Waar in huis plaats je een thuisbatterij?

27 februari 2024

Je wilt een thuisbatterij plaatsen, maar welke plekken in huis voldoen aan de voorwaarde om een thuisbatterij te plaatsen? De plek van je thuisbatterij heeft invloed op prestaties, levensduur en veiligheid. Dan zijn er ook nog praktische overwegingen. In dit artikel 10 dingen waar je aan moet denken om te bepalen op welke locatie je je thuisbatterij geplaatst. Ook vertel ik je wat de meest geschikte ruimtes zijn.

Overwegingen om de plek van de thuisbatterij te bepalen

1. Genoeg ruimte

Thuisbatterijen zijn best groot. Kijk dus goed naar de omvang van de thuisbatterij, en zorg dus dat er voldoende plek beschikbaar is. Ook is het belangrijk om extra ruimte rondom de batterij vrij te houden voor ventilatie en onderhoudswerkzaamheden.

2. Ventilatie

Thuisbatterijen genereren warmte tijdens het opladen en ontladen. Het is dus van belang dat er op de locatie voldoende ventilatie mogelijk is om te voorkomen dat het te warm wordt.

3. Stevige muur of vloer

Een thuisbatterij dient afhankelijk van de uitvoering op een stevige ondergrond worden geplaatst of met beugels aan de muur worden bevestigd. Kijk goed hoe jouw batterij bevestigd dient te worden. Batterijen zijn zwaar. Zeker bij een batterij met wandmontage is het belangrijk dat de muur het gewicht kan dragen. Een gipsen wand is daarom niet geschikt om een thuisbatterij op te hangen.

4. Stroompunt

Plaats de thuisbatterij in de buurt van de stroomaansluiting om extra kabels of aansluitingen te vermijden. Dit geldt in het bijzonder als je een 3-fase thuisbatterij wilt plaatsen. Daarom worden thuisbatterijen vaak in de buurt van de omvormer van de zonnepanelen geplaatst, omdat daar vaak al een 3-fase aansluiting ligt ten behoeve van de zonnepanelen.

5. Internettoegang

Om met de thuisbatterij te communiceren, kun je gebruik maken van wifi, ethernet of een sim-kaart. Heb je een batterij die werkt op basis van wifi, dan dien je er voor te zorgen dat er een voldoende sterk wifisignaal is. Sluit je de thuisaccu aan met een netwerkkabel, dan dient er een ethernetverbinding mogelijk te zijn op de plek van installatie.

6. Veiligheid

Plaats de thuisbatterij op een plek waar het risico op schade minimaal is. Vermijd locaties in de buurt van waterleidingen.

7. Toegankelijk

Zorg ervoor dat je makkelijk bij je thuisbatterij kunt. Dat is handig als je hemt wilt inspecteren of er onderhoud nodig is.

8. Geluid

Thuisbatterijen maken geluid. Hoeveel geluid hangt af van de wijze waarop er gekoeld wordt. Het geluid loopt uiteen van max 25 tot max 46 decibel. Wil je de thuisbatterij niet kunnen horen, dan is de slaapkamer of woonkamer niet aan te raden.

9. In de buurt van de omvormer

Wil je een thuisbatterij plaatsen die DC kan laden, dan dient hij in de nabijheid van de omvormer van de zonnepanelen te worden geplaatst. Bij een meer standaard AC batterij speelt dit geen rol.

10. Buiten?

Hoewel sommige thuisbatterijen buiten geplaatst kunnen worden, wordt aangeraden om thuisbatterijen binnen te plaatsen. Batterijen kunnen niet goed tegen direct zonlicht en vrieskou. Voor optimale prestaties en levensduur van de batterij wordt aangeraden hem binnen te plaatsen.

Wat is de beste plaats voor een thuisbatterij?

Elk huis en elke thuisbatterij zijn anders, maar er zijn wel een aantal locaties of kamers aan te wijzen waar een thuisbatterij doorgaans het beste tot zijn recht komt, en waar hij juist niet geschikt is.

šŸ‘ In de ruimte waar de omvormer staat (zolder of technische ruimte)
Op nummer 1 staat de ruimte waar ook de omvormer van je zonnepanelen staat. Vaak is dit de zolder of een apart ingericht technische ruimte. Dit omdat een omvormer veel van dezelfde voorwaarden heeft als een thuisbatterij. Er dient stroom en internet aanwezig te zijn, er is al een 3-fase aansluiting aanwezig. Geluid is hier vaak niet zo’n probleem en mocht je een DC batterij hebben staat hij meteen vlak bij de omvormer.

šŸ‘Ž Buiten
Batterijen kunnen niet goed tegen direct zonlicht en vrieskou. Toch zijn er thuisbatterijen die je wel buiten kunt plaatsen. Check hiervoor in de thuisbatterijvergelijking even de kolom ‘IP-waarde’, dan weet je waar je batterij tegen kan. Een voorbeeld van een batterij die buiten kunt plaatsen is de Tesla Powerwall. Sterker nog, omdat Li-ion batterijen brandgevoeliger kan het juist wenselijk zijn om hem buiten te plaatsen. Voor optimale prestaties en levensduur van de batterij wordt echter aangeraden de thuisbatterij binnen te plaatsen.

šŸ¤” OngeĆÆsoleerde ruimtes (bv. garage of kelder)
Een garage of kelder kan een prettige ruimte zijn om de thuisbatterij te plaatsen. Er is vaak voldoende ruimte, je hebt geen last van het geluid en er is stroom en internet beschikbaar. Er is vaak genoeg ruimte voor ventilatie en de muren zijn voldoende stevig. In ongeĆÆsoleerde ruimtes kun je wel last hebben van zeer hoge (boven 40 graden) of lage temperaturen (onder 0). Afhankelijk van hoe goed je batterij hier tegen bestand is, zullen de prestaties dan gaan afnemen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *