Zonnepanelen goedkoper dan ooit! Het moment voor nieuwe?

29 december 2023

Zonnepanelen zijn beter dan ooit te voren, maar tegelijkertijd puilen de magazijnen uit en twijfelen mensen of ze wel aan de zonnepanelen moeten. Met als resultaat: zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit! Is dit het moment om je bestaande zonnepanelen te vervangen?

Liever kijken of luisteren?

Kijk of luister je liever dan dit artikel te lezen? Kijk dan aflevering 15 van de Groene Nerds op YouTube of luister de aflevering via je favoriete podcast app.

Magazijnen puilen uit; zonnepanelen alsmaar goedkoper

Prijzen van zonnepanelen zijn in 2023 aanzienlijk gedaald. De belangstelling voor zonnepanelen was de afgelopen jaren erg groot, gedreven door de stijgende energieprijzen. Maar sinds medio dit jaar neemt de vraag sterk af. Mensen twijfelen over de aanschaf wegens de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven. Onnodig, zo concludeerden we eerder al. Met de huidige prijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer zes jaar, zelfs rekening houdend met eventuele terugleverheffingen.

Desalniettemin hebben we al diverse signalen gekregen van installateurs die failliet zijn, en ook de magazijnen van zonnepanelen puilen uit. Ondertussen zijn de fabrieken in China niet van plan om de productie te verminderen.

In 2012 kostte een zonnepaneel gemiddeld 1,75 euro per wattpiek. Deze prijs is gedaald naar 1,24 euro per wattpiek. Door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen voor zonnepanelen flink, maar dit jaar namen die weer net zo hard af.

De productie van zonnepanelen is toegenomen, en tegen het einde van het jaar wordt een voorraad van 100 gigawattpiek verwacht. Dat blijkt uit cijfers van Rystad Energy. Ter vergelijking: in 2022 werd er voor totaal 40 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is dus een gigantische voorraad. De prijzen zijn nu al laag, maar met dit in het achterhoofd ouden de prijzen nog veel verder kunnen dalen.

Zonnepanelen blijven prima functioneren; vervangen is onnodig

Mmet de snelle technologische vooruitgang wordt de vraag relevant of het vervangen van oudere panelen door nieuwere, efficiëntere modellen niet financieel aantrekkelijker is. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en worden meestal binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend. Na deze periode leveren ze pure winst op. En vergis je niet, de gemiddelde levensduur van 25 jaar betekent niet de zonnepanelen dan niks meer doen. Nee, deze degradatie houdt in dat ze na 25 jaar nog gemiddeld 80 procent van hun originele vermogen kunnen leveren. Zonnepanelen blijven dus prima functioneren!

Wanneer is het vervangen van zonnepanelen wel interessant?

Je oude zonnepanelen vervangen voor nieuwe is vooral een overweging waard wanneer:

1. Je stroomverbruik is gestegen

Moderne zonnepanelen hebben een significant hoger vermogen dan hun voorgangers. Waar oudere modellen vaak 250 wattpiek per paneel leverden, kan dit bij de nieuwste modellen oplopen tot 400 wattpiek of meer. Dit betekent dat huishoudens met de nieuwere panelen niet alleen hun eigen elektriciteitsverbruik volledig kunnen dekken, maar ook extra verbruik kunnen compenseren, zoals dat van een warmtepomp of elektrische auto. Ben je dus elektrisch gaan rijden of fietsen, of heb je een warmtepomp aangeschaft, dan wordt het vervangen van je oude zonnepanelen voor nieuwe aantrekkelijker.

Nieuwere zonnepanelen hebben dus een hoger wattpiek, maar dit betekent niet altijd een directe verdubbeling van de opbrengst. Zonnepanelen zijn namelijk ook groter in omvang geworden. Focus daarom niet alleen op de wattpiek per paneel, maar kijk ook naar hoeveel panelen je kwijt kunt.

2. Je van een 1-fase naar 3-fase stroomaansluiting gaat

Nieuwe zonnepaneleninstallaties leveren dermate veel stroom terug dat je daarvoor de aansluiting in je meterkast wilt verzwaren van een 1-fase naar een 3-fase stroomaansluiting. Ook een nieuwe keuken met veel keukenapparatuur of zeker het feit dat je elektrisch gaat rijden vraagt om een 3-fase stroomaansluiting. Mocht je nu toch al je stroomaansluiting willen verzwaren, dan kan het interessant zijn om meteen je zonnepanelen en omvormer te vervangen.

Overweeg uitbreiding

Voor de meeste huiseigenaren is het echter economisch gezien niet noodzakelijk om bestaande zonnepanelen te vervangen. De huidige panelen presteren nog steeds goed en de kosten van vervanging wegen vaak niet op tegen de potentiële opbrengststijging. Uitbreiding van het bestaande systeem, al dan niet met tweedehands panelen, kan een betere investering zijn. Ik denk dan aan het toevoegen van extra panelen op beschikbare ruimtes zoals:

  • een schuurtje
  • een garage
  • een dakdeel met een ‘ongunstige’ ligging

We overwegen op dit moment:

Extra tweedehands zonnepanelen

Marktplaats staat vol met tweedehands zonnepanelen. Er blijken toch een hoop mensen te zijn die hebben besloten hun zonnepanelen te vervangen. Als een beetje goed je bent doet, moet het je lukken om tegen lage kosten tweedehands zonnepanelen, inclusief omvormer, op de kop te tikken. De prijzen variëren behoorlijk, van mensen die er nog aardig aan proberen te verdienen tot panelen voor een habbekrats. Het is bovendien duurzaam om tweedehands panelen te kopen, je geeft ze immers een tweede leven.

Nieuw compact setje zonnepanelen

Vanwege de lage kosten van zonnepanelen op dit moment kan het ook interessant zijn om een nieuw setje zonnepanelen te kopen. Aljo komt regelmatig met zonnepanelensetjes van net over de grens aanzetten. Deze compacte sets bevatten een omvormer en zijn ideaal voor een schuurtje. Ze kunnen dan om en nabij 600 wattpiek leveren, en deze kun je gewoon zelf in het stopcontact steken. Dat maakt de plaatsing heel wat makkelijk als je zelf niet zo technisch bent.

Conclusie

Voor de meeste huiseigenaren is het echter economisch gezien niet interessant om bestaande zonnepanelen te vervangen. De huidige zonnepanelen presteren nog steeds goed en de kosten van vervanging wegen vaak niet op tegen de potentiële opbrengststijging. Uitbreiding van het bestaande systeem, al dan niet met tweedehands panelen, kan een betere investering zijn. Laat je bij het oriënteren niet in de luren leggen door de wattpiek per paneel: nieuwe panelen zijn veelal groter. Het kan wél interessant zijn om je oude panelen te vervangen als je meer stroom bent gaan gebruiken, of wanneer je toch al de switch van 1-fase naar 3-fase wilt maken.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Zonnepanelen goedkoper dan ooit! Het moment voor nieuwe?

  1. Heel informatief artikel weer! Leuk dat je ook benoemt dat het met een goedkope set inclusief omvormer van Marktplaats heel interessant kan zijn een makkelijk toegankelijk dak met een wat minder gunstige ligging te benutten.

    Belangrijk blijft op een groep niet meer dan 750 watt aan vermogen te plaatsen.

    Met oudere panelen zit daar wat marge in.

    Verder zou ik zeker zorgen dat je via een handige app als SlimmeMeterPortal.nl jouw stroomverbruik en opbrengsten per uur kan zien.

    Het is een leuke sport zoveel mogelijk stroom zelf op te wekken!

  2. Bram Rekoert jan 3, 2024

    Die setjes van Aljo klinken interessant. Ik overweeg om op de ongunstige ligging van mijn dak wat panelen erbij te nemen. Begrijp ik het goed dat je die dus direct aan een wandcontactdoos kan toevoegen?
    Kan ik bv 2 panelen nog extra op de huidige omvormer aansluiten? De huidige panelen leven pas stroom na 1300 uur en nieuwe panelen zouden dat alleen in de ochtend tot 1300 uur gaan doen.