Is 2024 het jaar dat de onbalansmarkt ook voor de gewone consument open gaat? Hij wordt in ieder geval een stuk toegankelijker, omdat in navolging van de Zonneplan Nexus ook de thuisbatterijen van Bliq, Sessy, Accuselect en AlphaESS slim stroom gaan handelen op de onbalansmarkt. Dit alles loopt via Frank Energie.
Frank Energie stelt te werken met een ‘open systeem’ waarbij de consument een ruime keuze krijgt tussen verschillende batterijmerken en -types die passen bij zijn huishouden, en klanten zitten niet gedurende de hele levensduur van de thuisbatterij vast aan een energiecontract met Frank Energie.
Inkomsten thuisbatterijen gaan omhoog
Wat betekent dit voor eigenaren van een thuisbatterij? Bezit jij nu bv. een Sessy, dan komt er binnenkort een optie bij om te handelen op de onbalansmarkt. Je geeft dan de controle van je batterij aan Frank Energie. Op basis van de prijsprikkels op de onbalansmarkt gaat de thuisbatterij automatisch laden of ontladen.
Op de onbalansmarkt krijgen leveranciers een vergoeding als zij bijdragen aan het in balans brengen van het landelijke stroomnet. Dat lijkt op dynamische energieprijzen, met als verschil dat die prijzen een dag van tevoren worden bepaald, en dat de onbalansmarkt op de dag zelf vraag en aanbod in balans brengt. Een thuisbatterij met onbalanshandel opgeslagen energie teruggeven aan het stroomnet, op het moment dat daar behoefte aan is en prijzen hoog zijn. Die vergoedingen liggen veelal flink hoger dan op de markt van dynamische energieprijzen (day ahead markt).
Terugverdientijd
Met de introductie van onbalanshandel komt er ineens een serieuze terugverdientijd. Met dynamische prijzen is de schatting dat je ongeveer aan het eind van de levensduur van de thuisbatterij, deze hebt terugverdiend. Met onbalanshandel is de schatting dat je een thuisbatterij, onder de huidige marktonderstandigheden (dit is een belangrijke aanname), een batterij in zo’n 5 tot 7 jaar terugverdient. Naast de financiële winst is er natuurlijk de bijdrage aan de energietransitie.
Als data-gedreven marketeer weet Danny als geen ander hoe je je energie thuis kunt managen. Zo laadt hij z’n elektrische fiets op als de zon schijnt. Dankzij zijn interesse in duurzaamheid en techniek kan hij je alles vertellen over een slimme, duurzame woning.
“Met de introductie van onbalanshandel komt er ineens een serieuze terugverdientijd. Met dynamische prijzen is de schatting dat je ongeveer aan het eind van de levensduur van de thuisbatterij, deze hebt terugverdiend. Veel winst zit er niet in.”
Vooral de “Veel winst zit er niet in”.
De winst is dat je met je thuisbatterij veel zonnestroom verplaatst hebt naar de dure en minder “schone” uren (hetzij met DynTar, hetzij met ZelfConsumptieMode). Eigenlijk heb je dus gratis meer groene stroom gebruikt en gascentrales niet of minder laten draaien. Lijkt mij een fantastische en voor de wereld een hele relevante winst (tenzij er iemand komt die ons verteld dat de productie CO2 hoger was dan de besparing over de levensduur).
Heb je helemaal gelijk in Pascal. De tekst was wat te kort door de bocht. Heb ook even verwezen naar onze uitleg over hoe batterijen bijdragen aan duurzaamheid 🙂