Duurzame zorgverzekering voor 2023: stap nu over

24 november 2022

Elk jaar op 1 januari kun je weer overstappen op een nieuwe zorgverzekering. Maar wat zijn nu duurzame zorgverzekeraars? Verzekeraars hebben net als bijvoorbeeld banken een hoop geld te beleggen. Een zorgverzekeraar heeft dus zeker impact op de planeet door te beleggen in duurzame of juist niet duurzame doelen. Wat zijn de meest duurzame zorgverzekeraars en wat doen zij dan precies? Je leest het in deze blog. Pas op: ik viel van m’n stoel toen ik onderzoek deed.

In mijn hele zoektocht op internet kom ik twee goede studies tegen over de duurzaamheid van zorgverzekeraars. De eerste is een onderzoek van VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) uit 2021 en de tweede is de Eerlijke Geldwijzer, die elk jaar wordt geüpdatet.

Een jaar geleden schreef ik hier ook over en een update is belangrijk want veel zorgverzekeraars hebben ineens heel veel beleid geschreven op duurzame thema’s! De Eerlijke Geldwijzer kijkt zowel naar het beleid dat verzekeraars voeren als de praktijk. Helaas blijkt dat het duurzame beleid vaak niet goed wordt nageleefd! Aan de andere kant: er zijn ook zorgverzekeraars die op thema’s geen beleid hebben maar het in de praktijk goed doen.

De zorgverzekeraars die ik heb bestudeerd zijn:

Enkel de eerste 6 (Achmea t/m Menzis) uit deze lijst zijn uitgebreider onderzocht en hebben meer info over hun beleggingskeuzes. Daarom ligt de focus in deze blog op deze verzekeraars.

Veel duurzaam beleid bij a.s.r., Achmea en VGZ

Waar vorige jaren het verschil tussen de verzekeraars nog enorm groot was, is dat nu een stuk kleiner. Ten gunste van onze planeet! De Eerlijke Geldwijzer komt tot de volgende scores als het gaat om hoe duurzaam het beleid is:

duurzaamheidsscore zorgverzekeringen beleid

De praktijkscores

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op beleid dat de verzekeraars hebben gemaakt. Sommigen hebben veel beleid dat ook duurzaam is, anderen hebben weinig beleid of er is geen informatie openbaar. De praktijk is natuurlijk veel interessanter, en daar is gelukkig steeds meer informatie over beschikbaar. Alleen de grootste verzekeringen zijn onderzocht op hoe duurzaam zij het in de praktijk er vanaf brengen, en ze scoren eigenlijk allemaal slechter dan ze zelf zeggen.

Vooral VGZ heeft het afgelopen jaar superveel duurzaam beleid geschreven maar nog nauwelijks iets in de praktijk gebracht. CZ doet het het best, gevolgd door Achmea en a.s.r. De rest van de verzekeringen blijft eigenlijk erg achter.

Ik kan er geen cijfers aanhangen omdat er nog te weinig onderzocht is, vandaar dat ik ze scoor van slecht en medium tot goed.

duurzaamheid in de praktijk

Vergelijking duurzaamheid zorgverzekeraars

De Eerlijke Geldwijzer geeft best heel veel informatie over 14 thema’s waar ze de verzekeraars op scoren: van dierenwelzijn en bonussen tot klimaatverandering en olie en gas. Ik pik er een paar thema’s uit om inzicht te geven in waar de verzekeraars zoal in beleggen.

Natuur: hoe duurzaam scoren de verzekeraars?

A.s.r., VGZ en Achmea hebben zeer goed beleid. Zij verwachten dat de bedrijven waarin ze investeren negatieve impact op kwetsbare gebieden voorkomen en niet handelen in bedreigde dier- en plantensoorten. Daarnaast moeten deze bedrijven hun impact op biodiversiteit en waterschaarste inzichtelijk maken.

In de praktijk zijn deze verzekeraars voor een groot deel goed bezig maar deels ook minder. Zo belegt a.s.r. in bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing van het Amazonegebied. VGZ en Achmea zijn helaas betrokken bij schaliegas- en plasticbedrijven. De 3 verzekeraars scoren dus medium in de praktijk.

CZ heeft iets minder natuurbeleid en scoort in de praktijk ook medium.

Alle andere verzekeraars scoren onvoldoende tot slecht. Ze hebben geen of nauwelijks beleid en komen het in de praktijk niet na.

Klimaatverandering

A.s.r. en Achmea scoren qua beleid goed. Zij verwachten van de bedrijven waar ze in beleggen dat deze hun CO2-uitstoot rapporteren en verminderen. Ze beleggen niet in kolenmijnbouw en teerzand. In de praktijk scoren ze slechts medium: er blijkt helaas dat er fors wordt geïnvesteerd in conventionele olie en gas. Dat kan beter!

CZ, VGZ, Nationale Nederlanden en Menzis scoren redelijk op het klimaatbeleid. Ze verwachten wel dat bedrijven waar ze in beleggen hun CO2-uitstoot rapporteren en verminderen, maar beleggen wel in olie en gas. Ze hebben geen concreet actieplan, dus in de praktijk wordt er erg weinig gedaan.

Overige verzekeraars scoren onvoldoende tot slecht.

Meer tips over duurzaam leven? Abonneer je op de nieuwsbrief! Ik stuur je maximaal 1 keer per week een mailtje met m’n laatste blogs.[mc4wp_form id=”561″]

Mensenrechten

A.s.r. en VGZ hebben prachtig beleid maar in de praktijk scoren ze erg slecht. Zo investeren ze in bedrijven die met kobalt werken. Bij het winnen van kobalt worden mijnwerkers blootgesteld aan giftige stoffen die kunnen zorgen voor geboorte-afwijkingen bij hun kinderen.

Interessant genoeg hebben Achmea, CZ, Nationale Nederlanden en Menzis minder ambitieus beleid, zij investeren ook in kobalt maar kaarten de omstandigheden wel bij deze bedrijven aan. Ze scoren netto dus iets beter dan bovengenoemde.

De andere verzekeraars zijn onvoldoende onderzocht om hier iets over te kunnen zeggen.

Conclusie: duurzame zorgverzekeraars

Het verschil tussen beleid en praktijk is helaas heel groot en daardoor kun je niet makkelijk zien welke zorgverzekeraars nu echt duurzaam zijn. Mijn conclusie? De duurzaamste verzekeraars zijn CZ, Achmea en A.S.R. Zij scoren in de praktijk het best, en daar gaat het uiteindelijk om.

A.s.r. scoort in de praktijk nog iets minder dan CZ en Achmea maar heeft wel het meest ambitieuze beleid en laat ook commitment zien, blijkt uit onderzoek. VGZ heeft ook heel erg ambitieus beleid maar daar komt in de praktijk zo weinig van terecht, dat deze wat mij betreft direct afvalt als ‘duurzame kandidaat’.

Wat nu? Stap over op een duurzame zorgverzekering!

Stap over naar CZ, Achmea of A.S.R. Zij hebben allemaal verschillende verzekeringen onder zich, dus er is behoorlijk wat keus. Je ziet ze hieronder allemaal.

CZ:

Achmea:

A.S.R.:

Zelf ben ik bij het lezen van deze onderzoeken een jaar geleden overgestapt naar DitzoStap jij ook over? Het is simpel en het is duurzaam 😉 Via Independer kun je ook alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, en wordt het hopelijk nog simpeler. 

Goedkoopste duurzame zorgverzekering

Ik heb de prijzen uitgezocht van de duurzame verzekeringen. Voor een basisverzekering kom ik op de volgende top 5 uit. De prijs hieronder is per maand met een eigen risico van €385. Ter vergelijking: de goedkoopste basisverzekering is €122,95.

 1. FBTO €126,95
 2. Just €127,95
 3. CZ €128,30
 4. Ditzo €128,95
 5. ZieZo van Zilveren Kruis €129,95

Hopelijk blijf je zo gezond als een vis en heb je die zorgverzekering niet te veel nodig. 

Wil jij ook dat meer mensen weten over de duurzaamheid van zorgverzekeringen? Deel deze blog dan via social media (kan via de knoppen hieronder) en like Simpel Duurzaam op Facebook.

 
Dit vind je misschien ook interessant:
Bronnen:

De Eerlijke Geldwijzer
Studie van VBDO: Responsible Investment by Insurance Companies in the Netherlands 2019

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

7 reacties op “Duurzame zorgverzekering voor 2023: stap nu over

 1. 🥴te laat… volgend jaar weg bij de huidige verzekeraar.

 2. Jolanda dec 2, 2020

  wat goed om dit onder de aandacht te brengen! bedankt en ik deel dit in onze lokale duurzaamheidsgroepen

 3. liesbeth dec 3, 2020

  Het lijkt dat ASR geen zorgverzekeraar is?

  • Robin dec 3, 2020

   Dag Liesbeth, ASR is een (zorg)verzekeraar met verschillende zorgverzekeringen. Die zorgverzekeringen heten alleen geen ASR maar Ditzo en De Amersfoortse. Ik snap de verwarring!

 4. Ik ben overgegaan naar Zorg en Zekerheid. Ik vind ie alleen niet terug bij je overzicht geteste verzekering. Weet jij waar Z&Z zit?