De prijs van zonnepanelen is gekelderd! We zitten weer op het oude niveau van 2021, volgens Milieucentraal. Wat is wijsheid? Oude panelen vervangen of niet… We bespreken de mogelijkheden!

Levensduur en terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en worden meestal binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend. Na deze periode leveren ze pure winst op. Echter, met de snelle technologische vooruitgang wordt de vraag relevant of het vervangen van oudere panelen door nieuwere, efficiëntere modellen niet financieel aantrekkelijker is.

Technologische vooruitgang

De moderne zonnepanelen hebben een significant hoger vermogen dan hun voorgangers. Waar oudere modellen vaak 250 wattpiek per paneel leverden, kan dit bij de nieuwste modellen oplopen tot 400 wattpiek of meer. Dit betekent dat huishoudens met de nieuwere panelen niet alleen hun eigen elektriciteitsverbruik volledig kunnen dekken, maar ook extra verbruik kunnen compenseren, zoals dat van een warmtepomp of elektrische auto.

Marktontwikkelingen en voorraad

De markt voor zonnepanelen is momenteel vol onzekerheid, wat leidt tot een groeiende voorraad. De productie van zonnepanelen is toegenomen, en tegen het einde van het jaar wordt een voorraad van 100 gigawattpiek verwacht. Dit zou kunnen leiden tot een prijzenoorlog in de sector.

Wanneer zonnepanelen vervangen?

Hoewel zonnepanelen na 6 jaar al rendabel zijn en na 25 jaar nog steeds 80% van hun vermogen behouden, kan het toch zinvol zijn om ze te vervangen. Vooral als de nieuwe panelen meer vermogen leveren, of als een overstap van een 1-fase naar een 3-fase systeem nodig is, of bij uitbreiding van de installatie.

Tweedehands markt

Er is een groeiende tweedehands markt voor zonnepanelen. Deze panelen zijn ideaal voor kleinere projecten, zoals het bevoorraden van schuurtjes. Echter, met de dalende prijzen van nieuwe panelen blijft de aankoop van nieuwe zonnepanelen ook een aantrekkelijke optie.

Shownotes

Hoofdstukken

00:00 Welkom
01:18 Meer energiemaatschappijen met een terugleverheffing
09:07 Enorme voorraden zonnepanelen
10:00 Prijzen per wattpiek steeds lager
14:12 Zonnepanelen vervangen: slim of niet?
16:30 Hoe lang blijven zonnepanelen goed werken?
21:10 Wanneer is vervangen wél interessant?
23:30 Uitbreiden: tweedehands of vervangen?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *