Je Growatt omvormer slim uitzetten via modbus, app of web

20 juli 2023

Dat een Chinese omvormer niet altijd slecht nieuws betekent dat bewijst Growatt. Dit merk omvormer biedt best wat opties om teruglevering van je zonne-energie te stoppen bij negatieve dynamische energieprijzen. De mogelijkheden van modbus-communicatie worden bijzonder goed gedocumenteerd in de handleiding, en het is zowel mogelijk om de omvormer uit te zetten via een display op de omvormer, de cloud en met de eigen app. In dit artikel vertellen we met hulp van andere groene nerds wat de mogelijkheden zijn om de teruglevering van zonne-energie te beperken of te stoppen.

Geschikt voor

Growatt min TL(3)-XH
Growatt min TL(3)-X
Growatt TL(3)-S
Growatt SPH (batterij-opslag)

Succesvol getest met

Growatt min 4600TL-XH
Growatt SPH3000

Met dank aan

Wietze Koster
Edwin Biemond

Growatt is net als SAJ een Chinees merk. Dat is ook te merken als je wilt uitvogelen als je het terugleveren zonne-energie wilt stoppen. De gebruiksvriendelijkheid is niet je-van-het en handleidingen zijn geschreven in Chinglish. Dat maakte ook het onderzoek voor dit artikel er niet gemakkelijker. Ik hoop dat deze handleiding jou dat als lezer bespaart.

Universele methoden om je omvormer uit te schakelen

In dit artikel focussen we ons op de manieren om specifiek een Growatt omvormer te laten stoppen met het produceren van zonne-energie. Er zijn ook nog een aantal universele methoden die je kunt toepassen om je omvormer uit te schakelen. Zo kun je de groep in de meterkast uit te zetten of de lastscheider omzetten om in een klap je omvormer uit te schakelen. Door een slimme stroomonderbreker te koppelen met je domoticasoftware kun je hem ook met automatiseringen uitschakelen. Meer over deze universele methoden lees je in het dossier zonnepanelen uitzetten.

Growatt omvormer uitzetten via het LCD/LED-display

De eerste mogelijkheid die je hebt om je Growatt omvormer uit te schakelen is met het LCD of LED/OLED-scherm. Het design van de Growatt omvormers is erg eenvoudig. Het display heeft maar 1 knop. Dat maakt het navigeren door de menustructuur… erg vervelend. Je gebruikt de knop als volgt:

  1. Eén keer aanraken: volgend item
  2. Twee keer aanraken: kies of bevestigen
  3. Drie keer aanraken: terug

Zet de terugleverbeperking aan door deze stappen te volgen:

  1. Navigeer naar naar Set Parameter > General advanced
  2. Er zal je gevraagd worden om een wachtwoord. Standaard is dat 123.
  3. Vervolgens dien je je land in te stellen.
  4. Navigeer naar ExportLimit.
  5. Zet hier de ExportLimit op ‘on’.
  6. Vervolgens moet je aangeven of je een Growatt Smart Meter hebt. Zo ja kies je Meter, anders CT.
  7. Kies vervolgens ExportLimit Rate.
  8. Hier stel je het percentage van de terugleverbeperking in. Wil je het terugleveren van stroom aan het net volledig stoppen, stel hem dan in op 100%.

Ben je meer visueel ingesteld dan kun je ook het stroomschema volgen:

Of deze video kijken:

Growatt omvormer uitzetten via de cloud

Je kunt je omvormer ook online monitoren, door hem toe te voegen in Growatt’s ShineServer. Via daar is het ook mogelijk om de ExportLimit functie aan te roepen. Dit doe je als volgt:

  1. Log eerst in op ShineServer
  2. Navigeer naar “Plant” en vervolgens “Device List”.
  3. Kies “Min” en selecteer vervolgens je omvormer.
  4. Klik in het vlak rechtsonder om de instellingen van je omvormer aan te passen.
    Growatt shineserver powerlimit
  5. Selecteer “Set Export Limit”, en kies “Enable meter 1”. In het invulveld vul je het percentage van het totale vermogen wat gelimiteerd moet worden. 100% betekent dus geen teruglevering.
  6. Klik vervolgens op opslaan om de terugleverbeperking op te slaan.

Growatt omvormer uitzetten via de app

Wanneer je omvormer in de Growatt’s cloudomgeving ShineServer hangt, kun je de inverter ook aansturen met de ShinePhone app. De app is beschikbaar voor iPhone of Android. Om de teruglevering van zonne-energie aan het net te stoppen, ga je als volgt te werk:

  1. Open de app en log in
  2. Ga naar “Plant” en selecteer jouw omvormer
  3. Navigeer naar “Control”
  4. Selecteer “Set Export Limit”
  5. Geef het wachtwoord in
  6. Selecteer “Enable meter 1”, en vul in het invulveld de limiet in. Dit het percentage van het totaal wat afgeschaald moet worden. Bij 100% leveren je zonnepanelen dus niks terug.
  7. Klik “Save” om op te slaan.

Growatt omvormer slim uitschakelen via modbus

Modbus is een protocol waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het is een
open protocol en is dus niet aan merk gebonden. Modbus is in eerste instantie gemaakt om via
een seriële datalijn te communiceren maar later is hier ook TCP/IP (ethernet) bijgekomen, wat het protocol nieuw leven heeft ingeblazen.

De omvormer is een SLAVE met allerlei registers. Die registers zijn laatjes waar informatie in staat. Elke lade heeft een adres. En die adressen kunnen opgevraagd worden door de MASTER
(je slimme brein), of je kunt er een signaal naar toe sturen, om een instelling aan te passen. Om de teruglevering van je omvormer uit te zetten, moet je natuurlijk weten naar welk register je iets moet sturen. Dat is te vinden in de documentatie van de fabrikant. Voor Growatt inverters vind je dat in het Inverter Modbus RTU Protocol. Wat we nodig hebben is het input register 00. Daar kunnen we dan een 0 of 1 naar sturen om de omvormer aan of uit te zetten.

Growatt omvormers hebben een SYS COM poort waarmee modbus communicatie mogelijk is. Om een modbus netwerk te maken heb je een SLAVE nodig, dat is je omvormer. En een MASTER, dat is je slimme brein voor domotica. Voor spraakgemak noem ik deze vanaf nu het slimme brein. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar in dit kader bespreek ik de twee meest toegepaste opstellingen:

  1. De omvormer direct aansluiten op je slimme brein:
    Omvormer (SYS COM poort) ↔️ 2-aderige kabel ↔️ RS485 <> USB converter ↔️ je slimme brein
  2. De omvormer via ethernet laten communiceren met je slimme brein:
    Omvormer (SYS COM poort) ↔️ 2-aderige kabel ↔️ RS485 <> Ethernet converter ↔️ ethernet kabel ↔️ LAN
    en parallel:
    LAN ↔️ ethernet kabel ↔️ je slimme brein

We starten vanaf de omvormer. Die heeft aan de onderzijde een SYS COM-poort, zoals te zien is in onderstaande lijntekening van de omvormer:

In de handleiding wordt deze SYS COM poort verduidelijkt. Pin 3 en 4 zijn geschikt voor RS485 / modbus communicatie.

We kunnen de bijgeleverde connector c.q. stekker gebruiken om aan te sluiten op de SYS COM poort. In de stekker heeft elke pin, als een kroonsteentje, een klein schroefje die het adertje vastzet. En de stekker zelf kun je zo aandraaien dat je een trekontlasting hebt, zodat je niet alles lostrekt als je een keer de kabel te hard aantikt.

Op de SYS COM connector gaan we een twee-aderige kabel aansluiten. We pakken daarvoor een UTP-kabel die we doorknippen. Van de gekleurde 8 strengen gebruiken we er 2. Pak twee met duidelijk verschillende kleuren zodat je ze goed van elkaar kunt onderscheiden. Deze twee sluiten we aan op pin 3 en 4. Vervolgens draai je de schroefjes aan zitten de kabeltjes stevig vast. Sluit de connector.

Hij is nu klaar om aan te sluiten op de SYS COM poort van de Growatt omvormer. In onderstaande foto zie je hem (connector met witte kabel) afgemonteerd en aangesloten op de Growatt min 4600TL-XH omvormer van Wietze.

Op dit punt maken we een splitsing. We beginnen met de directe opzet waarbij je de kabel direct aansluit je op je slimme brein.

1. De directe opzet: Growatt omvormer uitzetten met modbus en Home Assistant

Om de kabel direct aan te sluiten op ons slimme brein hebben we een RS485 <> USB converter nodig. Je kunt daarvoor MAX485 module voor RS485 seriële communicatie USB gebruiken. Je sluiter de twee aders aan op de twee pins van de RS485 <> USB converter.

Om in Home Assistant te communiceren met je Growatt omvormer kun je gebruik maken van onderstaand script van Wietze Koster:

Het eerste deel wordt de seriële verbinding geconfigureerd:

  • name: Growatt – Naam van de modbus verbinding, kan je zelf bepalen
  • type: serial – Seriële verbinding, dus geen TCP
  • baudrate: – Snelheid van communiceren, moet hetzelfde zijn als de omvormer en dit kan gevonden worden in de handleiding van de omvormer.
  • Bytesize: – Zie handleiding omvormer, kan ook 5,6,7 zijn
  • method: – Zie handleiding omvormer, kan ook “ASCII” zijn
  • parity: – Zie handleiding omvormer (None, Even, Oneven)
  • port: – Dit is de poort waar je USB <> RS485 converter in zit. In Home Assistant zie je onder Instellingen > Systeem > Hardware > Alle hardware de lijst van hardware. In dit voorbeeld is de converter aangesloten op /dev/ttyUSB0.
  • Stopbits: – Zie handleiding omvormer (1, 2)

Nadat dat is gebeurd, is het mogelijk om registers uit te lezen, of er informatie naar toe te sturen. In het tweede deel worden enkele sensors gedefinieerd. Er wordt een waarde uit het register van de modbus slave (omvormer) gehaald en zet het in de door jou gemaakte sensor in Home Assistant. Je kunt bijvoorbeeld zo zelf een sensor maken voor de het aantal kWh wat nu wordt teruggeleverd door je omvormer. De documentatie leert ons dat je daarvoor register 1 en 2 gebruik.t

  • Name: – Naam van je HA sensor
  • input_type: – Type van het register. Kan ook discrete_input, coil, holding, input zijn.
  • Address: – Adres van het register dat je wilt uitlezen.
  • Slave: – Het adres dat aan de slave is toegewezen. In de handleiding staat wel welk adres het standaard is.

Om de Growatt omvormer eenvoudig handmatig via Home Assistant aan en uit te zetten heeft Wietze twee knoppen gebouwd. Het resultaat ziet er zo uit:

De code achter de Growatt aan knop ziet er als volgt uit. Hiervoor stuurt hij naar adres 0 (het input register om de omvormer aan/uit te zetten) van slave 1 (de omvormer) de waarde 1 (aanzetten).

2. De ethernet opzet: Growatt omvormer uitzetten met modbus

In de directe opzet moet je slimme brein in de buurt staan van je omvormers zodat je hem met kabel kunt aansluiten. Vaak zal dat niet zo zijn. Dan is het praktischer om te werken met Modbus TCP converter, ook wel RS485 Ethernet converter genoemd. Je opstelling is dan als volgt:

  1. Je maakt een 2-aderige kabel (✅)
  2. Je sluit aan 1 zijde aan op de SYS COM poort van de Growatt omvormer (✅)
  3. De andere zijde sluit je aan op de Modbus TCP converter
  4. De modbus TCP converter kun je met een ethernetkabel op je LAN aansluiten
  5. Nu is je omvormer via LAN beschikbaar voor modbuscommunicatie

Voor stap 3 t/m 5 hebben we nog nodig:

  1. Een UTP kabel om de modbus TCP converter op LAN aan te sluiten
  2. Een modbus TCP / RS485 ethernet converter. Bijvoorbeeld de KMTronic Modbus LAN TCP/IP to Modbus RS485 RTU Serial Converter of de Waveshare RS485 to Ethernet Converter for EU.

Op de foto zie je de Waveshare RS485 to Ethernet, waarbij je aan de rechterkant de twee kabeltjes kunt verbinden. Verbind de kabeltjes en draai de schroefjes aan om ze vast te zetten.

Uiteraard dien je de voeding aan te sluiten, en met een ethernet kabel verbindt je het apparaat met je lokale netwerk.

[Dit stuk wordt nog aangevuld. Hier stond aanvankelijk een oplossing die nu niet goed meer werkt.]

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

55 reacties op “Je Growatt omvormer slim uitzetten via modbus, app of web

  1. Folkert aug 13, 2023

    Hoi Danny,

    Enig idee hoe ik een warmtepompboiler met een eenvoudige tool kan aansturen met een Growatt? Dit om meer warmte op te slaan in de boiler bij overschot aan energie.
    Alvast dank,
    Folkert

    • Hi Folkert,

      Je bedoelt dat je je warmtepomp bv. alvast wat kunt laten verwarmen als de prijzen laag zijn?

      Belangrijkste is dat je warmtepomp dat moet ondersteunen. Wat voor warmtepomp heb je? Nibe heeft ‘Smart Price Adaption’ en maakt dat out-of-the-box mogelijk. Vailliant ondersteunt wel aansturing maar je moet het wel zelf programmeren… hangter dus maar net vanaf welke je hebt.

  2. Cornelisse okt 2, 2023

    Hallo ik heb een vraag is het mogelijk om de inverter intestellen zo dat hij niet om 20 uur afschakelt maar zo dat er 24/7 iets blijf branden op de inverter ik heb growatt 42TL-X

    • As far as I know niet. Eigenlijk alle inverters die bij mij bekend zijn vallen automatisch uit als de zon onder is en er geen stroom meer wordt opgewekt…

  3. Chris okt 29, 2023

    Beste Danny,

    Helaas lukt het mij niet om via ModBus te communiceren met een Growatt MIN 3000TL-X omvormer.
    Ik heb een Waveshare RS485 To Eth(B) via een RS485 kabel aangesloten op de SYS-Com poort van de omvormer.
    De netwerk verbinding naar de Waveshare werkt, omdat de link LED blauw wordt.
    In Home Assistant probeer ik vervolgens de omvormer uit te lezen via twee verschillende integraties:
    Homeassistant-Growatt-Local-Modbus en SolaX Inverter Modbus.

    Helaas lukt het niet met beide om een connectie met de omvormer te maken. Beide geven aan dat ze geen verbinding kunnen maken. Wel zie ik heel even de ACT-led blinken, maar verder komt er geen reactie van de omvormer terug.

    In beide integraties geef ik soortgelijke instellingen aan:
    Communication layer: tcp
    IP:
    Port: 502
    Modbus device address: 1

    Instellingen Waveshare:
    Baudrate: 9600
    Data bits: 8
    Parity: None
    Stop bits: 1
    Flow control: none
    Modbus gateway type: Simple Modbus TCP to RTU

    In de tekst staat:
    [Dit stuk wordt nog aangevuld. Hier stond aanvankelijk een oplossing die nu niet goed meer werkt.]

    Ben je tegen hetzelfde probleem aangelopen? Heb je ondertussen een werkende oplossing gevonden?

    Alvast bedankt!

    • Ja ik had dit geschreven met een communitylid, maar daar werkt het onverklaarbaar niet meer. Het probleem met modbus is dat je zo weinig (geen) feedback krijgt over wat er in de communicatie fout gaat… ik heb helaas nog niemand anders kunnen spreken dit het wel voor elkaar heeft.

    • Hi Chris,

      Verbinden met Growatt wordt er moeilijk gemaakt, helaas… De laatste ‘innovatie’ om toch met een Growatt te kunnen verbinden met Home Assistant, is door gebruik te maken van Grott van Johan Meijer. Het vergt een aantal stappen, die je hier kunt vinden: https://www.splitbrain.org/blog/2023-11/03-growatt_and_home_assistant.

    • Hallo Chris,

      Ben je hier nog verder mee gekomen? Ik loop tegen een zelfde probleem aan met een TL3-S. De omvormer lijkt totaal niet te reageren op mijn modbus writes en met uitlezen heb ik ook nog geen succes. Omdat ik geen response krijg en ik nooit een werkende situatie heb gehad is het nogal lastig om alle configuratie settings goed te gokken. Het enige wat ik wil bereiken is het kunnen schrijven van register 0 om de omvormer uit/aan te zetten.

      Mvg,

      • Willem mei 19, 2024

        Heren,

        Ik wil graag net als Roy in HA mijn Growatt MOD 6000TL3-XH-BP uit kunnen schakelen. Dit in combinatie met een script zodat de omvormer zich uitschakeld met negatieve energieprijzen. Zelf had ik de Elfin EW11A0 op het oog om het RS485 signaal te converteren naar modbus over Wifi.
        Echter nadat Growatt het lastig heeft gemaakt om de data direct in HA te krijgen twijfel ik of ik met Grott ook de configuratie aan kan passen om de omvormer uit te kunnen schakelen. In de link naar splitbrain zie ik met mijn beperkte kennis dat Grott data naar HA kan sturen maar geen configuratie terug kan sturen. Weten jullie of dit toch wel met Grott mogelijk is?

        Alvast bedankt!

        • Dat stukje is mij helaas ook onbekend. We hebben wel onlangs een aflevering van de Groene Nerds opgenomen voor een redelijk universele oplossing voor het uitzetten van de omvormer via modbus. Die aflevering + instructies volgt snel.

      • Chris aug 5, 2024

        Beste Roy,

        sorry voor de late reactie. Eerlijk gezegd heb ik deze discussie niet meer gevolgd, omdat het mij gelukt is om de Growatt middels HA uit te lezen.
        Hopelijk is het niet mosterd na de maaltijd, maar mijn oplossing is in het kort:

        Hardware:
        – WaveShare RS485 To PoE ETH (B)

        Software:
        – HomeAssistant
        – Growatt Local ModBus plugin (HACS).

        Instellingen Waveshare:
        Baudrate: 9600
        Data bits: 8
        Parity: None
        Stop bits: 1
        Flow control: CTS/RTU (=half duplex)
        Modbus gateway type: Simple Modbus TCP to RTU

        Instellingen Growatt Local ModBus plugin:
        Communication layer: tcp
        IP:
        Port: 502
        Modbus device address: 1

        Uiteindelijk bleek het probleem te liggen in de configuratie van de WaveShare. Hoewel in de handleiding stond dat Flow Control niet ondersteund wordt, is het gaan werken toen ik de FlowControl op CTS/RTU (=half duplex) had gezet. Zie ook: https://github.com/WouterTuinstra/Homeassistant-Growatt-Local-Modbus/issues/13

        Hopelijk heb je hier alsnog iets aan.

    • Sjoerd de Hartog sep 1, 2024

      Hoi Danny, Het is voor mij abracadabra maar ik heb een ca 5 jaar oude Growatt 2000 in metalen kast. Kan ik die ook laten uitschakelen bij teruglevering? Als de saldering stopt wil ik niet dat mijn gratis kWhs door het energiebedrijf voor het volle pond aan mijn buurmsn wordt verkocht.

  4. Leodien dec 20, 2023

    Weet iemand of dit ook kan met de Growaat hybryde omvormer GROWATT SPH 5000 TL3-BH?

  5. is er ergens een linkje of heeft iemand het script voor home assistant?

    • Ha Ivo,

      De laatste ‘innovatie’ om toch met een Growatt te kunnen verbinden met Home Assistant, is door gebruik te maken van Grott van Johan Meijer. Het vergt een aantal stappen, die je hier kunt vinden: https://www.splitbrain.org/blog/2023-11/03-growatt_and_home_assistant.

      • John Doe apr 30, 2024

        Hallo

        Handig dit

        Het zou mooi zijn als iemand de handleiding zou kunnen updaten “Growatt omvormer uitzetten via de app” voor de shinephone app laatste versie.
        Deze screenshots zien zwaar outdated uit. De app is vernieuwd. Ik zie wel export limitation. Als ik daar op druk dan kan ik geen meter 1 selecteren maar: Disable / Enable meter/ Enable CT. (standaard staat hij op disabled). Als ik op Enable meter druk. dan vraagt ie om een Power (W) waarde. Weet iemand wat ik hier mee moet doen?

        Is het überhaupt mogelijk om de teruglevering uit te zetten op een Growatt MIC 2000TL-X met de shinephone app? V8.1.5.0 .

        btw Voor mensen die zich afvragen wat de paswoord van je settings zijn. Het is growatt + de jaar en datum van de dag: voorbeeld: growatt20240430 (2024 maand+ dag ) als het goed is veranderd dit iedere dag. Mocht dit niet werken draai maand en dag om (getest op mijn growatt type)

        John Doe

        • Ik hou me zeker aanbevolen voor screenshots van de nieuwe app, mocht iemand die hebben.

        • Maikel Groothuis mei 2, 2024

          Het werkt het wachtwoord.

          Bedankt voor de informatie hier kan ik het beste voordeel behalen.

        • Werner mei 19, 2024

          Danny,

          hoe zou je de nieuwe screenshots willen ontvangen?
          Er is nu een ‘stel Export-limit’ en ‘standaard stroompercentage wanneer anti-stroom is uitgeschakeld’ optie.

          Bij interesse stuur mij een email.

        • Mooi, ik schoot al in de stress zonder service wachtwoord, maar deze werkt.

        • Ronald jul 20, 2024

          Is dit wachtwoord ook te gebruiken met de shinePhone app? Via web werkt het bij mij wel maar niet op de app. Ook niet wanneer je dd en mm omdraait.

        • ‘export limitation’ is er niet meer. Althans niet onder die naam. Er zijn mij nu te veel opties die ‘het allemaal zouden kunnen zijn’, dus ik durf dat niet aan. Hopelijk komt er nog eens een update van dit verder wel heldere verhaal.
          Tx!

          • een aanvulling correctie op mijn eerdere opmerking: het heet anti-terugstroom instellingen.

            Er is een verwante (instelling) ‘Standaard stroompercentage wanneer anti-terugstroom is uitgeschakeld’. Naar ik begrijp is ‘anti-terugstroom’ standaard uitgeschakeld. Toch? Maar die instelling standaard stroompercentage wanneer anti-terugstroom is uitgeschakeld is 0.

            Er was natuurlijk al gezegd dat deze chinese apps voor ons niet altijd zo intuïtief zijn, maar als iemand mijn stap voor stap kan uitleggen wat hier bedoeld wordt, en wat die twee instellingen samen doen, dan bij voorbaat al mijn dank.

  6. JeeBee mei 21, 2024

    Via ESPhome in een originele Shiniwifi S stick, is het wel mogelijk om wat meer van de MODBUS communicatie te loggen. Hieronder de logging als ik 45% schrijf naar het register wat de begrenzing van het outputvermogen regelt (register 3).
    Maar ook hier: het werkt niet zoals je wel zou verwachten. Als ik hierna het register uitlees, staat er weer 100%.

    [18:31:59][V][modbus_controller:046]: Sending next modbus command to device 1 register 0x03 count 1
    [18:31:59][VV][uart.arduino_esp8266:196]: Flushing…
    [18:31:59][V][modbus:199]: Modbus write: 01.06.00.03.00.2D.B9.D7 (8)
    [18:31:59][V][modbus_controller:509]: Command sent 6 0x3 1
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 1 (0X1)
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 6 (0X6)
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 0 (0X0)
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 3 (0X3)
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 0 (0X0)
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 45 (0X2d)
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 185 (0Xb9)
    [18:31:59][V][modbus:042]: Modbus received Byte 215 (0Xd7)
    [18:31:59][V][modbus_controller:078]: Modbus response queued
    [18:31:59][V][modbus_controller:085]: Process modbus response for address 0x3 size: 4
    [18:31:59][V][modbus_controller:331]: Command ACK 0x3 768

    • Het is best wel zoeken. Voor het met modbus aansturen van mijn SAJ omvormer was dit ook echt ff uitdokteren. Irritant dat het niet letterlijk en duidelijk in de handleiding genoemd wordt..

  7. Enig idee wat het ww is als het niet 123 is?
    Mijn installateur weet het ook niet.
    Iets van een reset mogelijk?

  8. Schitterende post.
    Geen kant en klaar gerecht, maar het begin van een mooie zoektocht. Met Domoticz, P1 meter en een script dat de uurprijs uitleest kon ik mijn auto al laden op de goedkoopste uren. Nu de volgende stap: de zonnepanelen terugregelen zodat ze net geen stroom retour sturen. De aan/uit methode die hier staat omschreven vind ik nog wat ruw, hopelijk kun je ook via modbus via percentages regelen.
    In 2024 nog actueler geworden nu alle energiemaatschappijen de salderingsregeling via een omweg a/d afschaffen zijn. Leve de tweakers.

  9. Mooi Artikel. Ik was op zoek naar het uitzetten van mijn zonnepanelen (Dynamisch contract). Het home assistant script lijkt het helemaal te zijn. Echter kan ik alleen het onvolledige screenshot zien en nergens het volledige script in platte tekst. Is deze ook ergens te vinden of te posten hier in de comments?

    Met het eerste stuk heb ik in ieder geval wel een stukje modbus communicatie voor elkaar, dat is al iets 😉

    • In ga de hele YAML-code bij Wietze navragen

    • Bedankt dat je het wil navragen, ik ben inmiddels wel al een heel stuk verder en kom op een iets andere maar ook werkende oplossing:

      Het onderstaande script creëert een modus connectie met een aantal uitput waarden en een knop die van aan naar uit gezet kan worden. De knop wordt geüpdatet met de status. De totaalopbrengst krijg ik overigens nog niet lekker werkend.
      Voor meer uit te lezen waarden zie deze manual: https://www.photovoltaicsolar.in/Growatt_Manual/MAX%20Series%20Modbus%20RTU%20Protocol.pdf

      ——————————————

      # Example yaml: entities grouping
      modbus:
      name: “GroWatt”
      type: serial
      baudrate: 9600
      bytesize: 8
      method: rtu
      parity: N
      port: /dev/ttyUSB0
      stopbits: 1
      sensors:
      – name: “Input_power_high”
      address: 1
      scan_interval: 10
      slave: 1
      – name: “Growatt opbrengst”
      input_type: input
      address: 2
      scan_interval: 5
      slave: 1
      scale: 0.0001
      offset: 0
      precision: 3
      unit_of_measurement: kWh
      state_class: measurement
      device_class: energy
      – name: “Growatt dagopbrengst”
      input_type: input
      address: 54
      scan_interval: 5
      slave: 1
      offset: 0
      scale: 0.1
      unit_of_measurement: kWh
      state_class: total
      device_class: energy
      – name: “Omvormer status”
      input_type: holding
      address: 0
      scan_interval: 10
      slave: 1
      switches:
      – name: GrowattOmvormer
      slave: 1
      address: 0
      write_type: holding
      command_on: 1
      command_off: 0
      verify:
      input_type: holding
      address: 0
      state_on: 1
      state_off: 0
      ———————————————————

      • Ik zie overigens dat alle spaties voor indentation zijn weggepoetst in het geposte script. Mocht je net zo’n starter zijn met YAML/Homeassistant zoek dan op Yaml Intentation om te begrijpen waarom een copy paste van bovenstaand script kapot gaat ;).

      • Nog een update: Ik heb een lompe upload naar Github gedaan waardoor wel alle benodigde spaties er in zitten. Daarin verwijs ik ook naar deze blog. Bedankt voor het schrijven!

    • Erwin aug 18, 2024

      Hoi Danny,

      Al verder gekomen met het opvragen van de gehele YAML-code? Ik zit namelijk met hetzelfde probleem als Koen, maar ik krijg zijn script niet werkend.
      Ik hoor het graag van je

  10. Maarten jun 11, 2024

    Mooi stuk bedankt. mogelijk heb ik er overheen gelezen maar hoe werkt het limiteren bij bijvoorbeeld 3 fase?
    Als 1 fase teruglevert en een andere fase koopt in. zonder enige instelling is er gewoon 1/3 verdeling over de fases.
    Gaat om een Growatt TL3X
    limiteren is nu nog niet aan de orde maar alvast uitpluizen en mogelijk kijken wat er nodig en mogelijk is.

    alvast bedankt. groet maarten

    • Hi Maarten,

      3-fase werkt niet veel anders dan 1-fase, behalve dat de belasting over 3 kabels gaat. Het is niet zo dat je de teruglevering op 1 fase kunt stoppen en bij de ander niet.

      • Maarten jun 11, 2024

        Hi Danny, Hoe 1 en 3 fases werken ben ik wel bekend mee vanuit mn opleiding. zou toch mooi zijn als je het vermogen aangeboden aan je omvormer afhangkelijk van de belasting per fase kan verdelen.
        hoe ik je nu begrijp is het altijd 1/3 per fase.
        dan zou je dus bijna voor 3 losse converters moeten gaan….

        • Ja klopt… zou voor slim laden ook mooi zijn. Als thuis nu fase 2 zoveel belasting heeft dat het auto laden moet terugschakelen, dan schakelt de laadpaal het verbruik in alle 3 fases terug. Terwijl dat niet hoeft. Bij omvormers gaat het zover ik weet ook altijd zo. Maar dat zou anders moeten kunnen, zou je zeggen…

          • Maarten jun 11, 2024

            helaas dus.
            ja ik had een laadpaal uitgezocht (niet voor mezelf) die dus de fases variabel belast.

            maar nu op zoek hoe je de teruglevering beter kan regelen. anders dan de hoogst belaste fase (met teruglevering) laat bepalen wat de max is wat terug te leveren is.
            je zou zeggen dat het met huidige hardware mogelijk moet zijn het verdelen over de fases.
            het aansturen is immers per fase (PWM?) geregeld. ze zouden enkel in de software power limeter moeten opsplitsen naar power limiter l1, 2 en 3 lijkt me. de omvormer krijgt al de belasting per fase binnen lijkt me. zal wel niet via software update kunnen 🙁 koop maar een nieuwe…

            • Ha Maarten, ja ik kan niks anders zeggen dan dat ik je redering compleet kan volgen, en dat het logisch klinkt dat zoiets er zou kunnen/moeten zijn. Maar zover ik weet werken al die laadpalen nu niet zo, helaas.. Ik zou het zelf ook wel logischer vinden, dat mijn laden tijdens het eten koken alleen op fase 1 wat wordt afgeknepen en op de resterende 2 fasen niet.

              • Maarten jun 17, 2024

                Ha,

                hij is er wel(laadpaal), kan hm alleen niet meer vinden (de tekst) helaas.

                maar gaat mij er nu om hoe je de omvormer van de zonnepanelen beter krijgt. verdelen over de 3 fases afhangkelijk hoe de belasting in huis is.

  11. matrover jul 6, 2024

    Hi Danny, zojuist met jou post als begin succesvol de growatt gekoppeld aan Home assistant met behulp van de waveshare. wellicht heb je iets aan gegevens om hoofdstuk 2 aan te vullen: https://community.home-assistant.io/t/how-to-integrate-growatt-inverter-over-modbus-serial/675020/4?u=matrover

  12. Hey Danny,

    heb nu een werkende eth => modbus intergratie in home assistant na aanleiding van deze post.

    reden hier voor was voor mij voornamelijk dat ik in de winter “grid charge” uit kan zetten als bijvoorbeeld de batterijen niet vol komen overdag en deze op de goedkoopste momenten aan het laden zijn en ik in de
    buurt kom van de waarde van mijn hoofdzekering(en)

    ons huis is sinds deze zomer all electric en dit was iets wat niet geconfigureerd kan worden met de standaard software van growatt voor zover ik weet.

    Dan ik nu ook een automatisering kan maken waarbij de omvormer niet terug leverd en alleen eigenverbruik pakt is ook mooi.

    • (Heb eventueel screenshots van de instellingen die ik gebruikt heb om de communicatie te starten tussen de RS485 TO ETH (B) en de HACS intergratie: Solax inverter modbus)

      • Hier een link naar het home assistent form hoe deze in te stellen:

        https://community.home-assistant.io/t/growatt-via-modbus-over-tcp/580882/4?u=abspoel99

      • Ha Eric, wat enorm gaaf dat je dit voor elkaar hebt! Ik heb net even je posts op HA forum bekeken, heb jij alle stappen + screenshot daar beschreven? Want ik wil dit graag gaan toevoegen.

        • Hey Danny,

          Heb daar alleen de stappen beschreven hoe ik de koppeling heb gemaakt tussen mij growatt omvormer en de waveshare rs485 to eth(B). (Had hier persoonlijk veel moeite mee om dit voor elkaar te krijgen en wou dit graag met andere delen) met deze intergratie kan je alle parameters van je omvormer uitlezen in HA

          Als je dan gebruik wil maken van de “zero export” functie heb je een extra meter nodig welke achter de hoofdschakelaar in de meterkast geplaatst moet worden. Op deze manier kan je omvormer zien hoeveel energie die moet opwekken voor je eigen verbruik.

          Zelf heb ik gekozen voor de goedkoopste optie, je kan hem ook van growatt zelf kopen maar dan zijn ze duurder. Enige verschil is dat ze dan al de instellingen hebben aangepast in de meter zelf. Google “ eastron sdm630-modbus v2”

          Om deze te laten communiceren met je growatt omvormer met je de setting dus aanpassen op de 3-fase meter. Dit doe je op de volgende manier:

          -onderste knop 3 seconden indrukken, nú vraagt hij om een password (deze is 1000)
          2e toets van boven één keer indrukken deze te veranderen naar 1000, dan onderste toets ingedrukt houden om in het menu te gaan.

          Met de M en P toets krijg je de verschillende instellingen te zien, deze moeten aangepast worden:

          Address: 2
          Board rate: 9.6k
          Paridad: none
          Set stop: 1

          Druk vervolgens op de bovenste knop om uit het menu te gaan.

          Nu moet op de omvormer nog in de instellingen geselecteerd worden dat er een meter is aangesloten. De makkelijkste manier is om dit via de shinephone app te doen.

          Ga naar de tab “installatie”
          Druk op de pictogrammen van de omvormer (met een blauw circel). In de eerste tab druk op de dataloger
          En nu krijg je onderin 3 pictogrammen te zien. Druk op de middelste “controleren”

          In dit menu selecteer “vermogenssensor” en het wachtwoord is growatt + datum van vandaag in de format: growattyyyymmdd
          (Voorbeeld growatt20240717)

          Selecteer “meter” en klik op “done” nu zou de communicatie tussen de omvormer en meter er moeten zijn. Dit kan je controleren, als er op de meter bovenin een pictogram van een telefoon staat is alles goed ingesteld en kan je het export limiet aanpassen (via de shinephone app, en omvormer zelf of via HA)

  13. Ronald jul 20, 2024

    Hallo,

    Bij mij schiet de Omvormer in de stress. Exportlimiet ingesteld op 30 %, Growatt omvormer knippert rood en geeft een foutmelding 401: Verbinding tussen Smart Meter en omvormer verbroken.
    Moet even hier in duiken. Ik heb geen smart meter in de kast zitten. Wel 1 aan de P1 poort. Iemand een idee? Dank alvast. Groet, Ronald

  14. Na het uitschakelen, via de app, van de growatt-convecter kan ik deze dan op dezelfde manier weer inschakelen maar vul ik dan als percentage nul in ?