De terugleververgoeding en salderen

25 augustus 2022

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over salderen. In dit artikel lees je alles over wat salderen is, hoe het werkt en hoeveel geld je krijgt tijdens en na het salderen.

Terugleververgoeding, wat is dat?

De terugleververgoeding van stroom vanuit je zonnepanelen geldt alleen voor zonnestroom boven het eigen jaarlijkse verbruiksniveau. Daaronder krijg je hetzelfde tarief als je betaalt voor de afname van stroom. Dus als je op jaarbasis 3500 kilowattuur (kWh) stroom verbruikt en je wekt met je zonnepanelen bijvoorbeeld 2500 kWh op, dan wordt dit ‘gesaldeerd’ en krijg je dezelfde vergoeding voor de teruggekeerde stroom per kWh van je energieleverancier als je betaalt voor de afgenomen stroom.

Alleen als je meer dan die 3500 kWh in het bovenstaande voorbeeld opwekt krijg je voor elke kilowattuur meer die je teruglevert een vergoeding. Dit tarief geldt alleen voor het overschot aan zonnestroom boven je jaarlijkse verbruik. Dat komt vooral voor bij grote woningen met grote daken. Voor de meeste woningen met zonnepanelen is de terugleververgoeding vaak niet relevant.

Rekenvoorbeeld: meer stroom opwekken dan je verbruikt

Stel je voor: je verbruikt in je contractjaar 2500 kWh voor je huishouden. Je zonnepanelen draaien lekker en wekken in datzelfde contractjaar 3000 kWh op. Dat betekent het volgende:

2500 kWh mag je direct salderen, dus wegstrepen van je verbruik op het moment dat de zon niet scheen.

500 kWh lever je aan het energienet. Alleen over dat deel krijg je de terugleververgoeding. In de meeste gevallen is dit tussen de € 0,09 en € 0,11. Dat si dus minder dan de ‘commerciële prijs’. Logisch, want deze stroom verdwijnt anoniem in het netwerk. Je krijgt voor die 500 kWh dus tussen de € 45 en € 55 vergoed.

Wat is terugleveren?

Zonnepanelen wekken met zonlicht stroom op. Je omvormer zet deze energie om in elektriciteit die je direct in huis kunt gebruiken. Wek je op een hete zomerdag meer op dan dat je op dat moment nodig hebt? Dan lever je het overschot terug aan het energienet. Je energieleverancier kan jouw groene energie dan aan andere huishoudens aanbieden. De stroom die je dus direct zelf verbruikt, gaat niet eens ‘door de meter’.

Wat is salderen?

Door de salderingsregeling zijn Nederlandse energieleveranciers verplicht om de stroom die je teruglevert af te trekken van je totale verbruik. Dit wegstrepen noemen we salderen. Je betaalt alleen het restbedrag. Voor de stroom die je teruglevert krijg je dus hetzelfde bedrag als waarvoor je het afneemt.

Voorbeeld: in een jaar tijd lever je 2500 kWh terug, maar je verbruikt 3000 kWh. Je hoeft dan maar 500 kWh te betalen.

Hoe mag je salderen?

Als je saldeert, mag dat onder bepaalde voorwaarden. Maar de meeste huishoudens voldoen hier al standaard aan:

 • Je mag bij salderen niet meer terugleveren dan je afneemt. De salderingsgrens noemen we dat. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je hiervoor dus de terugleververgoeding
 • Salderen gebeurt per contractjaar. Niet per kalenderjaar.
 • Je levert energie terug via dezelfde aansluiting als waarmee je het binnenkrijgt.
 • Salderen mag alleen met een kleinverbruikersaansluiting. Dit is voor bijna alle huishoudens zo.
 • Je moet je zonnepaneleninstallatie aanmelden op energieleveren.nl.

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling kost de overheid veel geld. Steeds meer mensen nemen zonnepanelen. Daarom wordt de salderingsregeling afgebouwd. Per jaar mag je steeds iets minder wegstrepen ten opzichte van je verbruik. Het is straks slim om je wasmachine aan te zetten of je auto op te laden als de zon schijnt. Hier komen ook slimme apparaten voor op de markt.

Voor actuele cijfers en regelingen kun je het beste bij Milieu Centraal terecht. Ze publiceren de meest recente overheidsbeslissingen.

Grafiek salderingsregeling

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “De terugleververgoeding en salderen

 1. Hoi Aljo, twee observaties:

  1) dit kloppend maken, “Voorbeeld: in een jaar tijd lever je 2500 kWh terug, maar je verbruikt 3000 kWh. Je hoeft dan maar 1000 kWh te betalen.”
  2) uitgaande van een woning met pv is dit “Het is straks slim om je wasmachine aan te zetten of je auto op te laden als de zon schijnt.” Nu ook al slim, mits er ‘energie over is’ met die zon-pv opbrengst

  Mss een slimme meter uitlees maker als P1monitor ontwerper of Marcel Zuijdwijk/Paulus Schouten (interface en homeassistant platform) proberen te schaken voor een gesprek? Ja bewust opensource en niet perse -enkel- commerciële initiatieven!

  • Hoi!

   Inderdaad, ik zag de fout. Die is nu hersteld, dank voor de scherpte!

   Wat betreft de tweede: ik kom graag in gesprek met mooie initiatieven. Zeker ook voor een gesprek met microfoon voor de Podcast over duurzaamheid. Geef hun gegevens even door via het contactformulier. Wat betreft ‘doe-het-zelf’, ik raad ook mensen bijvoorbeeld Enelogic te gebruiken, of Earn-e uit Arnhem. Niet duur, maar geeft wel het benodigde inzicht. Niet iedereen kan of wil zelf aan de slag met een Raspberry Pi bijvoorbeeld.

 2. Goedemiddag Aljo,

  Ik heb sinds dit jaar voor het eerst de situatie dat ik ga salderen met een variabel contract. Welke regels gelden er dan? Welk tarief betaal je na saldering? Want maandelijks heb je andere stroom tarieven, wordt alles dan op het laatst/hoogst mogelijke tarief overgehouden? een soort Fifo systeem dus?

  Hopelijk kunt u dit beantwoorden,

  met vriendelijke groet,

  Rob Thompson