Het is iets waar ik me al jaren aan stoor. De hoeveelheid gratis producten die je her en der krijgt. Een toilettasje bij de drogist, een speeltje bij je boodschappen, of een goodie bag bij een conferentie. Ik erger me er enorm aan want het is zo’n verspilling van materialen en zorgt voor nog meer afval. Bovendien hebben spullen de grootste milieu-impact van alle categorieën, meer nog dan vliegen of vlees eten.
Ik zou graag zien dat bedrijven stoppen met zoveel dingen gratis weg te geven, en kiezen voor een duurzaam alternatief, maar dat zal nog even duren. Laten we daarom zelf een verschil maken door deze gratis ‘cadeautjes’ vriendelijk af te slaan.
Zonde van de materialen
De volgende oefening heb ik geleerd bij een cursus Zen, en is een hele mooie in het licht van dit thema. De oefening is om simpelweg te kijken naar een blaadje papier. Kijk naar het papiertje en stel je voor waar deze vandaan komt. Zie de boom die het ooit was. Zie de boer die de boom heeft gekapt, het proces van boom tot papier en de reis naar Nederland. Het is een oefening in verbondenheid met anderen en met de aarde. Maar het maakt mij ook heel bewust van de impact van een product op de planeet.
Er is zoveel voor nodig om iets te maken, vooral dingen die complexer zijn dan papier. Denk bijvoorbeeld eens aan een pen die je ergens gratis krijgt. Het plastic wordt gemaakt van olie, metaal wordt gewonnen in mijnen en inkt bevat verschillende chemicaliën. Het is een heel proces om hier een pen van te maken en naar Nederland te krijgen.
Gemakzucht
Wij gaan gemakzuchtig om met zo’n gratis pen. En inderdaad, we redden de wereld niet door een paar pennen minder te maken. Maar al die gratis producten stapelen zich op, worden een gewoonte. Ga er maar eens op letten hoe vaak je iets gratis krijgt!
Ik probeer altijd kritisch te zijn op wat ik gratis krijg, ik neem het dan ook 9 van de 10 keer simpelweg niet aan. Voor mij is een gratis item dat ik niet nodig heb, troep. En ik wil geen troep in huis. Ik probeer juist zo minimalistisch mogelijk te leven! Iets in huis hebben dat ik niet nodig heb, is voor mij enkel een last. Zonde om het weg te gooien maar ook zonde om het te bewaren, dilemma!
Afval
Al die gratis spullen zorgen natuurlijk ook voor veel afval. Per persoon produceren we jaarlijks zo’n 490 kilo aan afval, waarvan 70 kilo wordt verbrand. Welkom CO2… Ik weet uiteraard niet hoeveel daarvan uit gratis weggegeven spulletjes bestaat, maar toch… We moeten iets verzinnen op het gratis weggeven van dingen. Een beter milieu begint bij jezelf, dus zolang bedrijven en organisaties ons spullen blijven geven, moeten we zelf maar bedenken hoe we deze op een vriendelijke manier kunnen afslaan.
Zo weiger je vriendelijk gratis producten
Bedank de gever vriendelijk voor het aanbod. Als je twijfelt, bekijk het product even. Misschien heb je net een nieuwe pen nodig en schrijft deze heerlijk. Dan is er geen reden hem te weigeren. Is het een folder? Maak een fotootje of noteer de website.
Geef aan dat je duurzaamheid belangrijk vindt en daarom geen onnodige spullen wilt aannemen. Door de reden te noemen, denkt de gever er hopelijk ook zelf even over na.
Deze week nog kreeg ik een certificaat voor een cursus. Dat certificaat wil ik wel graag houden maar de plastic vlaggetjes met logo erop…? Ik nam het mapje aan, zag de vlaggetjes, bekeek ze, en vroeg vriendelijk: ‘mag ik jou deze weer teruggeven? Ik geloof niet dat ik ze ga ophangen.’ Ja natuurlijk, werd er geantwoord! Deze gever snapte gelukkig direct dat die logo-vlaggetjes niet boven je bed komen te hangen…
Hoe pak jij dit aan?
Hoe ga jij ermee om als je iets gratis krijgt? Neem je het aan, of sla je het af? Heb je nog andere tips hoe je het vriendelijk kunt weigeren? Laat het weten in de comments hieronder!
Bronnen
Ik ben Robin Boelsums, een doodnormale 30-er met een flinke interesse in duurzaamheid en alles wat daarmee te maken heeft. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en ik ben tegelijkertijd kritisch. Je leest zoveel duurzame tips, hebben ze echt allemaal zoveel zin? Draag je daarmee echt bij aan een betere planeet? Dat zoek ik uit, het liefst onderbouwd met cijfers en mijn eigen ervaringen. Ik zoek naar de duurzame tips die zinvol zijn, veel impact hebben en redelijk simpel in te passen in je leven. Mijn missie is om jou te inspireren je leven op een simpele manier te verduurzamen op een manier die bij jou past.
Interessante artikel!
Heerlijk om te lezen, ik stoor me er al zo lang aan.
De troepjes die er worden gespaard bij Lidl of MC Donalds; het wordt aan de andere kant van de wereld door kinderhandjes in elkaar gezet en 3x raden waar het in een mum van tijd terecht komt. De afvalberg…