Handige tips om energieverbruik te verlagen

11 januari 2023

Voordat je aan de slag gaat met het treffen van grotere energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, woningisolatie of een warmtepomp, is het interessant om te kijken naar kleine slimme maatregelen. Hieronder enkele handige tips om je energieverbruik te verlagen die je niets of relatief weinig kosten.

Tips om gas te besparen

Er zijn een aantal snel toe te passen maatregelen om gas te besparen.

Radiatorfolie

Radiatoren warmen de lucht in huis op. Dit kun je goed merken wanneer je een hand boven de radiator houdt. Dit noemen we convectiewarmte. Naast convectiewarmte zorgt een radiator ook voor stralingswarmte. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je dichtbij een radiator staat. Doordat een radiator in veel gevallen tegen een buitenmuur bevestigd is, warmt deze de muur flink op. Daardoor ontstaat er warmteverlies. Dit kun je voorkomen doorradiatorfolie te plaatsen.

Radiatorfolie is een soort aluminiumfolie dat je aanbrengt aan de achterkant van een radiator of achterliggende muur. De folie reflecteert de warmtestraling van de radiator. Met radiatorfolie kan de warmtestraling richting de buitenmuur met ongeveer 80% verminderd worden, afhankelijk van het soort radiatorfolie en de plaatsing ervan. Radiatorfolie kost een paar tientjes en dat verdien je vaak al binnen 1 jaar terug.

Verlagen aanvoertemperatuur cv-ketel

Als je de cv-ketel energiezuiniger wilt laten werken dan kun je dat doen door de temperatuur van het cv-water te verlagen. Standaard staat een cv-ketel ingesteld op 80°C of 90°C. Daardoor gaat het rendement van de ketel sterk achteruit en het gasverbruik omhoog. De aanvoertemperatuur van het cv-water kan in veel woningen makkelijk tot 55°C verlaagd worden. Als de cv-ketel in de winter moeite heeft om te verwarmen op 55°C omdat je woning matig geïsoleerd is dan draai je in dat geval de aanvoertemperatuur omhoog naar maximaal 70°C. Bij de meeste cv-ketels zie je de aanvoertemperatuur op het display staan en kun je deze met twee knopjes, met pijl omlaag of omhoog, aanpassen. Is dit niet het geval dan staat in de gebruikshandleiding van de cv-ketel uitgelegd hoe je de aanvoertemperatuur kan veranderen.

Waterzijdig inregelen cv-ketel

Het regelen van de snelheid waarmee het water door radiatoren stroomt heet waterzijdig inregelen. In veel huishoudens is dit niet goed ingeregeld. Daardoor kan er een verschil zijn in temperatuur tussen radiator A en B. Dat veroorzaakt een hoog gasverbruik.

Voorbeeld van een warmtebeeldfoto

Alle radiatoren in huis wil je even snel warm hebben. Daarbij moet de grote van een radiator geen rol spelen ondanks dat een grotere radiator meer water bevat. Het water dat door een grote radiator gaat moet sneller stromen dan door een kleine radiator. Als dat niet het geval is dan wordt de kleine radiator veel sneller warm. Ook de locatie van de radiator heeft invloed. Radiatoren die dicht bij de cv-ketel hangen zullen het eerst het warme water ontvangen.

Je kunt het waterzijdig inregelen van je cv-ketel heel goed zelf doen. Je hebt daarvoor wel wat gereedschap nodig. Je kunt dit makkelijk in speciale cv-inregelkits vinden. Deze zijn via verschillende webshops te koop. Het zelf doen is vaak goedkoper dan het laten doen door een installateur. Met een goed ingeregelde cv-installatie kun je in het beste geval tot wel 20% besparen op het gasverbruik. Een cv-inregelkit kost rond de €100. Je verdient dit vaak binnen een paar jaar terug door lagere stookkosten.

Kierdichting

In huis zijn er ongemerkt veel plekken waar koude lucht naar binnen komt. Dit gebeurt door bijvoorbeeld naden en kieren rond ramen en deuren of het kruipluik naar de kruipruimte toe. Andere plekken zijn bijvoorbeeld leidingdoorvoeren, brievenbussen, dakaansluitingen en tussen gipsplaten. Je kunt met het dichtmaken van deze tochtende kieren en naden tot 5% op je gasrekening besparen.

Kieren in de bewegende delen van een deur of raam maak je dicht met tochtstrips of zelfklevend tochtband. Voor de buitendeur zijn aparte tochtborstels en brievenbuskleppen erg goed in het voorkomen van tocht en warmteverlies. Voor het dichtmaken van naden die geen draaiende onderdelen bevat kun je ook tochtstrips gebruiken. Dit kan eventueel ook met kit of PUR-schuim.

Tips om elektriciteit te besparen

Ook elektriciteit is een belangrijke kostenpost voor veel huishoudens. Hieronder tips om elektriciteit te besparen.

Stand-by-killers

De meeste apparaten gebruiken in de stand-by nog steeds elektriciteit. Dat is zonde. Bij veel apparaten kun je alleen niet zien of deze nog aan staat. Niet ieder apparaat heeft namelijk een indicatielampje. Vaak gebruiken apparaten dus ook als ze uit staan nog veel elektriciteit. Dat noem je sluipverbruik. In een gemiddelde woning gaat ongeveer 450 kWh aan elektriciteit verloren door sluipverbruik. Dat is €105 waar je helemaal niets voor terug krijgt!

Een apparaat helemaal uit zetten kan lastig zijn. Je moet de stekker soms helemaal uit het stopcontact halen voordat deze van de stand-by functie af is. In dat geval kun je een stand- by-killer of bespaarstekker gebruiken. Dit apparaat plaats je in het stopcontact waarna je de stekker van het apparaat in de bespaarstekker zet. Wanneer je met de afstandsbediening de tv of radio uitzet detecteert de stand-by-killer dit en schakelt de apparaten helemaal uit. Een stand-by-stekker heb je al voor een paar tientjes.

Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen

Het meeste elektriciteitsverbruik komt in woningen vooral door verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen verbruiken veel elektriciteit als ze aan staan. Vervang ze voor ledverlichting en je zult zien dat de elektriciteitsrekening flink daalt. Kijk meteen ook of je slimme schakelaars, die automatisch uitgaan na een paar minuten, kan plaatsen zodat het licht niet onnodig aan blijft.

Laat je was drogen aan de lijn of droogrek

Een wasdroger is een behoorlijke energieslurper. Een gemiddeld huishouden verbruikt voor het gebruik van een droger tussen de 200 en 400 kWh aan elektriciteit per jaar. Dat betekent dat je per jaar tussen de €45 en €90 per jaar kwijt bent aan elektriciteit. Laat de was dus in het vervolg buiten of binnen in huis drogen, dat bespaart je een hoop geld.

Was op 40°C of zelfs 30°C en gebruik de eco-stand van je wasmachine

Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit voor het verwarmen van water. Kouder wassen scheelt dus flink veel elektriciteit. Als je wast op 30 graden dan is dat de helft goedkoper dan wanneer je op 60 graden wast. Op 40 graden wassen is ook al een kwart goedkoper. Als je op een lagere temperatuur wast dan duurt het vaak wel iets langer om de was schoon te krijgen. Vandaar dat de eco-stand op een wasmachine ook langer duurt.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Handige tips om energieverbruik te verlagen

  1. Groenewold jun 27, 2023

    Vervang een oudere, op wisselstroom werkende, mechanische ventilatiebox in je huis door een modernere op gelijkstroom. Dit ontbreekt vaak in lijstjes met energie-besparende maatregelen maar effect is best wel groot. Onbekendheid komt misschien omdat die vierkante box van, zeg 45×45 cm, ergens verstopt zit in je huis. Box zuigt keuken-,wc-, douche- waterdamp af, en stuurt het naar buiten. Dit apparaat moet 24u per dag/nacht aan staan om schimmelvorming te voorkomen en verbruikt in wisselstroomversie vele malen meer stroom dan de gelijkstroom versie (ingebouwde transformator). Investering van rond 300 euro is snel terugverdiend omdat-ie heeeel veel jaren ongemerkt zijn werk blijft doen.