Ken je die verhalen over slagers die geen vlees eten? Dit is zo’n verhaal. Ik ben gelukkig geen slager en in het dagelijks leven ben ik wat je noemt een flexitariër. En zo is het ook met het verduurzamen van mijn woning. Ik moet iets opbiechten...
Er is in mijn huis al veel gebeurd. Maar om meteen met de deur in huis te vallen: ik woon nog niet gasloos.
Is dat een zucht van verlichting die je nu laat horen? Wanneer ik dit aan mensen vertel zie ik vaak opluchting in hun blik. Ik hoor ze denken: ‘Als hij nog niet gasloos woont, dan is het ook niet zo erg dat ik nog niet zo ver ben’. De verdediging waarbij ik vertel wat ik allemaal wél al gedaan heb, laat ik tegenwoordig achterwege.
Wat ik wel vertel is wat mij tot nu toe nog tegengehouden heeft om de laatste stappen te zetten.
Eind vorig jaar moest ik voor mijn laadpaal de groepenkast aanpassen. Om hem geschikt te maken voor de volgende stappen heb ik hem helemaal vervangen. Inclusief een verzwaring van de hoofdaansluiting. Dat was nodig om elektrisch te koken en het huis met een warmtepomp te verwarmen. Voor de laadpaal is het ook wel fijn. Nu kan ik mijn auto met maximale snelheid via het flexibele contract van Tibber op het goedkoopste moment van de dag opladen.
De nieuwe groepenkast is meteen voorzien van aansluitingen voor de nieuwe inductiekookplaat. Vol goede moed ging ik opzoek naar de loze leiding die tijdens de bouw van het huis al was aangelegd. Even een aansluiting maken en de gaspit kan de deur uit, dacht ik nog. Helaas: die loze leiding hadden we al gebruikt voor de oven. Dat was ik in de 20 jaar dat we hier nu wonen vergeten. Wat mij nu dus tegenhoud om elektrisch te gaan koken is dat ik opzie tegen de klus om via de kruipruimte een nieuwe weg door de betonnen vloer heen te vinden tot achter de keukenkastjes. Ik verzamel moed om dat binnen kort toch maar te gaan doen.
En waarom verwarm je jouw huis dan nog niet met een warmtepomp? Ik hoor het je denken. Eigenlijk is dat hetzelfde verhaal: ik zie op tegen de klus, het geregel van de financiën en de veranderingen in de indeling van onze was- en bergruimtes. We gebruiken maar heel weinig gas en de pijn van de hoge gasprijzen is zelfs nu nog niet zó hoog dat ik meteen in actie moet komen.
Technisch kan het zeker al. Ik heb de cv-temperatuur op 45 graden ingesteld en in de woonkamer Jaga Hybrid laagtemperatuur radiatoren geïnstalleerd waardoor mijn woning met deze lage aanvoertemperatuur ook snel comfortabel warm wordt. Noem het laksheid of gebrek aan motivatie of doorzettingsvermogen als je wil. Ik vind dat oordeel niet zo erg. Ik weet al dat ik de laatste stappen ook ga zetten, alleen nog niet wanneer.
Wat houd jou nog tegen?
Dit is een column in de serie van duurzaamheidsexpert Yuri Pelser. Lees alle columns van Yuri.
Foto door Kindel Media
Yuri Pelser is expert op het gebied van verduurzaming van woningen. Met zijn bedrijf werkt hij aan verschillende projecten waarbij duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie een belangrijke rol spelen.