepanelen vallen daardoor vaker uit

  1. Caleb dec 14, 2022

    Hi,

    Die zendure accu is prachtig, maar nog niet te krijgen in NL toch? Ik zie niet hoe.

    Maar ook mooie prijs ??