Dynamische energieprijzen en salderen: hoe werkt het?

6 november 2022

Wek je zelf duurzame energie op met zonnepanelen? De energie die je zelf niet gebruikt kun je terugleveren aan het openbare net. Dit heet salderen. Maar hoe zit dat nu als je een leverancier van dynamische energieprijzen hebt en je wilt salderen? Dan werkt het net iets anders.

De basis

Als je energie dynamische energieprijzen hebt en energie verbruikt, dan betaal je de op dat uur geldende stroomprijs. Wanneer je energie teruglevert krijg je exact dezelfde prijs terug die op dat moment ook geldt als je stroom afneemt, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) en btw. Als voorbeeld: Stel dat tussen 13:00 en 14:00 de stroomprijs € 0,12 per kWh is, dan krijg je op dat moment ook € 0,12 per teruggeleverde kWh vergoed.

Salderen bij dynamische energieprijzen

Salderen gebeurt op jaarlijkse basis. Dat komt omdat het kan gebeuren dat jij in de zomermaanden meer produceert dan verbruikt en in de wintermaanden weer meer verbruikt dan produceert. Aan de salderingsregeling zit een beperking: je kan salderen tot aan je verbruik. Als je dus 2800 kWh verbruikt, kan je tot 2800 kWh salderen. Je krijgt in dit scenario tot 2800 kWh de belastingen terug bovenop het dynamische uurtarief. Produceer je meer dan je verbruikt in een jaar? Dan heb je over de overproductie geen recht op de energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw.

Dynamische energietarieven bij Tibber!
Word ook lid van Tibber en krijg € 50 shoptegoed in de Tibber Store. Meld je aan.

Hoe het administratief wordt afgehandeld, dat wisselt per energieleverancier. Bij Tibber wordt er voor gekozen om de energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw over elke geproduceerde kWh uit te betalen, ongeacht of je nu meer opgewekt dan verbruikt hebt in een maand. Er zijn dan 2 scenario’s mogelijk aan het einde van het jaar:

Scenario 1: Je hebt meer verbruikt dan geproduceerd

Stel: Aan het eind van het jaar heb je 2500 kWh verbruikt en 2000 kWh uur opgewekt. In dit geval kan je 2000 kWh salderen. Je hebt voor iedere geproduceerde kWh het dynamische uurtarief uitbetaald gekregen plus de energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw. Er is geen verdere verrekening of actie nodig aangezien je je volledige productie kan salderen.

Scenario 2: Je hebt meer geproduceerd dan verbruikt

Stel: Aan het eind van het jaar heb je 2500 kWh opgewekt en 2000 kWh verbruikt. In dit geval kan je 2000 kWh salderen; de overproductie van 500 kWh komt niet in aanmerking voor teruggave van de energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw. Echter is die al wél uitbetaald op je maandelijkse facturen. Je ontvangt dan een factuur van Tibber voor de teveel uitgekeerde belastingen over de 500 kWh.

Bij Frank Energie werkt het weer net even anders. Daar worden de verschillen tussen stroomgebruik en stroomproductie per maand met elkaar verrekend en daarover betaal je dan de btw en belastingen. Meer informatie vind je hier.

Salderen bij negatieve stroomprijzen

Als er veel meer aanbod dan vraag is naar stroom, kan het gebeuren dat stroomprijzen negatief worden. Je krijgt dan geld toe als je stroom verbruikt, waarmee je kan besparen op je rekening. In de praktijk komt dit nog niet veel voor aangezien er alsnog energiebelasting en overheidsheffingen worden geheven. Om écht geld te ontvangen voor negatieve energieprijzen moeten stroomprijzen zo ver in de min zitten dat ze de belastingen en heffingen overstijgen.

Op het moment dat je teruglevert en de stroomprijs negatief is, betaal je dat tarief ook voor teruggeleverde stroom. De verschuldigde energiebelasting krijg je wel terug met de salderingsregeling.

Voorbeeld van terugleveren tijdens negatieve energieprijzen:

 1. Tijdens een gegeven uur is de stroomprijs per kWh € -0,04. Je levert in dat uur 5 kWh terug.
 2. Je betaalt dan € 0,20 (5 kWh à €-0,04) voor de stroom die je teruglevert. Maar wanneer je nog gebruik kan maken van de salderingsregeling krijg je nog wel de energiebelastingen terug.
 3. Daarover krijg je over 5 kWh à € 0,081 per kWh = € 0,405 terug
 4. Je krijgt in dit geval alsnog € 0,405 – € 0,20 = €0,205 terugleververgoeding.

Hoe voorkom je dat je moet betalen voor het terugleveren van stroom van je zonnepanelen?

Je wilt uiteraard niet betalen om stroom terug te leveren aan het net. Om kosten te voorkomen tijdens uren met negatieve energieprijzen, zou je je zonnepanelen uit kunnen zetten. Erg praktisch is dat niet. Op deze momenten is het wel extra voordelig om je opgewekte stroom zelf te gebruiken en bijvoorbeeld een wasje te draaien of je elektrische auto op te laden. Ook kijken wij met interesse naar de thuisbatterij. Daarmee kun je tijdens negatieve energieprijzen zelf je zonne-energie opslaan, en deze teruggeven aan het net op het moment dat de energieprijzen relatief hoog zijn.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

38 reacties op “Dynamische energieprijzen en salderen: hoe werkt het?

 1. Frans Reitsma nov 8, 2022

  Zijn de energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw vaste bedragen per KWH of zijn die procentueel?

 2. Peter Hbrts nov 8, 2022

  Duidelijk.

 3. Wiebrand nov 10, 2022

  In hoeverre is dit nog salderen? De kW-uren worden niet tegen elkaar weggestreept; je krijgt of betaald er de op dat moment geldende prijs voor.
  Bij ’traditionele’ energiemaatschappijen kan ik de opgewekte stroom van de zomer 1-op-1 gebruiken in de winter, wat volgens mij de kern van salderen is. Bij dynamische contracten krijg je gewoon direct uitbetaald voor je opgewekte en betaal je vervolgens in de winter gewoon voor de stroom die je dan gebruikt.

  Of begrijp ik het dan niet goed?

  • Wiebrand nov 10, 2022

   Reactie van Tibber op bovenstaande vraag:

   Salderen en terugleveren werkt anders dan wanneer je een vast tarief hebt. We kunnen een opgewekt kWh uur met een andere prijs niet een op een wegstrepen tegen een verbruikt kWh in de winter met een totaal andere prijs.
   
   We salderen op jaarbasis kijkend naar de belastingen en toeslagen. We betalen de volledige kWh prijs uit, inclusief belastingen en toeslagen. We kijken pas aan het eind van het jaar of je meer verbruikt hebt dan opgewekt. Mocht je meer opwek hebben, dan heb je over het overschot geen recht op de toeslagen en belastingen en krijg je hier een afrekening van.
   
   Als voorbeeld; In juli heb je 500kWh opwek en 200kWh verbruik. Mochten we op maandbasis salderen dan heb je over de 300kWh overschot geen recht op de belastingen en toeslagen. Maar we betalen dit wel uit, we kijken pas aan het eind van het jaar of je meer verbruik of opwek hebt gehad en corrigeren dit met een afrekening indien nodig.
   
   Op deze manier maak je alsnog gebruik van de salderings regeling aangezien je de 300kWh overschot van juli mee kan nemen naar de winter wat betreft de belastingen.
   
   Als je teruglevert bij Tibber krijg je hier een dynamisch uurtarief voor. We geven je exact dezelfde prijs terug die op dat moment ook geldt wanneer je stroom zou afnemen, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw. Stel bijvoorbeeld dat tussen 14:00 en 15:00 de stroomprijs €0,28 per kWh is, dan krijg je op dat moment ook €0,28 per teruggeleverde kWh van ons terug.
   Tijdens de zomermaanden lever je waarschijnlijk terug op de momenten dat er veel aanbod aan stroom is, en is de prijs lager dan in de winter bijvoorbeeld. Wat die terugleververgoeding precies is in de zomer, is niet met zekerheid te zeggen door de gestegen energieprijzen. Mocht je overproductie hebben dan is het goed mogelijk dat deze voor een groot deel van de tijd alsnog hoger zijn dan de terugleververgoeding van je huidige leverancier.
   Heb je geen overproductie en juist meer verbruik, dan kan je juist weer voordeel halen uit het sturen van je verbruik naar de goedkopere momenten van de dag. De vraag is dus of je je voordeel wilt behalen via de salderingsregeling of via de lagere energietarieven voor je verbruik. Vergeleken met de huidge modelcontracttarieven van Vattenfall, Essent en Eneco was de stroomprijs per kWh bij Tibber (incl. btw, energiebelasting en ODE) in de afgelopen 6 maanden gemiddeld 41,38% lager. (Prijspeil juni 2022)

   • Maurice Smeets dec 29, 2022

    Hoi, ik lees zoveel verschillende uitleggen dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

    Ik produceer op jaarbasis 4500 kwh. Ik verbruik op jaarbasis 7000 kwh. Nu reken ik met variabel contract netto 2500 kwh af. Ik vraag me af tegen wel tarief omdat dit elke maand anders is natuurlijk. En omdat ik meer verbruik dan lever, is een dynamisch contract dan ook interessant? Alvast bedankt, grt Maurice

    • Goed punt Maurice. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Voorheen, met een vast contract, was dit geen issue want er was 1 tarief. Met een variabel contract kan je tarief af en toe worden aangepast. Maar ja wat wordt dan het tarief voor je netto verbruik..

     Wat ik wel kan zeggen is dat wanneer je netto verbruiker bent, dynamische energieprijzen erg interessant kunnen zijn. Want dan profiteer je van het prijsvoordeel. Hoe meer je je energieverbruik kunt sturen, hoe gunstiger. Dus heb je een elektrische fiets of auto of huishoudelijke apparaten waar je het energieverbruik kunt plannen, dan kun je inspelen op lagere prijzen en dus besparen op je energierekening.

     Vandaag (30 december) betaal je sowieso de hele dag tussen de 7,5 en 11 cent per kWh, spotgoedkoop!

  • Danny Oosterveer nov 10, 2022

   Ik denk dat je van Tibber antwoord hebt over hoe het in de praktijk werkt met salderen.

   Op een iets hoger niveau maakt je vraag wel duidelijk waarom – in mijn ogen – salderen uiteindelijk onhoudbaar is. Want een uur opgewekte stroom in de zomer en winter is een totaal ander ding. In de zomer is er steeds meer sprake van een overvloed aan zonne-energie. Heel veel meer zon kan het stroomnet dan niet gebruiken, sterker nog, steeds vaker slaan omvormers af omdat er teveel stroom het net op komt. In de winter wordt er flink minder duurzame stroom opgewekt en dan is elke kWh veel waard.

   Vanuit de maatschappij zou je dat willen belonen: energie gebruiken wanneer er (te) veel energie beschikbaar is, en zon leveren als er (te) weinig energie beschikbaar is. Dat is waarom ik denk dat dynamische energieprijzen de toekomst zijn: het zijn economische incentives om je aan te passen en daar waar behoefte aan is.

   • Ik snap de gedachtengang, maar twijfel nog over een overstap op dit moment. Ik heb een nieuwe woning, zonder gas en met een warmtepomp en 25 zonnepanelen.
    In de zomer (zeker afgelopen zomer) heb ik veel meer opgewekt dan gebruikt. Van november tot ca april zal dat andersom zijn. Schiet ik niet in mijn eigen voet als ik nu overstap naar dynamische tarieven?

    • Danny Oosterveer nov 19, 2022

     Hi Huib, de vraag is denk ik vooral hoeveel stuurbaar energiegebruik of energieteruglevering je hebt. Zonnepanelen om stroom op te wekken is fantastisch, maar niet stuurbaar. Een warmptepomp is beperkt stuurbaar (als je een Nibe warmtepomp hebt kun je hiermee wel inspelen op dynamische energieprijzen). Dat samen met salderen maakt dynamische prijzen in de regel minder aantrekkelijk.

     Hoe meer je kunt sturen, bv. omdat je een elektrische auto, elektrische fietsen, vaatwasser, wasmachine of droger hebt, of aan de teruglevering kunt sturen door bv. een thuisbatterij, hoe aantrekkelijker dynamische prijzen zijn.

     Daar staat tegenover dat je als je nu een nieuw variabel contract afsluiting je gemiddeld 80-90 cent per kWh betaalt, en het teruglevertarief erg laag ligt, vaak 8 cent. De markt is nu zo gek, dat het bijna altijd loont om dynamische prijzen te nemen. As we speak draaien mijn zonnepanelen op vol vermogen en de dynamische uurprijzen zijn 29 cent. Ik krijg dus een stuk meer terug dan met een ‘normaal’ contract. Maar goed, dat is allemaal een momentopname.

    • Zie post Luuk Oosterbaan op Twitter:

     Waarom nog salderen? Mijn PV stroom voor 2 ct/kWh meer verkocht dan waar ik gemiddeld stroom voor heb afgenomen. Sinds 31 okt dynamische #energieprijzen.

 4. Johan nov 25, 2022

  Hoi,
  Is het niet het gunstigste om gas dynamisch af te nemen en electriciteit (met zonnepanelen en overschot van kwh) op jaarlijkse basis?
  Wat denkt u ervan?
  Gr. Johan

  • Danny Oosterveer nov 26, 2022

   Als je een significant overschot aan stroom hebt en geen elektrische auto hebt dan kan het interessant zijn om bij een vast tarief te blijven inderdaad.

   In dagelijkse gasprijzen ben ik niet zo thuis…

 5. Weet iemand hoe nextenergy deze verrekening doet?

  • Hun uitleg is nogal summier. Het klinkt vergelijkbaar:

   “Bij NextEnergy vergoeden wij de daadwerkelijke marktprijzen, zowel voor jouw verbruik (levering) als voor jouw opwek (teruglevering). Voor ieder uur salderen we hierbij jouw verbruik met jouw opwek. Indien je meer hebt verbruikt dan opgewekt, betaal je voor de overblijvende volumes de corresponderende uurprijs. Indien je meer hebt opgewekt dan verbruikt, dan krijg je de uurprijs vergoed voor de overblijvende volumes. Je betaalt alleen belasting over jouw netto verbruik per jaar.”

   • Dank voor je reactie. Ik zit dus bij Nextenerty :). Ik zit echt in dubio of ik mijn stroom bij hun moet blijven afnemen. Verbruik ca 4.000KW, opbrengst ca 5.000KW. Het vervelde is dat (volgens mij) deze (dynamische) contracten nog geen jaar lopen (Next vanaf mei), dus lastig te vergelijken is.

 6. Ernie jan 8, 2023

  1 november overstappen naar dynamische contract en dan op 1 maart weer naar een variabel contract, bijv Eneco. In de winter profiteer je van goedkope stroom door meer wind in de winter en toch weinig terug leveren. In de lente weer naar variabel omdat je vanaf de lente weer meer gaat terugleveren, wat goed betaald wordt. Zonder vast contract kan je meest met 1 maand opzegtermijn overstappen, dus wel goed op de data letten.

 7. Patrick Bogerd jan 9, 2023

  Goed om te lezen hoe de saldering werkt, maar is het ook bekend hoe dit werkt met de postcoderoosregeling?

  Ik heb een aandeel in een PCR van de eerste opzet. Krijg ik dan ook de vaste toeslagen terug voor mijn opbrengst?

  • Ik moest het even opzoeken:
   “De PostCodeRoos Regeling biedt 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting over de zonne- of windenergie die de deelnemers in een project gezamenlijk opwekken. Dit betekent dat zonnepanelen niet langer op het eigen huis of bedrijfspand hoeven te liggen, maar ook elders geïnstalleerd kunnen worden.”

   Ik denk niet dat het veel uitmaakt qua vorderingen van dynamische prijzen als ik dat zo lees. Alleen jij hebt denk ik geen voordeel bij salderen omdat je toch al geen energiebelasting betaalt.

   • Patrick jan 10, 2023

    De saldering geldt alleen voor de overheidsheffingen. Je betaald wel de netto stroomprijs. Op dit moment krijg ik van Vattenfall dus 10.000 x de heffingen terug en de stroom betaal ik gewoon aan Vattenfall.

    • Sorry Patrick ik kom niet helemaal mee in je verhaal. De prijs nu is opgebouwd uit kale stroomprijs, een opslag van de energieleverancier en energiebelasting + btw. Die laatste twee schaar ik beiden onder belasting. Waar verwijs je met overheidsheffingen naar?

    • Patrick jan 11, 2023

     ter aanvulling

     Ik betaal dus de volledige prijs aan Vattenfall en krijg obv opwekverklaring de heffingen terug.

     Werkt dat dus ook hierbij?

     • Ik denk dat ik hem begrijp. Qua basisopzet zou dat gewoon goed moeten komen, de overheidsheffingen kun je gewoon terugkrijgen. Maar vanwege de unieke situatie zou ik wel voor de zekerheid contact opnemen met een leverancier. Als je in grote systemen iets buiten de norm valt dan kun je maar beter oppassen, is mijn ervaring.

      • Patrick jan 15, 2023

       Heb contact met Tibber kunnen leggen en die ondersteunen het helaas niet. ANWB Energie doet het wel, heb ik gevonden op hun site.

       Dus voor mij zeker de moeite waard om dat te gaan doen.

 8. Bij mijn huidige leverancier is het prijs plafond tot 13 mei a.s 1179 kHw, mijn verbruik op heden is 560kHW, lijkt mij niet verstandig over te stappen

 9. Dank voor de uitleg. Maar bij fank betaal he een vast ( geschat ) bedrag aan ode en energie belasting. Dat moet dus bij de eindafrekening teruggekregen ( of betaald) worden

 10. Conrad apr 22, 2023

  Ik produceer pakweg 4x zoveel PV-energy als ik verbruikte voordat ik zonnepanelen had. Deze wekken nu 4600 kWh op per jaar Verwarmen op gas 900 m3, voor heet water en koken en ruimte verwarming.
  Nu staat de Gas CV uit:
  Alle water- en ruimte-verwarming en koken gaan nu 100% op PV-stroom—-Probleem: Met dynamische tarieven wordt het Zomer-Overschot aan energie niet “bewaard” voor Salderen van het verbruik in Winter voor de extra ruimte verwarming op koude dagen daarvoor moet ik dan het volle tarief betalen— Per Saldo produceer ik 800 kWh meer stroom dan mijn totale verbruik van 3800 kWh, maar—Spaar ik met de inkomsten van de terug-levering genoeg om de extra kosten in de winter voor ruimte verwarming verwarming te compenseren?

  • Hi Conrad, die vraag kan ik ook niet beantwoorden voor je. Hoe meer je je energieverbruik kunt sturen hoe beter je er voordeel uit kunt halen. Maar voor mensen die netto flink terugleveren zijn dynamische energieprijzen vanuit de eigen portemonnee gezien het minst snel voordelig, zo lang salderen bestaat.

 11. Reginald mei 29, 2023

  Ik zit bij de anwb met dynamische tarieven. Het blijft voor mij onduidelijk wat er nu verrekend wordt bij teruggave met negatieve tarieven, met name hoe de energiebelasting en anwb vergoeding wordt verrekend. Deze zijn 15 plus 2 eurocent is totaal 17 eurocent kloppen dan de volgende berekeningen:
  1. Tarief incl btw is 10 cent, saldering is dan 10 ( plus de 17 cent?)
  2. Tarief is negatief -10 cent, saldering is dan -10 cent (plus 17 cent??) en dus nog steeds positief
  3. Tarief is -25 cent (plus 17 cent??), dan wordt het negatief.
  Bij de anwb is het voor mij onduidelijk hoe ze om gaan met energiebelasting voor salderen bij negatieve tarieven. Weten jullie hier het echte antwoord op?

  • Hi Reginald, als ik je vraag goed begrijp zit je helemaal juist. Bij ANWB Energie ben ik altijd wat terughoudend omdat ik hen heel onduidelijk vindt communiceren over prijzen, omdat ze inkoopprijs en btw communiceren in hun grafieken en daarbij de energiebelasting niet meenemen…

   Maar het klopt wat je zegt. Als de inkoopprijs van energie -10 cent is, dan komt daar totaal ongeveer 17 cent bij op ((energiebelasting + fee voor ANWB) * +21 procent btw).

   Op het moment dat je -25 cent inkoopprijs hebt, dan kom je wel op een niveau dat je geld krijgt als je energie verbruikt, én dat je moet betalen als je teruglevert.

 12. Ik heb met mijn dynamisch contract in 2023 339 kWh meer opgewekt dan verbruikt. Mijn huidige energieleverancier rekent € 108,25 teruglevering correctie, maar schrijft tegelijker tijd op de jaarnota dat de teruglevering correctie niet beschikbaar is. Ik betwijfel de juistheid hiervan maar heb na 2 maanden en vele mails nog niet het antwoord. Volgens mij moet ik terugbetalen de energiebelasting (€ 0,15246) en de inkoopvergoeding (0,02118). Dat is toch € 58,86 en nooit € 108,25??

  • Hi Dick,

   Denk dat je toch het beste met de energieleverancier dit geval kan opnemen.

   Een teruglever *correctie* klinkt voor mij meer als het verschil tussen verwachte teruglevering en daadwerkelijke teruglevering. Niet als de verrekening van het overschot. Maar goed, dit is echt een individueel geval, wat zij toch echt aan jou moeten uitleggen…