Dynamische energieprijzen – dit is wat je moet weten

28 augustus 2022

De markt voor dynamische energieprijzen begint nu ook in Nederland vorm te krijgen. Er komen meer aanbieders en de keuze wordt steeds groter. In dit artikel lees én hoor je alles over dynamische energieprijzen in Nederland.

De prijzen van elektriciteit fluctueren enorm. De laatste tijd sluit je een energiecontract af met flink hoge stroom- en gasprijzen. Stroom wordt door energieleveranciers ingekocht per uur (dagelijkse uurprijzen). Daar merk je als consument niks van als je een (lang)lopend energiecontract hebt. Je kunt ook gebruik maken van een energieleverancier waarbij je een stroomprijs per uur betaald. De zogeheten dynamische prijzen. Je weet dan een dag van tevoren wat de prijzen per uur de volgende dag zijn. Hier kun je vervolgens op inspelen, door stroom af te nemen op de laagste prijs (meestal in de middag). En je kunt natuurlijk je huis slim(mer) maken en zo gebruik maken van lagere stroomprijzen. Dat kan dus voordelig uitpakken. We leggen je uit hoe het werkt en wat jij kunt doen. En of je voordeliger uit bent natuurlijk.

.

Hoe komen energieprijzen tot stand?

Om te begrijpen hoe energieprijzen tot stand komen is het goed om eerst een paar stappen terug te doen. Wat veel mensen niet beseffen is dat energie plaats- en tijdgebonden is. Elektriciteit is allereerst een lokaal fenomeen. Het is te vergelijken met voedsel. Waar er in delen van de wereld sprake is van een voedseltekort, is er tegelijkertijd sprake van aanzienlijke voedselverspilling. Desalniettemin kun je vanwege de afstand niet met het ene overschot het tekort op een andere plek oplossen. Elektriciteit kan niet gemakkelijk worden getransporteerd. Hoe langer de afstand waarover energie moet worden getransporteerd, hoe meer verlies er optreedt. Wereldwijd gaat ongeveer 8 procent van de elektriciteit verloren aan transport alleen.

Energie is bovendien tijdsgebonden. Energie die je opwekt moet je direct gebruiken, anders gaat het verloren. Aan het dumpen van energie zijn kosten gebonden. Dit is waarom energieproducenten in zo’n geval negatieve energieprijzen hanteren, dat is goedkoper dan dumpen.

Onbalans op het energienet

Vraag en aanbod zijn niet altijd in evenwicht. De wereld produceert niet precies de goede hoeveelheid energie precies op het moment en op de plek waar het nodig is. Deze onbalans zal vanwege de energietransitie alleen maar toenemen. Het grote probleem van deze duurzame energiebronnen: er is alleen energie als de zon schijnt of het waait. De toename van zonne-energie heeft grote impact op de vraag naar energie. Het netto resultaat is een significant energie-overschot overdag en een tekort wanneer de vraag naar energie piekt. Die ziet er nu niet meer uit als een kameel, maar als een eend. Dit patroon wordt dan ook de duck-curve genoemd.

Met de groei van de productie van duurzame energie daalt de ‘buik’ van de eend elk jaar een stuk verder. De data is van het energienet van Californië (CAISO).

Wanneer de zon schijnt groeit het aanbod van elektriciteit en daarmee neemt de netto energievraag af. Dan zal de energieprijs laag zijn. Als de zon niet schijnt maar er wel energievraag is, zoals in de avonduren, is de energieprijs hoog. Deze groeiende onbalans is een probleem. Want overdag groeit het energieoverschot terwijl er op andere tijdstippen een tekort ontstaat. Steeds vaker moeten energiebedrijven geld toeleggen om hun groene energie kwijt te kunnen. Voor mensen met zonnepanelen betekent dit bijvoorbeeld dat terugleveren steeds minder vanzelfsprekend is.

Wat zijn dynamische energieprijzen?

Dynamische energieprijzen zijn:

 • Tarieven voor elektriciteit die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten.
 • De prijzen zijn een dag van te voren bekend zijn.
 • De prijs voor elektriciteit kan van uur tot uur verschillen.
 • De prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. 

De actuele prijzen kun je altijd bekijken via het platform Dynamische Energieprijzen.

Voorbeeld dynamische (negatieve) energieprijs op 28 augustus 2022.

Gebruik de goedkoopste energie (en help ons allemaal)

Het leuke van dynamische energieprijzen is dat je hier op kunt inspelen. Je kunt dit doen door zoveel mogelijk energie te gebruiken in de uren dat de energie het goedkoopst is. En andersom probeer je energie-afname te voorkomen op uren dat de energieprijs hoog ligt. Dit is in de eerste plaats leuk voor de eigen portemonnee, maar je helpt daarmee dus ook het energienet door die een klein beetje meer te balanceren.

Niet al het energiegebruik kun je plannen. Koken wil je gewoon om etenstijd. Maar andere activiteiten kun je een stuk beter plannen:

 1. Het opladen van je elektrische auto
 2. Het opladen van je elektrische fiets
 3. De wasmachine
 4. De droger
 5. De vaatwasser

Slim automatiseren en dynamische energieprijzen

Helaas zijn onze elektrische apparaten nu nog ‘dom’. Dom in de zin dat ze niet zijn gemaakt om energiegebruik te plannen. Als je wilt inspelen op dynamische energieprijzen, dan moet je dat zelf plannen. Door van tevoren te kijken wanneer er lage prijzen zijn, en bijvoorbeeld dan je elektrische auto te laden.

Dat moet veel slimmer kunnen. Omdat fabrikanten dat nog vrijwel niet doen, ben ik zelf aan het klussen gegaan. Ik heb thuis een Raspberry Pi draaien met Home Assistant. Die leest de actuele energieprijs in. De Raspberry Pi is via Z-Wave ook verbonden met een aantal slimme schakelaars in mijn huis. Op het moment dat de energieprijs onder een bepaald niveau komt, dan schakelt mijn Raspberry Pi de schakelaar in mijn schuur in, en beginnen onze twee elektrische fietsen automatisch te laden. Als de stroom duur is, wordt de slimme schakelaar uitgezet en wordt er geen stroom gebruikt.

De elektrische fietsen worden alleen opgeladen als de stroomprijs laag is.

Dynamische energieleveranciers in Nederland

Vanwege de groei van duurzame energie zal de onbalans op ons energienet alleen maar toenemen. Het is dus van groot belang dat we vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten. Dynamische energieprijzen zijn hier in een onmisbare schakel, omdat het een economische incentive is voor mensen om vooral energie te gebruiken als de prijs laag is en vice versa. In Nederland heb je ANWB energie, EasyEnergy en Tibber als aanbieders van Dynamische energietarieven

Luister de Podcast over duurzaamheid met Rens Schoorl (Tibber Nederland)

Tibber werkt met dynamische energieprijzen, waarmee je als consument je energieverbruik kan afstemmen op de energieprijs van het moment. De energieleverancier helpt met het verminderen van stroomverbruik door slimme oplossingen in een eigen app. Doe Duurzaam had een leuk gesprek met Rens Schoorl van Tibber Nederland.

Tibber is afkomstig uit Noorwegen en Zweden en is sinds 2020 ook actief in Duitsland. Na een testperiode, begin dit jaar, rolt de energieleverancier zijn diensten uit over heel Nederland.

Met dynamische prijzen betaal je de inkoopprijs van stroom die dat uur geldt. Het is een alternatief voor variabele of vaste prijzen, die op dit moment gemiddeld erg hoog liggen en je niet de mogelijkheid bieden om te profiteren van prijsverschillen gedurende de dag.

Rens Schoorl, Country Manager Nederland van Tibber, tijdens de lancering in juli: ‘Die fluctuaties kunnen flink oplopen. Het grootste prijsverschil binnen één dag in mei was bijvoorbeeld 37 cent. De gemiddelde stroomprijs bij Tibber lag de afgelopen zes maanden dan ook 41 procent lager dan de tarieven die grote spelers op de energiemarkt momenteel aanbieden. Bij Tibber draaien we het bestaande model op de energiemarkt om. Wij verdienen niet aan stroom, maar bieden de consument de inkoopprijs per uur. De slimste, goedkoopste en groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Daarom geven wij constant inzicht in het verbruik en stimuleren wij consumenten om hun stroomverbruik te verminderen. Daarmee bieden wij een eerlijk en voordelig alternatief voor de oplopende prijzen van veel andere leveranciers.

.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

13 reacties op “Dynamische energieprijzen – dit is wat je moet weten

 1. “ Omdat fabrikanten dat nog vrijwel niet doen, ben ik zelf aan het klussen gegaan. “

  Laden met dynamische tarieven zit bij ons myenergi zappi laadstation volautomatisch ingebouwd. Graag nodig ik je uit om dit toe te lichten zodat je jouw blog lezers hiermee kunt helpen.

  • Danny Oosterveer nov 6, 2022

   Hi Marc. De zappi is inderdaad de uitzondering! Ik zou maar wat graag hier thuis mijn laadpaal voor een zappi vervangen. Helemaal omdat mijn auto, een Renault Zoe ZE50, ‘dom’ is en niet zelfstandig slim kan laden. Ik leg alvast even een linkje via LinkedIn.

 2. Maarten nov 3, 2022

  Leuk artikel om te lezen! Ik werd getriggert door je verhaal rond het inlezen van de uur tarieven op Home Assistant. Dit heb ik thuis ook draaien en ben benieuwd op welke manier jij de data binnen haalt.. Kun je mij daar meer over vertellen?

  • Danny Oosterveer nov 6, 2022

   Ha Maarten, ik ben op veler verzoek op dit moment bezig met een artikel waarin ik dit uitleg. Nog even geduld dus.

 3. Hallo Danny,

  Bedankt voor je artikel! Je schrijft: “Ik heb thuis een Raspberry Pi draaien met Home Assistant. Die leest de actuele energieprijs in.”

  Vraag: hoe lees jij de actuele energieprijs in? Zelf heb ik een dynamisch contract bij zonneplan maar er is (voor zover ik weet) nog geen integratie met Home Assistant. Ik kan dus geen slimme aan/uit automatiseringen maken op basis van de actuele prijs.

  • Zie nu dat deze vraag al is gesteld door Maarten. 🙂 Ik kijk uit naar je artikel! Laat je ons weten wanneer je publiceert?

 4. Arno Bakker jan 9, 2023

  Ik heb het idee dat ANWB op dit moment goedkoper is dan Tibber en dat dat dan weer komt omdat Tibber groene stroomt biedt. Maar ben daar nog niet helemaal achter. Is dus ook een lastige keuze.

  En ja groene stroom is natuurlijk wel beter maar omdat ik boven prijsplafond uitkom wil ik nu even voor de portemonnee kiezen

  • Friso jan 10, 2023

   Denk niet dat je indruk klopt. De marktprijs is de marktprijs. De leveranciers verschillen in de inkoopkosten die ze rekenen en de maandtarieven (het ‘abonnement’) dat ze vragen. Voor dat laatste rekent Tibber 3,99, EnergyZero (waar ANWB ook gebruik van maakt) 5,00. Vergelijk dus wel de echte prijzen. Bij de kale marktprijs voor een kWh in 2023 komt nog 0,12599 belasting, en over dat geheel komt nog 21% BTW. Bij Tibber komt er dan nog een 0,02 bij voor ‘garanties van oorsprong’; bij EnergyZero een inkooptarief van 0,02118 incl. BTW. Dus het ontloopt elkaar niet veel.

  • Arno, op https://doe-duurzaam.nl/dossier/dynamische-energietarieven/ vind je een vergelijking van de opslag die de verschillende energiemaatschappijen rekenen, en wat de uiteindelijke prijs is die je betaalt. Op dit moment is de prijs bij Tibber 25.4 eurocent en bij ANWB Energie 27.3 eurocent.

 5. Friso jan 10, 2023

  Leuk artikel. Werken met dynamische prijzen hoeft niet direct zelf knutselen te betekenen. Voor het Homey platform is er de briljante app ‘Power by the Hour’, die de prijzen zelf inleest van de marktsites. Je hoeft er alleen de opslag van je leverancier aan toe te voegen en je hebt de exacte stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Omdat de Homey ook met de P1 poort van je slimme meter praat, kun je dus ook zelf per seconde bijhouden wat je verbruikt en wat dat kost, handig om de apps van de leveranciers mee te controleren. De app kent de tarieven over de hele dag, dus je kan er slimme schakelingen mee maken (“als de komende X uren de gemiddeld laagste prijs van de dag hebben, doe dan Y”) en je weet naderhand op basis van de stroommeting van je slimme stekkers ook exact wat het gekost heeft.