Je wilt een thuisbatterij plaatsen, maar welke plekken in huis voldoen aan de voorwaarde om een thuisbatterij te plaatsen? De plek van je thuisbatterij heeft invloed op prestaties, levensduur en veiligheid. Dan zijn er ook nog praktische overwegingen. In dit artikel 10 dingen waar je aan moet denken om te bepalen op welke locatie je je thuisbatterij geplaatst. Ook vertel ik je wat de meest geschikte ruimtes zijn.
Overwegingen om de plek van de thuisbatterij te bepalen
1. Genoeg ruimte
Thuisbatterijen zijn best groot. Kijk dus goed naar de omvang van de thuisbatterij, en zorg dus dat er voldoende plek beschikbaar is. Ook is het belangrijk om extra ruimte rondom de batterij vrij te houden voor ventilatie en onderhoudswerkzaamheden.
2. Ventilatie
Thuisbatterijen genereren warmte tijdens het opladen en ontladen. Het is dus van belang dat er op de locatie voldoende ventilatie mogelijk is om te voorkomen dat het te warm wordt.
3. Stevige muur of vloer
Een thuisbatterij dient afhankelijk van de uitvoering op een stevige ondergrond worden geplaatst of met beugels aan de muur worden bevestigd. Kijk goed hoe jouw batterij bevestigd dient te worden. Batterijen zijn zwaar. Zeker bij een batterij met wandmontage is het belangrijk dat de muur het gewicht kan dragen. Een gipsen wand is daarom niet geschikt om een thuisbatterij op te hangen.
4. Stroompunt
Plaats de thuisbatterij in de buurt van de stroomaansluiting om extra kabels of aansluitingen te vermijden. Dit geldt in het bijzonder als je een 3-fase thuisbatterij wilt plaatsen. Daarom worden thuisbatterijen vaak in de buurt van de omvormer van de zonnepanelen geplaatst, omdat daar vaak al een 3-fase aansluiting ligt ten behoeve van de zonnepanelen.
5. Internettoegang
Om met de thuisbatterij te communiceren, kun je gebruik maken van wifi, ethernet of een sim-kaart. Heb je een batterij die werkt op basis van wifi, dan dien je er voor te zorgen dat er een voldoende sterk wifisignaal is. Sluit je de thuisaccu aan met een netwerkkabel, dan dient er een ethernetverbinding mogelijk te zijn op de plek van installatie.
6. Veiligheid
Plaats de thuisbatterij op een plek waar het risico op schade minimaal is. Vermijd locaties in de buurt van waterleidingen.
7. Toegankelijk
Zorg ervoor dat je makkelijk bij je thuisbatterij kunt. Dat is handig als je hemt wilt inspecteren of er onderhoud nodig is.
8. Geluid
Thuisbatterijen maken geluid. Hoeveel geluid hangt af van de wijze waarop er gekoeld wordt. Het geluid loopt uiteen van max 25 tot max 46 decibel. Wil je de thuisbatterij niet kunnen horen, dan is de slaapkamer of woonkamer niet aan te raden.
9. In de buurt van de omvormer
Wil je een thuisbatterij plaatsen die DC kan laden, dan dient hij in de nabijheid van de omvormer van de zonnepanelen te worden geplaatst. Bij een meer standaard AC batterij speelt dit geen rol.
10. Buiten?
Hoewel sommige thuisbatterijen buiten geplaatst kunnen worden, wordt aangeraden om thuisbatterijen binnen te plaatsen. Batterijen kunnen niet goed tegen direct zonlicht en vrieskou. Voor optimale prestaties en levensduur van de batterij wordt aangeraden hem binnen te plaatsen.
Wat is de beste plaats voor een thuisbatterij?
Elk huis en elke thuisbatterij zijn anders, maar er zijn wel een aantal locaties of kamers aan te wijzen waar een thuisbatterij doorgaans het beste tot zijn recht komt, en waar hij juist niet geschikt is.
👍 In de ruimte waar de omvormer staat (zolder of technische ruimte)
Op nummer 1 staat de ruimte waar ook de omvormer van je zonnepanelen staat. Vaak is dit de zolder of een apart ingericht technische ruimte. Dit omdat een omvormer veel van dezelfde voorwaarden heeft als een thuisbatterij. Er dient stroom en internet aanwezig te zijn, er is al een 3-fase aansluiting aanwezig. Geluid is hier vaak niet zo’n probleem en mocht je een DC batterij hebben staat hij meteen vlak bij de omvormer.
👎 Buiten
Batterijen kunnen niet goed tegen direct zonlicht en vrieskou. Toch zijn er thuisbatterijen die je wel buiten kunt plaatsen. Check hiervoor in de thuisbatterijvergelijking even de kolom ‘IP-waarde’, dan weet je waar je batterij tegen kan. Een voorbeeld van een batterij die buiten kunt plaatsen is de Tesla Powerwall. Sterker nog, omdat Li-ion batterijen brandgevoeliger kan het juist wenselijk zijn om hem buiten te plaatsen. Voor optimale prestaties en levensduur van de batterij wordt echter aangeraden de thuisbatterij binnen te plaatsen.
🤔 Ongeïsoleerde ruimtes (bv. garage of kelder)
Een garage of kelder kan een prettige ruimte zijn om de thuisbatterij te plaatsen. Er is vaak voldoende ruimte, je hebt geen last van het geluid en er is stroom en internet beschikbaar. Er is vaak genoeg ruimte voor ventilatie en de muren zijn voldoende stevig. In ongeïsoleerde ruimtes kun je wel last hebben van zeer hoge (boven 40 graden) of lage temperaturen (onder 0). Afhankelijk van hoe goed je batterij hier tegen bestand is, zullen de prestaties dan gaan afnemen.
Als data-gedreven marketeer weet Danny als geen ander hoe je je energie thuis kunt managen. Zo laadt hij z’n elektrische fiets op als de zon schijnt. Dankzij zijn interesse in duurzaamheid en techniek kan hij je alles vertellen over een slimme, duurzame woning.
Goedemorgen Danny,
Complimenten voor je uitvoerig onderzoek en duidelijk overzicht van de mogelijkheden met thuisbatterijen. Ik heb nog wel een vraagje over aansluiting van de batterij-omvormer aan het net en de groepenkast.
In geval van een noodstroomvoorziening, waarbij de netaansluiting (grid) moet worden afgeschakeld, hoe wordt de verbinding met de netaansluiting en de groepenkast gemaakt? Wordt een afschakel-ems geplaatst tussen de netaansluiting en de omvormer? Dit houdt in dat de groepenkast en de hoofdzekeringen van elkaar gescheiden moeten worden. Bij de meeste gebruikers bestaat dit uit een geheel, die aan elkaar geschroefd is en waar weinig ruimte is.
In mijn geval zal de batterij en de omvormer in de garage geplaatst moeten worden. Dat betekent een kabel 5×2,5 mm2 van de netaansluiting naar de omvormer en een kabel 5×2,5 mm2 weer terug naar de groepenkast.
Wat is jullie ervaring daarin?
Alvast bedankt en ga zo door!
Met vriendelijke groet,
Henk Jeursen
Ik weet zelf het antwoord niet, maar ik heb hem even doorgezet naar iemand die er meer van weet.
Hoi Henk,
Als je het hebt over een Victron Multiplus II met bijvoorbeeld Pylontech accu’s, dan regelt de Multiplus-II dit. Deze zorgt dat bij uitval van het grid, een zgn eiland-modus actief wordt. Dus zou me daar geen zorgen om maken. Is geen aanpassing voor nodig in de meterkast.
Wat wel veel gedaan wordt, om te zorgen dat je het accu systeem ook tijdelijk kunt buitensluiten van je huis (zodat je bijvoorbeeld onderhoud kunt uitvoeren) is een 3 standen schakelaar plaatsen in de meterkast.
En je hebt het juist vwb je kabels. Vanuit de meterkast, meteen na de hoofdschakelaar een kabel richting je Multiplus-II, en vandaaruit terug naar de meterkast.
Als je toch kabels gaat aanschaffen, koop iets duurder 5x4mm2. Ook voor de toekomst is dit verstandig.
Mvg Yves
Beste Danny, mij naam is Ed , ik overweeg de mogelijkheid te zoeken om een thuis batterij met een generator te kunnen opladen, dus ipv. een net voeding, De eenvoudigste manier lijkt mij; een wissel-schakeling van het net naar de uitgang van een generator. Is dit een haalbare constructie? Groeten Ed uit Amsterdam
Hi Ed. Ik heb je reactie een paar keer gelezen, maar ik begrijp de situatie niet.
In welke situatie zou je met een generator een thuisbatterij willen opladen?
Of dit gaat werken hangt helemaal af van welke batterij je gebruikt en hoe je die inzet. Dit klinkt als een op-maat installatie. Ik denk dat je dit daarom het beste aan Harold Halewijn kunt vragen: https://www.haroldhalewijn.nl/.