Thuisbatterij kopen? Dan kan je de btw terugvragen!

15 januari 2024

Als je zonnepanelen aanschaft betaal je geen btw. Dat scheelt dus 21% van de aanschafprijs. Voor thuisbatterijen kun je nu ook de btw terugvragen! Dat maakt zo’n thuisaccu dus in een klap een stuk aantrekkelijker. De btw teruggave geldt niet voor iedereen. In dit artikel vertellen we je hoe je de btw terugvraagt en welke voorwaarden er zijn.

Geen subsidie, wel krijg je de btw terug

Net als voor zonnepanelen is er voor thuisbatterijen geen subsidie. Maar het is nu dus wel zo dat je bij de aanschaf van thuisbatterijen de btw terug kunt krijgen. Een welke boost. Doordat je de btw kunt terugvragen ben je in een klap een stuk minder geld kwijt aan een thuisbatterij, en wordt de terugverdientijd verkort.

Wat zijn de voorwaarden voor de btw teruggave op een thuisbatterij?

De btw op de aankoop en installatie van een thuisbatterij kan worden teruggevorderd, mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan:

1. Je moet beschikken over een dynamisch energiecontract

Een voorwaarde om de btw op een thuisbatterij terug te kunnen vragen is dat je dynamische energieprijzen hebt. Het energiecontract dient daarbij op naam van de aanvrager van de btw teruggave te staan.

2. Er dient energie gunstig ingekocht en duurder verkocht te worden

Met een dynamisch energiecontract en een thuisbatterij kun je in feite handelen op de energiemarkt, waarbij je zoveel mogelijk tegen lage prijzen oplaadt en tegen hoge prijzen ontlaadt. “Dit ‘handelen’ zorgt ervoor dat de Belastingdienst een consument dient aan te merken als btw-ondernemer. Dat laatste is weer een randvoorwaarde om de btw op de thuisbatterij terug te kunnen vragen.’, aldus Romano Hagen van De Centrale. Alleen als je met je batterij geregeld “handelt” in energie, kun je de btw op de aanschafprijs namelijk terugkrijgen.

Thuisbatterijen zoals de Sessy, Bliq en Zonneplan Nexus hebben modus waarin ze geautomatiseerd ontladen en laden op gunstige momenten, gebaseerd op de dynamische energieprijzen. Maar dat geldt niet voor alle thuisaccu’s. Check daarom voor aanschaf of de thuisbatterij die je wilt aanschaffen zo werkt. Alleen dan kan je bij de Belastingdienst de btw terugvragen.

3. Eerder zonnepanelen gekocht? Of ben je zzp’er/ondernemer? Opletten!

Je krijgt de btw van je thuisbatterij dus terug omdat de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Je valt dan onder de Kleine Ondernemersregeling (KOR).

➡️ Ben je al ondernemer? Dan is de kans dan je niet meer als ‘kleine ondernemer’ wordt gezien.

➡️ Heb je eerder al de btw op je zonnepanelen teruggevraagd en heb je daarbij een beroep gedaan op de Kleine Ondernemersregeling? Ook dan is het oppassen of je nog wel gebruik kan maken van de KOR.

💡 Om problemen te voorkomen, kun je de thuisbatterij aanschaffen op naam van je partner. Dan dient wel het aankoopcontract van de thuisbatterij en het energiecontract op naam van de partner te staan.

💡 Ben je ondernemer? Dan is de aanschaf van een thuisbatterij gunstiger. Je kunt dan bv. gebruik maken van de KIA en MIA. Zie zakelijke subsidies voor aanschaf van een thuisbatterij.

Kleine Ondernemersregeling, de kleine lettertjes

Als ondernemer dien je in principe in de jaren na de aanschaf elk jaar btw te betalen over je ‘omzet’. Maar omdat je onder de Kleine Ondernemersregeling (KOR) valt, geldt dat je een vrijstelling hiervan hebt. Net zoals in het verleden het geval was bij zonnepanelen. Belangrijk is wel dat je omzet niet meer is dan € 20.000. Vandaar dat je als ondernemer de thuisbatterij en het contract beter op de naam van je partner kan zetten.

Indien de btw op de thuisbatterij meer is dan € 2.495, dan dient in de 4 jaren na aanschaf elk jaar ongeveer € 15,- per kWh opslagcapaciteit afgedragen te worden.

Salderen kan veranderen

Switch je naar een dynamisch energiecontract? Let dan op dat salderen anders werkt dan dat je gewend was bij een normaal contract. Kort door de bocht: je zomer-stroom niet meer tegen je winterverbruik wegstrepen, omdat je op uurbasis saldeert. Hier lees je meer over salderen bij een dynamisch energiecontract.

Zo vraag je de btw terug van je thuisaccu

Het is mogelijk om zelf de btw van je thuisaccu terug te vragen. Het proces is op dit moment nog wat omslachtig. Het is de verwachting dat de Belastingdienst in de nabije toekomst, net als voor zonnepanelen, een apart proces inricht. Het proces ziet er nu als volgt uit.

Ik ga uit van dit scenario. Stel dat je op 1 januari 2024 een thuisbatterij van 10 kWh aanschaft en deze direct in gebruik neemt. Deze thuisbatterij kost 7.260 euro incl. btw, welke neerkomt op 6.000 euro excl. btw. Het btw-bedrag is 1.260 euro.

 1. Meld je bij de Belastingdienst aan als startende ondernemer. Nadat je bent aangemeld ben je ondernemer, en moet je dus btw-aangifte doen.
 2. Je trekt de € 1.260 btw over deze aanschaf meteen af in de btw-aangifte. Deze zal binnen enige tijd op je rekening worden gestort.
 3. Voor het kalenderjaar van aanschaf (2024) moet je een forfaitbedrag betalen van € 15,- per kWh opslagcapaciteit. Dat is dus € 150,-.
 4. Per 1 januari 2025 meld je je aan voor de KOR. Je hoeft vanaf dan geen aangifte meer te doen en forfaitbedrag meer te betalen.

Een tweede scenario. Stel dat je op 1 januari 2024 een thuisbatterij van 20 kWh aanschaft en deze direct in gebruik neemt. Deze thuisbatterij kost 14.520 euro incl. btw, welke neerkomt op 12.000 euro excl. btw. Het btw-bedrag is 2.520 euro.

 1. Meld je bij de Belastingdienst aan als startende ondernemer. Nadat je bent aangemeld ben je ondernemer, en moet je dus btw-aangifte doen.
 2. Je trekt de € 2.520 btw over deze aanschaf meteen af in de btw-aangifte. Deze zal binnen enige tijd op je rekening worden gestort
 3. Het btw-bedrag van 2.520 is hoger dan 2.495. Daarom betaal je gedurende de eerste 5 jaar van ingebruikname jaarlijks een een forfaitbedrag van 20 x 15 euro = 300 euro. Dat is totaal 1.500 euro. Een flink bedrag, maar minder dan de btw over het aankoopbedrag.
 4. Per 1 januari 2029 meld je je aan voor de KOR. Je hoeft vanaf dan geen forfaitbedrag meer te betalen.

Als je geen zin hebt om het zelf te doen zijn er ook partijen die het voor jou kunnen doen, zoals De Centrale. Je betaalt hen dan een vergoeding om dit voor jou te regelen. Meer informatie hier.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

18 reacties op “Thuisbatterij kopen? Dan kan je de btw terugvragen!

 1. Ik heb ook in 2022 een Victron installatie gebouwd met Chinese cellen. Komt de btw over de Victron multiplus (3x) en het hulpmateriaal (schakelaars, kasten, kabels enz. ). Komt ik nog in aanmerking voor btw teruggave?

  • Mijn vermoeden is dat dat te lang geleden is. Als normale ondernemer moet je de btw altijd in het jaar van aanschaf aangeven. Ik ga kijken of ik dit bij de Belastingdienst kan checken voor je.

 2. Marco Rombout jan 15, 2024

  ik wacht geduldig het stappenplan af, tnx Danny!

 3. Fridus Koedooder jan 18, 2024

  Hallo Danny,
  Ik heb in mei 2020 een thuisbatterij gekocht, samen met zonnepanelen (SolarEdge)
  Ik heb geen gebruik gemaakt van de KOR regeling, maar ik doe 1 keer per jaar belastingopgave.
  De BTW op de zonnepanelen heb ik teruggekregen, maar de BTW van de accu niet, dat werd geweigerd.
  Mijn vraag kan ik dit nu alsnog aanvragen?
  Stroomleverancier is Tibber.
  PS, ik ben geen ondernemer.

  • Hi Fridus,

   Je kunt in het eerste half jaar na het jaar van aanschaf nog een correctie doen voor teruggave. Dus je kunt t/m juni 2024 nog de aanvraag doen voor als je hem in 2023 hebt gekocht.

   Daar val jij buiten. Nou weet ik wel dat het alsnog mogelijk is om de aanvraag met terugwerkende kracht te doen voor 2020, maar dat valt wel buiten normale procedures en dan ben je afhankelijk van het oordeel van de Belastingdienst. Ik zou het in dit geval dan via De Centrale proberen te doen omdat dit wel een moeilijk geval is, en zij bieden no cure no pay.

   • Fridus Koedooder jan 18, 2024

    De Centrale?
    Ik heb even meer uitleg nodig…

    • Stond helemaal onderaan het artikel, wellicht daardoor gemist. Dat is een bedrijf die het namens jou kan regelen no cure no pay basis. Zie: http://de-centrale.nl/btw-teruggave-thuisbatterij.

     • Fridus Koedooder jan 19, 2024

      Oke, even gemist. Bedankt zover!

      • Graag gedaan! Mocht je het zelf of via De Centrale gaan proberen, wil je dan laten weten of het is gelukt? Ik en andere lezers zijn ook benieuwd.

       • Fridus Koedooder jan 19, 2024

        Net deze opmerking erbij gelezen:
        Indien de batterij alleen wordt gebruikt om de zelf met de zonnepanelen opgewekte energie op te slaan om later weer te verbruiken, dan is de btw teruggave op de aanschaf van de batterij niet mogelijk.

        De SolarEdge kan zo geprogrammeerd worden dat hij tijdens goedkope uren op gaat laden, (sinds kort) en dan tijdens dure uren het huis weer gaat voeden, maar voor zover ik weet niet naar het net.

        Het zal dus niet lukken om de BTW terug te krijgen

        • Hi Fridus,

         Ik denk dat je gelijk hebt. Ik lees op de website van SolarEdge https://marketing.solaredge.com/tou-mode, het volgende hierover:

         Q: Should my battery fully charge at the off-peak hours?
         A: Not necessarily. Based on our algorithm predictions, we attempt to charge your battery enough to provide for the coming peak hours consumption. It would not always be charged to 100%. We prefer not to charge the battery more than needed, for sites that allow grid charging, as it may have costs we could save.

         Q: Can my battery discharge to the grid?
         A: Power is exported only if allowed and in case there is more available power than the house loads and battery can consume.

         Hij kan dus wel ontladen naar het stroomnet, maar hij optimaliseert om genoeg te laden voor je eigen verbruik, en niet voor balanceren op basis van dynamische energieprijzen..

         • Fridus Koedooder jan 20, 2024

          Inderdaad, ook even opgezocht: Antwoord:

          ” Stroom wordt alleen geëxporteerd als dit is toegestaan en als er meer stroom beschikbaar is dan de woning en de batterij kunnen verbruiken.”

          Ik denk dat iemand die er meer verstand van heeft (belastingzaken) hier misschien iets mee kan?

 4. Op gepast als je deel neemt aan de postkoderoos regeling oude stijl krijg je bij een aantal energie aan bieders de energie belasting niet terug .