Duurzamer omgaan met je telefoon en devices in 2024 voor bedrijven

15 januari 2024

Bedrijven zoeken naar wegen hoe te verbeteren in 2024. Zij die veel mobiele devices gebruiken én oog hebben voor duurzaamheid, staan voor de almaar belangrijker wordende vraag: ‘Hoe manage ik de zaak zonder de planeet onnodig te belasten?’ Rutger van den Berg, senior product manager bij Vodafone Business, kent vier verschillende antwoorden. Elk van de vier oplossingen biedt volop flexibiliteit en betrouwbaarheid. Ze zijn gebruiksvriendelijk en scherp op het beheer van kosten. Er is veel aandacht voor beveiliging, privacy en compliance, terwijl iedere variant z’n eigen karakteristieken heeft. 

Meest duurzaam: Device Lifecycle Management

“Om te beginnen is er Device Lifecycle Management,” aldus Van den Berg. “DLM is ideaal voor grote bedrijven zoals multinationals die meer dan 500 mobiele devices gebruiken. Dit is de meest complete leaseoplossing, die met elk merk toestel overweg kan. Een schitterende webportal biedt inzicht in statussen, onderhoud, rapportages, reparaties… Werkelijk alle informatie is te vinden op één plek. En als het om duurzaamheid gaat, doet deze variant het allermeest. Devices worden gerefurbished. Mineralen worden teruggebracht in de kringloop. E-afval wordt verminderd. Plus: DLM zorgt voor C02-compensatie en ondersteunt het Kasigau Corridor Redd++ project in Kenia.” 

Goed bezig met Apple

“De tweede oplossing is voor bedrijven, grootzakelijk of mkb, die graag met Apple-producten werken. Deze heet Apple Financial Services (AFS) en staat voor een vorm van operational lease van alle iPhones en iPads. Looptijden variëren, bijvoorbeeld 24 of 36 maanden. Na afloop kunnen klanten kiezen: de huidige toestellen aanschaffen, doorgaan met de toestellen leasen, de overstap maken naar een nieuw toestel, of de toestellen kosteloos inleveren.  Apple is al jaren volop aan het verduurzamen. Zoals CEO Tim Cook al zei: “By 2030, all Apple devices will have a net zero climate impact.” Een mooie duurzame optie, dus.”

Mother Nature uit de Keynote van Apple (2023)

Elk device na afloop retour

Van den Berg vervolgt: “Oplossing drie is Hardware-as-a-Service oftewel HaaS. Deze leasevorm biedt een voordelige manier om de toestelvloot te beheren, met snelle levering van user-ready apparaten. Geschikt voor zowel Apple als Samsung, of een combinatie van beide. Alles op één factuur, en: niets verlaat de kringloop. Het CarbonZERO predicaat garandeert namelijk dat de CO2 wordt gecompenseerd die vrijkomt tijdens de productie, het transport, de gebruiksfase en de einde-levensfase van alle geleasete devices. CarbonZERO kan als extra optie worden genomen.” Meer informatie over HaaS vindt je hier.

Zelf kiezen én inruilen van hardware

“Tot slot kennen we Choose Your Own Device. Met CYOD laat je medewerkers zelf hun mobiele devices kiezen. Zij krijgen de keuze uit een aantal telefoons of smartphones die je vooraf selecteert. En ze kunnen zelf bepalen welk apparaat het beste past bij hun werkzaamheden en persoonlijke voorkeuren. Het duurzame aspect van CYOD komt vooral naar voren in de aandacht voor inruilmogelijkheden en de mogelijkheid om een refurbished toestel te kiezen. Aantrekkelijk voor medewerkers die de voorkeur geven aan een zo-goed-als-nieuw toestel.” Meer over deze optie vind je hier.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *