In deze aflevering van de Groene Nerds podcast duiken we, samen met gast Frank Breukelman van Zonneplan, in de wereld van thuisbatterijen en hun rol binnen de energietransitie.

In de podcast gaan we in op de grote uitdagingen van de energietransitie, en welke oplossingen er beschikbaar zijn. Batterijen zijn een van die technische oplossingen waarmee we nu de energietransitie kunnen versnellen. In de podcast diepen we uit welke energiemarkten er zijn, hoe batterijen in die markten een bijdrage kunnen leveren, en hoe je daar geld mee kunt verdienen.

Thuisbatterijen die inspelen op dynamische energieprijzen kennen we al even, maar de thuisbatterij van Zonneplan kan ook op onbalansmarkten inspelen, waar veel hogere vergoedingen gelden. Daarom is Frank te gast, die ons alles kan vertellen over hoe dat werkt. Zonneplan introduceert een AI-aangestuurd platform, “Powerplay”, dat real-time energiemarkten scant en apparaten zoals thuisbatterijen, laadpalen en omvormers intelligent kan aansturen om optimaal gebruik te maken van fluctuerende energieprijzen. Dit systeem stelt consumenten in staat om zonder actieve betrokkenheid te profiteren van vergoedingen voor het balanceren van vraag en aanbod, waarbij het platform de beslissingen neemt over het laden en ontladen van thuisbatterijen op basis van de huidige en verwachte energieprijzen.

En omdat Frank toch te gast is, kan hij ons ook alles vertellen over de aspecten van de Zonneplan Nexus thuisbatterij, zoals de verschillende beschikbare capaciteiten, de benodigde installatievereisten en de kosten.

Bekijk de video

Of luister via je favoriete podcast app

Hoofdstukken

00:00 – Welkom bij de Groene Nerds podcast aflevering 20
00:39 – Te gast: Frank Breukelman van Zonneplan
03:16 – De uitdaging van de energietransitie, platgeslagen
09:29 – De oplossingen voor de energietransitie
10:38 – De verschillende energie- en onbalansmarkten
13:56 – Toch een wolkje voor de zon? Zo werkt onbalans.
23:53 – De Virtual Power Plant van thuisbatterijen
27:13 – Hoe werkt de thuisbatterij van Zonneplan?
29:50 – De performance van de Zonneplan Nexus
37:15 – Verergeren thuisbatterijen netcongestie?
43:00 – De Zonneplan Nexus: kosten, capaciteit?

Shownotes

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “#20 Hoe maakt een thuisbatterij je duurzaam?

 1. Rien du Pré jan 25, 2024

  Leuk om dit te luisteren, mijn complimenten.
  Ik overweeg serieus om een Zonneplan Nexus aan te schaffen. Ik ben een fervent Home Assistent gebruiker en ik vraag me af of de informatie die in de app beschikbaar is ook via een api uit te lezen is tbv een Home Assistant integratie. Ik begrijp dat je als consument geen mogelijkheid hebt om de Nexus/powerplay te manipuleren (logisch ook) maar inzicht via Home Assistent/ api is wel een vereiste. Ik wil niet allerlei verschillende app’s gebruiken om inzicht in mijn smarthome te hebben.
  Groet en ga zo door.

 2. Ronald jan 31, 2024

  Zeer interessant om mee te doen aan de onbalans markt! ik ben klant van Zonneplan en heb (net als Harold Halewijn) een Victron Dynamisch ESS met 60kWh capaciteit. Het zou heel mooi zijn als we ook gebruik kunnen gaan maken van PowerPlay. Victron systemen zijn open systemen en ervoor geschikt. Gaat Zonneplan het ook mogelijk maken om zulk soort systemen aan te sturen en mee te laten doen in de onbalans markt?

  • Ik kan me zo voorstellen dat ze daar heel terughoudend mee zijn. Om mee te doen op de onbalansmarkt is controle over je vermogen best belangrijk. Ik kan me zo voorstellen dat het dan veel scheelt als het allemaal dezelfde apparatuur is en je precies weet hoe ze presteren en reageren. Maar ik kan het ZP nog voorleggen.