12x Duurzaam kraamcadeau

21 mei 2022

Wat leuk dat je een duurzaam kraamcadeau wil geven! Een win-win-situatie want de ouders zullen er blij mee zijn dat ze een verantwoord, natuurlijk cadeau krijgen voor hun baby en de planeet is je ook dankbaar 🙂

Welke cadeaus zijn echt duurzaam?

Er zijn veel merken die zich profileren als duurzaam, maar helaas is dat (vooral ook in de baby-business) vaak maar deels waar. Neem bijvoorbeeld biologisch katoen. Het is natuurlijk een leuk beginnetje dat bij de katoenproductie geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maar dit zegt niks over de rest van het proces. Daar zouden wel eens veel chemicaliën kunnen worden gebruikt, geen eerlijke prijzen aan de boeren en producenten worden betaald en/of veel water worden verspild.

Voor ik daarom een cadeau toevoeg aan deze lijst, bestudeer ik het merk heel goed. Ik kijk naar het productieproces, de materialen die zijn gebruikt en het transport. Ik ga daarbij af op de eigen website van het merk en onafhankelijke onderzoekers zoals goodonyou.eco.

Duurzame kraamcadeau ideeën

Ten eerste kun je natuurlijk iets tweedehands kopen. Ik koop zelf vrijwel alles tweedehands. Maar toch zijn er ook dingen die je liever nieuw koopt of die je tweedehands niet goed kan vinden. Daarom heb ik een hoop ideeën op een rijtje gezet voor nieuwe, duurzame producten.

Hopelijk heb je wat aan de volgende kraamcadeau tips! Stuk voor stuk duurzame cadeaus waar ouders en baby volgens mij heel blij mee zullen zijn 🙂

Verzorging met Naïf

Kies voor een verzorgingsproduct voor de baby (of natuurlijk de moeder) en je hebt een tof, nuttig kraamcadeau.

Naïf gebruikt natuurlijke stoffen en is een populair duurzaam merk om te gebruiken voor kinderen en baby’s. Klik hier voor een overzicht van de producten. Naïf heeft biologisch afbreekbare verpakkingen van suikerriet, verzend jouw pakketje klimaatneutraal en gebruikt geen microplastics in de producten. Echt top!

Probeer bijvoorbeeld deze giftset met shampoo, wasgel, bodylotion en crème voor de baby. Of een heerlijke badolie.

Duurzame rompertjes

Bij de zoektocht naar duurzame rompers vind ik veel merken die zeggen duurzaam te zijn, maar het enige wat zij doen is biologisch katoen gebruiken. Een goed begin natuurlijk, maar we willen meer dan dat. Mini Rodini is een Zweeds merk dat zich inzet tegen fast fashion. Ze gebruiken duurzame materialen, veroorzaken geen dierenleed en betalen een eerlijke prijs aan de werkers in de hele keten. Voor ik kleding koop of aanbeveel, check ik dit altijd eerst bij Good on you, een betrouwbare site die kledingmerken onderzoekt op duurzaamheid in de breedste zin.

Mini Rodini scoort hier bijna de hoogste score en koop ik dus met vertrouwen. Je kunt het online bestellen of kopen bij één van de winkels van de Bijenkorf.

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn het duurzame alternatief voor de wegwerpluiers. Het scheelt op termijn een hoop grondstoffen, transportbewegingen en natuurlijk (plastic) afval. Er zijn inmiddels heel veel fijne wasbare luiers verkrijgbaar en ik denk dat je sowieso een goede daad doet als je kiest voor wasbaar in plaats van wegwerp. Toch zijn er ook verschillen in het productieproces en ik noem daarom hier 2 duurzame merken.

Popolini is een duurzaam en eerlijk merk, dat wordt geproduceerd in Europa. Ze gebruiken biologische, natuurlijke materialen dus dat is fijn voor de billetjes en het klimaat. Bij dit type luier gebruik je een (binnen)luier (bijvoorbeeld deze) of hydrofiele doek en daar overheen een overbroekje (zie afbeelding). Veel keuze bij Kidzstore en enkele Popolini-artikelen zijn ook te koop via bol.com.

Als tweede wil ik het merk Billie Wonder uitlichten. Zij maken hartstikke duurzame producten door luiers te maken van hennep en biologisch katoen. Het systeem bestaat uit een overbroekje (zie afbeelding) en een ‘insert’ of inlegger. Ik ben dol op de toffe designs!

Duurzame babykleding

Kleding is altijd welkom als kraamcadeautje! Hou rekening met het seizoen en de maat en je zit helemaal goed. Tweedehands is een heel duurzame optie, want hiervoor hoeft niks nieuw gemaakt te worden. Check dus even Marktplaats of Vinted als je voor tweedehands gaat.

Als je kleding nieuw koopt, koop het dan van een duurzaam merk. Biologisch katoen van de Hema is leuk, maar als het productieproces alsnog heel vervuilend is, er chemicaliën worden gebruikt en er geen eerlijke prijzen aan de boeren worden betaald, is dat toch echt zonde.

Ik ben heel enthousiast over de volgende merken die duurzaam zijn in de hele keten:

Mini Rodini: een prachtige collectie kinderkleding, die gemaakt wordt van natuurlijke materialen. Ze betalen de makers een eerlijke prijs, gebruiken biologische of gerecyclede materialen en minimaliseren hun afval. Dit duurzame merk is te koop bij de Bijenkorf.

Frugi: een fantastische leuk, kleurrijk merk. De kleding wordt onder eerlijke omstandigheden en tegen een eerlijk loon gemaakt in het Verenigd Koninkrijk. Er worden natuurlijke materialen gebruikt, geen chemische middelen en de milieu-impact wordt zo laag mogelijk gehouden. Online te koop bij Limango.

Little Green Radicals: ook weer zo’n vrolijk merk, met vooral unisex kleding. Ze gebruiken natuurlijke materialen zoals biologisch katoen. De verzending gaat per schip, en de kleding is Fairtrade gecertificeerd. Er worden geen dierlijke producten gebruikt. Dit merk is te bestellen bij Limango.

Duurzame sokjes voor de baby

Het WNF heeft erg leuke sokjes te koop voor baby’s, en hiermee steun je de bescherming van orang-oetangs in Borneo. De sokjes zijn gemaakt van 80% biologisch katoen en de verpakkingen zijn ook behoorlijk duurzaam. Een bijzonder kraamcadeau 🙂

Boek over natuurlijk ouderschap

Zijn de kersverse ouders duurzaam bezig, dan kiezen ze misschien ook voor een meer natuurlijke vorm van ouderschap. Het boek Jagen, verzamelen, opvoeden gaat over hoe oude culturen bezig zijn met opvoeden en wat we daar in onze moderne tijd van kunnen leren.

Ik ben er zelf heel erg benieuwd naar omdat ons lijf en ons brein nog steeds hetzelfde is als duizenden jaren geleden dus we hebben in de basis dezelfde behoeften.

Speentjes van natuurrubber

Hevea is een duurzaam merk dat spenen maakt van natuurrubber. Ze gebruiken daarvoor de natuurlijke grondstof rubber en doordat de speentjes uit één stuk zijn gemaakt, gaan ze niet snel kapot. In verschillende mooie kleuren verkrijgbaar, onder andere bij bol.com. De reviews zijn erg goed! Je kunt kiezen uit spenen tot 3 maanden of voor 3 maanden en ouder.

Duurzaam speelgoed

Kies voor een mooi houten speeltje dat duurzaam is geproduceerd. Natuurlijke materialen zijn heel prettig voor de baby en gaan lang mee. In het proces worden geen chemicaliën gebruikt waardoor het superveilig is voor de baby.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de merken Grimms en Zsilt. Zsilt maakt gebruik van 100% gerecycled plastic van Nederlandse huishoudens.

Duurzaam voedingskussen

Een voedingskussen is superhandig om te gebruiken tijdens het voeden van het kindje. Zo kun je je arm en kindje op het kussen laten rusten en hoef je niet zoveel spieren aan te spannen. Zo’n kussen is voor zwangere vrouwen ook heel fijn om mee te slapen, omdat je je houding ermee kan aanpassen.

Kave Home is een merk dat erg bezig is met verduurzamen. Dit voedingskussen bestaat uit biologisch katoen en is GOTS gecertificeerd. Verder is Kave Home veel stappen aan het ondernemen om verpakkingen te verduurzamen, plastic helemaal uit te bannen en hun ecologische footprint zo klein mogelijk te houden.

Speelmatrasjes

Een speelmatrasje is ook een leuk kraamcadeau. Deze matrasjes zijn van Kave Home (zie hierboven) en gemaakt van biologisch katoen. Je kunt ze op elkaar stapelen, naast elkaar leggen en later kan de kleine er hutten mee bouwen.

Duurzame bijtring

Een leuk klein kraamcadeu: de bijtring. Een bijtring is heel prettig voor baby’tjes als de tandjes gaan doorkomen. Door ergens op te bijten of sabbelen, wordt het tandvlees gemasseerd en dit verlicht de pijn. Als je voor een duurzame bijtring kiest, neem er dan eentje van natuurrubber of hout. Het hout dat wordt gebruikt splintert niet en is dus volkomen veilig, wel iets lastiger schoonmaken.

Houten rammelaar

Deze houten rammelaars zijn van FSC-gekeurd hout, vrij van schadelijke stoffen en de verpakking is ook nog eens voor 90% gerecycled. Hieronder een linkje naar bol.com, maar check ook even de prijs op greenjump.nl, die is soms goedkoper.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *