Welke laadpas heb je nodig?

19 augustus 2022

Ga je naar het buitenland met je elektrische auto? Bereid je dan voor met de juiste laadpas.

Het is écht niet nodig om met 6 verschillende laadpassen te reizen. Maar soms kom je op een plek waar nét die ene pas niet werkt. Ook lees je het verschil over laadpassen en laad apps. Zeker in Frankrijk kan het handig zijn vooraf te kijken welke pas je nodig hebt op of rondom je bestemming.

De slimste laadpas voor je reis

De meeste laadpassen die je in Nederland kunt krijgen, zijn in Europa te gebruiken. Bekijk voordat je gaat de website laadpastop10.nl voor een actueel overzicht. Je kunt in het menu selecteren voor welk land je de laadpas wil gebruiken. Handig!

Laadpas versus Laad App

Voordat je verder leest: er zijn vaak twee opties om een snellader te starten. Met een app, van willekeurige aanbieders of met een laadpasje dat je tegen de laadpaal aanhoudt. Zeker die laatste is het meest betrouwbaar. Ik heb af en toe bij een snellader gestaan die niet startte met de app. Gelukkig gaat het vaak genoeg wel goed en start de laadsessie binnen enkele seconden.

Een laadpas heb je vooral vaak nodig bij een AC-laadpalen. Dat zijn de langzamere laders waar je je eigen stekker in moet stoppen. Dat kan – afhankelijk van de pas – ook nog eens een voordelige keuze zijn. Overigens zijn veel langzame laders ook te starten met de app van de aanbieder. Zoals Clever in Denemarken en Mer in Noorwegen. Ik heb daar goede ervaringen mee.

Met twee of drie apps kun je half Europa door. Echter geldt: hoe meer apps (of passen) hoe scherper je prijs. Maar dat kost je ook uitzoekwerk.

Laadpas voor Frankrijk

Ga je naar Frankrijk, let dan extra goed op. Zoals je de meeste laadpassen en apps kunt gebruiken in vrijwel heel Europa is Frankrijk nog wel eens eigenwijs. Hier een kort overzicht van laadpassen voor Frankrijk:

Opladen bij Tesla Supercharger

Heel handig: je kunt ook bij een (deel van) Tesla Super Chargers opladen. Deze hebben allemaal een CCS-stekker. Hiervoor heb je de Tesla App en een Tesla account nodig. Dit account maak je in een paar minuten aan.

Koop een laadpas bij Vandebron.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *