11x Duurzame, eerlijke koffie getest

1 juni 2022

Koffie is een product dat helaas niet altijd duurzaam en eerlijk wordt geproduceerd. Er wordt regenwoud gekapt om koffieplantages aan te leggen, koffiebonen worden per vliegtuig van Zuid-Amerika naar Europa getransporteerd of verpakkingen zijn niet recyclebaar. Bovendien verdienen koffieboeren in Zuid-Amerika en Afrika vaak veel te weinig en er is zelfs gebleken dat er in Nederland koffie wordt verkocht waarbij de bonen zijn geplukt met gedwongen arbeid, oftewel moderne slavernij.

Dat kan veel en veel beter! We drinken in Nederland tenslotte behoorlijk wat koffie: gemiddeld zo’n 2,5 kopjes per dag. Dus het is goed om eens na te denken over de impact van dat zwarte goud.

Lees ook het artikel met 7 tips voor duurzame koffie

Hoe je jouw volgende stap zet met koffie in gedachten? Wij hebben een aantal manieren voor je uiteen gezet over hoe je duurzaam koffie zet.

6 Duurzame koffie – welke merken?

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die koffie op een duurzame en eerlijke manier produceren. ASN Bank maakte een Duurzame Koffie Overzicht op basis waarvan ik 6 merken uit de top heb geselecteerd om uit te proberen. Er zit best veel verschil in aanpak per merk, dus lees vooral verder. Ook kwam ik erachter dat niet alle merken superduurzaam en supereerlijk werken, interessante bevindingen dus!

Het testen van duurzame koffie

Ik schreef Usawa, Roast Factory, Moyee, Eek, Zwarte Koffie en Peeze aan en kreeg tot mijn blijdschap van hen allemaal gratis een pakketje thuisgestuurd om te testen, vaak met meerdere soorten koffie. Per merk testen we 1 of 2 verschillende koffies, in totaal 11 verschillende soorten. Ik heb geprobeerd uiteenlopende smaken te selecteren.

Denk ook goed na over welke koffie je drinkt: het maakt groot verschil of je een latte of espresso drinkt. Melk is een enorme impactvergroter. En kies jij voor een duurzaam filterapparaat (wij zijn fan van de Moccamaster ). Meer weten over dit onderwerp: lees het artikel van Milieucentraal.

Altijd op de hoogte van duurzaam nieuws?

We testen van alles: zonnepaneel-offertes, koffie en andere duurzame producten. Blijf op de hoogte!

Het duurzame koffie testpanel

Het testpanel bestaat uit 6 koffieliefhebbers: van kritische veeldrinkers tot niet zo kritische cappuccino-drinkers (zoals ikzelf). Geen van ons zijn professionals, dat leek me handig want de meeste koffiedrinkers zijn geen professionele koffietesters. Met z’n zessen hebben we de 11 soorten koffie getest.

De koffie is dubbelblind getest dus niemand wist van tevoren welke koffie we dronken. Denk je dat we de décafé hebben kunnen ontdekken? 😉

Resultaten van de duurzame koffietest

Hieronder beschrijf ik per koffiemerk de resultaten. Niet alleen van het testen van de smaak, maar ook op welke manier deze koffie duurzaam en eerlijk is geproduceerd en wat je betaalt voor een kilootje van dit koffiemerk.

Of klik hier om meteen naar onze winnaars te gaan: de lekkerste, de eerlijkste en de duurzaamste.

Roast Factory koffie

Eerlijk?

Er wordt een eerlijke prijs aan de koffieboeren betaald en er wordt gezorgd voor langdurige samenwerking, zodat de boeren zekerheid hebben. De boeren staan beschreven op de website. Roast Factory werkt daarvoor samen met de Nederlandse importeur This Side Up. Op de website van Roast Factory staat de prijsopbouw van de koffie helemaal benoemd, inclusief hoeveel de boer ontvangt. Heel transparant!

Duurzaam?

De koffiezakken zijn gemaakt van bioplastic (bestaande uit suikerriet, mais etc.), 100% composteerbaar en kunnen dus bij het gft.

Over het transport naar Nederland kan ik niks vinden maar binnen Nederland wordt er per fiets bezorgd. Ik vraag me af of ze ook naar Groningen fietsen, want de fabriek zit in Den Haag.

Deze koffie kan wat mij betreft nog duurzamer door biologisch te verbouwen. Ze zijn echter nu al heel goed bezig in het algemeen én ze worden nog steeds duurzamer.

De smaak

Meko – zoek je een koffie met een bijzondere smaak, dan is dit er zeker één. De smaak doet aan tropische vruchten denken en heeft veel diepgang. Deze koffie is zowel zoetig als zurig, en zoals gezegd anders dan anders. De meesten van het panel waren positief.

Decaf – bij het blind proeven kon niemand raden dat deze koffie cafeïnevrij was! Een milde, ietwat houtige smaak. Net als de Meko een bijzondere, niet alledaagse smaak. Het panel vond de koffie lekker!

De prijs

€24 – €39 per kilo. De geteste koffie van Meko was €32/kilo, de décafé is €36. Er zijn 8 soorten koffie te bestellen.

Usawa koffie

Eerlijk?

Usawa betekent gelijkheid in het Swahili, en dat is dan ook het streven van Usawa. Zij kopen de bonen voor een eerlijke prijs direct bij de koffieboeren in o.a. Brazilië, Tanzania en Peru. Usawa schakelt de Nederlandse importeur This Side Up in om deze boeren te vinden. Als je de website bekijkt zie je dat ze bij Usawa precies weten van welke boeren zij bonen afnemen, heel fijn.

Duurzaam?

Jazeker! De verpakkingen zijn gemaakt van landbouwafval (ik wist niet eens dat dat kon!) en 100% composteerbaar. De doos waarin de koffie thuis wordt gestuurd is al eerder gebruikt en krijgt zo een tweede leven. De boeren worden bovendien gestimuleerd om met oog voor de natuur te werken.

Wat betreft het transporteren van de bonen kan ik niet achterhalen of dit duurzaam gedaan wordt.

De smaak

Bonengang – een lekkere koffiegeur komt je tegemoet, en we proeven notige en houtige tonen. Algemeen wordt de smaak ietwat zuur gevonden en zijn de meningen verdeeld van lekker tot minder lekker.

Tanzania – de geur is mild maar heel lekker. De smaak vinden we aangenaam, licht zurig en ook vrij mild. De koffie heeft dan wel weer een relatief intense en lekkere afdronk.

De prijs

€19 – €25 per kilo. Verkrijgbaar per 250, 500 of 1000 gram. Er zijn in totaal 7 soorten koffie te bestellen.

Moyee koffie

Eerlijk?

Nou en of! Een eerlijke prijs voor boeren en werkers in de hele keten. Dus niet Fairtrade, maar zelfs een stapje verder: FairChain. In tegenstelling tot sommige andere koffiemerken uit deze blog, heeft Moyee direct contact met de boeren. De koffie komt uit Afrika en Latijns-Amerika en wordt ook zo veel mogelijk daar gebrand en verpakt. Ik zeg: goede zaak, want zo creëert Moyee banen in landen die dat goed kunnen gebruiken. Zo wordt armoede actief bestreden.

Duurzaam?

In 2030 wil Moyee CO2-neutraal zijn. Dat mag van mij wel wat eerder, máár ze zijn wel al heel duurzaam bezig gelukkig. De boeren werken steeds aan het verkleinen van hun footprint, bossen worden beschermd en er zijn herbebossingsprojecten in Ethiopië. De koffie in Ethiopië is al biologisch en deze kennis wordt nu overgedragen naar andere landen waar de koffie vandaan wordt gehaald, zoals Kenia.

De volgende stap voor Moyee is om in het hele productieproces minder CO2 uit te stoten. Op dit moment worden de bonen nog naar Nederland gevlogen (!) en de verpakking is niet duurzaam geproduceerd.

De smaak

Ethiopia Single – een erg bijzondere koffie. Het testpanel vindt de smaak mild, sommigen vinden hem zelfs wat slap van smaak. De koffie is ietwat zoetig van smaak en de meningen lopen uiteen van niet lekker tot heel lekker. Maar we zijn het er allemaal over eens dat dit een bijzondere smaak is die leuk is om een keer te proberen.

Africa Triple – wederom een bijzondere koffie. De smaak wordt ervaren als ietwat zoet en doet denken aan chocolade en aarde. De smaak is intens en de meningen lopen uiteen van aardig tot erg lekker. Ook dit is een interessante smaak om uit te proberen!

De prijs

Met €18 – €24 per kilo is dit de goedkoopste koffie uit het rijtje! Je kunt de koffie ook automatisch elke zoveel weken laten bezorgen, je betaalt dan hetzelfde. In totaal heeft Moyee 5 koffies. Gebruik code simpel10 voor 10% korting!

Zwarte Koffie

Eerlijk?

Net als Moyee (en Peeze hieronder), heeft Zwarte Koffie direct contact met de koffieboeren. Uiteraard betaalt Zwarte Koffie hen een eerlijke prijs en houden ze de werkomstandigheden goed in de gaten.

De winst die wordt gemaakt in de koffieproductie wordt lokaal geïnvesteerd in bijvoorbeeld ouderenactiviteiten of hulpprojecten voor de inheemse bevolking. Wat een goed idee!

Duurzaam?

Op welke manier Zwarte Koffie duurzaam is, is voor mij niet helemaal duidelijk. Sommige boeren verbouwen de koffie biologisch, anderen zorgen voor milieu en biodiversiteit.

Over verpakking en transport kan ik helaas niks vinden.

De smaak

Spring roast – een lekkere, sterke geur dampt van het kopje. De koffie heeft een heerlijk volle, ronde smaak. We ervaren chocolade en notige tonen, en zowel zoete als zure smaken. Het hele panel is fan van deze koffie, één van de favorieten! De nasmaak is mild maar ook heel lekker.

Dark roast – een intense smaak, zoals past bij een donkere branding. De smaak is wat zurig op een erg aangename manier. De koffie is niet de meest bijzondere, maar wel lekker.

De prijs

Met €20 – €24 per kilo is deze koffie niet duur. Je kunt een proefabonnement nemen om alle 7 koffies te proberen, dan betaal je maar €19/kilo. Je kunt op elke koffie een abonnement nemen, dan betaal je dezelfde prijs als per stuk. Er zijn ook cups te bestellen en ze hebben décafé.

Peeze

Eerlijk?

De koffie wordt verbouwd door de inheemse Yanesha indianengemeenschap in Peru. Peeze heeft direct contact met deze koffieboeren en zorgt voor intensieve en meerjarige samenwerking, want dit geeft vertrouwen en commitment. De koffie is Fairtrade gecertificeerd.

Duurzaam?

Er wordt gebruik gemaakt van boslandbouw. Er wordt gewerkt met projecten om de hele koffieketen te verduurzamen, zoals het vergroenen van plantages voor meer biodiversiteit en CO2-opname. Ze zijn bovendien klimaatpositief, en dit weten ze omdat ze de hele uitstoot berekenen. De CO2-uistoot die niet te vermijden is, compenseren ze 1,5 keer. Superduurzaam dus!

De smaak

Bean Impact – wat een heerlijke koffie! De smaak is zuur op een lekkere manier en toch ook een beetje zoetig. De smaak is verrassend, vol en intens. Een favoriet!

De prijs

€26 per kilo. Verkrijgbaar per 250 of 1000 gram. De andere 3 koffies die Peeze verkoopt hebben een vergelijkbare prijs. Je kunt hier ook cadeaupakketten bestellen en duurzame thee.

Eek

Eerlijk?

Net als andere merken importeert Eek de koffiebonen via This Side Up, waardoor we weten dat er een eerlijke prijs aan de boeren wordt betaald en een langdurige samenwerking aan wordt gegaan.

Duurzaam?

Eek investeert per kilo koffie €0,50 in natuur en klimaat door bomen te planten en in duurzame energie te investeren. Hiermee wordt de CO2-uitstoot die er nog wel is maar liefst 3x gecompenseert. Goede zaak!

Eek is ook aangesloten bij het Rainforest Alliance die garandeert dat de koffie eerlijk is geproduceerd, met oog voor mens en milieu.

Voor zover ik kan vinden is het transport en ook de verpakking niet per se duurzaam, helaas.

De smaak

Specialty Brazil – deze koffie van 100% arabica bonen wordt ervaren als een vrij normale maar lekkere koffie. Met notige, aardse tonen is hij licht bitter en niet zoet van smaak.

Guatemala – Brazil – ook 100% arabica bonen maar toch een andere smaak. We proeven een prettig zuurtje naast de ietwat zoetige smaak. De afdronk zijn we iets minder over te spreken maar de smaak als geheel vinden we positief en prettig intens.

De prijs

€19 (Guatemala) tot €28 (Specialty) per kilo. Bestel je meerdere kilo’s, dan krijg je korting. Naast de geteste smaken is er nog één andere smaak verkrijgbaar. Gebruik code simpel15 voor 15% korting!

Onze winnaars duurzame koffietest

De lekkerste

Natuurlijk: smaken verschillen. Maar Spring roast van Zwarte Koffie vinden we alle zes heel erg lekker met zijn volle, ronde smaak. Een goede tweede plek voor Bean Impact van Peeze die zowel zurig als zoetig heerlijk in balans is.

De eerlijkste

Moyee is het enige merk dat niet alleen direct contact heeft met de koffieboeren maar de koffie ook lokaal laat branden en verpakken. Hiermee draagt Moyee actief bij aan armoedebestrijding en dat maakt echt impact.

De duurzaamste

Duik je dieper in het hele verhaal van de koffieproductie, dan zijn niet alle merken even duurzaam bezig. Interessant, want de studie van ASN Bank doet dit wel vermoeden. Toch zijn er 2 merken die hartstikke duurzaam bezig zijn in de hele keten: Usawa en Peeze. Voor mij springt Peeze er positief bovenuit vanwege de vergroeningsprojecten en de grote CO2-reductie.

Wat vind jij?

Wat vind je van deze test? Heb je hier wat aan of wil je de koffie vooral zelf uitproberen? Als je al één of meer van bovenstaande (of andere) duurzame koffies hebt uitgeprobeerd, ben ik ook heel benieuwd wat je ervan vond!

Stuur deze blog vooral door naar koffieliefhebbers in je omgeving of deel hem via social media, dat zou ik leuk vinden!

Bronnen

https://www.trouw.nl/economie/koffie-geplukt-door-moderne-slaven-in-nederlandse-supermarkt~bd3e9d60/
https://www.hpdetijd.nl/2014-06-09/nederlanders-drinken-verreweg-de-meeste-koppen-koffie/
https://www.asnbank.nl/zo-maakt-geld-gelukkig/drink-jij-zuivere-koffie.html
https://www.usawa.coffee
https://peeze.nl
https://www.moyeecoffee.com
https://www.zwartekoffie.nl
https://eekcoffee.nl
https://www.roastfactory.nl

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *