Hoe duurzaam zijn dynamische energieprijzen en helpen thuisbatterijen?

11 november 2023

In deze aflevering van ‘de Groene Nerds’ podcast duiken de presentatoren, Danny en Aljo, in de wereld van dynamische energieprijzen en thuisbatterijen. Ze beginnen met een onderzoek van Markteffect dat onthult hoe bekend de Nederlandse bevolking is met dynamische energiecontracten. Het blijkt dat 47% van de mensen bekend is met deze contracten, maar slechts 14% overweegt ze daadwerkelijk.

Het puzzelstuk van duurzaamheid

De kernvraag is hoe duurzaam deze dynamische energieprijzen werkelijk zijn. De presentatoren verduidelijken dat de prijzen van energie variëren gedurende de dag en afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Ze leggen uit dat lagere prijzen vaak samenvallen met een hogere beschikbaarheid van duurzame energie, wat de consument kan stimuleren om energie-intensieve activiteiten, zoals het laden van een elektrische auto, te verplaatsen naar momenten waarop de prijs lager en de energie duurzamer is.

Thuisbatterijen als duurzame oplossing

De discussie breidt zich uit naar de rol van thuisbatterijen in dit systeem. Thuisbatterijen kunnen helpen bij het balanceren van energieprijzen door energie op te slaan wanneer deze goedkoop (en vaak duurzamer) is, en deze te gebruiken wanneer de prijzen hoger zijn. Dit helpt niet alleen met kostenbesparing maar ook met het verhogen van het gebruik van hernieuwbare energie.

De uitdaging van gedragsverandering

Een interessant punt dat naar voren komt, is dat terwijl veel mensen verandering willen in de richting van duurzaamheid, ze niet altijd bereid zijn om hun eigen gedrag aan te passen. Dit blijkt uit de aarzeling van consumenten om over te stappen op dynamische energiecontracten, ondanks hun potentieel voor duurzaamheid en kostenbesparing.

De rol van technologie en voorlichting

De aflevering benadrukt ook het belang van technologische ontwikkelingen en voorlichting. De presentatoren suggereren dat apps die inzicht geven in de energiemix van het moment en de duurzaamheid ervan, consumenten kunnen helpen om bewustere keuzes te maken over hun energieverbruik.

Volg de Groene Nerds podcast

Volg de Groene Nerds podcast in je favoriete podcast app.

Conclusie: een duurzamere toekomst is mogelijk

De podcast eindigt met de conclusie dat, hoewel de overstap naar dynamische energiecontracten en het gebruik van thuisbatterijen uitdagingen met zich meebrengen, ze een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de richting van een duurzamere toekomst.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *