[Advertorial] Smart #1: de nieuwe elektrische auto’s van Smart

20 januari 2023

We kennen Smart allemaal als de eigenzinnige stadsautofabrikant. En de stad, dat is wat de elektrische auto’s van Smart zo interessant maakt. Juist in onze steden hebben we te maken met relatief veel luchtvervuiling en beperkte (openbare) ruimte. Aan de andere kant kennen steden juist de hoogte laadpaaldichtheid. Kortom, de elektrische auto is gemaakt voor de stad en voor de compacte elektrische auto’s van Smart in het bijzonder. Zodoende kijken wij met interesse naar de nieuwe lichting elektrische auto’s van Smart: de Smart #1.

De kracht van elektrisch rijden

Wij van Doe Duurzaam zijn al jaren overtuigd van elektrisch rijden. Rij jij nog niet elektrisch, dan benadrukken we nog vraag even de voordelen:

  1. Milieuvriendelijk: Bovenal zijn elektrische auto’s milieuvriendelijk. Ze produceren geen uitlaatgassen, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor stedelijke omgevingen waar de luchtkwaliteit vaak slecht is.
  2. Compactheid: Elektrische auto’s zijn vaak compacter dan conventionele benzine- of dieselauto’s, waardoor ze gemakkelijker te navigeren zijn door drukke stadsstraten en een parkeerplaats vinden.
  3. Lage onderhoudskosten: Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen dan conventionele auto’s, dus er is minder kans op slijtage en onderhoudskosten en total cost of ownership (TCO) zijn lager.
  4. Technologie: Elektrische auto’s zijn vaak uitgerust met geavanceerde technologieën zoals efficiënt energiebeheer. Dankzij energie regeneratief remmen wordt je Smart onderweg weer opgeladen.
  5. Opladen is geen drempel meer. In het bijzonder in de steden zijn er enorm veel openbare laadpalen en zijn er volop snellaadmogelijkheden waardoor je weer snel op weg kunt zijn na een korte stop voor het opladen.

Nieuw: de Smart #1

Interessant is het dan ook dat Smart onlangs een nieuwe lichting elektrische auto’s heeft gelanceerd: de Smart #1. De nieuwe elektrische Smart biedt wel duidelijk meer dan dat we van voorgangers gewend zijn. De auto’s bieden ruimte aan vijf personen en je kunt er een caravan met een gewicht tot 1.600 kilogram mee trekken, of een fietsdrager voor twee e-bikes.

De Smart #1 is beschikbaar in vier edities. De Pro+ is het instapmodel en is beschikbaar vanaf 41.395 euro. Het topmodel, de Brabus, moet 48.900 euro kosten. Alle uitvoeringen zijn voorzien van een accupakket met een capaciteit van 66 kWh. Qua actieradius moet je dan denken aan 440 kilometer (WLTP). Met het vermogen van 272 pk kom je van 0-100 km/u in 6,7 seconden. Thuis of bij een openbare laadpaal is laden tot 22 kW mogelijk. Met de snellader kan je tot 150 kW laden, zodat je van 10% tot 80% kunt laden in minder dan 30 minuten.

Kijken we naar de technologie dan zien we een mooi groot 12.8″ scherm die de navigatie, belangrijke weer- en voertuiginformatie of je muziekspeler kan tonen. De navigatie bevat real-time live verkeerscontrole, bereik op kaart, en POI-informatie – met omleidingen op het traject naar plaatselijke oplaadstations. Interessant is ook dat er verschillende scenario’s ingesteld kunnen worden. Zo is er een Parkeercomfortmodus, Slaapmodus, Opfrismodus, Huisdiermodus, en een Wasstraatmodus – waarin de ramen automatisch sluiten en de spiegels inklappen terwijl je auto wordt klaargemaakt voor een brandschone wasbeurt.

De Smart #1 draait geen Android maar Ecarx. Desalniettemin zijn apps als Spotify, TuneIn en integraties voor weer- en agenda-apps beschikbaar. De eerder genoemde functies zijn bovendien aan te spreken met een AI spraakassistent. Ook voor de rijervaring zijn er waardevolle intelligente functies, zoals een autonoom noodremsysteem (Autonomous Emerging Braking) en een assistent voor uitwijkmanoeuvres (Evasive Manoeuvre Assist).

Pre-order

Voor wie benieuwd is naar de nieuwe Smart #1 moet nog even geduld hebben. De levering aan de klant kan op zijn vroegst worden verwacht aan het einde van het tweede kwartaal van 2023. Op de website van Smart is al wel een pre-order mogelijkheid beschikbaar.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *