Veel geblaat, weinig wol (column)

20 januari 2023

Je kan er op verjaardagen niet meer omheen. Energie besparen, gasloos wonen, isoleren, warmtepompen en nog zoveel meer onderwerpen die laten zien dat energie – en vooral de prijs ervan – een hot topic is. 

Wie goed luistert komt er snel achter dat veel mensen het best ingewikkeld vinden om te snappen wat voor hun situatie nu het beste is om te doen. En niet alleen de leek die je spreekt op een verjaardag wordt betrapt op veel geblaat en weinig wol. Ook de gemiddelde ‘professional’ wordt er weleens op betrapt dat niet alles wat er verteld wordt degelijk hout snijdt.

Onduidelijkheid verduurzamen van woningen – gebrek aan kennis en geduld

Hoe komt het dat er zoveel onduidelijkheid en verwarring is wanneer het over het verduurzamen van onze woningen gaat? Het korte antwoord is: gebrek aan kennis en gebrek aan geduld. Laten we voor het gemak de professional – ook wel beunhaas genoemd in dit stuk – een klein podium geven. Zij zorgen met hun ongefundeerde verhalen voor veel verwarring en tegenstrijdigheden. De gesprekken zijn vooral gericht op de verkoop van hun eigen producten. Het is een hele klus om deze met veel overtuiging gebrachte verhalen goed te doorgronden. 

Heel kort door de bocht genomen is mijn advies in die gevallen altijd: luister naar je gevoel. Voelt het niet goed? Dan is het vaak ook niet goed. 

Ik hoor je denken: ‘maar waar haal ik dan die kennis om deze verhalen te tackelen?’

Naast Doe Duurzaam is ook het energieloket een mooi startpunt om de voorbereidingen voor je expeditie naar een gasloze woning te starten. Gemeenten hebben allemaal een energieloket waar je met je vragen over verduurzamen van je woning terecht kunt. Bij deze loketten kun je vaak ook terecht om bijvoorbeeld een offerte te laten beoordelen. Elke vraag die je daar stelt, brengt je een stapje verder waar je van kan leren. 

Zolang het verduurzamen van je woning nog niet zo gewoon is als het kopen van een nieuwe televisie, valt er voor de meeste mensen nog best veel te leren.

Veel plezier met de voorbereidingen. Elke expeditie begint met de eerste stap.

Dit was de eerste column in de serie van duurzaamheidsexpert Yuri Pelser. Lees alle columns van Yuri.


Foto door Trinity Kubassek: https://www.pexels.com/photo/sheep-288621/

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *