Welke beddengoed is het meest duurzaam?

19 december 2023

Op vrijwel ieder aspect binnen onze maatschappij speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. In dat verband wordt duurzaamheid gekoppeld aan de grondstoffen van een materiaal; alles wat olie als basis heeft, zoals bij synthetische kunststoffen het geval is, is eigenlijk niet echt duurzaam voor de planeet. Maar hoe zit dat op gebied van dekbedden? We staan er misschien niet bij stil, maar ook op dat gebied speelt duurzaamheid een belangrijke rol; precies waar we in dit artikel naar kijken. Welke dekbedden zijn duurzaam?

Welke dekbedden zijn het meest duurzaam?

We brengen tijdens ons leven maar liefst 30% van onze tijd slapend door, vanzelfsprekend hoort daar dan een goede nachtrust bij. Deze creëer je door niet alleen te kiezen voor het juiste matras, maar ook voor het juiste materiaal beddengoed. Duurzaam beddengoed is iets om even bij stil te staan; niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind(eren). Welke stoffen en materialen zijn het meest duurzaam en bevatten de minste pesticiden en chemicaliën?

Tencel beddengoed

Dat je misschien nog nooit gehoord hebt van het materiaal Tencel is niet zo vreemd, deze stof is relatief kort geleden ontwikkeld. Tencel is een fabricaat dat gemaakt is van houtpulp en levert een perfect zachte stof op. Het betreft dus natuurlijke kunststof en is bijzonder duurzaam. Daarnaast is er de stof ‘katoen – tencel’, met een verhouding van 60% katoen en 40% tencel; tencel dekbedden worden als ideaal gezien, doordat dit een geweldige stof oplevert met de kwaliteiten van beide stoffen.

Voordelen Katoen-Tencel

 • Koel in de zomer, warm in de winter, dankzij het aanpassingsvermogen van tencel-katoen
 • Zacht, glad, kreukt minimaal
 • Duurzame kunststof
 • Minder water nodig bij productie dan bij andere stoffen
 • Neemt tot 50% meer vocht op dan bij uitsluitend katoen
 • Huisstofmijt krijgt nauwelijks kans, daarnaast antibacterieel en anti allergeen

De gladheid van deze stof kan als nadeel worden gezien indien je daar niet van houdt.

Linnen beddengoed

Linnen kent diverse duurzame voordelen, dit is een stof waarvoor de grondstoffen zich in Europa bevinden en vormt de meest duurzame keuze voor beddengoed; dit dankzij het productieproces en de lange levensduur van maar liefst 30 jaar. We zetten alle voordelen op een rij.

Voordelen linnen:

 • Meest duurzame, natuurlijke beddengoed
 • Ventilerend vermogen
 • Hypoallergeen, antibacterieel
 • Stevige stof, slijtvast
 • Krimpt niet, indien er gekozen wordt voor gewassen linnen beddengoed

De nadelen zijn dat deze stof iets ruwer aanvoelt dan andere stoffen en erg kreukgevoelig is. Kies overigens niet voor wit linnen; deze stof is namelijk behandeld met chemicaliën om de witte kleur te verkrijgen.

Biologisch katoenen beddengoed

Kies voor biologische katoenen beddengoed voorzien van een GOTS keurmerk: deze stof is namelijk niet bewerkt met chemicaliën en kent een natuurlijk productieproces, wat zowel beter is voor de productiemedewerkers als voor het milieu.

Voordelen biologisch katoen:

 • Iets hogere prijs dan niet biologisch katoen
 • Diverse varianten verkrijgbaar, zoals katoen-satijn, wat zachter en gladder is, percal katoen is meer crispy en katoen tencel is zowel glad als goed vocht opnemend
 • Ademend vermogen

Als nadeel zou kunnen worden aangemerkt dat biologisch katoen toch net wat duurder is dan gewoon katoen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *