Wat is de beste compostbak voor binnen of buiten?

13 januari 2024

Een eigen compostbak hebben is echt fantastisch. Je kunt je gft-afval kwijt en je hebt een superwaardevolle bron om je planten beter te laten groeien. Ik schrijf graag over simpele, duurzame dingen en zelf compost maken is er daarvan wat mij betreft één! Wil je een compostbak kopen, lees dan zeker door: klein, groot, voor binnen of voor buiten, voor elke situatie vind je iets geschikts.

Beste compostbakken voor in de keuken

MerkPrijsLiterKleurenOphangen?Duurzaam merk?
Skaza Organko 2€ 899,6zwart, wit, grijsneeja
Skaza Organko 1€ 7416wit, groen, grijsneeja
Joseph Joseph€ 314grijs, witneenee
Morgiana€ 201,5witneenee
Sort & Go van Brabantia€ 6432groen, grijs, wit, lichtblauwjaja
Compost Caddy€ 222,5wit, grijsneenee
SB Kitchen€ 496,3beigeneenee

Voor in de keuken kun je natuurlijk een gewone afvalbak kopen om al het gft te verzamelen. Maar misschien vind je het handig een kleine compostbak op het aanrecht te hebben staan. Dan heb je ook heel fijne kleine formaatjes.

De enige compostbak die echt zijn naam eer aandoet en ervoor zorgt dat je vrij snel goede, bruikbare compost hebt, is de bokashi emmer.

Beste compostbak: Skaza Bokashi Organko 2

Dit is eigenlijk de enige echte compostbak. Hij verzamelt niet alleen gft maar zet het ook rap om in compost, wat als sap bij de plantjes gegoten kan worden. Je hebt hiervoor de starter-set nodig die micro-organismen bevat om ervoor te zorgen dat het afval fermenteert en dat er geen schadelijke stoffen of CO2 vrijkomt. Sommige mensen waren niet zo enthousiast over het uiterlijk van de eerste Bokashi emmers (2e plaats). En dat begrijp ik wel. Gelukkig is Skaza met een nieuw ontwerp gekomen dat er een stuk aangenamer uitziet, verkrijgbaar in het wit, groen of grijs. Het is een plastic compostbak maar wel gemaakt van gerecycled plastic, jeej! De inhoud van deze compostbak is 9,6 liter. Er is totaal geen sprake van stank want de bak sluit goed.

bokashi emmer compostbak binnen

Goede tweede plaats: Skaza Bokashi Organko 1

Dit is de voorganger van bovenstaande Bokashi en daarmee een prima 2e plaats, of zelfs een gedeelde 1e plaats. Bij dit systeem krijg je 2 bakken van 16 liter, ook gemaakt van gerecycled plastic. Het zijn er 2 omdat je het afval nog 10 dagen moet laten staan voor het fermenteerproces. Ondertussen kan je de tweede bak gebruiken. Een complete set kost tussen rond de €70 maar het bespaart je op pokon en je plantjes gaan het veel beter doen!

bokashi emmer compostbak binnen

Overige afvalbakjes voor op het aanrecht

Zoals gezegd is de Bokashi de enige die echt zorgt voor compost. Maar heb je nu een compostbak in de tuin staan, dan is het handig om je gft binnen te verzamelen en af en toe te legen in de tuin of container. Daarvoor zijn de volgende afvalbakken erg geschikt.

Jospeh Joseph gt-bakje keuken

Een prachtig gft-afvalbakje van Jospeh Joseph. Een modern design en de deksel sluit goed. De stank wordt daardoor en door het geurfilter goed afgevangen. De inhoud is 4 liter, wat een prettig formaat is voor in de keuken op of onder het aanrecht. Ook zit er een handig hengsel aan om hem mee te nemen om te legen in een grotere gft-containter of op je composthoop buiten. Ook in grijs verkrijgbaar.

joseph joseph gft-bakje

Morgiana afvalbakje keuken

Een strak, modern design waardoor dit afvalbakje voor op het aanrecht niet eens oogt als vuilnis. Je kunt hem dus ook heel goed kwijt in de badkamer of een andere ruimte. De inhoud is 1,5 liter wat voor sommige mensen wat aan de kleine kant is. Het touchmechanisme zorgt ervoor dat je hem makkelijk kan openen door alleen even op het deksel te drukken. €19,99 is de prijs op dit moment.

morgania afvalbakje

Brabantia afvalbakje keuken

Brabantia heeft ontzettend veel verschillende vuilnisbakken, van klein tot groot. Zelf heb ik er drie om mijn afval makkelijk te kunnen scheiden. Ze zijn handig in het gebruik en doen wat ze moeten doen. Je kunt ze ook ophangen, wat erg handig kan zijn, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een keukenkastje. Het design wordt soms genoemd als nadeel, maar ze zijn wel in verschillende kleuren verkrijgbaar: groen, grijs, wit en lichtblauw. Voor in de keuken is de variant van 3 of 6 liter een prima maatje.

brabantia afvalbakje

Compost Caddy afvalbakje

Weer een fijn design dat haast niet aan afval doet denken: de Compost Caddy. Handig aan deze is niet alleen het hengsel maar ook de losse binnenemmer. De binnenemmer kun je uitnemen en kan zelfs in de vaatwasser. Hierbij is wel wat voorzichtigheid geboden want volgens de recensies kan het bakje bij sommigen een beetje vervormen.
Deze gft-emmer is 2,5 liter en daarmee een fijn klein formaat voor op of onder het aanrecht. Hij kost €19.

compost caddy

SB Kitchen metalen prullenbak

Een totaal ander design and I love it. Een metalen ontwerp dat rustiek en landelijk aandoet. Hij is met en zonder geurfilter verkrijgbaar, de laatste houdt de geurtjes goed buiten. Verder is het een simpel ding dat doet wat het moet doen. De inhoud is 6,3 liter.

metalen gft-emmer

Beste compostbakken voor in de tuin en op het balkon

Voor in de tuin en op het balkon zijn er legio compostbakken te vinden in allerlei soorten en maten voor al je compost. Bakken van plastic, van hout of zelfs van metaal. Wil je een kleine compostbak kopen of juist een grote, ik heb het voor je uitgezocht.

MerkPrijsLiterAfmetingen (bxdxh)Geschikt voor balkon?
Maxxtools€4530060 x 60 x 80nee
Balkonton€1256040 x 40 x 60ja
Vida XL hout€5780080 x 50 x 100nee
Vida XL kunststof€46 – 188380 – 1600diversnee
Compostkooi€149800100 x 100 x 80nee
Urbalive€1487538 x 50 x 60ja

Beste keus compostbak tuin: Maxxtools compostvat

Dit is de best gewaardeerde compostbak van Bol.com met 4,7 sterren en meer dan 20 reviews. Het is met € 35 een goedkope compostbak, simpel uit kunststof. Het deksel sluit goed waardoor er geen nare geurtjes ontstaan. Aan de onderkant kan je met de klep makkelijk de humus verwijderen om die in de tuin te gebruiken. De bak is eenvoudig in elkaar te zetten en stevig.

grote compostbak

Beste keus compostbak balkon: Balkonton

Een plantenbak die ook nog eens fungeert als compostbak! Ik vind hem erg fijn. De plantjes steek je in de randen en bovenop zodat het er meer uitziet als een gezellige plantenbak dan een compostbak. Binnenin kun je het beste wormen plaatsen (die kun je meebestellen) die de aarde omwoelen. Je kunt elke paar dagen een handjevol gft-afval in de emmer gooien, dus je kunt hier waarschijnlijk niet al je gft in kwijt. Maar zonder tuin heb je meestal ook niet superveel compost nodig 🙂
Kosten: €115.

Vida XL houten compostvak

Deze compostbak vind ik de mooiste, ik houd van natuurlijke materialen. Het grenen hout is geïmpregneerd zodat het niet rot. Dit compostvak is een goede tweede keus omdat er natuurlijk gaten inzitten en dit ervoor zorgt dat geurtjes naar buiten kunnen. Hij is hierdoor wel goed belucht. Maar wel een mooi exemplaar voor in de tuin toch? Hij kost zo’n €57.

houten compostbak

Vida XL kunststof compostbak

Deze compostbak wordt door de kopers gewaardeerd om de eenvoudige maar stevige constructie. Hij wordt in een doos geleverd en je kunt hem zelf simpel in elkaar zetten. Het handige van dit model is dat hij in alle maten verkrijgbaar is: 380, 800, 1200 en zelfs 1600 liter. Dus zoek je juist een groot compostvat, dan is dit een goede keus.
Bovenin zit een handige klep om afval toe te voeren en onderin een klep om de humus eruit te halen. De prijs varieert van €46 tot €188, afhankelijk van het formaat.

kunststof compostbak

Compostkooi

Een totaal ander type dan de meeste compostbakken, met name door het materiaal. Dit is namelijk een metalen kooi waar je simpel al het groente-, fruit- en tuinafval in kwijt kunt. Het is prettig dat je door het raster heen kunt kijken wanneer de bak niet vol zit. Je creëert eigenlijk een composthoop met een hekje. De reviews geven aan dat hij makkelijk in elkaar is te zetten en stevig is, dit trouwens in tegenstelling tot veel andere compostkooien die ik onderzocht. Je betaalt hier €149 voor.

compostkooi tuin

Urbalive wormenbak

Dit is weer een perfecte balkon compostbak en je kunt hem zelfs binnen bewaren! Het is een strak, modern design en is in verschillende kleuren verkrijgbaar: grijs, bruin, wit en lichtgroen.
Dit is een wormenbak, de wormen zorgen voor snelle en goede compost. De compost komt als sap aan de onderkant met een kraantje eruit. De wormen kunnen (en willen!) gelukkig niet uit de bakken.
Vind je 75 liter te klein? Dan kun je ook een extra treetje bijkopen.
Kosten €148.

urbalive wormenbak balkon of binnen

Wat mag er in een compostvat?

In een compostbak kun je vrijwel alle groente-, fruit- en tuinafval kwijt. Ook fijngemaakt hout en eierschalen mogen erin. Soms moet je wel letten op de verhoudingen omdat tuinafval weer andere eigenschappen heeft dan groente en fruit.

Wat je niet in je compostbak wil is: zieke planten, gekookte etensresten, aardappelschillen en vis. Kijk voor een volledige lijst hier.

Wat mag er in een wormenbak?

Het composteringsproces kan best lastig op gang komen als je niet oplet wat er allemaal in mag. Zorg ervoor dat het goedje niet te droog of te nat wordt. In een wormenbak of bokashi emmer kun je dezelfde gft-afval doen als bovengenoemd. Je moet het voedsel alleen wel even klein maken (ongeveer 5 x 5 cm) zodat de wormen het beter kunnen afbreken.
Verder is in een wormenbak gekookt eten wél toegestaan, maar niet te veel en niet gezouten.

Hoe moet je zelf composteren?

Ga je zelf compost maken, kijk dan van tevoren goed wat er precies wel en niet in mag en hoe je hem het beste kunt onderhouden. Zo is het in een open systeem goed om elke 6 weken om te woelen. Maar heb je een gesloten bak dan is dat lastig en kun je het beste tuinafval afwisselen met groente en fruit en erop letten dat hij niet te droog of te nat wordt. Het is ook een kwestie van uitproberen!

Heel veel succes met je eigen compost maken! Heb je nog vragen of opmerkingen over het composteren of de compostbakken, dan hoor ik het graag hieronder in de comments.

Wil je nog even door met het verduurzamen van je tuin? Lees deze blog met tips over ecologische tuinen aanleggen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Wat is de beste compostbak voor binnen of buiten?

  1. Ja vooral gekookte groente wil je niet in je compostbak. Dat gaat heel erg stinken.

    TIP: mocht je compostbak gaan stinken: prik wat gaten in de compost en gooi daar yoghurt in.