In deze aflevering van ‘de Groene Nerds’ podcast duiken Danny en Aljo in de wereld van dynamische energieprijzen en thuisbatterijen. Ze beginnen met een onderzoek van Markteffect dat onthult hoe bekend de Nederlandse bevolking is met dynamische energiecontracten. Het blijkt dat 47% van de mensen bekend is met deze contracten, maar slechts 14% overweegt ze daadwerkelijk.
Hoe duurzaam zijn dynamische energieprijzen?
De kernvraag is hoe duurzaam deze dynamische energieprijzen werkelijk zijn. Danny verduidelijkt dat de prijzen van energie variëren gedurende de dag en afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Ze leggen uit dat lagere prijzen vaak samenvallen met een hogere beschikbaarheid van duurzame energie, wat de consument kan stimuleren om energie-intensieve activiteiten, zoals het laden van een elektrische auto, te verplaatsen naar momenten waarop de prijs lager en de energie duurzamer is.
Thuisbatterijen als duurzame oplossing
Welke rol kunnen thuisbatterijen spelen om meer duurzame energie te gebruiken? Thuisbatterijen kunnen helpen bij het balanceren van energieprijzen door energie op te slaan wanneer deze goedkoop (en vaak duurzamer) is, en deze te gebruiken wanneer de prijzen hoger zijn. Dit helpt niet alleen met kostenbesparing maar ook met het verhogen van het gebruik van hernieuwbare energie.
De uitdaging van gedragsverandering
Een interessant punt dat naar voren komt, is dat terwijl veel mensen verandering willen in de richting van duurzaamheid, ze niet altijd bereid zijn om hun eigen gedrag aan te passen. Dit blijkt uit de aarzeling van consumenten om over te stappen op dynamische energiecontracten, ondanks hun potentieel voor duurzaamheid en kostenbesparing.
Hoofdstukken
00:00 Welkom bij aflevering 14!
00:30 Onderzoek door Markteffect over dynamische energietarieven
05:00 De energiemarkt uitgelegd
09:00 De Duck Curve