15 Ideeën om duurzaam Sinterklaas te vieren + duurzame Sinterklaascadeaus

18 oktober 2022

Wil je dit jaar Sinterklaas duurzaam vieren maar weet je niet zo goed hoe? In deze blog geef ik je heel veel inspiratie en ideeën om deze feestdag op een duurzame manier te vieren. Dat betekent: duurzame Sinterklaascadeaus of zelfs helemaal zonder cadeaus maar met allerlei andere gezelligheid. Top dat je je ook op deze dag bewust bent van de positieve impact die je kan maken!

In deze blog lees je hoe je een alternatieve Sinterklaas kan vieren, die een stuk minder vervuilend voor onze planeet is: zowel met als zonder cadeaus. De impact van nieuwe spullen kopen is helaas groot, zoals je in deze blog kunt lezen.

Noot: ik heb een aparte blog gewijd aan duurzame cadeaus, klik hier als je direct naar inspiratie voor duurzame cadeaus wilt gaan.

Sinterklaas vieren met duurzame cadeaus

Cadeautjes horen bij Sinterklaas. Hieronder geef ik tips hoe je Sinterklaas zonder cadeaus kan vieren, maar ik snap het heel goed als dat een stap te ver gaat, helemaal voor kinderen. Hoe kun je elkaar leuke cadeaus geven zonder de planeet te vervuilen?

1. Geef een activiteit

Geef een activiteit cadeau, zoals uit eten, naar het theater of de bioscoop. Dit kun je cadeau doen in de vorm van een feestelijke cadeaubon, zoals. Denk aan Bongo of Pluim. Deze zijn in allerlei verschillende bedragen verkrijgbaar.

2. Abonnement of lidmaatschap

Een lidmaatschap voor de bibliotheek, kunstuitleen of speel-o-theek. Daarmee zorg je er ook nog eens voor dat iemand minder spullen gaat kopen! Denk ook aan een lidmaatschap voor Netflix, Spotify, of ook fantastisch is een abonnement op Cinetree voor de beste films en docu’s.

3. Duurzame Sinterklaascadeaus

Gelukkig zijn er heel veel duurzame producten, die hartstikke leuk zijn om cadeau te doen. Hieronder link ik door naar een paar heel fijne merken en websites:

Er zijn ook leuke, duurzame Sinterklaascadeaus voor kinderen te bedenken:

Koop liever een goed, misschien wat duurder cadeau van kwaliteit, dan meerdere goedkope cadeautjes of prullaria waar je weinig aan hebt of wat snel kapot gaat.

4. Eten en drinken

Koop iets chiques te eten of drinken, want dat heb je toch nodig en heeft -vooral als het niks dierlijks is- beperkte impact op het milieu. Denk aan een lekkere fles wijn, duurzame olijfolie, lokale biertjes, een fancy kaasplankje. Of natuurlijk chocola, chocola is altijd goed toch? 😉 Vooral als je kiest voor deze feestelijke, duurzame chocola

Meer tips over duurzaam leven? Abonneer je op de nieuwsbrief! Ik stuur je maximaal 1 keer per week een mailtje met m’n laatste blogs.[mc4wp_form id=”561″]

5. Tweedehands cadeaus

Koop iets tweedehands, en denk dan verder dan Marktplaats. Kijk voor kleding op Vinted, voor elektronica bijv. bij Coolblue en zelfs bol.com heeft veel tweedehands artikelen. Je kan natuurlijk ook gewoon naar de kringloop of geef iets dat je zelf niet meer nodig hebt!

6. Het Sinterklaas dobbelspel

Misschien ken je wel het dobbelspel dat veel mensen met Sinterklaas spelen? Ieder koopt een aantal kleine cadeautjes en door te dobbelen krijg je een cadeau, moet je er een weggeven, ruilen etc. Dit kun je ook doen zonder nieuwe cadeaus: bijvoorbeeld iedereen koopt iets dat je kunt eten, iets tweedehands, en geeft iets van zichzelf weg. Op deze manier zorgt iedereen voor 3 cadeautjes (kan ook meer natuurlijk) en ga je toch met wat leuks weer naar huis!

7. Duurzame cadeaubon

Geef een Sustainable Fashion Giftcard cadeau zodat iemand zelf een fijn, duurzaam kledingstuk kan uitzoeken. Of denk aan de ecokadobon. Met deze kaart kan iemand een duurzaam product uitzoeken, er is superveel keus, van laptoptas tot schoonmaakmiddel. Check hier wat je er allemaal mee kan kopen.

duurzaam sinterklaas cadeaus groen

Duurzaam Sinterklaas vieren zonder cadeaus

Sinterklaas gaat toch eigenlijk om gezellig samenzijn met familie of vrienden? Misschien is het voor kinderen moeilijk om écht niks te krijgen, maar ik denk dat je met onderstaande ideeën veel inspiratie opdoet om Sinterklaas dit jaar anders te vieren. Wat kun je zoal doen als je besluit Sinterklaas zonder cadeaus te vieren?

1. Extreme gezelligheid

Ga voor extreme gezelligheid: hapjes eten, warme chocolademelk, warme cocktails (mmm…), pepernoten, kaarsjes… en goed gezelschap!

2. Speel een spel

Speel een spel met z’n allen. Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken om met een grotere groep te spelen:

 • Party en co met allerlei verschillende opdrachten en vragen. Er is ook een kindereditie.
 • 30 Seconds waarbij anderen 5 begrippen moeten raden die op jouw kaartje staan, binnen 30 seconden.
 • het Woordenboekspeléén van mijn favoriete spellen, lachbuien gegarandeerd
 • Hints: ik zie dit niet zo snel meer te koop maar veel mensen hebben het nog wel van vroeger, of je maakt je eigen kaartjes met films, spreekwoorden en boektitels.

3. Terugblik op het jaar

Sinterklaas en Kerst zijn leuke momenten om eens terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar je goede voornemens voor het komende jaar. Dit kun je ook met een spel doen, zoals Vertellis. Dit is een spel met allerlei toffe vragen zoals ‘Op welke prestatie ben jij het meest trots’ en ‘Met wie hier aan tafel zou je een dagje willen ruilen?’. Er zitten ook groepsvragen bij waarbij je voor de ander moet raden wat diegene zou antwoorden. Speel je het volgens de regels dan mag je gelukkig ook een keer een vraag passen, of doorspelen aan iemand anders. En je kunt er natuurlijk ook je eigen draai aan geven.

4. Muziek maken

Lekker muziek maken! Er is vast wel een familielid met een gitaar of ander instrument. Zing Sinterklaasliedjes, of maak andere muziek als je geen 7 meer bent 😉

5. Maak mooie gedichten

Schrijf mooie gedichten voor elkaar. Je hoeft geen cadeau te kopen dus alle tijd die je hebt kun je in het gedicht steken zodat er iets bijzonders uitkomt. Denk aan een terugblik op het afgelopen jaar, waarin je hoogte- en dieptepunten vernoemd. Of neem elkaar juist op de hak.

6. Sinterklaassurprise

Geef elkaar een surprise. Dit klinkt saai: wel een surprise maar geen cadeau. Maar het leuke is, je kunt hier heel creatief mee zijn! Je kunt natuurlijk iets knutselen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een speurtocht uitzetten, een quiz over iemands jeugdseries of een reeks opdrachten.

7. Speel een pubquiz

Organiseer een pubquiz: één iemand maakt vragen en twee (of meer) teams strijden tegen elkaar om te winnen. Of nog makkelijker: doe de Thuispubquiz die je gratis kan vinden via Spotify.

8. Kijk een film

Kijk met z’n allen een Sinterklaasfilm zoals Alles is liefde. Of natuurlijk de horrorfilm Sint, het is maar waar je van houdt 😉

Ik hoop dat ik je een klein beetje heb kunnen inspireren om dit jaar Sinterklaas op een duurzame manier te vieren! Het leuke is dat als jij voorstelt om Sinterklaas milieuvriendelijk te vieren, dit een mooi olievlekeffect (maar dan een duurzame!) kan hebben op jouw omgeving waardoor nog meer mensen zich bewust worden van de positieve impact die ze kunnen maken.

Deel deze blog via de linkjes hieronder of laat een berichtje achter! Ik ben wel benieuwd hoe jij Sinterklaas viert en of je daarbij iets aan duurzaamheid doet. En krijg je je omgeving mee als jij een duurzame Sinterklaas wil vieren?

Bronnen:

www.volkskrant.nl/

Deze pagina bevat één of meer affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “15 Ideeën om duurzaam Sinterklaas te vieren + duurzame Sinterklaascadeaus

 1. Super ideeen Robin! Goed om ieder jaar weer even opgefrist te worden. Ik hoorde ook van mensen die Bingo doen met 3 (tweedehands goedkope) cadeautjes. Ik denk dat ik dit jaar voor het Woordenboekspel ga!!!
  PS wat een prachtige Sinterklaasfoto!!

  • Karien Hofhuis nov 17, 2019

   Heel leuk dit. Zat ik zelf ook al over na te denken nu onze dochter bijna 1 wordt. Ik wil eigenlijk niet dat ze straks wordt overladen met allerlei nieuwe milieuvervuilende spullen. Hier staan veel goede suggesties in die ik daarvoor over kan nemen. Goed bezig Robin!

   • Robin nov 17, 2019

    Dankjewel Karien! 🙂 Ja met kinderen is het best wel zoeken naar hoe je nu Sinterklaas kan vieren zonder te veel cadeaus. Ik hoop dat je wat aan de ideeën hebt!

 2. Ohh wat een inspirerende blog! Ik heb zelf boeken op mijn verlanglijstje staan en gevraagd of de mensen eerst bij de kringloop wilde kijken. Daar ben ik zelf ook even langs geweest voor de cadeautjes die ik heb gekocht. 😀

 3. Ingrid nov 19, 2020

  Als kado kun je ook een donatie aan een goed doel vragen. Blijdorp heeft dat heel leuk gedaan. Zo kun je de zwarte neushoorn en haar net geboren kind een maaltijd kado doen. Via deze link https://www.cm.com/nl-nl/app/mobileorder/order/3d24a957-d855-40e7-bdec-fdd02bceac86/13c677f6-e07b-4338-8df3-d365fc2c394b.