Tibber start met Grid rewards – geld verdienen met auto slim(mer) laden

5 maart 2024

In dit artikel lees je alles over Grid Rewards. De nieuwste dienst en functie van Tibber. Met Grid Rewards verdienen Tibber-klanten geld wanneer hun stroomverbruik verplaatst wordt tijdens de momenten waarop het stroomnet het niet aan kan, of het juist nodig heeft. In feite werkt het slim, op real-time aangepaste laadstart- en stops als een Virtual Power Plant (VPP). Voor nu werkt het met auto’s (in de eerste fase alleen met een geselecteerd aantal laders, welke lees je verderop). En verderop in de toekomst ook met bijvoorbeeld je thuisbatterij van Tibber of je warmtepomp. In het kort wat je leest in dit artikel:

  • Innovatieve beloning voor energieverbruik: Grid Rewards is een programma van Tibber dat gebruikers niet alleen helpt besparen op energiekosten, maar ook geld laat verdienen door slim hun elektrische auto te laden, afgestemd op de behoeften van het elektriciteitsnet.
  • Bijdrage aan duurzaamheid: Het programma speelt in op de noodzaak voor 100% hernieuwbare energie en de uitdagingen van de klimaatcrisis, door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en optimaal gebruik te maken van groene energie.
  • Actieve rol gebruikers: Van consument naar actieve bijdrager aan het energienet door dynamische energiecontracten en slim laden, wat de balans tussen vraag en aanbod op het net helpt verbeteren.
  • Eenvoudige deelname: Door de auto aan te sluiten en slim laden te activeren, kunnen gebruikers gemakkelijk deelnemen aan Grid Rewards, waarbij de app aangeeft wanneer hun bijdrage nodig is en hoe ze hiermee geld kunnen verdienen.
  • Naar een fossielvrije toekomst: Grid Rewards is een stap richting een groene toekomst, onderdeel van een groter netwerk of Virtual Power Plant (VPP), waarbij de inzet van zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen wordt aangemoedigd, allemaal gericht op het verminderen van de koolstofvoetafdruk.

Let op voordat je je dingen gaat afvragen

Op dit moment kunnen alleen Tibber-klanten met een slimme laadpaal van Easee, Wallbox, Zaptec of GO-e kunnen er gebruik van maken. In een later stadium kunnen ook auto’s direct gekoppeld worden. En ook andere apparaten, zoals je warmtepomp(boiler). Deze functies worden ter zijner tijd uitgerold.


Geld verdienen met slim verbruik

Hoe dit werkt? Om het stroomnet in balans te houden, moeten vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afgestemd zijn. Omdat Tibber aan klanten de mogelijkheid biedt om elektrische auto’s en andere slimme apparaten te verbinden, kunnen deze worden afgestemd op de drukte op het stroomnet. Is er bijvoorbeeld te veel vraag naar stroom? Dan kunnen laadsessies van auto’s tijdelijk uitgesteld worden. Is er te veel aanbod, bijvoorbeeld door veel zon- en windenergie? Dat is een goed moment om laadsessies van elektrische auto’s juist te starten. Later dit jaar zullen ook andere grote elektrische apparaten, zoals de omvormer van de zonnepanelen, de warmtepomp of thuisbatterij ingezet kunnen worden om Grid Rewards te verdienen.

Druk stroomnet verlichten

Volgens Rens Schoorl, Country Director van Tibber Nederland, is dit een win-win situatie voor zowel de consument, als voor de energietransitie. “Iedereen weet dat het stroomnet in Nederland gigantisch onder druk staat. Ondanks dat de overheid forse kapitaalinjecties heeft toegezegd aan de netbeheerders en Rob Jetten bedrijven aanspoort om buiten de spits stroom te verbruiken, groeit de druk op het net sterk. Om dit op te lossen moeten we de vraag naar en het aanbod van stroom beter op elkaar afstemmen. Dit kun je zelf doen met een timer op je wasmachine bijvoorbeeld, maar je gedrag veranderen is moeilijk. Daarom ontwikkelen wij functies die het werk voor je uit handen nemen. Met Grid Rewards kun je letterlijk geld verdienen terwijl je ligt te slapen en help je tegelijkertijd om de problemen op het stroomnet te verminderen.”

100 euro extra per jaar met Grid Rewards van Tibber

Schoorl: “Deze vergoedingen komen bovenop de besparingen die onze klanten kunnen behalen met het slim laden van hun elektrische auto met dynamisch contract. Daarmee besparen onze klanten nu gemiddeld al meer dan vierhonderd euro per jaar in vergelijking met andere energiecontracten. Onze eerste data laten zien dat mensen rond de 100 euro per jaar extra kunnen verdienen met Grid Rewards.”

Grid Rewards van Tibber is nieuw! En nog niet voor elke klant beschikbaar. Grid Rewards van Tibber is de evolutionaire opvolger van Slim laden, waarmee je niet alleen bespaart, maar ook verdient door bij te dragen aan de balans van het elektriciteitsnet. Dit systeem maakt gebruik van een slim algoritme dat bepaalt wanneer je auto geladen wordt, soms zelfs buiten de goedkoopste uren om, om overproductie van groene energie te benutten en het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. De beloning wordt berekend op basis van de ‘real-time markt’, wat betekent dat je extra geld krijgt bovenop de besparing van Slim laden. Dit systeem garandeert dat je nooit meer betaalt dan het laagste tarief van de dag, zelfs als je auto laadt tijdens piekuren. Zo combineert Grid Rewards financieel voordeel met een bijdrage aan een duurzame toekomst.

Hoe werkt Grid Rewards van Tibber?

Grid Rewards maakt het mogelijk om moeiteloos een bijdrage te leveren aan het elektriciteitsnet en daarvoor beloond te worden. Door simpelweg je elektrische auto aangesloten te laten en gebruik te maken van Slim laden, kun je geld verdienen terwijl je slaapt. Dit systeem is ontworpen om het elektriciteitsnet te ondersteunen tijdens periodes van tekorten of overschotten aan stroom. De Tibber-app faciliteert het proces met een gebruiksvriendelijke interface, waardoor je gemakkelijk je bijdrage kunt leveren en je beloningen kunt maximaliseren. Hoewel het exacte moment van een tekort of overschot niet voorspelbaar is, vergroot een langere Slimme laadsessie en een hoger ingesteld laadniveau de kans op het verdienen van Grid Rewards. Het systeem is nog in de testfase en beschikbaar voor een beperkte groep gebruikers, maar biedt een innovatieve manier om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd te verdienen.

Alle info over Grid Rewards van Tibber

Grid Rewards is Tibber’s nieuwste innovatie die je niet alleen helpt besparen, maar ook geld laat verdienen met je stroomverbruik, ter ondersteuning van een duurzame planeet. Dit programma is momenteel in een testfase en beschikbaar voor een beperkte groep gebruikers. Het initiatief komt voort uit de urgentie om de klimaatcrisis aan te pakken en de noodzaak voor 100% hernieuwbare energie, gezien de onvoorspelbaarheid van natuurlijke energiebronnen zoals zon en wind. Tibber promoot dynamische energieprijzen en slim laden om automatische besparingen te realiseren, terwijl Grid Rewards verder gaat door gebruikers te belonen voor hun actieve bijdrage aan het balanceren van het energienet.

De kern van Grid Rewards is de transformatie van elektrische auto-eigenaren van consumenten naar bijdragers door hun laadgedrag aan te passen aan de behoeften van het elektriciteitsnet. Dit proces wordt gestuurd door Tibber’s dynamische energiecontracten en slimme laadfuncties, die ervoor zorgen dat laden plaatsvindt tijdens optimale momenten voor zowel het net als de gebruiker. Het idee is om het net te ondersteunen tijdens momenten van overproductie of tekort aan groene energie, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert en bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.

Grid Rewards maakt het gemakkelijk voor gebruikers om bij te dragen: door hun auto aan te sluiten en slim laden te activeren, ondersteunen ze het net en worden ze hiervoor financieel beloond. De app toont wanneer de auto beschikbaar is voor Grid Rewards en zorgt ervoor dat gebruikers nog steeds besparen door automatisch te laden tijdens goedkope uren, met het extra voordeel van verdiensten voor het ondersteunen van het net. Dit initiatief positioneert Tibber-huishoudens als essentiële spelers in een virtuele krachtcentrale (VPP), waarbij elke bijdrage aan het netwerk beloond wordt, een stap voorwaarts naar een groene toekomst met uitbreiding naar zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen.

Tot slot zegt Rens Schoorl: “Grid Rewards is een grote stap om samen met de consument de energietransitie te versnellen en die tegelijkertijd mee te laten profiteren. Wij zullen ons focussen om Grid Rewards en onze andere tools voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. De toekomst vereist een andere benadering van energieverbruik, en met Grid Rewards zetten we een stap in de juiste richting.”

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *