Je Growatt omvormer slim uitzetten via modbus, app of web

20 juli 2023

Dat een Chinese omvormer niet altijd slecht nieuws betekent dat bewijst Growatt. Dit merk omvormer biedt best wat opties om teruglevering van je zonne-energie te stoppen bij negatieve dynamische energieprijzen. De mogelijkheden van modbus-communicatie worden bijzonder goed gedocumenteerd in de handleiding, en het is zowel mogelijk om de omvormer uit te zetten via een display op de omvormer, de cloud en met de eigen app. In dit artikel vertellen we met hulp van andere groene nerds wat de mogelijkheden zijn om de teruglevering van zonne-energie te beperken of te stoppen.

Geschikt voor

Growatt min TL(3)-XH
Growatt min TL(3)-X
Growatt TL(3)-S
Growatt SPH (batterij-opslag)

Succesvol getest met

Growatt min 4600TL-XH
Growatt SPH3000

Met dank aan

Wietze Koster
Edwin Biemond

Growatt is net als SAJ een Chinees merk. Dat is ook te merken als je wilt uitvogelen als je het terugleveren zonne-energie wilt stoppen. De gebruiksvriendelijkheid is niet je-van-het en handleidingen zijn geschreven in Chinglish. Dat maakte ook het onderzoek voor dit artikel er niet gemakkelijker. Ik hoop dat deze handleiding jou dat als lezer bespaart.

Universele methoden om je omvormer uit te schakelen

In dit artikel focussen we ons op de manieren om specifiek een Growatt omvormer te laten stoppen met het produceren van zonne-energie. Er zijn ook nog een aantal universele methoden die je kunt toepassen om je omvormer uit te schakelen. Zo kun je de groep in de meterkast uit te zetten of de lastscheider omzetten om in een klap je omvormer uit te schakelen. Door een slimme stroomonderbreker te koppelen met je domoticasoftware kun je hem ook met automatiseringen uitschakelen. Meer over deze universele methoden lees je in het dossier zonnepanelen uitzetten.

Growatt omvormer uitzetten via het LCD/LED-display

De eerste mogelijkheid die je hebt om je Growatt omvormer uit te schakelen is met het LCD of LED/OLED-scherm. Het design van de Growatt omvormers is erg eenvoudig. Het display heeft maar 1 knop. Dat maakt het navigeren door de menustructuur… erg vervelend. Je gebruikt de knop als volgt:

 1. Eén keer aanraken: volgend item
 2. Twee keer aanraken: kies of bevestigen
 3. Drie keer aanraken: terug

Zet de terugleverbeperking aan door deze stappen te volgen:

 1. Navigeer naar naar Set Parameter > General advanced
 2. Er zal je gevraagd worden om een wachtwoord. Standaard is dat 123.
 3. Vervolgens dien je je land in te stellen.
 4. Navigeer naar ExportLimit.
 5. Zet hier de ExportLimit op ‘on’.
 6. Vervolgens moet je aangeven of je een Growatt Smart Meter hebt. Zo ja kies je Meter, anders CT.
 7. Kies vervolgens ExportLimit Rate.
 8. Hier stel je het percentage van de terugleverbeperking in. Wil je het terugleveren van stroom aan het net volledig stoppen, stel hem dan in op 100%.

Ben je meer visueel ingesteld dan kun je ook het stroomschema volgen:

Of deze video kijken:

Growatt omvormer uitzetten via de cloud

Je kunt je omvormer ook online monitoren, door hem toe te voegen in Growatt’s ShineServer. Via daar is het ook mogelijk om de ExportLimit functie aan te roepen. Dit doe je als volgt:

 1. Log eerst in op ShineServer
 2. Navigeer naar “Plant” en vervolgens “Device List”.
 3. Kies “Min” en selecteer vervolgens je omvormer.
 4. Klik in het vlak rechtsonder om de instellingen van je omvormer aan te passen.
  Growatt shineserver powerlimit
 5. Selecteer “Set Export Limit”, en kies “Enable meter 1”. In het invulveld vul je het percentage van het totale vermogen wat gelimiteerd moet worden. 100% betekent dus geen teruglevering.
 6. Klik vervolgens op opslaan om de terugleverbeperking op te slaan.

Growatt omvormer uitzetten via de app

Wanneer je omvormer in de Growatt’s cloudomgeving ShineServer hangt, kun je de inverter ook aansturen met de ShinePhone app. De app is beschikbaar voor iPhone of Android. Om de teruglevering van zonne-energie aan het net te stoppen, ga je als volgt te werk:

 1. Open de app en log in
 2. Ga naar “Plant” en selecteer jouw omvormer
 3. Navigeer naar “Control”
 4. Selecteer “Set Export Limit”
 5. Geef het wachtwoord in
 6. Selecteer “Enable meter 1”, en vul in het invulveld de limiet in. Dit het percentage van het totaal wat afgeschaald moet worden. Bij 100% leveren je zonnepanelen dus niks terug.
 7. Klik “Save” om op te slaan.

Growatt omvormer slim uitschakelen via modbus

Modbus is een protocol waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het is een
open protocol en is dus niet aan merk gebonden. Modbus is in eerste instantie gemaakt om via
een seriële datalijn te communiceren maar later is hier ook TCP/IP (ethernet) bijgekomen, wat het protocol nieuw leven heeft ingeblazen.

De omvormer is een SLAVE met allerlei registers. Die registers zijn laatjes waar informatie in staat. Elke lade heeft een adres. En die adressen kunnen opgevraagd worden door de MASTER
(je slimme brein), of je kunt er een signaal naar toe sturen, om een instelling aan te passen. Om de teruglevering van je omvormer uit te zetten, moet je natuurlijk weten naar welk register je iets moet sturen. Dat is te vinden in de documentatie van de fabrikant. Voor Growatt inverters vind je dat in het Inverter Modbus RTU Protocol. Wat we nodig hebben is het input register 00. Daar kunnen we dan een 0 of 1 naar sturen om de omvormer aan of uit te zetten.

Growatt omvormers hebben een SYS COM poort waarmee modbus communicatie mogelijk is. Om een modbus netwerk te maken heb je een SLAVE nodig, dat is je omvormer. En een MASTER, dat is je slimme brein voor domotica. Voor spraakgemak noem ik deze vanaf nu het slimme brein. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar in dit kader bespreek ik de twee meest toegepaste opstellingen:

 1. De omvormer direct aansluiten op je slimme brein:
  Omvormer (SYS COM poort) ↔️ 2-aderige kabel ↔️ RS485 <> USB converter ↔️ je slimme brein
 2. De omvormer via ethernet laten communiceren met je slimme brein:
  Omvormer (SYS COM poort) ↔️ 2-aderige kabel ↔️ RS485 <> Ethernet converter ↔️ ethernet kabel ↔️ LAN
  en parallel:
  LAN ↔️ ethernet kabel ↔️ je slimme brein

We starten vanaf de omvormer. Die heeft aan de onderzijde een SYS COM-poort, zoals te zien is in onderstaande lijntekening van de omvormer:

In de handleiding wordt deze SYS COM poort verduidelijkt. Pin 3 en 4 zijn geschikt voor RS485 / modbus communicatie.

We kunnen de bijgeleverde connector c.q. stekker gebruiken om aan te sluiten op de SYS COM poort. In de stekker heeft elke pin, als een kroonsteentje, een klein schroefje die het adertje vastzet. En de stekker zelf kun je zo aandraaien dat je een trekontlasting hebt, zodat je niet alles lostrekt als je een keer de kabel te hard aantikt.

Op de SYS COM connector gaan we een twee-aderige kabel aansluiten. We pakken daarvoor een UTP-kabel die we doorknippen. Van de gekleurde 8 strengen gebruiken we er 2. Pak twee met duidelijk verschillende kleuren zodat je ze goed van elkaar kunt onderscheiden. Deze twee sluiten we aan op pin 3 en 4. Vervolgens draai je de schroefjes aan zitten de kabeltjes stevig vast. Sluit de connector.

Hij is nu klaar om aan te sluiten op de SYS COM poort van de Growatt omvormer. In onderstaande foto zie je hem (connector met witte kabel) afgemonteerd en aangesloten op de Growatt min 4600TL-XH omvormer van Wietze.

Op dit punt maken we een splitsing. We beginnen met de directe opzet waarbij je de kabel direct aansluit je op je slimme brein.

1. De directe opzet: Growatt omvormer uitzetten met modbus en Home Assistant

Om de kabel direct aan te sluiten op ons slimme brein hebben we een RS485 <> USB converter nodig. Je kunt daarvoor MAX485 module voor RS485 seriële communicatie USB gebruiken. Je sluiter de twee aders aan op de twee pins van de RS485 <> USB converter.

Om in Home Assistant te communiceren met je Growatt omvormer kun je gebruik maken van onderstaand script van Wietze Koster:

Het eerste deel wordt de seriële verbinding geconfigureerd:

 • name: Growatt – Naam van de modbus verbinding, kan je zelf bepalen
 • type: serial – Seriële verbinding, dus geen TCP
 • baudrate: – Snelheid van communiceren, moet hetzelfde zijn als de omvormer en dit kan gevonden worden in de handleiding van de omvormer.
 • Bytesize: – Zie handleiding omvormer, kan ook 5,6,7 zijn
 • method: – Zie handleiding omvormer, kan ook “ASCII” zijn
 • parity: – Zie handleiding omvormer (None, Even, Oneven)
 • port: – Dit is de poort waar je USB <> RS485 converter in zit. In Home Assistant zie je onder Instellingen > Systeem > Hardware > Alle hardware de lijst van hardware. In dit voorbeeld is de converter aangesloten op /dev/ttyUSB0.
 • Stopbits: – Zie handleiding omvormer (1, 2)

Nadat dat is gebeurd, is het mogelijk om registers uit te lezen, of er informatie naar toe te sturen. In het tweede deel worden enkele sensors gedefinieerd. Er wordt een waarde uit het register van de modbus slave (omvormer) gehaald en zet het in de door jou gemaakte sensor in Home Assistant. Je kunt bijvoorbeeld zo zelf een sensor maken voor de het aantal kWh wat nu wordt teruggeleverd door je omvormer. De documentatie leert ons dat je daarvoor register 1 en 2 gebruik.t

 • Name: – Naam van je HA sensor
 • input_type: – Type van het register. Kan ook discrete_input, coil, holding, input zijn.
 • Address: – Adres van het register dat je wilt uitlezen.
 • Slave: – Het adres dat aan de slave is toegewezen. In de handleiding staat wel welk adres het standaard is.

Om de Growatt omvormer eenvoudig handmatig via Home Assistant aan en uit te zetten heeft Wietze twee knoppen gebouwd. Het resultaat ziet er zo uit:

De code achter de Growatt aan knop ziet er als volgt uit. Hiervoor stuurt hij naar adres 0 (het input register om de omvormer aan/uit te zetten) van slave 1 (de omvormer) de waarde 1 (aanzetten).

2. De ethernet opzet: Growatt omvormer uitzetten met modbus

In de directe opzet moet je slimme brein in de buurt staan van je omvormers zodat je hem met kabel kunt aansluiten. Vaak zal dat niet zo zijn. Dan is het praktischer om te werken met Modbus TCP converter, ook wel RS485 Ethernet converter genoemd. Je opstelling is dan als volgt:

 1. Je maakt een 2-aderige kabel (✅)
 2. Je sluit aan 1 zijde aan op de SYS COM poort van de Growatt omvormer (✅)
 3. De andere zijde sluit je aan op de Modbus TCP converter
 4. De modbus TCP converter kun je met een ethernetkabel op je LAN aansluiten
 5. Nu is je omvormer via LAN beschikbaar voor modbuscommunicatie

Voor stap 3 t/m 5 hebben we nog nodig:

 1. Een UTP kabel om de modbus TCP converter op LAN aan te sluiten
 2. Een modbus TCP / RS485 ethernet converter. Bijvoorbeeld de KMTronic Modbus LAN TCP/IP to Modbus RS485 RTU Serial Converter of de Waveshare RS485 to Ethernet Converter for EU.

Op de foto zie je de Waveshare RS485 to Ethernet, waarbij je aan de rechterkant de twee kabeltjes kunt verbinden. Verbind de kabeltjes en draai de schroefjes aan om ze vast te zetten.

Uiteraard dien je de voeding aan te sluiten, en met een ethernet kabel verbindt je het apparaat met je lokale netwerk.

[Dit stuk wordt nog aangevuld. Hier stond aanvankelijk een oplossing die nu niet goed meer werkt.]

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

7 reacties op “Je Growatt omvormer slim uitzetten via modbus, app of web

 1. Folkert aug 13, 2023

  Hoi Danny,

  Enig idee hoe ik een warmtepompboiler met een eenvoudige tool kan aansturen met een Growatt? Dit om meer warmte op te slaan in de boiler bij overschot aan energie.
  Alvast dank,
  Folkert

  • Hi Folkert,

   Je bedoelt dat je je warmtepomp bv. alvast wat kunt laten verwarmen als de prijzen laag zijn?

   Belangrijkste is dat je warmtepomp dat moet ondersteunen. Wat voor warmtepomp heb je? Nibe heeft ‘Smart Price Adaption’ en maakt dat out-of-the-box mogelijk. Vailliant ondersteunt wel aansturing maar je moet het wel zelf programmeren… hangter dus maar net vanaf welke je hebt.

 2. Cornelisse okt 2, 2023

  Hallo ik heb een vraag is het mogelijk om de inverter intestellen zo dat hij niet om 20 uur afschakelt maar zo dat er 24/7 iets blijf branden op de inverter ik heb growatt 42TL-X

  • As far as I know niet. Eigenlijk alle inverters die bij mij bekend zijn vallen automatisch uit als de zon onder is en er geen stroom meer wordt opgewekt…

 3. Chris okt 29, 2023

  Beste Danny,

  Helaas lukt het mij niet om via ModBus te communiceren met een Growatt MIN 3000TL-X omvormer.
  Ik heb een Waveshare RS485 To Eth(B) via een RS485 kabel aangesloten op de SYS-Com poort van de omvormer.
  De netwerk verbinding naar de Waveshare werkt, omdat de link LED blauw wordt.
  In Home Assistant probeer ik vervolgens de omvormer uit te lezen via twee verschillende integraties:
  Homeassistant-Growatt-Local-Modbus en SolaX Inverter Modbus.

  Helaas lukt het niet met beide om een connectie met de omvormer te maken. Beide geven aan dat ze geen verbinding kunnen maken. Wel zie ik heel even de ACT-led blinken, maar verder komt er geen reactie van de omvormer terug.

  In beide integraties geef ik soortgelijke instellingen aan:
  Communication layer: tcp
  IP:
  Port: 502
  Modbus device address: 1

  Instellingen Waveshare:
  Baudrate: 9600
  Data bits: 8
  Parity: None
  Stop bits: 1
  Flow control: none
  Modbus gateway type: Simple Modbus TCP to RTU

  In de tekst staat:
  [Dit stuk wordt nog aangevuld. Hier stond aanvankelijk een oplossing die nu niet goed meer werkt.]

  Ben je tegen hetzelfde probleem aangelopen? Heb je ondertussen een werkende oplossing gevonden?

  Alvast bedankt!

 4. Leodien dec 20, 2023

  Weet iemand of dit ook kan met de Growaat hybryde omvormer GROWATT SPH 5000 TL3-BH?

 5. is er ergens een linkje of heeft iemand het script voor home assistant?